bulion - 9142 przepisów (strona:67/610)

Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 256

podobnie jak goździków, dlatego najczęściej używa się jej do przygotowania podsmażanych potraw. Bai mangluk , bazylia cytrynowa, szczególnie popularna w północno-wschodnich regionach Tajlandii, jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać

ClauditteMissCooking
Szybka zupa kukurydziana 156

Tosi, ale wiele osób przychodzi tylko dla niej. Ponieważ nie chcę skończyć z taką nadwagą, robię sobie bardziej dietetyczną wersję zupy kukurydziane. Ta wersja jest też szybsza, używam koncentratu bulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak(...)pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy

Ugotowane pozamiatane
Bigos z sherry luksusowy 253

rozmarynu 3 duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca 2 łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ½ łyżki soli lub wedle smaku 50 ml pomidorowego przecieru bulion z mięsa do rozrzedzenia 75 ml wytrawnej sherry Oba gatunki mięsa ugotuj w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Mięso powinno być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami(...)samej patelni podsmaż rozdrobnione mięso dodając resztę przypraw i ziół. Przełóż do garnka. Na koniec pokrój kiełbasę w kostkę i zrumień. Przełóż do garnka. Rozpuść przecier w części bulionu i wymieszaj z bigosem. Dopraw solą i sherry, znowu dobrze wymieszaj. Jeśli bigos wciąż jest za gęsty wlej więcej bulionu. Gotuj bigos przez godzinę. Podstaw w zimne miejsce np. na balkonie

codojedzenia
Kalafior alla bigos na ciepło do obiadu. 208

taki kalafior wyśmienicie smakuje. Podany w formie bigosu po prostu rewelacja. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mały kalafior 3 marchewki 2 cebule małe 1 mała czerwona papryka 1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka domowej vegety 1 kopiasta łyżka ketchupu pieprz, szczypta chili do smaku 3 łyżki masła Wykonanie : Marchewkę(...)szczyptą chili. Podsmażamy około 6 minut, następnie myjemy kalafior, dzielimy na różyczki i wkładamy w marchewkę,z papryki usuwamy gniazdo nasienne, myjemy i kroimy w paski, wszystko zalewamy bulionem i dodajemy ketchup, delikatnie mieszamy. Pokrywę garnka szczelnie zamykamy, gotujemy na 1 poziomie około 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy gaz przekręcamy zawór żeby wypuścił parę i czekamy około

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa ziemniaczana z kiełbasą wg Aleex (TM5) 186

włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojone na kawałki • 2 cebulki dymki • 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść laurowy • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • 1 łyżeczka cukru • 2 łyżki śmietany 18 % • 1 łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy (można użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych(...)mięs) Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Do garnka wlać bulion. Zagotować. 2. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę. Dodać olej. Gotować 15 minut. 3. Do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, dodać listek. Gotować 20 minut, do całkowitej miękkości ziemniaków

W mojej kuchni
Gorące papryki 200

dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki rosołowej -200 g chudego boczku -200 g mozzarelli -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia Jeżeli czas nam pozwala to lepiej ugotować sobie wywar na warzywach(...)wodzie kostkę rosołową. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę po czym wsypać ryż i prażyć, często mieszając, do zrumienienia. Następnie podlać bulionem tak, aby woda była 1 cm nad ryżem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu do wchłonięcia wody przez ryż. W razie potrzeby można w trakcie duszenia podlać jeszcze

Kulinarne przemyslenia
Papryka faszerowana kuskusem 126

porcje: • 2 duże papryki czerwone • 1 szklanka kaszy kuskus • 200g fasolki szparagowej lub 1/2 opakowania mrożonej • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 4 pomidorki koktajlowe • pęczek bazylii • 300 ml bulionu warzywnego • sól, pieprz do smaku • 100 g sera tofu • 1 łyżka sosu sojowego • 2 łyżki oliwy Wykonanie: • Paprykę przekroić na dwie połówki wzdłuż razem z ogonkiem. • Usunąć gniazda(...)oliwą i sosem sojowym. • Fasolkę szparagową obgotować w wodzie z solą i szczyptą cukru. Pokroić na 2 cm kawałki. • Kaszę kuskus zalać gorącym bulionem warzywnym, tak aby bulion wystawał 1 cm nad powierzchnię kaszy. Gdy kasza wchłonie płyn, jest gotowa. • Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach

To co kocham
Risotto z grzybami 157

okrągłymi ziarnami, np. Arborio. Risotto ma najlepszą konsystencję i najlepiej smakuje, kiedy jest podane natychmiast po przygotowaniu. Jeśli wychodzi zbyt gęste, należy jeszcze dodać bulion lub wodę i przyprawić. Składniki: • 300 g ryżu Arborio • 500 g grzybów, u mnie mrożone podgrzybki • 1,5 litra wody/3 kostki bulionowe, u mnie warzywne • 1 cebula • 3 łyżki(...)wysokich brzegach lub rondlu rozgrzać oliwę z  masłem, wrzucić cebulę i zeszklić. • Wrzucić ryż i smażyć przez 2 minuty, dolewając w trakcie łyżkę bulionu. • Wlać resztę bulionu, suszoną włoszczyznę, przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić i gotować 15 minut cały czas mieszając. • Grzyby rozmrozić, drobno posiekać i gotować 3 minuty w osolonej wodzie

To co kocham
Zupa-krem z dyni na podduszonych warzywach 209

Uważam, moim bardzo nieskromnym zdaniem :), że ta zupa jest jedną z moich najlepszych kremów jeśli nie najlepsza :D Warzywa najpierw podduszam, a dopiero potem zalewam bulionem lub wodą z kostką rosołową. Ważne! Dopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze(...)pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy z oliwek opcjonalnie: 1 łyżka śmietany lub jogurtu na porcję zupy uprażone pestki słonecznika lub dyni Zanim zaczniemy dobierać się do obróbki dyni :) przygotowujemy

Szczęśliwa kuchnia
Pikantna zupa z czerwoną soczewicą 170

życia. Nie trzeba już będzie wpełzać pod ciepły, gruby koc i kulić się na kanapie. Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też będzie smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu. Składniki: 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego(...)czosnek. Gdy cebula się zeszkli, wlać do garnka pomidory z puszki - całość gotować kilka minut. Na tym etapie możemy zmiksować pomidory lub pozostawić kawałki - ja zmiksowałam. Do pomidorów dolać bulion, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać soczewicę i gotować zupę, od czasu do czasu mieszając, 12-15 minut. Na koniec zupę doprawić do smaku. Podawać posypaną siekaną kolendrą lub natką pietruszki

kolorowotorcikowo
Makaron w sosie dyniowym (z pieczonych warzyw) 188

Wystarczy max 30 min do przygotowania, smacznego, wegetariańskiego dania.  Warzywa bez obierania w piekarniku pieczemy, następnie z bulionem blenderem miksujemy, przez sito przecieramy, do smaku doprawiamy, makaron do sosu dyniowego dodajemy, serem i sezamem czarnym posypujemy. Tymianek, curry jest wyczuwalny, dzięki temu smak jest niebanalny. Danie tanie, łatwe do przygotowania i zostaje dużo czasu do odpoczywania. Składniki(...)łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią, świeży tymianek, curry do smaku, sól do smaku, szczypta mielonego pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, kubek bulionu (ok. 200 ml), sezam czarny, ser twardy np. grana padano. Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nie obieramy. Dynię przekrawamy na połowę, wydrążamy miąższ z pestkami i kroimy na cienkie

Moniki Smakołyki
GRZYBOWA Z GRZYBÓW MIESZANYCH Z JAJKIEM 198

Obowiązkowo zabielona śmietaną i posypana natką pietruszki.  Moja wersja wzbogacona jeszcze dodatkowo :-)) o ... ćwiartki gotowanego jajka, które super komponują się z grzybami.  Było pyyyysznie!  Składniki: bulion  (u mnie z kurczaka, równie dobrze może być warzywny) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki sklarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)pokrojone  grzyby, i smażymy około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i smażymy całość jeszcze chwilę.  Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy zahartowaną śmietaną. Obowiązkowym dodatkiem i uwieńczeniem

Walijskie Pichcenie
RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 214

spróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu , ten już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu, mięsa, jajka i innych ulubionych dodatków, z czego najważniejszy jest makaron. Nie ma on sformalizowanego przepisu, a każdy kuchach, który go serwuje wymyśla swoją, własną recepturę. Do najpopularniejszych jego typów zaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu(...)garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, gotujemy makaron, przesmażamy grzybki shimeji i siekamy zieleninę. Mięso z bulionu „szarpiemy” Wlewamy bulion do miseczek i układamy dodatki. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Tajski rosół z łososiem 200

coś tajskiego, po swojemu. Tak też powstał tajski rosół z łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii... Składniki na 4 porcje: 1l bulionu 150g łososia  100g makaronu  3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu chilli (może być 1/2 łyżeczki sproszkowanego) 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru Garść posiekanego szczypiorku(...)Garść sezamu Przygotowanie: Bulion gotujemy z 2 łyżkami sosu sojowego. Łososia (obranego ze skóry i ości, pokrojonego w kostkę) marynujemy 10-15 min w reszcie sosu sojowego, oleju sezamowym, sosie chilli oraz uimbirze. Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Do bulionu wrzucamy łososia i gotujemy ok. 3-5 min. Podajemy z makaronem, szczypiorkiem i sezamem.  #AMBITION

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania