łyżeczka suszonej papryczki chilli lub pieprzu kajeńskiego - można dać mniej) 5 cm świeżego imbiru 1 łyżka świeżo zmielonego kuminu 1 łyżka kurkumy 2 liście laurowe 1,5 l bulionu warzywnego (z mojego przepisu na domową kostkę bulionową ) pęczek świeżej kolendry sól morska świeżo mielony czarny pieprz łyżka masła klarowanego do smażenia (weganie używają oleju rzepakowego tłoczonego na zimno(...)Pokrojoną cukinię, paprykę i pozostałe warzywa wrzucamy do garnka i smażymy przez ok. 5 minut. Następnie wrzucamy obie soczewice i fasolkę, pomidory z puszki. Dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Starannie doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś ma chęć może dodał łyżeczkę przyprawy curry. Potrawę gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny, aż wszystko zmięknie, a dahl zgęstnieje. Jeśli
Naturalna Kuchniaszparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam! SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 0,8 l bulionu (warzywnego lub drobiowego) 3/4 łyżeczki masła kilka łyżek śmietany kremówki odrobina tartej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz WYKONANIE: Umyte i obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Umytym szparagom(...)później) , odłam zdrewniałe końce (pękną same w odpowiednim miejscu pod naciskiem palców) i obierz szparagi obieraczką do warzyw. Pokrój na 2-2,5 cm kawałki. W garnku podgrzej bulion. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodaj starty czosnek, ziemniaki i szparagi (bez główek) i podgrzej wszystko przez 3 minuty, często mieszając
Słodko-Słony Świat Ilonydlatego już teraz biegnijcie do sklepu po kawałek przepysznej wołowiny i nastawiajcie piekarnik. Składniki: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym(...)razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche. Niebawem propozycje
Mango PapajaZupa musztardowa holenderska powinna zawierać, oczywiście, holenderską musztardę, która charakteryzuje się dość wysoką ostrością i zawartością czarnej gorczycy. W naszych warunkach można ją zastąpić musztardą rosyjską. Składniki: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki musztardy stołowej 4 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ok. 150 g bekonu(...)posiekany ok. 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% (można więcej do smaku) siekany szczypiorek opcjonalnie – niewielka ilość cukru do smaku opcjonalnie pieprz uwaga – zupy nie solimy – bulion i musztarda dadzą wystarczająco dużo słoności Wykonanie: Bekon podsmażyć na chrupko. W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem
Pociąg Do Kuchniskładnikach jakich używa się do słynnej sałatki Waldorf. 100 g porcja zawiera ok. 199 cKal SKŁADNIKI: 16 kromek ciemnego chleba, np. graham (550 g) 150 ml wody 1 łyżka bulionu warzywnego masa I : 500 g masła z orzeszków ziemnych (bez dodatku czekolady) 150 g kwaśnej gęstej śmietany (28%) masa II : 350 g słodkawych jabłek, np. (Royal Gala) 2 łyżki soku(...)selera naciowego 1-2 łyżki świeżego posiekanego tymianku rodzynki Wykonanie: Skórkę z kromek chleba można okroić, ale w nawale pracy nie trzeba tego robić i wystarczy je nawilżyć bulionem warzywnym, zanurzając z każdej strony. Jeśli okroiliśmy skórkę, wykorzystać tylko połowę (75 ml) bulionu smarując delikatnie pędzelkiem powierzchnie kromek. Masa I: wymieszać kwaśna gęstą śmietanę z masłem z orzeszków ziemnych. masa
Sztuka gotowania w/g Samiryadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 g serka topionego (najlepiej domowego, przepis tutaj ) 500 ml bulionu 60 ml śmietany 1 płaska łyżka mąki sól, pieprz dodatkowo: grzanki do podania natka pietruszki lub świeży jarmuż wykonanie: Bulion zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką. Wlewamy do bulionu, dodajemy serek topiony, od czasu do czasu mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia się serka. Doprawiamy solą oraz
Domowy Smak Jedzeniawyszła w pięknym ciemnozielonym kolorze. składniki: 150 g młodych pokrzyw, ja zerwałam czubki o długości ok 10 cm 1 duża cebula 500 g obranych ziemniaków ok 1 l bulionu 2 łyżki masła do smażenia oraz śmietanka do podania świeżo zmielony czarny pieprz Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Pokrzywy dokładnie opłukać i osuszyć, posiekać razem z łodyżkami na mniejsze kawałki. Cebulę(...)drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną cebulę. Gdy zrobi się szklista dodać posiekane pokrzywy. Podsmażać wszystko razem aż pokrzywy zmiękną i zmniejszą objętość. Następnie zalać bulionem i zagotować. Gdy zawartośc garnka się zagotuje dodać pokrojone ziemniaki. Gotować dalej aż ziemniaki będą miękkie. Gdy ziemniaki się już ugotują zestawić garnek z ognia. Zawartość zmiksować na gładki krem, gdyby
Monia miesza i gotujeczosnku 5 cm grubego kłącza imbiru 3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (lub kilka łodyg świeżej) 10 liści kafiru 1 pęczek natki kolendry 1,5 litra wody 3 łyżeczki wegańskiego bulionu w proszku 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 łyżeczka cukru trzcinowego sok z 1 limonki 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego(...)grubo posiekane: cebulę, czosnek oraz imbir. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj trawę cytrynową (świeżą natnij i końcówkę zmiażdż nożem), liście kafiru oraz kilka łodyg kolendry. Wlej wodę, wsyp bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kwadrans. W tym czasie pokrój boczniaki w paski i podsmaż je na oleju kokosowym z odrobiną soli. Makaron ryżowy
Food Squareskórkach. Powinny zmieścić się jedną warstwą na dnie i powinno zostać między nimi trochę miejsca – na koniec będziemy je gnieść. Ziemniaki rozkładamy na dnie rondla, zalewamy je gorącym bulionem, wciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku, wlewamy oliwę, wrzucamy masło i wsypujemy zioła. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu, około 30 minut. Co jakiś czas ziemniaki obracamy. W międzyczasie(...)płynu, powinny stać się na tyle miękkie, że będzie dało się je nabić na widelec bez użycia większej siły. Po tym czasie pokrywkę ściągamy i odparowujemy płyn, czyli pozostały bulion. Jeśli ziemniaki są jeszcze twardawe, róbcie to na małym ogniu i co jakiś czas je obracajcie żeby doszły, jeśli są już miękkie – ogień można zwiększyć i odparować płyn szybciej. Kiedy
Karo in the Kitchenkremowego sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła 1 średnia cebula 100 ml wytrawnego białego wina 1 słodka gruszka Około 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki orzechów włoskich 50 g startego parmezanu Sól do smaku Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty(...)czasie wsypujemy ryż, przesmażamy 2 minuty mieszając, po czym podlewamy białym winem, i dusimy aż odparuje, następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy bulion w trakcie gotowania aż ryż będzie ugotowany. Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy do ryżu wraz z pokrojonym serem
Wanilia i Kardamonłyżki masła 300 g zielonych szparagów 1 mała biała cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2 szklanki ryżu do risotto (u mnie Uncle Ben's) 750 ml gorącego bulionu drobiowego sól,pieprz 1 łyżeczka tymianku 80 g parmezanu PRZYGOTOWANIE Szparagi oczyszczamy, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy wszystkie na 4 części. Podsmażamy na 1 łyżce masła przez 5 minut. Odstawiamy(...)złoto. Wsypujemy ryż i przesmażamy, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino, mieszamy 2-3 minuty, aż trochę odparuje. Gotując na małym ogniu dodajemy stopniowo po jednej chochli bulionu, aż do całkowitego wchłonięcia przez ryż. Często mieszamy i powtarzamy czynność do końca bulionu, aż ryż stanie się miękki i kleisty. Zdejmujemy z ognia . Dodajemy do ryżu szparagi (wraz z masłem
Moje Kuchenne Rewelacjedaniach wytrawnych. Jaglane Wtorki to dzień kiedy możemy znaleźć pyszne sposoby na tę pyszną kaszę :) Składniki: puszka pomidorów krojonych 5 -6 dużych marchewek 500 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego łyżka koncentratu pomidorowego gałązka lubczyku 5 listków świeżej bazylii 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 100g + 100g kaszy jaglanej (w woreczkach) 2 łyżki śmietany sól, pieprz szczypta cukru(...)natka pietruszki Przygotowanie: Pomidory z puszki, passatę pomidorową, bulion, ziele angielskie, liść laurowy oraz lubczyk umieszczamy w garnuszku. Zagotowujemy. Dodajemy umyta i pokrojona w plasterki marchewkę/ Jeden woreczek kaszy rozrywamy, płuczemy ją i wsypujemy do garnka. Do gotującej się zupy wrzucamy umyte liście bazylii. Kiedy Marchewka zmięknie, a kasz będzie ugotowana, w miseczce rozrabiamy śmietanę i koncentrat pomidorowy. Dolewając bulion
ChilliJemypisałam - w moim odczuciu jest po prostu bez smaku, ale odpowiednio doprawiony zamienia się w fantastyczne danie, które znika do ostatniego ziarenka. SKŁADNIKI 1 szklanka pęczaku 2 szklanki bulionu (lub 1,5 szklanki bulionu i 0,5 szklanki białego wytrawnego wina) 2 cebule ok. 0,5 kg fileta z kurczaka 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka masła ("normalnego(...)Następnie dodajemy pęczak i chwilę smażymy (aż wszystkie ziarna zmienią kolor na lekko żółty). Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i całość mieszamy tak, by kawałki mięsa obsmażyły się. Dolewamy bulion, dodajemy vegetę, pieprz, curry, paprykę, sól i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż pęczak zmięknie. Jeśli wybraliście wersję z winem, to dolewamy je właśnie teraz, gdy kasza
Czary - gary w kuchnigotowanych pędów bambusa (z puszki) 2 czerwone papryczki pocięte po skosie 4 liście kafiru 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji 400 ml mleczka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa 2 łyżki stołowe sosu rybnego 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego Przygotowanie - wg oryginalnego przepisu z książki Piersi kurczaka kroimy(...)mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia. Kurczaka w sosie nakładamy na talerze
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatutaj) . Zmieniłam jedynie ilość podanych składników pod nasze smaki. Naprawdę polecam :) Składniki: * 2 piersi z kurczaka * 2 marchewki * połówka dużego pora albo jeden mały * 3 kostki serka topionego * 300ml bulionu warzywnego * olej * sól * pieprz * dodatkowo posypałam na mięso odrobinę delikaty do mięs Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć(...)rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe kawałki mięsa zalać przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym i gotować około 10-15 minut na wolnym ogniu. Marchew i por pokroić w plasterki i razem z serkami topionymi dodać do bulionu z mięsem. Dusić dalej około 10-15 minut. Sos co jakiś czas mieszać, aby nie powstały grudki. Taki sos można podać
Zrób to smacznie