bulion - 9142 przepisów (strona:76/610)

Kurczak w curry z ananasem 145

dałam dziś wyjątkowo indyka) 2 szklanki ryżu basmanti 2 czerwone papryki 1 puszka ananasów w kawałkach 3-4 cebule 3- 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu drobiowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki i curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta kurkumy, curry Filet pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć. Podsmażyć na oliwie. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)słodką paprykę, curry, kurkumę i chili. Do garnka dorzucić kukurydzę i ananasa. Sok z ananasa rozmieszać z dwoma łyżeczkami przecieru pomidorowego. Do gotującej się potrawki, wsypać ryż i zalać bulionem. Dusić pod przykryciem do miękkości ryżu. Proponuję dolewać bulion po trochu, aby nie wyszła Wam papka. Smacznego! fot. Izabela Magdalena

Kuchnia smaków
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem 137

się nic w gardle nie przykleiło. Do naczynia żaroodpornego wkładamy: ziemniaki, szpinak, łososia, pomidory. Robimy sos beszamelowy: Sos beszamelowy: We wrzątku (1 szklanka) rozpuszczamy 1 kostkę bulionu. 2 łyżki masła roztapiamy, dodajemy 2 łyżki mąki. Do tak powstałej masy dodajemy bulion. I do całości, zaraz po bulionie, 1 szklankę mleka. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, cytryną, vegetą. Jeśli ktoś

Kuchnia smaków
Zupa kalafiorowa z koperkiem i makaronem 153

bardzo, że w lodówce czeka już na mnie kolejny kalafior w parze z koperkiem i jutro będzie powtórka z rozrywki :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 1,5 l bulionu (warzywnego lub warzywno-mięsnego) ok. 500-600 g kalafiora (różyczki) 1/3 szklanki śmietanki 30% duży pęczek koperku 1 szklanka makaronu świderki 1 płaska łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1/2 łyżeczki(...)cukru sól pieprz Wykonanie: Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Do osobnego garnka wlewamy wodę, solimy i zagotowujemy. Wsypujemy makaron świderki i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Różyczki kalafiora dokładnie myjemy i dzielimy na ewentualne mniejsze cząstki. Wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości. Do miseczki wlewamy śmietankę, dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek

MyCookBook.pl
Zupa krem z kukurydzy 183

niedokładnie zmiksowane skórki ziarenek kukurydzy. Czego potrzebujemy? :) Dwie puszki kukurydzy 20 g masła 200 ml mleczka kokosowego * łyżeczka chili w proszku** 1-2 lyżki cukru sól, ilość wg uznania Bulion WARZYWNY lub woda ok 2-3 szklanki w zależności jak gęstą chcemy zupę prażone ziarna kukurydzy do posypania (nie popcorn!) Kukurydzę z puszki wrzucamy na patelnie, bądź do garnka, dodajemy(...)masło i sól. Podsmażamy aż do momentu odparowania wody w której była kukurydza. W tym czasie przygotowujemy bulion - u mnie najczęściej jest to bulion z kostki. Koniecznie warzywny, bo ten mięsny psuje smak zupy. Wszystko studzimy, bądźmy delikatni dla ostrzy :) Przekładamy do miksera, dodajemy chilli, cukier i mleczko kokosowe (lub robimy jego kleksa na koniec) i następnie całe towarzystwo miksujemy

Pora na pora
Zupa pieczarkowa + film 160

błyskawicznie znika z talerzy.     Składniki na około 4 porcje : 500 g pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki masła 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1,5 litra bulionu 100 g śmietany 30 % 1/2 pęczka natki pietruszki 250 g ugotowanego makaronu ( dowolny rodzaj) czarny pieprz sól Przepis: Marchew, pietruszkę oraz seler kroimy w małą kostkę. Do garnka wlewamy bulion(...)wszystko podsmażymy do odparowania wody, pod koniec smażenia całość delikatnie oprószamy solą oraz czarnym pieprzem, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Uduszone pieczarki z cebulką dodajemy do garnka z bulionem oraz warzywami i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Do małej miski przekładamy śmietanę i łączymy ją z chochlą

Smakowite Dania
O kurcze pieczone 2 ! "Rosół z pieczonej kury." Wywar. Bulion z pieczonego kurczaka. 177

krążąca w sieci pod nazwą: "Rosół z pieczonego kurczaka."  Właściwie każda babcia po usłyszeniu spojrzałaby znad okularów i poprawiła mówiąc,że to nowoczesny wywar bądź nowa moda na bulion. Ale pochwaliłaby za gospodarność. Ale  wywar z pieczonej kury ma naprawdę zaskakująco dobry smak! Smak Twojego bulionu będzie oczywiście uzależniony od przypraw,których użyliście przy pieczeniu kurczaka, nie martwcie(...)się więc,że resztki z kurczaka są przesiąknięte przyprawami z marynaty. Na pierwszy raz warto jednak doprawić pieczyste bezpiecznymi, ulubionymi przyprawami by nie przeszkadzały Wam w bulionie. Nie trzeba rezygnować z  weekendowego rosołu mając przytarganą z targu przez faceta tylko jedną sztukę drobiu. A i resztki z obiadu się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie Wykonanie

Fiolka w kuchni
Kurczak z oliwkami (tagine) w wolowarze 182

kostkę 4 - 6 ząbków czosnku, posiekanych ok 2,5 cm kawałek imbiru, obrany, drobno pokrojony ok 400 g pomidorów z puszki lub świeżych sok z 1/2 cytryny 300 ml bulionu z kurczaka ok 150 g oliwek bez pestek ( dałam czarne) 2 kiszone cytryny, pozbawione pestek i pokrojone w małe cząstki (opcjonalnie) garść natki pietruszki - pokrojona garść kolendry - pokrojona przygotowanie(...)wrzucić na patelnię cebulę. Podsmażać mieszając aż lekko zmięknie, dodać czosnek, imbir i smażyć kolejną minutę. Przełożyć mieszaninę  cebuli  do misy wolnowaru, a na patelnię wlać bulion, zagotować zeskrobując wszystkie smaki drewnianą łyżką. Do wolnowaru dodać pomidory, kurczaka, sok z cytryny, oliwki i kiszoną cytrynę. Dodać bulion z patelni, lekko posolić i popieprzyć. gotować 3 -4 godziny

Stare Gary
Chłodząca zupa z łososiem wędzonym na zimno 185

Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego Uncele Ben's 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka koperku 2 ogórki 2 kwaśne jabłka 200-300 g łososia wędzonego na zimno 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowgo 1/2 chili bez pestek sól i pieprz do smaku plastry rzodkiewki do przybrania Przygotowanie: Buraczki(...)posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki, chili, koperek, zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.  Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną i bulionem (do uzyskania oczekiwanej konsystencji). Zupę

SzczyptaSmaQ
Pęczotto z kurczakiem i cukinią 186

czegoś innego. Danie jest po prostu pyszne :) Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 łyżka masła  1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie warzywny) 1 średnia cukinia 1 filet z kurczaka oregano suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego u mnie Kikkoman(...)wrzuciłam na patelnię. Jak zrobiła się miękka wrzuciłam kaszę, którą wcześniej kilka razy przepłukałam. Podprażyłam jakieś 3 minuty tak tylko na tym co było na patelni. Dodałam jedną chochelkę bulionu, wymieszałam. Ta czynność powtarzamy do momentu, aż kasza napęcznieje (nie jest do końca miękka). Musimy pamiętać o mieszaniu jej :) W międzyczasie (jak kasza nam chłonie bulion), kroimy cukinię. Ja pokroiłam

kruche babeczki
Strogonow drobiowy 96036

cebule około 15 sztuk pieczarek 1 większa czerwona papryka 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (ja dałam dosłownie ciut ze względu na młodego) 250 ml bulionu drobiowego 250 ml passaty (sosu pomidorowego) 2 łyżki śmietany 30 % sól różowa pieprz masło klarowne do smażenia Ja najpierw przygotowałam sobie bulion. Cebulę pokroiłam w pół krążki. Na patelni rozgrzałam(...)końcu kurczaka (również pokrojonego w cienkie paski). Z tym, że jak smażymy kurczaka, to dodajemy do niego obie papryki i po usmażeniu wrzucamy do reszty do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i passatą. Mieszamy, stawiamy na gaz i gotujemy jeszcze jakieś 20-25 minut. Pod sam koniec ja dodałam śmietanę. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Smacznego

kruche babeczki
Kaszotto z warzywami, jajem i parmezanem 160

linii  WOLL Szafir Wypędzlowałam patelnię oliwą, rozgrzałam i na dość ciepłą wsypałam obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Wsypałam kaszę i delikatnie podprażyłam.Podlałam odrobiną bulionu warzywnego. Przykryłam patelnie pokrywą i zostawiłam do podduszenia się. Obrałam batata, pokroiłam, dodałam do kaszy wraz z ciecierzycą.Przykryłam. Kiedy potrawa wchłonęła bulion dodałam warzyw i dolałam bulionu,powtarzałam czynność

Z Kuchni Do Kuchni
Kuskus z warzywami i wędzonym kurczakiem 127

duża cebula 1,5–2 marchewki Pęczek szczypiorku Pół kostki rosołowej 150 g kuskusu Sól pieprz'; document.write(" "); Gotujemy wodę, po czym rozpuszczamy w niej pół kostki rosołowej, tworząc bulion. W międzyczasie obieramy marchew i cebulę oraz myjemy szczypiorek. Zalewamy kuskus gorącym bulionem tak, by woda sięgała ok. 1 cm ponad jego powierzchnię. Przykrywamy miskę, odstawiamy i łapiemy za nóż. Marchewkę(...)się sama. Po trzecie: jest (stosunkowo) zdrowy. Jeśli nie chcemy korzystać z kostki rosołowej, można ją spokojnie pominąć, zalewając w zamian kuskus gorącą wodą. Idealnym rozwiązaniem byłoby użycie domowego bulionu, jednak ja zdecydowałem się na kostkę, gdyż używam ich na tyle rzadko i w tak małych ilościach, że nie wiążę z tym żadnych obaw. Reszta składników to samo zdrowie – marchew

Proste-przepisy.pl
Zupa krem ze szparagów 122

dotyku. A do tego niezwykle prosty w przygotowaniu. Zupa krem ze szparagów to obowiązkowa pozycja w maju, gdy sezon szparagowy jest w pełni.   Składniki: ok. 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 pęczki białych szparagów 250 ml śmietany 30% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki mąki 1 łyżka octu białego opcjonalnie odrobina cukru Wykonanie: Szparagi obrać(...)odłamać twarde końcówki. Włożyć do bulionu i zagotować do miękkości. Szparagi wyjąć, pociąć na mniejsze kawałki – kilka (zwłaszcza czubki) zostawić do dekoracji. Resztę wrzucić z powrotem do bulionu i zmiksować na gładki krem. Doprawić octem, gałką, solą i pieprzem. Dodać zahartowaną śmietanę z mąką (do śmietany dolać kilka łyżek gorącej zupy, zamieszać i powoli dodawać do garnka). Wymieszać. Jeśli

Pociąg Do Kuchni
Zupa z zielonej soczewicy dla zimnych ogrodników. 155

soczewicową ;) Składniki:  10 dużych łyżek zielonej soczewicy 1 duża cebula lub dwie małe 2ząbki czosnku 2 łyżki oleju bądź oliwy Pół papryczki chili 2 -2,5 l bulionu 2 marchewki 1 pietruszka 10 cm kawałek pora  5 dużych ziemniaków Przyprawy: Papryka ostra Papryka słodka Sól Pieprz Kmin rzymski Sok z cytryny Wykonanie: 1. Obierz i pokój wszystkie warzywa(...)dodając przyprawy: paprykę ostrą, paprykę słodką, kmin rzymski 3. Dodaj soczewicę. Smaż 2-3 minuty. 4. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Smaż kolejne 3-5 minut. 5. Zalej warzywa bulionem.  6.Gotuj pod przykryciem 30-45 minut ( w zależności czy zalewasz warzywa zimnym czy ciepłym bulionem) do miękkości warzyw. Dosól w miarę potrzeby, 7.Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem, sokiem cytryny

Fiolka w kuchni
Risotto z warzywami 123

arborio 1 duża marchewka 1 szklanka młodego bobu 1 cebula 2 ząbki czosnku Kawałek pora 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr lub więcej warzywnego bulionu 100 g kremowego serka pleśniowego 100 g startego sera cheddar Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę i por siekamy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulę(...)Wsypujemy ryż i mieszając smażymy 3 minuty, po tym czasie wlewamy wino i dusimy do momentu aż odparuje a ryż zrobi się szklisty.  Wlewamy około 1/2 litra gorącego bulionu, gotujemy pod przykryciem w między czasie dodajemy startą marchewkę na tarce jarzynowej i młody zblanszowany bób,  mieszając od czasu do czasu, dolewając w trakcie bulionu, gdy ryż będzie miękki

Wanilia i Kardamon