bulion - 9142 przepisów (strona:84/610)

PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ 141

więc przygotowywać również bez okazji, jako świetny dodatek do pieczywa   Składniki: 1,5 kg udek z kurczaka 70 dag piersi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki 3 litry bulionu warzywnego 1 czerstwa bułka sól,pieprz 2 garście suszonej żurawiny Wykonanie: Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny(...)rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy w rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie

Z Majeczką w kuchni
Zupa ze świeżej kukurydzy z soczewicą 112

Pyszny krem z kukurydzy z nutą oregano i kawałkami brązowej soczewicy. Niezwykłe pożywna i smaczna. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 świeże kukurydze 1 szalotka 1 marchewka 100g soczewicy brązowej od Symbio 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz oregano  Kukurydze obieramy, ścinamy nożem ziarna, płuczemy i dodajemy do bulionu. Marchewkę i szalotkę obieramy, kroimy na małe kawałki. Soczewicę płuczemy kilka(...)razy pod zimną wodą, dodajemy do bulionu razem z marchewką, cebulą i gotujemy 40 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy kawałki kukurydzy i soczewicy - około 3 łyżek - i odkładamy talerz. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na złoto odłożoną kukurydzę z soczewicą.  Zupę krem podajemy na gorąco z porcją podsmażonych kawałków soczewicy

Gotowanie i blogowanie
Zupa krem brokułowa z fetą 159

brokułowa niewiele różni się od brokułowej z boczkiem czy kremu brokułowego z kurkami . Podałam ją z pokruszoną fetą, chili, pietruszką i dymką. Smak dobrej zupy…wszystko zależy od bulionu i dodatków. Zupa krem brokułowa Składniki: na 4 porcje 1 duży brokuł 3 łyżki posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania 1 marchewka 1 pasternak 1 l warzywnego bulionu(...)chili 2 dymki pokrojone w piórka czarny pieprz, grubo mielony Podziel brokuła na różyczki. Marchewkę i pasternak pokrój w kostkę. Wsyp warzywa do garnka, dodaj natkę i zalej bulionem. Gotuj do miękkości, około 20 minut. Zdejmij garnek z kuchni, zmiksuj zupę na krem. Postaw z powrotem na kuchni. Dopraw krem solą, pieprzem, dodaj masło i zagotuj. Napełnij miseczki gorącą zupą

codojedzenia
Perliczka z czosnkiem i sokiem pomarańczowym z wolnowaru 155

piekarnika z włączoną opcją grill.  składniki 1 perliczka 1-2 łyżki mąki 3 łyżki masła lub oliwa z oliwek 3 główki czosnku - ząbki bez obierania 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1 szklanka soku z pomarańczy 2 - 3 gałązki rozmarynu 2 listki szałwii sól, pieprz przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Perliczkę umyć osuszyć i podzielić na cztery części. Posypać(...)łyżki masła lub oleju. Włożyć kawałki perliczki i obsmażać aż się zrumienią - około 3 minut z każdej strony. Perliczkę odłożyć na bok. Na patelnię wlać sok i bulion, zagotować, zeskrobując ewentualne resztki z dna. Do misy wolnowaru włożyć czosnek i zioła, na nich ułożyć perliczkę. Dodać gorący sok i bulion. Przykryć i gotować w ustawieniu low przez

Stare Gary
Zupa z czerwonej soczewicy 168

łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 laska cynamonu 400 g pomidorów w puszce 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy 1,5 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska i świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny   Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy (pomijamy(...)duża marchewka 2 gałązki selera naciowego 1 małe czerwone chili 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek Dodać przyprawy, pomidory w puszce, soczewicę i bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut lub do momentu, gdy warzywa i soczewica będą miękkie. 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka

Moja Delicja
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce 158

cenie więc postanowiłam przyrządzić je sobie na samotny obiad, niestety mój połówek nie jest fanem owoców morza. Tym razem proponuję je z warzywami i czosnkiem, duszone w winie i bulionie, który stworzy nam na koniec śmietanowy sos. To danie jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam podanie z chlebkiem do moczenia w pysznym sosiku:) Polecam! Scroll down for recipe(...)Mule w śmietankowym sosie czosnkowym (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych muli, umytych i oczyszczonych, wyrzuć te otwarte 1 łyżka masła 100 ml białego wina wytrawnego 150 ml bulionu rybnego lub drobiowego 1 cebula, drobno posiekana 5-6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 mała marchewka, pokrojona w drobną kostkę 1 mała pietruszka lub pasternak, pokrojona w drobną w kostkę

karmelowy
GOLONKA GOTOWANA 132

godz. Potem możemy zapiec lub nie...Jak kto lubi.Ostatnia godzina gotowania może upłynąć wyrównywaniem wygotowującego się wywaru piwem. Co fajnie podkręci smak   Składniki: 2 małe goloneczki 3 litry bulionu warzywnego ziela ang, listek laurowy, pieprz czarny ziarna 3 marchwie 2 pietruszki seler cebula biała piwo- niekoniecznie sól, pieprz czarny mielony D podania z musztardami ROLESKI Wykonanie: Golonki oczyszczamy, myjemy(...)osuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem.Odkładamy na min. noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa i przyprawy. Golonkę gotujemy na średnim ogniu ok 3 godzin. Jak ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania zamiast uzupełnić płyny bulionem możemy podlewać piwem. Ugotowaną golonkę podajemy z musztardą. Możemy też zapiec

Z Majeczką w kuchni
KREM PIECZARKOWY, BEZGLUTENOWY 155

Pyszna zupa- krem z pieczarek... bez dodatku mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo pieczarek, kilka ziemniaków, bulion warzywny i pyszny, wegetariański, może być i wegański, bezglutenowy obiad gotowy. Gdy dodamy np.makaron powstanie nam danie obiadowe, u nas z dodatkiem grzanek, jako pierwsze danie. Tak najczęściej bywają u nas właśnie zupy, w bulionówce jako część obiadu(...)podanych ilości uzyskałam 2 litry zupki, mieliśmy po kubeczku na 2 dni. Składniki: - 500g pieczarek - 3 większe ziemniaki - bulion warzywny lub mięsny (u mnie 400ml warzywnego) - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - słodka śmietanka (można pominąć lub dać roślinną) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (lub dowolnego) - szczypiorek (opcjonalnie) - grzanki

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z zielonego groszku z nutką chilli 178

marchewką czy też jako krem, który dzisiaj Wam przedstawiam.  Spróbujcie :) Składniki: 3 puszki zielonego konserwowego groszku (może być mrożony ok 50dag) 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku bulion sól, pieprz 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekana cebulę oraz czosnek wkładamy do garnka z grubym dnem, gdzie wcześniej rozpuściliśmy masło. Delikatnie dusimy po czym dorzucić(...)cebuli pokrojona w plastry marchewkę, zalać szklanką bulionu warzywnego i pogotować ok 5 minut. Po tym czasie dosypać groszek wraz z zalewą, w której się znajduje (jeżeli używamy groszku mrożonego lub świeżego to powinniśmy dolać bulionu tak, aby przykrywał warzywa) i gotujemy 10 minut. Miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Podajemy z groszkiem ptysiowym, kiełkami

ChilliJemy
Flaczki drobiowo - wołowe 187

wołowych flaków 2 łyżki przyprawy do flaków sól i pieprz czosnek granulowany majeranek PRZYGOTOWANIE : Do garnka przekładamy udko z polędwiczkami, dodajemy obrane warzywa, zalewamy wodą, solimy i gotujemy bulion.  Do drugiego garnka przekładamy wypłukane flaki, obgotowujemy przez 30 minut, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy kolejne 30- 40 minut - solimy.  Z bulionu wyciągamy mięso i warzywa(...)udka obieramy mięso i wraz z polewaczkami kroimy w paseczki, warzywa w kostkę.  Do bulionu przekładamy mięso, warzywa i ugotowane flaki. Całość doprawiamy przyprawą do flaków, czosnkiem oraz majerankiem, pieprzem i solą.  Gotujemy całość przez 20-25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Aksamitny krem z selera z olejem rzepakowym 95

istotne. Aksamitny krem z selera z olejem rzepakopwym Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g selera 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1200 ml bulionu 50 ml białego wytrawnego wina 100 g szynki wieprzowej 100 g śmietany 18% olej rzepakowy sól Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię(...)dodajemy .listki i tymianek. Cebulę smażymy, aż będzie zeszklona. Przekładamy ją do garnka, wlewamy bulion. Seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię i delikatnie przesmażamy, wkładamy do garnka z bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy wino. Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie, W międzyczasie szynkę

Kulinarne przygody Gatity
Flaczki po zamojsku 110

Składniki: 1 kg flaczków wołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek bulion 400 g mięsa wołowego 1 duży ogon wieprzowy 3 marchewki 2 pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy(...)ugotowania bulionu. Mięso umyć zalać wodą i gotujemy, aż będą miękkie, od czasu do czasu ściągamy szumowiny,na koniec dodajemy obrane warzywa, przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Flaki myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Osączamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy 2 razy po 10 minut, przecedzamy. Do dużego garnka wkładamy flaki, zalewamy rosołem i gotujemy

magiczna kuchnia Kasi
Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 100

przepis. Nic więcej. No i trzeba się przy tym sporo namieszać. Reszta jest kwestią dodatków, a możliwości jest nieskończenie wiele. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio około 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 kieliszek białego wytrawnego wina 10 suszonych pomidorów 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 łyżki tartego(...)czosnek. Dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wsypujemy ryż. Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając po czym wlewamy wino. Kiedy wino się wchłonie dolewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy. Po zredukowaniu się płynu dolewamy kolejną porcję bulionu i tak dolewamy i mieszamy risotto aż ryż stanie się miękki. Ryż powinien gotować się na małym ogniu. Pod koniec gotowania

Smakowity Blog Kulinarny
krem z selera 90

grzeje. składniki: duży seler 2-3 ziemniaki 1/2 kalafiora cebula 100 g kremowego serka topionego 3 łyżki oliwy 100 g kiełbasy chorizo natka pietruszki ok 1,5 l bulionu sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zrumienić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić pokrojony w kostkę seler, wlać ok 0,75 l bulionu. Gotować ok 15 minut. Dodać(...)pokrojone w kawałki ziemniaki i kalafior. Wlać resztę bulionu. Gotować aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko, dodać pokrojony w kawałki serek, doprawić do smaku. Podgrzewać aż serek się rozpuści. Kiełbasę pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, usmażyć na chrupiąco. Krem nalewać do miseczek, podawać z chipsami i chorizo i natką pietruszki

6niebo
Ragoût z jelenia z grzybami 107

smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...), 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki), 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy), sól, 1,5 źdźbła trawy żubrowej* Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej o boku 2x2 cm). Oprószyć mąką. Cebule podkroić w półplasterki. Podsmażyć mięso(...)patelni tłuszczu podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru i soli. Następnie dodać grzyby i chwilę przesmażyć. Wlać wino, gdy się zagotuje przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem. Wlać bulion, dodać przyprawy, 1 łyżeczkę do kawy soli i dusić do miękkości, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Gdy mięso będzie gotowe, dodać trawę żubrowa i zagotować. Doprawić do smaku solą

królestwo garów