bulion - 9142 przepisów (strona:73/610)

Maminkowe zapiekanki z kapustą i pęczakiem 243

obranych ziemniaków -8 dkg pęczaku -5 dkg wędzonego boczku -2 cebule -2 jajka -ok. 10 dkg mąki pszennej -olej -bułka tarta -przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi -bulion warzywny Kapustę sparzamy w bulionie warzywnym i odsączamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i zgniatamy gnieciuchem. Pęczak gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Boczek i cebulę kroimy w drobną

Maminek kulinarny
Flaczki wołowe 96

wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por 4 łyżki oliwy 1.5 l bulionu wołowego 200 g mięsa wołowego 1 listek laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku (suszonego łyżka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki łyżeczka(...)słodkiej śmietany 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki   Przygotowanie   Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , por, pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem

R'n'G Kitchen
Pikantna zupa tajska z makaronem / Spicy Thai noodle soup 1098

stwierdził, że jedna z lepszych jaką zrobiłam. A jest to bardzo duży komplement, bo jest on moim największym krytykiem Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu. Zapraszam! Scroll down for recipe(...)grubsza posiekanej 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego) 1 limonki, starta skórka i sok 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana 1 cebula, z grubsza posiekana 4 szklanki bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego 1-2 łyżki sosu rybnego, brązowy cukier do smaku posiekana dymka, kolendra i chilli do podania Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki

karmelowy
Ogórki z ziemniakami 129

ogórków, 1 cebula, 100 g boczku wędzonego parzonego, sok z 1/2 cytryny, szczypta pieprzu, sól, 150 ml bulionu (warzywny, drobiowy – oczywiście domowy najlepszy), 500 g ziemniaków (sałatkowe), garść posiekanego koperku, mniejsza garść posiekanej natki pietruszki, Czasem lubię przeglądać stare książki z mojej biblioteczki. Mam tych książek całkiem sporo, więc jest co przeglądać. Ostatnio znalazłam kilka, bardzo ciekawych i smacznych przepisów(...)gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie użyta jest słonina, ja dodałam boczek wędzony parzony. Danie jest zagęszczone mąką, uznałam mąkę za zbędny dodatek. Użyłam natomiast mniej bulionu. Ogórki z ziemniakami , według Marii Disslowej mają być oddzielnym daniem, według mnie, dobrze się sprawdzą w roli dodatku do dań mięsnych. Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie – uważać

królestwo garów
Gulasz wieprzowy 380

jęczmienna. Proste w przygotowaniu, spróbujcie. 3 godziny 4 porcje składniki: 500 g mięsa wieprzowego mąka 2 cebule 3 marchewki koncentrat pomidorowy (jak używam Pudliszki) sól, pieprz, czerwona papryka szklanka bulionu wykonanie: Mięso umyć, pokroić w małą kostkę. Cebulę i marchewkę obrać i pokroić (marchewkę w talarki, a cebulę w kostkę) Rozgrzać tłuszcz na patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć(...)dużym ogniu przez kilka minut do jego zarumienienia. Mięso przełożyć do garnka, zalać bulionem Cebulę udusić na patelni po mięsie, dodać do mięsa Marchewkę dodać do garnka Doprawić, gotować około 40 minut. Do bulionu dodać mały słoiczek koncentratu pomidorowego, ok. 150 g. Gotować jeszcze około 1,5 godziny, aż mięso będzie wystarczająco miękkie. Pyszne z młodymi ziemniaczkami i surówką Ania

Ania i Marcin gotują
Risotto z bobem i kwiatami cukinii na bazie Prosecco 113

łyżka masła + 3 łyżki masła na koniec 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 gram ugotowanego bobu, obranego ze skórek szczypta soli i pieprzu 50 gram parmezanu 2 szklanki bulionu warzywnego Do smażonego bobu i kwiatów cukinii: 1 łyżka masła garść świeżego oregano 5-6 kwiatów cukinii garść ugotowanego i obranego bobu szczypta soli i pieprzu Na łyżce masła i oliwy(...)oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po minucie dodaję ryż i całość smażę kolejną minutę. Wlewam wino i redukuję płyn o połowę. Wlewam pierwszą porcję bulionu (100 ml) i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie płyn całkowicie. Porcjami wlewam bulion postępując tak samo jak wcześniej. Na koniec gotowania dodaję do ryżu ugotowany bób oraz starty parmezan

Mango Papaja
Chłodnik Litewski 182

Składniki: -bulion warzywny -2 pęczki botwinki -1 pęczek rzodkiewki -ogórek zielony -3 ogórki małosolne -koperek -250ml śmietanki 18% -160ml kefiru -4 łyżki jogurtu naturalnego -sól, pieprz -sok z cytryny -jajka (gotujemy na twardo) Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy bulion. 2 . Botwinkę kroimy na drobna kostkę, lisice drobno siekamy. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. 3 . Rzodkiewkę

Coś z niczego
Bigos z młodą kapustą i żurawiną 127

Wyszło smacznie. Składniki: 1 mała młoda kapusta Kiszona kapusta – słoik około 720 gram 2 marchewki Ok. 200   gram szynki wędzonej ( można dodać różne ) Pomidory krojone z puszki Pieprz Bulion ½ l Wykonanie: Kapustę szatkujemy ( w końcu kupiłam zwykłą szatkownicę, trzeba tylko uważać na palce ). Marchew obieramy, ścieramy na tarce warzywnej i dodajemy do kapusty. Szynkę kroimy w słupki, również umieszczamy(...)bigosie. Podlewamy bulionem ( można wykorzystać bulion z kostki ). Gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i pomidory z puszki. Całość doprawiamy pieprzem ( na ogół nie potrzeba soli ). Na koniec dodajemy garść suszonej żurawiny. Gotujemy wolno. Jak wiadomo bigos im dłużej gotowany tym lepszy, ale godzina gotowania też wystarczy. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy. Gdy zbyt bardzo odparuje

Smaki Ewy
Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem 187

cebula ½ kg podudzi kurczaka bez skóry i kości garść świeżej fasolki szparagowej 1 młoda cukinia ½ czerwonej papryki 30 dag świeżego bobu 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego lub rosołu 50 g  kremowego serka topionego 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Bób(...)mięso, posolić  do smaku, smażyć około 6 minut,   po czym wsypać  kaszę, podlać  winem i dusić  aż wino odparuje-kilka minut. Zalać gorącym  bulionem, dodać pokrojoną paprykę i fasolkę gotować  pod przykryciem, około 25 minut- aż kasza będzie miękka, od czasu do czasu zamieszać, gdyby kasza szybko chłonęła dolać więcej bulionu

Wanilia i Kardamon
Jajka w sosie koperkowym 402

które przygotowuje się z tego, co w koło najlepsze - młode warzywa i zioła. Składniki na 2 porcje: 4 jajka  1 duża łyżka masła 2 łyżki mąki 3/4 szklanki bulionu warzywnego 1/4 szklanki mleka 1 łyżka śmietany mały pęczek koperku sól, pieprz, cukier, vegeta Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. W garnku roztopić masło. Wsypać(...)mąkę. Energicznie mieszając wlewać stopniowo bulion oraz mleko. Jeśli sos wyszedłby zbyt gęsty, można dolać jeszcze więcej bulionu. Koperek drobno siekamy i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie vegetą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Sosem polewamy jajka. Podajemy z młodymi ziemniakami, mizerią lub sałatką

My simple kitchen
Dal z soczewicy z batatem i szpinakiem. 159

pyszną i wartościową propozycją kulinarną! :) Składniki: 200 g czerwonej soczewicy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duży pomidor malinowy lub 1 puszka krojonych pomidorów 1 nieduży batat 1 litr bulionu warzywnego 3 garście młodego szpinaku 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry mielonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki chili olej kokosowy (lub inny) sól gęsty naturalny jogurt(...)szczypty soli. Dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać batata pokrojonego w 1.5 cm kostkę, pokrojonego pomidora (bez skórki i nasion), soczewicę i 1/2 litra bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać przyprawy, wymieszać i gotować dalej, aż batat stanie się miękki, ale nie rozpadnie. W razie konieczności dodawać więcej bulionu. Po zdjęciu

zadanie-gotowanie
Gulasz wieprzowy z groszkiem 130

zielonego groszku to pyszna propozycja na wiosenny obiad. W towarzystwie kluseczek będzie naprawdę pyszny. Składniki: 1kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 ząbki czosnku olej 2 płaskie łyżki mąki 500ml bulionu szklanka zielonego groszku sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, majeranek, cynamon Sposób przygotowania: W rondlu podgrzewamy odrobinę oleju. Cebule siekamy w pól plasterki, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy(...)uprzednio umyte i posiekane w dowolnej wielkości kostkę. Mięso doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, majerankiem i odrobiną cynamonu. Przesmażamy aż mięsa się zetnie. Podlewamy bulionem (ja użyłam drobiowego) i zmniejszamy ognień. Dusimy pod przykryciem przez godzinę. Jeśli płyn w tym czasie za bardzo się zredukuje możemy podlać mięso woda lub bulionem. Dodajemy obrany i opłukany

Pyry na Gaz
Zupa krem z cukinii i kalarepy 104

zielona zupka krem w sam raz na letni obiadek. składniki: 3 kalarepki (po obraniu 500 g) 1 średnia młoda cukinia (ok 500 g) 1 garść posiekanego koperku 750 ml bulionu 1 łyżka masła Kalarepki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cukinie dokładnie umyć i razem ze skórka również pokroić w kostkę nieco większą niz kalarepkę. W garnku rozpuścić(...)masło i podsmażyć pokrojone warzywa. Następnie zalać je bulionem. Dodać posiekany koperek i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa będą już mięciutkie zestawić garnek z ognia i zawartośż zmiksować blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać odrobinę bulionu. Podawać z grzankami i kleksem słodkiej śmietanki. Polecam też: Zupę krem z cukinii z serkiem topionym Zupę

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z cukinii 162

zupy: jedna duża cukinia dwa średnie ziemniaki średnia cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju do smażenia sól i pieprz do smaku około 1 – 1,5 l bulionu warzywnego/mięsnego sól i pieprz do smaku śmietana, groszek ptysiowy i mięta do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='jedna duża cukinia dwa średnie ziemniaki średnia cebula 2 ząbki(...)czosnku łyżka oleju do smażenia sól i pieprz do smaku około 1 - 1,5 l bulionu warzywnego/mięsnego sól i pieprz do smaku śmietana, groszek ptysiowy i mięta do podania'; document.write(" "); Krok 1 Cebulę kroimy w pióra. Cukinię kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki podsmażamy w garnku do zeszklenia. Bulion podgrzewamy

Kuchnia Bazylii
Pęczotto z fasolą szparagową i pieczarkami 167

mięsa. Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 dag fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 1 ostra papryczka opcjonalnie ¼ szkl. białego wytrawnego wina 500 ml bulionu sól, pieprz Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić i wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut. Na patelnię wlać wino(...)poczekać, aż wyparuje. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie wrzucić fasolkę szparagową, papryczkę i pieczarki pokrojone w talarki. Gotować jeszcze chwilę, tak żeby warzywa były jeszcze lekko al dente. Doprawić do smaku pieprzem i solą

Dobra karma