bulion - 9142 przepisów (strona:82/610)

KREM PIECZARKOWY, BEZGLUTENOWY 192

Pyszna zupa- krem z pieczarek... bez dodatku mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo pieczarek, kilka ziemniaków, bulion warzywny i pyszny, wegetariański, może być i wegański, bezglutenowy obiad gotowy. Gdy dodamy np.makaron powstanie nam danie obiadowe, u nas z dodatkiem grzanek, jako pierwsze danie. Tak najczęściej bywają u nas właśnie zupy, w bulionówce jako część obiadu(...)podanych ilości uzyskałam 2 litry zupki, mieliśmy po kubeczku na 2 dni. Składniki: - 500g pieczarek - 3 większe ziemniaki - bulion warzywny lub mięsny (u mnie 400ml warzywnego) - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - słodka śmietanka (można pominąć lub dać roślinną) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego (lub dowolnego) - szczypiorek (opcjonalnie) - grzanki

Smaczne Zdrowe
Zupa krem z zielonego groszku z nutką chilli 225

marchewką czy też jako krem, który dzisiaj Wam przedstawiam.  Spróbujcie :) Składniki: 3 puszki zielonego konserwowego groszku (może być mrożony ok 50dag) 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku bulion sól, pieprz 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Posiekana cebulę oraz czosnek wkładamy do garnka z grubym dnem, gdzie wcześniej rozpuściliśmy masło. Delikatnie dusimy po czym dorzucić(...)cebuli pokrojona w plastry marchewkę, zalać szklanką bulionu warzywnego i pogotować ok 5 minut. Po tym czasie dosypać groszek wraz z zalewą, w której się znajduje (jeżeli używamy groszku mrożonego lub świeżego to powinniśmy dolać bulionu tak, aby przykrywał warzywa) i gotujemy 10 minut. Miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Podajemy z groszkiem ptysiowym, kiełkami

ChilliJemy
Flaczki drobiowo - wołowe 227

wołowych flaków 2 łyżki przyprawy do flaków sól i pieprz czosnek granulowany majeranek PRZYGOTOWANIE : Do garnka przekładamy udko z polędwiczkami, dodajemy obrane warzywa, zalewamy wodą, solimy i gotujemy bulion.  Do drugiego garnka przekładamy wypłukane flaki, obgotowujemy przez 30 minut, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy kolejne 30- 40 minut - solimy.  Z bulionu wyciągamy mięso i warzywa(...)udka obieramy mięso i wraz z polewaczkami kroimy w paseczki, warzywa w kostkę.  Do bulionu przekładamy mięso, warzywa i ugotowane flaki. Całość doprawiamy przyprawą do flaków, czosnkiem oraz majerankiem, pieprzem i solą.  Gotujemy całość przez 20-25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Aksamitny krem z selera z olejem rzepakowym 130

istotne. Aksamitny krem z selera z olejem rzepakopwym Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g selera 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1200 ml bulionu 50 ml białego wytrawnego wina 100 g szynki wieprzowej 100 g śmietany 18% olej rzepakowy sól Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy ją na patelnię(...)dodajemy .listki i tymianek. Cebulę smażymy, aż będzie zeszklona. Przekładamy ją do garnka, wlewamy bulion. Seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię i delikatnie przesmażamy, wkładamy do garnka z bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy wino. Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie, W międzyczasie szynkę

Kulinarne przygody Gatity
Flaczki po zamojsku 151

Składniki: 1 kg flaczków wołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek bulion 400 g mięsa wołowego 1 duży ogon wieprzowy 3 marchewki 2 pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy(...)ugotowania bulionu. Mięso umyć zalać wodą i gotujemy, aż będą miękkie, od czasu do czasu ściągamy szumowiny,na koniec dodajemy obrane warzywa, przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Flaki myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Osączamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy 2 razy po 10 minut, przecedzamy. Do dużego garnka wkładamy flaki, zalewamy rosołem i gotujemy

magiczna kuchnia Kasi
Risotto z suszonymi pomidorami, bazylią i kaparami 150

przepis. Nic więcej. No i trzeba się przy tym sporo namieszać. Reszta jest kwestią dodatków, a możliwości jest nieskończenie wiele. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio około 900 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 kieliszek białego wytrawnego wina 10 suszonych pomidorów 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 łyżki tartego(...)czosnek. Dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści i wsypujemy ryż. Smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając po czym wlewamy wino. Kiedy wino się wchłonie dolewamy chochelkę gorącego bulionu, mieszamy. Po zredukowaniu się płynu dolewamy kolejną porcję bulionu i tak dolewamy i mieszamy risotto aż ryż stanie się miękki. Ryż powinien gotować się na małym ogniu. Pod koniec gotowania

Smakowity Blog Kulinarny
Ragoût z jelenia z grzybami 151

smażenia (tłuszcz gęsi, smalec...), 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (u mnie prawdziwki), 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu (u mnie bulion z drobiowy), sól, 1,5 źdźbła trawy żubrowej* Mięso pokroić w kostkę (mniej więcej o boku 2x2 cm). Oprószyć mąką. Cebule podkroić w półplasterki. Podsmażyć mięso(...)patelni tłuszczu podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru i soli. Następnie dodać grzyby i chwilę przesmażyć. Wlać wino, gdy się zagotuje przełożyć zawartość patelni do garnka z mięsem. Wlać bulion, dodać przyprawy, 1 łyżeczkę do kawy soli i dusić do miękkości, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Gdy mięso będzie gotowe, dodać trawę żubrowa i zagotować. Doprawić do smaku solą

królestwo garów
Krajanki Winiary - kampania Rekomenduj.to 168

ochotę na ciepły posiłek. Do każdej krajanki potrzebujemy 2 litry wywaru mięsnego, z czego otrzymamy 10 pożywnych porcji smacznej zupy. Krajanka ogórkowa: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 500g ziemniaków i 50 ml śmietany. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy(...)gorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe. Krajanka buraczkowa: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 500g ziemniaków i 50 ml śmietany. Możemy także urozmaicić zupę dodając fasolkę z puszki, i przygotować barszcz ukraiński. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy

kulinarnyswiatdomi
SPAGHETTI À LA BOLOGNESE BEZ MIĘSA 217

ULUBIONYCH ;)   SKŁADNIKI: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, porządna garść suszonego oregano(...)Dusić 5 minut, po czym dodać pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Do garnka dodać suchą soczewicę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, sos sojowy, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką, chilli, bazylią i oregano. Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum

Calzonella.com
Steki wołowe zawijane w bekonie, na sosie pieczarkowym 217

żeby pozwolić pieczarkom szybko odparować. Gdy zmienią kolor – wrzucamy przekrojone na ćwiartki cebulki szalotki, zmniejszamy pod patelnią gaz i mieszamy, aż cebulki widocznie się zeszklą. Wlewamy na patelnię gorący bulion i odparowujemy połowę płynu na niewielkim ogniu, bez przykrycia. Pieprzymy, jeśli jest potrzeba – dosalamy. Jeśli użyliście bulionu z tradycyjnej kostki rosołowej – więcej soli już nie używamy. Wrzucamy na patelnię(...)cieniutkie długie plasterki surowego wędzonego boczku 50g (1/4 kostki) zimnego masła pokrojonego na 6 równych plasterków 3-4 malutkie szalotki 200ml wody z ½ kostki bulionowej wołowej lub 200ml bulionu wołowego 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka mąki pszennej sól (użyłam do steków soli LAWENDOWEJ ) świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Risotto z papryką, pieczarkami i kurczakiem w curry 307

zapachów :)  Risotto z papryką, pieczarkami i kurczakiem w curry Składniki: 2 czerwone papryki 2 cebule 500 g pieczarek 2 piersi z kurczaka 200 g ryżu risotto 500 ml bulionu 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy całą torebką curry. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Cebulę(...)dodajemy do cebuli i papryki. Całość doprawiamy papryką słodką i papryką ostrą. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy zamarynowanego kurczaka i delikatnie podduszamy. Następnie dodajemy ryż i zalewamy 250 ml bulionu. Dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czas. Kiedy ryż wchłonie bulion - dolewamy pozostałą część. Gotujemy około 30 minut.  Powstałe risotto powinno być wilgotne i soczyste. Oprócz tego baaaaaardzo

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Rybny kapuśniak 168

zupa wyszła bardzo apetycznie i skradła serca w moim domu tym co bardzo sceptycznie do niej podeszli. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje.  Składniki: 2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso) 200 g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie(...)starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie) 2 ząbki czosnku skórka z jednej cytryny łyżeczka startego imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do odcedzonego bulionu, dodajemy kapustę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut

Niezły Młynek
ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII 135

ZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII SKŁADNIKI: 1-1,5 l bulionu drobiowego 2 duże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE(...)lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem, tak, aby poziom płynu był mniej więcej równy linii warzyw. Można oczywiście dodać więcej bulionu lub wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszą zupę. Całość przyprawić i gotować na wolnym ogniu przez

Calzonella.com
Krem ziemniaczano-marchewkowy 160

sera, boczku i świeżego szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu. 3 duże ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera(...)łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Doprawiamy papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do miseczek. 3. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, boczek kroimy na małe kawałki

Szefowa kuchni
Placki ziemniaczane z gofrownicy z wątróbką i ognistymi pomidorkami. 245

wątróbki drobiowej 1 łyżka  oregano Skworcu   1 łyżka przyprawy złocisty kurczak Skworcu   domowa vegeta do smaku pieprz, szczypta chili 1 łyżka czerwonej papryki około 1 l bulionu z kurczaka 3 łyżki mąki 1 duża cebula  4 łyżki masła klarowanego Jako dodatek - Ogniste pomidorki Eterno Wykonanie:   Ziemniaki, marchew i cebulę obrać , umyć i zetrzeć na tarce(...)złoty kolor. Wątróbkę umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć z obydwu stron wątróbkę, dodać pokrojona w piórka cebulę, przyprawy i podlać polową bulionu, dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając, po około 15 minutach dolać resztę bulionu, dzięki obtoczonej w mące wątróbce powinien utworzyć się sosik.Na końcu ewentualnie przyprawić do smaku pieprze, solą

Sama słodycz i szczypta chili

Proponowane wyszukiwania