Inne niż klasyczne mielone, a równie pyszne. Dodałam do nich wodę gazowaną i bulion oraz paprykę i szczypiorek dzięki czemu są aromatyczne i soczyste. Pasują nie tylko do ziemniaków, ale i ryżu, różnych kasz. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko połowa czerwonej papryki pęczek szczypioru 1/3 szklanki wody gazowanej 4 łyżki bulionu warzywnego bułka(...)smażenia Wykonanie: Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. W misce ułóż mięso, dodaj cebulkę, pokrojoną w kostkę paprykę, jajko oraz posiekany drobno szczypiorek, przypraw do smaku według uznania. Wlej bulion, dolej wody gazowanej, dokładnie mieszaj. Smaż na rumiano z obu stron na klarowanym maśle. Smacznego
Zasmakuj KuchniSkładniki bulion drobiowy, 2 l marchewka, 2 szt pietruszka, 1 szt seler, 1/2 szt botwinka, 2 pęczki buraczki młode, 3 szt koperek, 1 pęczek sól, pieprz, maggi, do smaku Przygotowanie Warzywa obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę, wrzucamy do bulionu i gotujemy(...)minut. Buraczki i botwinkę kroimy drobno, wrzucamy do bulionu, gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy do smaku
Gotowanie moimi oczamikolej na zupę z cukinii. Wyszła przepyszna. Jest delikatna w smaku a jednocześnie syta. Polecam. Składniki: 3 młode cukinie 4 pomidory 2 cebule 25 dag boczku 2 litry bulionu 30 dag makaronu śmietana do zabielenia świeży tymianek- ok. 5 łyżek oliwa z oliwek do smażenia Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Makaron przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Cukinię dokładnie myjemy(...)kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Dokładamy cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa i boczek dodajemy do bulionu. Gotujemy ok. 20 minut. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem. Zupę podajemy z makaronem, posypaną świeżym tymiankiem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 h Koszt przygotowania: ok. 25 zł źródło
Pobite gary Barbaryprzygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity 25 min Składniki 250 g krewetek * 550 ml bulionu ** 250 ml mleka kokosowego 80 g liści szpinaku 1 papryka czerwona 1 mała papryczka chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry(...)czerwonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty. Krewetki
Wędrówki po kuchniwinie z zielonymi szparagami. Składniki: 200 g ryżu do risotta arborio 1 płaska łyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2-2,5 szkl bulionu warzywno-drobiowego 5-6 zielonych szparagów sól morska pieprz kolorowy Przygotowanie: Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, odciąć główki a łodygi pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Zagotować(...)rumienić). Wsypać ryż,wymieszać i mieszając podsmażać około 2-3 minuty. Wlać wino i mieszając gotować do momentu aż ryż wchłonie całe wino. Wlewać do ryżu niewielkie porcje bulionu około 0,5 szklanki i mieszając gotować aż ryż będzie al dente. Kolejne porcje bulionu wlewać po wchłonięciu poprzedniej porcji. Dodać do ryżu szparagi, wymieszać doprawić do smaku solą i świeżo
Ala piecze i gotujepęczek botwinki z małymi buraczkami, 150 – 200 g bobu w strączkach (mogą być ziarna bobu), 300 g ziemniaków (lepsze będą młode), 1 l bulionu (warzywny lub drobiowy, najlepszy domowy), sól, cukier, sok z cytryny, ocet winny (u mnie z czarnego bzu), szczypta pieprzu, śmietana 12 %, szczypiorek (u mnie czosnkowy), koperek Botwinkę umyć, odciąć buraczki, liście przebrać (odrzucić brzydkie), pokroić. Włożyć(...)była 3 cm nad poziomem liści), dodać szczyptę soli i cukru i gotować, aż liście będę miękkie. Przecedzić, osączyć. Wygotowane liście wyrzucić. Do wywaru z liści wlać bulion. Zagotować. Buraczki pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do gotującego się bulionu z wywarem z liści. Gotować 2 minuty od zagotowania. Dodać łyżkę octu, sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Zdjąć
królestwo garówpokrojona 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 średnie łodygi selera naciowego drobno pokrojonego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 szklanka bulionu wołowego (opcjonalnie) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowych 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki chilli(...)Smażymy ok. 5 minut do momentu, gdy seler zmięknie. Następnie dodajemy pieczarki, lekko je solimy, by puściły wodę. Mieszać do momentu odparowania płynu. Dodajemy czerwone wino, zagotowujemy, następnie dodajemy bulion oraz koncentrat, mieszamy i doprowadzamy całość do wrzenia (bulion oraz wino są opcjonalne - dodają głębszego smaku całej potrawie). Dolewamy passatę - zagotowujemy. Następnie dorzucamy warzywa z puszek, liść laurowy, zioła prowansalskie
Cooking Monsterpiekarniku. Pychotka! :) Chilli: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 szklanka bulionu wołowego (opcjonalnie) 2 czerwone cebule (lub zwykłe jeśli nie macie akurat czerwonych) 1 duży ząbek czosnku 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 puszki czerwonej fasoli 1 opakowanie przyprawy do chilli con carne(...)pół opakowania przyprawy do chilli i ponownie przesmażamy chwilę, by poczuć intensywny aromat przypraw. Wlewamy szklankę wina i zagotowujemy zeskrobując drobinki mięsa z dna garnka. Następnie wlewamy szklankę bulionu i ponownie zagotowujemy całość. (Możecie pominąć ten etap i dodać tylko passatę pomidorową. Bulion i wino wydobywają głębszy smak z dania, ale i bez ich dodatku smakuje ono pysznie.) Dodajemy
Cooking Monsterposzatkowana 600 g mięsa mielonego dowolnego 1 duża cebula 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżka bazylii suszonej 500 g sosu pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka 4 łyżki oleju Wykonanie: Do garnka wlać olej i rozgrzać, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć(...)garnka wsypujemy ryż, dolewamy sos pomidorowy, dodajemy kapustę, bulion i mieszamy.Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło.Gdy ryż zacznie pęcznieć przyprawić do smaku pieprzem,bazylią , chili solą lub vegetą, co lubicie. Danie dusimy tak długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem grzanki
Sama słodycz i szczypta chiliszybka w przygotowaniu. Zawsze mam w domu składniki na jej przygotowanie, dzięki czemu w ciągu 30 minut mogę serwować mężowi i dzieciom pyszną i zdrową zupę. Polecam ugotować bulion wcześniej i zamrozić w odpowiednich pojemnikach. W ten sposób zawsze jest pod ręką. Składniki: 1l dowolnego bulionu (drobiowy/warzywny) 400-500g szpinaku(świeży lub mrożony) 100ml słodkiej śmietanki łyżka mąki sól(...)czarny pieprz, lubczyk Sposób przygotowania: Bulion podgrzać i dodać do niego mrożony szpinak. Poczekać aż się rozmrozi i gotować około 5 minut. Śmietankę połączyć z mąką i zahartować gorącym wywarem. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i lubczykiem. Zmiksować całość na gładko. Serwować z grzankami lub gotowanym jajkiem
Pyry na Gazmagia sezonowych warzyw. Zupa z botwinki z mlekiem kokosowym: 2 małe pęczki botwinki lub 1 duży (listki, łodyżki i buraczki) 200 g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 4 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 g) 2 ząbki czosnku 2 cebule szalotki 2 cm kawałek świeżego imbiru 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu(...)czasie imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ząbki czosnku wyciskamy i dodajemy je do szalotek, gdy będą szkliste. Podsmażamy razem przez ok. 3o sekund i wlewamy bulion. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy ziemniaki i fasolkę. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki i fasolka będą niemal miękkie (ok. 10-20 minut w zależności od tego, jak młoda jest fasolka
Poezja smakuniecodzienny smak. Dlatego zachęcam wszystkich do podobnego eksperymentu s zczególnie teraz, kiedy przechowywane przez zimę ziemniaki nie są już najwyższej jakości. składniki dla czterech osób bulion 400 g mięsa wołowego z goleni lub szpondra(...)olej i szklimy na nim posiekaną dymkę, następnie wsypujemy ryż i smażymy całość prze minutę ( cały czas mieszając), tak jak to się robi przy risotto. Następnie do garnka dodajemy bulion ( odcedzony przez durszlak) obrane i pokrojone marchewki, oraz posiekany seler, gotując przez dwadzieścia minut. W tym czasie na tarce o dużych oczkach trzemy ogórki. Starte ogórki dokładamy do zupy
Miód i pieprzcebula 1 ząbek czosnku 1 torebka białego ryżu sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz, cukier, vegeta Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę podsmażyć aż będzie złota, następnie dodać czosnek i smażyć około(...)bardzo nie uszkodzić. Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy. Gotowe gołąbki przesmażamy po 5 minut z każdej strony aż kapusta się zezłoci. Następnie dolewamy 1-2 szklanki bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie. Gdy gołąbki będą już gotowe przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie podlewamy całość wodą
My simple kitchenNadszedł czas bobu. Składniki 400 g bobu mała czerwona cebula 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/8 l bulionu jarzynowego szczypta zmielonego kminku łyżeczka świeżo posiekanej mięty sól morska 1 łyżka świeżo posiekanej pietruszki 2 łyżeczki soku cytrynowego 100 g sera pecorino peperoncino listki do garnirowania Przygotowanie Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem oliwę, smażyłem na małym ogniu(...)niej cebulę razem z bobem przez 2 minuty, dodałem bulion i kminek, zagotowałem pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Następnie odparowałem bulion, a bób wymieszałem z ziołami. Doprawiłem do smaku solą i sokiem z cytryny. Bób rozłożyłem na podgrzanych talerzach, pokroiłem ser w cienkie plastry, ułożyłem na wierzchu, całość udekorowałem listkami
R'n'G KitchenRozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką(...)patelni zrumienić (na łyżce oliwy) pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do bulionu. Gotować ok 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksować zupę. Podawać z grzankami! Smacznego! Ps Zupę można zagęścić np poprzez dodanie pokrojonego w kostkę ziemniaka, którego później z całą zupą zmiksujemy
Tagebuch po polsku