łagodniejsza. Mąż nie był w stanie zidentyfikować jej smaku, może więc jeśli musicie jeść szpinak (żelazo), a nie bardzo Wam odpowiada jego smak, to dobre rozwiązanie. Jeśli macie gotowy bulion, to zrobienie zupy zajmie jakieś 20 min. Dla mnie zupa okazała się być świetnym i do tego smacznym sposobem na szpinak. W kolejnej odsłonie szpinaku, pewnie spróbuję go jakoś udusić(...)zupa jest zabielona, nie ma grudek i ma mniej kalorii A teraz zapraszam na zupę szpinakową. Drukuj Zupa ze świeżego szpinaku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 l bulionu 2 łyżki masła 1 spora marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 200 g szpinaku po 1 jajku na osobę 1 szkl. mleka Wykonanie Warzywa obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Masło
Mieszam w GarnkuWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na ryż z warzywną mieszanką chińską i kurczakiem. Pyszne i proste danie, szybko znika z talerzy :) Zapraszam :) Składniki : 200 g ryżu 1 l bulionu warzywnego lub z kurczaka 2 piersi z kurczaka 1 woreczek chińskiej mieszanki warzywnej sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka świeżego posiekanego lubczyku 4 łyżki oliwy(...)Składniki : Mięso umyć i pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać oliwę , przełożyć mięso posolić, popieprzyć, i chwilę podsmażyć na rumiano.Następnie dodać warzywa, lubczyk, ryż i zalać połową bulionu, dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło, co jakiś czas dolewając również resztę bulionu. Dusić aż ryż zmięknie. Na końcu przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą
Sama słodycz i szczypta chilipietruszki 4 łyżki majeranku 2 łyżki lubczyku suszonego łyżeczka papryki słodkiej pól łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie : Na początek wstawiamy bulion naszą bazę do zupy. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy warzywa obrane ale nie krojone oraz kurczaka. Gotujemy całość, aż mięso będzie miękkie po czym wyjmujemy warzywa i kurczaka(...)możemy dla klarowności odcedzić bulion. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości a selera, marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę po czym całość umieszczamy w naszym bulionie. Gotujemy na małym ogniu dodając majeranek, lubczyk, paprykę słodką i ostrą oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy tak przez 15 min po czym dodajemy posiekaną pietruszkę. Smacznego
Niezły Młynekstartej mozzarelli; Opakowanie sera feta (waga 270 g); 1 duży pomidor; 3 ząbki czosnku; Olej. Sos: 1 łyżeczka masła; 1 średnia cebula; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; 1,5 szklanki bulionu (u mnie 1,5 szklanki wrzątku + łyżeczka vegety); 1,5 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; Szczypta pieprzu ziołowego; Pieprz czarny(...)fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i podsmażać jeszcze przez chwilę. Na koniec przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na rozpuszczone na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać bulion wymieszany z koncentratem i chwilę, na średnim ogniu, pogotować. Śmietanę wymieszać
Gospodyni MiejskaWyglądem i trochę smakiem przypomina zupę ogórkową (nie jest tylko kwaśna). Mam nadzieję, że spróbujecie i przypadnie Wam do smaku. ZUPA KOPERKOW A z C UKINIĄ Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu 1 spora cukinia 2 marchewki 1 duży lub 2 mniejsze pęczki koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy bulion warzywny (może być też np.na korpusie drobiowym(...)rosół Cukinię i marchew dokładnie myjemy i szatkujemy na tarce o średnich oczkach. Starte warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy kilka minut, aż zmiękną. Na końcu do zupy dodajemy posiekany drobno koperek i jeszcze chwile gotujemy. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Szybko, prosto i smacznie
Bon appetit mon amiełyżki koncentratu pomidorowego przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy 1 puszka fasoli czerwonej 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 4 małe marchewki 2 papryki czerwone 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka cukru natka pietruszki do dekoracji pieczywo do podania Mięso kroję w kostkę o boku 1 cm. W dużym(...)smażę do momentu aż lekko zbrązowieje. Dodaję przyprawy: kumin, wędzoną paprykę, chili i kurkumę. Całość dokładnie mieszam. Wlewam wino i gotuję do momentu aż płyn odparuje. Następnie wlewam bulion. Mięso gotuję na wolnym ogniu przez godzinę. Po godzinie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Całość gotuję kolejne pół godziny. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki
Mango Papajatylko na Wielkanocny stół. Składniki: 1,2 kg udek z kurczaka 30 dag wątróbki z kurczaka 50 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut, po tym czasie dokładamy(...)obieramy udka od kości.. Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy
Z Majeczką w kuchniJedno z najprostszych dań w postaci zapiekanki, z 4 głównymi składnikami i kilkoma 'podkręcaczami' smaku- makaron zapiekany z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami, podlany bulionem oraz doprawiony świeżą bazylią i czosnkiem. Aromatyczne danie, z ciągnącym i bardzo kremowym (za sprawą mozzarelli) środkiem oraz warstwą kolorowych pomidorów, dzięki którym danie jest nie tylko ładnie prezentujące się, ale delikatnie słodkie i bardzo, bardzo(...)soczyste, a przy tym p roste do zrobienia i naprawdę bardzo smaczne. To już wiesz co jutro zrobić na obiad?! :))) 4 porcje: * bulion warzywny- około 1 litra (rosół lub woda z suszonymi przyprawami) * pomidory- 250 g * makaron- 250 g * pierś z kurczaka- 1 duża * mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek
Kraina Miodem Płynącasoli ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki oleju rzepakowego 2 łyżki obranego i drobno posiekanego imbiru 1 łyżka brązowego cukru 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka piwa imbirowego (lub więcej bulionu) ¾ szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki sosu hoisin 3 łyżeczki sosu sojowego 1½ łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżka wody Składniki na surówkę: 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka(...)rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć imbir i podsmażaj mieszając, przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund i zdejmij patelnię z ognia. Wlej piwo, bulion, sos hoisin, cukier i sos sojowy i wymieszaj trzepaczką aż sos hoisin się rozpuści. Zalej sosem kurczaka umieszczonego w naczyniu do zapiekania, włóż do nagrzanego do 160 oC piekarnika
karmelowykurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Kurczak w piwie z warzywami: Składniki: ćwiartki kurczaka (2 sztuki) 1 kg ziemniaków 2 marchewki 200 g małych pieczarek 500 ml bulionu warzywnego lub 2 kostki bulionowe 4 gałązki tymianku garść kolorowej papryki pokrojonej w słupki piwo karmelowe (250 ml) Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w grube plastry(...)ziemniaki kroimy na ćwiartki. Pieczarki płuczemy na durszlaku. Ćwiartki kurczaka dzielimy na 2 części. Do garnka z wrzącym bulionem warzywnym (lub zagotowujemy 500 ml wody z 2 kostkami bulionowymi), wkładamy części kurczaka, ziemniaki, pieczarki i warzywa, gotujemy 10 minut. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, bulion z garnka mieszamy z karmelowym piwem i zalewamy tym płynem wszystko co znajduje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotujemy rosół, bulion, smak na zupę... zawsze zostaje nam mięso. Sposobów na zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu(...)Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 600 g mięsa gotowanego bez kości (u mnie kaczka), 4 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz kaczy), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 50 ml bulionu, garść posiekanego tymianku, sól, pieprz, cukier, garść świeżo starego parmezanu, Cebulę i czosnek posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać czosnek, chwilę razem dusić
królestwo garówduża szczypta chili (tego dodatku zawarty w książce przepis nie zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataogórkowej w formie kremu. Nie jest taka kwaśna, jak typowa zupa ogórkowa, robi się ją błyskawicznie i smakuje dzieciakom. Polecam! Czas przygotowania: około 20 minut Składniki: 0,3 litra bulionu (300ml) 3 kiszone ogórki 1 ugotowany ziemniak 1 ugotowana marchewka Przyprawy: odrobina pieprzu, odrobina soli Ogórki kiszone obieram ze skórki i kroje na mniejsze kawałki. Bulion podgrzewam delikatnie na małym(...)ogniu dorzucając do niego ogórki, marchewkę i ziemniaka. Całość doprowadzam do wrzenia i miksuje blenderem. Kosztuje i ewentualnie dorzucam przyprawy. Jeśli bulion i warzywa były solone, to zazwyczaj nie używam już soli tylko minimalną ilość pieprzu. Podaje z kleksem śmietany. Smacznego
Kolizje Smakówryżem. Z podanych proporcji wychodzą cztery porcje z dokładkami :) Składniki: - 500 g piersi z kurczaka - 500 g mieszanki chińskich warzyw i grzybów - 250 g makaronu (jak wyżej) - 500 ml bulionu - 2 łyżki oleju (u mnie kokosowy) - sos sojowy - słodka i ostra papryka w proszku - czosnek granulowany - sól, pieprz - opcjonalnie: sos chilli Zaczynamy od kurczaka, którego myjemy, oczyszczamy, kroimy(...)dłoni wylądowała głęboka patelnia, na niej olej, a na nim mięsko.Gdy jest już usmażone, dodajemy nasze warzywa, a po kilku minutach całość zalewamy częścią (ok. 100 - 150 ml) bulionu i chwilę dusimy, aż warzywa będą miękkie. Teraz pozostaje już tylko doprawić wszystko do smaku sosem sojowym, pieprzem, opcjonalnie sosem chilli i ewentualnie odrobiną soli. Następnie wlewamy resztę bulionu
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki filet z udek kurczaka, 500g kapusta biała, 1/2 małej główki papryka czerwona, 1 szt ziemniaki, 5 szt cebula, 1 duża szt bulion drobiowy, 1 litr kminek mielony, 1 łyżeczka cząber suszony, 1 łyżeczka papryka słodka, 1/2 łyżeczki pieprz i sól, do smaku olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę siekamy w pióra. Mięso, ziemniaki i paprykę kroimy w średnią kostkę. Kapustę(...)szatkujemy, ale nie za drobno. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, szklimy. Dodajemy mięso, smażymy, aż ładnie się zarumieni, dorzucamy paprykę. Smażymy 5 minut. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i kapustę. Dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec duszenia rondel odkrywamy, aby bulion trochę odparował, dodajemy wszystkie przyprawy, za wyjątkiem soli i pieprzu. Po zdjęciu
Gotowanie moimi oczami