bulion - 9142 przepisów (strona:77/610)

Zupa krem z kukurydzy 237

niedokładnie zmiksowane skórki ziarenek kukurydzy. Czego potrzebujemy? :) Dwie puszki kukurydzy 20 g masła 200 ml mleczka kokosowego * łyżeczka chili w proszku** 1-2 lyżki cukru sól, ilość wg uznania Bulion WARZYWNY lub woda ok 2-3 szklanki w zależności jak gęstą chcemy zupę prażone ziarna kukurydzy do posypania (nie popcorn!) Kukurydzę z puszki wrzucamy na patelnie, bądź do garnka, dodajemy(...)masło i sól. Podsmażamy aż do momentu odparowania wody w której była kukurydza. W tym czasie przygotowujemy bulion - u mnie najczęściej jest to bulion z kostki. Koniecznie warzywny, bo ten mięsny psuje smak zupy. Wszystko studzimy, bądźmy delikatni dla ostrzy :) Przekładamy do miksera, dodajemy chilli, cukier i mleczko kokosowe (lub robimy jego kleksa na koniec) i następnie całe towarzystwo miksujemy

Pora na pora
Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na pyszny obiad. 296

depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 3 duże pieczarki 1 marchewka 1 mała szalotka 1 1/2 łyżki posiekanego koperku odrobina oleju do podsmażenia 1 szklanka bulionu na włoszczyźnie 2 czubate łyżeczki mąki 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy(...)odrobiną oleju podsmażamy lekko szalotkę, po czym dodajemy marchewkę i pieczarki. Chwilę smażymy ciągle mieszając (około 4 minuty). Po tym czasie zmniejszamy płomień na minimalny i dolewamy 3/4 szklanki bulionu na włoszczyźnie i dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. Gotujemy całość, mieszając. W pozostałej ilości bulionu rozpuszczamy bardzo dokładnie 2 łyżeczki mąki (mieszamy dokładnie, aby nie było grudek). Tak przygotowany

Słodkie okruszki
Gulasz z czerwoną fasolką 159

jest naprawdę pyszny! 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 500 g mięsa gulaszowego z łopatki Przyprawa do wieprzowiny 5-6 pieczarek 220 g czerwonej fasolki konserwowej   JAMAR 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Olej Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju.  Mięso(...)przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy do cebuli i papryki. Dusimy, często mieszamy aby się nie przypaliło. Po kilku minutach dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną czerwoną fasolkę. Podlewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Gdy bulion nam wyparuje możemy delikatnie podlać mięso wodą

VioletoweKucharzenie
Pasztet sojowy – bez pieczenia 254

śmieszne pieniądze w Kauflandzie). Zawsze można spróbować go zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy. Składniki: Soja – 1kg (ugotowanej) Cebula – 3 duże Bulion – 250ml Borowiki suszone – 20g Olej kokosowy bezzapachowy – 250g Sos sojowy – 5 łyżek Sos worcester – 2 łyżki Płatki drożdżowe – 5 łyżek Wykonanie: Na dużej patelni(...)ogniu cebulę pokrojoną w piórka. Po 2-3 minutach dodaj soję i smaż przez kolejne 10-15 minut. W tym czasie w miseczce umieść borowiki i zalej je ciepłym bulionem. Dodaj borowiki wraz z bulionem do soi, wlej sos sojowy oraz worcester i gotuj 5 minut. Przełóż zawartość patelni do dużej miski, wsyp płatki drożdżowe i zblenduj na gładko. Masa

Blendman
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 145

anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego imbiru szczypta chili 2 litry wody 2 duże garście szpinaku do doprawienia: sos sojowy, szczypta pieprzu i soli Topping: mięso perliczki z bulionu, marynowane w 1 łyżce sosu sojowego i smażone przez minutę 100 gram pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia(...)papierem i karmelizuję w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie całość przekładam do dużego garnka, dodaję trawę cytrynową, anyż, cynamon, imbir i zalewam wodą. Bulion gotuję przez 3- 4 godziny. Po tym czasie bulin przecedzam. Ponownie do bulionu przekładam jedynie cały topinambur i wszystkie białe warzywa w tym cebulę i czosnek. Zupę miksuję na krem

Mango Papaja
Zupa krem z brokułów z jogurtem naturalnym 248

Dawno, dawno temu wrzucałam Wam pomysł na zupę krem z brokułów z serkiem topionym , dziś odchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka - sól, pieprz Opcjonalnie: - por - chilli - jogurt naturalny do dekoracji Jak zawsze będzie szybko i łatwo - cebulę kroimy w dużą(...)kostkę, podsmażamy w garnku na oleju kokosowym, po czym zalewamy bulionem. Ja swój przyrządzałam tak jak tutaj . Wrzuciłam również machewkę, pora i paprykę z rosołu, ale można użyć surowych. Gdy bulion się zagotuje dodajemy brokuły. Jak długo gotować? Aż brokuły będą miękkie :) Powinno to zająć ok. 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika, czekamy aż przestygnie

Kulinarne zapędy Kokosa
risotto z owocami morza 123

ząbki czosnku, ostra papryczka – do smaku, 1/2 trawy cytrynowej*, 2 listki limonki**, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3 podłużne pomidory z puszki, bez skórki***, 150 ml wina białego wytrawnego, 600 ml bulionu (najlepiej rybnego, jeżeli nie mamy to warzywnego), 200 g mrożonej mieszanki owoców morza, 100 g masła, 100 g parmezanu, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki oleju kokosowego, natka pietruszki lub kolendra(...)około 3 minuty), dodać posiekane przyprawy, przesmażyć. Następnie dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino i gotować mieszając, aż wino się wygotuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu. Gotować, mieszając co jakiś drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany! W sumie

królestwo garów
Zupa krem z batata, marchwii i masła orzechowego 144

polecam. Składniki: 2 duże marchewki 1 duży batat 3 łyżki masła orzechowego mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła do smażenia lampka białego, wytrawnego wina litr bulionu 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka soli i szczypta pieprzu przyprawy: majeranek, bazylia, tymianek, szczypta chili i imbiru w proszku do podania: kozi ser, olej z pistacji, świeżo zmielony pieprz(...)minuty. Dodaję pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, batata, ziemniaka. Dodaję przyprawy i całość duszę kilka minut. Wlewam wino i duszę do momentu aż jego większa część odparuje. Dodaję bulion i gotuję warzywa do miękkości. Po ugotowaniu warzyw miksuję całość na krem. Jeśli jest taka konieczność dodaję więcej bulionu lub wody. Ponownie umieszczam zupę na ogniu i podgrzewam. Dodaję masło

Mango Papaja
Risotto z gruszką, gorgonzolą i migdałami 179

cebula ząbek czosnku łyżka masła 2 łyżki oliwy  łodyga selera naciowego ser gorgonzola 150 gram 3 łyzki migdałów w płatkach 1 szt kardamonu 1 dojrzała gruszka 700 ml bulionu  150 ml białego wina  Przygotować bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki.  Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę(...)czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok 3 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłożyć na talerz posypać natką i prażonymi migdałami

AZgotuj!
Domowy paprykarz szczeciński 141

gładka, a chodzi o pozostawienie części ziarenek w całości. Jest to nie tyle kwestia smaku co wrażenia”pod językiem” oraz estetyki. Składniki: Kasza jaglana – 200g (suchej) Bulion – 400ml Pomidory – 1/2 puszki Koncentrat pomidorowy – 3-4 łyżeczki Cebula – 2 sztuki Marchewka – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 kulki Jałowiec – 1 kulka Liść(...)Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżeczka Olej kokosowy/rzepakowy – do smażenia Wykonanie: W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem do czasu wsiąknięcia całego bulionu. Staraj się zrobić to „na sypko”. W misce umieść 1/3 – 1/2 ugotowanej wcześniej kaszy

Blendman
Zupa porowo-jabłkowa. 161

poszukiwania, ponieważ ich logicznym następstwem jest odkrywanie nowych smaków i wzbogacanie naszego codziennego menu. Składniki: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) 2-3 jabłka 2 ziemniaki 3 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 2 małe plasterki papryki chili sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej posiekane orzechy (opcjonalnie) Wykonanie : Por umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Dodać paprykę chili(...)Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i dodać do pora. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do pora. Podsmażać chwilę. Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby była zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem lub wodą. Podawałam z posiekanymi orzechami

zadanie-gotowanie
Zupa kukurydziana i kilka słów o zupowarze 165

kruszony lód. A! Ugotujemy również jajka oraz warzywa na parze. Nie będę Was póki co zanudzać specyfikacją techniczną, a pokażę co fajnego można ugotować. Składniki: 250ml bulionu warzywnego 250ml mleka 200g śmietanki 36% 6 plasterków szynki szklanka kukurydzy 1 łyżka oleju 1 cebula szalotka 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki szczypiorku Metoda klasyczna - garnkowa Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulę(...)pociętą w kostkę oraz plasterki szynki pocięte w paski. Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy mleko, kukurydzę, podsmażoną cebulę z szynką, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Śmietankę mieszamy z mąką kukurydzianą, wlewamy łyżkę gorącej zupy, mieszamy i następnie całość dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 10 minut. Gotową zupę podajemy ze szczyptą szczypiorku. Metoda w zupowarze Wrzucamy do kielicha cebulę

Gotowanie i blogowanie
Pęczotto z kurczakiem i jarmużem 194

następny dzień. Idealnie nadaje się jako drugie śniadanie do pracy :) Przepis  pochodzi z tej strony. Czas przygotowania: około 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu drobiowego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2/3 szklanki kaszy pęczak Ok. 80g (duża garść) jarmużu Cebula Por Przyprawy: tymianek, kolorowy pieprz, świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Oliwa do smażenia Pierś z kurczaka(...)obsmażamy całość kilka minut. Warzywa zgarniamy na boki patelni a na środek wykładamy kurczaka i obsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki łączamy ze sobą, smażymy chwilkę i dodajemy gorący bulion. Potrawę dusimy około 20-25 minut w razie potrzeby dolewając bulionu. Sprawdzamy kaszę i jeśli jest miękka dodajemy posiekany jarmuż. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż jarmuż będzie miękki. Smacznego

Kolizje Smaków
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 225

np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego(...)piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę tłuszczu, ścinek mięsa wołowego, garść grzybów suszonych, obrane i pokrojone

Fiolka w kuchni
Zupa krem z marchewki z tymiankiem 183

przypadku tej zupki głównym składnikiem jest marchewka. składniki: 400 g obranej marchewki 100 g obranego selera 1 duża cebula masło klarowane do smażenia ok 2 łyżki ok 1 l bulionu 0,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku Marchewkę, selera i cebulę pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać cebulę i smażyć aż zrobi(...)się szklista. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i selera. Wszystkie warzywa smażyć razem ok 10 minut. Potem zalać bulionem. Dodać słodką paprykę i tymianek. Garnek przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa już się ugotują zestawić garnek z ognia, wlać mleko. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę krem podawać

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania