bulion - 9142 przepisów (strona:60/610)

Risotto z kurczakiem i cukinią. 139

risotto  1 filet z piersi kurczaka 1 słodka papryka czerwona  1 mała cukinia  1 cebula 1 ząbek czosnku  2 cm kawałek papryczki chili  bulion (około 1/2 l) tarty parmezan  natka pietruszki tymianek sól  oliwa Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Cukinię, paprykę oraz papryczkę chili umyć(...)pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, podsmażyć.  Kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw razem z przyprawami i smażyć przez kilka minut. Dodać ryż, wmieszać.  Dodać bulion i całość dusić na patelni aż ryż wchłonie płyn i zmięknie (mieszając od czasu do czasu). W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Jeżeli ryż wchłonie płyn i nadal będzie twardy

zadanie-gotowanie
Krem z pieczonych buraków 130

tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Można podać ją z ziarnami słonecznika (prażonymi) lub grzankami. Składniki: 1 kg buraków 3-4 ząbki czosnku 1 cebula ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub więcej) 1-2 łyżki serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: pestki słonecznika grzanki Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze(...)kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone buraki. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy około 10-15 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta to dodajemy jeszcze trochę bulionu, w zależności od preferencji. Na końcu

Kuchnia MagdaLeny
Pulpety w sosie koperkowym 109

smakują. Polecam również klopsiki w sosie śmietanowo-musztardowym 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 kajzerka 1-2 ząbki czosnku 1 jajko listek laurowy 2-2,5 szkl. bulionu 100 g serka topionego mąka pęczek koperku sól, pieprz ryż Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy, do zeszklenia, na klarowanym maśle. Koperek drobno siekamy. Kajzerkę zalewamy woda lub mlekiem. Odstawiamy(...)zimną wodą dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy obtaczamy w mące, a następnie rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy pulpeciki obsmażą się ze wszystkich stron, podlewamy je bulionem. Dodajemy listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki. Łączymy w garnuszku z niewielką ilością bulionu, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy

Smaki Na Talerzu
Zupa kremowa z kurczakiem i tortellini 158

tortellini - składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 6 szklanek bulionu 1 i 1/2 szklanki surowego tortellini 1/2 szklanki groszku, może być groszek mrożony albo odsączony groszek z puszki 1/2 szklanki śmietanki 30% Zupa kremowa z kurczakiem i tortellini - przygotowanie: Zaraz zobaczycie(...)naprawdę szybki obiad. Przygotowanie zupy z piersią kurczaka nie zajmie więcej niż godzinę.  Piersi z kurczaka zalej litrem bulionu i gotuj około 10-15 minut. Mięso wyjmij, a do wywaru dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę oraz por, pokrojony w kostkę seler, rozgnieciony czosnek i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Mięso posiekaj

MamaOskarka
Wegańska Jambalaya. 155

cebula 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 i 1/2 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 4 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki sosu tabasco (zależy(...)czosnek posiekać drobno, podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy, podsmażyć, dodać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć do miękkości. Dodać wypłukany ryż, pomidory, bulion warzywny, zioła, przyprawy, sosy (oprócz soli). Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię. Gotować 20-30 minut, aż ryż prawie wchłonie bulion, mieszając od czasu

Codziennik Kuchenny
Serowy garnek w 15 minut! 150

Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też almette, Turek albo podobny) 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej parmezanu(...)kroimy w kostkę *** *** Pieczarki i pora kroimy w plasterki *** *** Pomidora, papryki i cukinię kroimy w kostkę *** *** Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na patelnie. Dodajemy makaron (surowy) *** *** Całość zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Składniki powinny być minimum do połowy przykryte płynem *** *** Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 8 minut *** *** Przez ten czas potrawę mieszamy kilka

Blog z Apetytem
Kociołek meksykański 135

czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml soku pomidorowego 200 g ryżu 1 i 1/2 - 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek(...)pomidorowy. Gotujemy przez około 15 min., a następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 10 min. Na końcu wsypujemy ryż i od razu zalewamy 1 szklanką bulionu. Gotujemy, aż ryz wchłonie cały płyn, często mieszając, by się nie przypalił. Kolejne 1/2 szklanki bulionu dodajemy, gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy, gdyż ryż wchłonie całą

Kuchnia MagdaLeny
Francuska zupa cebulowa 123

płakać nad cebulą? PRZEPIS NA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na francuska zupa cebulowa: 1,5 kg cebuli 5 łyżek masła 1 łyżka mąki 1 -1,5 litra bulionu liść laurowy 6 szt ziela angielskiego sól pieprz do podania: kromki bułki lub chleba tarty ser żółty Jak zrobić zupa cebulowa z grzanką: Najpierw cebulę obieramy i siekamy. Potem dusimy na roztopionym(...)maśle aż stanie się miękka i szklista (nie możemy jej przypalić bo zupa będzie gorzka !) Następnie do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy, chwilkę przesmażamy. Potem zalewamy 1-1,5l bulionu (tyle by bulion przykrył warzywa i był jeszcze ok 1 cm nad nimi). Dodajemy przyprawy. W kolejnym kroku gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. Finalnie doprawiamy do smaku. W następnym

Dorota Smakuje
Pęczak po meksyńsku 170

nieco bardziej egzotycznie bo po meksykańsku. Jest pysznie, zdrowo, z dużą ilością warzyw, a do tego zrobicie wszystko w jednym garnku. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak ok 2 szklanek bulionu lub wody ok 500 g piersi z indyka (może być kurczak) 2 średnie cebule 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów lub passaty(...)oleju, dorzucamy do niej pęczak, smażymy ok 1 minuty, dodajemy mięso i pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i oregano. Gdy kurczak się lekko przyrumieni dolewamy porcjami bulion i mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę, oraz posiekanego selera, przykrywamy i dusimy aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękki. Dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze

Cynamonowe szczęście
Serowy garnek 158

miłośników treściwego jedzenia :). Bardzo prosty w przygotowaniu idealny na chłodniejsze dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego 1 cebula pęczek świeżej natki pietruszki 1 por 3 kubki bulionu warzywnego, u mnie z dwóch kostek, domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ 2 kubki surowego makaronu świderki 5 trójkątnych serków topionych chohland śmietankowych 100 gram sera żółtego, u mnie gouda przyprawy(...)mące i obsmażamy na patelni z obu stron na złocisty kolor, następnie przekładamy do garnka, na patelni podsmażamy pora, gdy się ładnie zeszkli dodajemy go do pulpetów, całość zalewamy bulionem, gdy bulion zacznie się gotować, dodajemy surowy makaron, i gotujemy pod przykryciem 5 min co jakiś czas mieszając, po tym czasie dodajemy sery i dalej gotujemy pod przykryciem

Blog kulinarny S9.PL
ZUPA SOCZEWICOWA Z CURRY 147

cebula lub  kawałek pora (biała i jasnozielona część) 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki (200 g) 1 marchewka plaster selera 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1  l bulionu warzywnego lub wody (np. z ekologiczną kostką warzywną) 400 g (1puszka) pomidorów 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mleka kokosowego lub śmietany 30% PRZYPRAWY(...)łyżeczce: soli (można dać mniej, jeśli bulion jest słony), świeżo zmielonego czarnego pieprzu, curry w proszku, kurkumy, szczypta chili w proszku lub płatkach WYKONANIE Marchewkę, ziemniaki i seler kroimy w małą kostkę. Cebulę (lub pora) i czosnek drobno siekamy.  Soczewicę płuczemy na sicie. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę lub pora oraz czosnek. Smażymy, często mieszając, na umiarkowanym ogniu

cool and minty
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 117

Couscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając co jakiś czas zawartość naczynia(...)Para z dolnego naczynia unosi się, przez co kuskus gotuje się na parze zyskując fantastyczny smak i zapach. COUSCOUS podaje się często z ugotowaną ciecierzycą i tradycyjnymi przyprawami. Bulion służy jako sos. Marokanki bardzo często z couscousu potrafią ulepić w dłoniach kulki i tak jeść – nie jest to jednak proste. Do potrawy pasuje znakomicie zsiadłe mleko zwane LBAN

Ostra na Słodko
Zupa cebulowa 159

się ją bardzo szybko jest niedroga no i przede wszystkim jest pyszna. 6 dużych cebul 200 ml białego wytrawnego wina  ok 1 i pół  litra  dowolnego bulionu 1 plaska łyżeczka papryki czerwonej ( w proszku) pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka mąki 1 bagietka ok 100 gramów ostrego żółtego sera 1 łyżka masła(...)pokroić w grubsze piórka, przesmażamy na maśle aż się lekko przyrumieni. Przyprawiamy papryką i cukrem. Mieszamy dodajemy mąkę ponownie mieszamy i zalewamy winem (opcjonalnie można zastąpić wodą lub bulionem) dusimy mieszając co jakiś czas do momentu aż wino odparuje. W garnku zagotować bulion dodać przygotowaną przesmażoną cebulę doprawić tymiankiem i ewentualnie solą . Gotujemy ok.15 minut na niedużym ogniu. Gotową zupę

Andzia Pichci
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) 110

tego czy te grzyby w lesie są…ale to już inna historia   Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów. Składniki: * 15 dkg suszonych grzybów * 2 l. bulionu np. wieprzowego * 2 marchewki * 1 pietruszka * 2 garści makaronu (u mnie były kokardki) * 2 ziemniaki * 100-150 ml śmietanki 30%  * sól, pieprz * natka z pietruszki * 2 liście laurowe(...)ziarenek ziela angielskiego   Suszone grzyby namoczyłam i opłukałam po tym jak zwiększyły swoją objętość. Pokroiłam na drobniejsze kawałki. Dodałam grzyby do bulionu i gotowałam ok. 20 minut. Dodałam ziele i liść oraz pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę a następnie ziemniaki. Posoliłam. W połowie gotowania dodałam makaron. Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę

Pieprzyć z Fantazją
BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE 127

jego wykorzystanie. Barszcz na zakwasie na wigilijnym stole to dość długa tradycja. Pierwsze wzmianki o tej zupie jako potrawie wigilijnej pojawiają się już w XVI wieku. Do przygotowania bulionu można wykorzystać nie tylko grzyby, ale również głowę ryby, co polecała sama Maria Disslowa, autorka jednej z ważniejszych książek kulinarnych w Polsce, "Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa" . Zamiast stosować zakwas, niektórzy(...)angielskie, suszone grzyby, liście pora. Zalewam wodą, początkowo 2 litrami i zagotowuję. Gotuję około 1 godzinę na małym ogniu, bez dodatku soli (jej dodatek na tym etapie sprawia, że bulion nie będzie klarowny). W międzyczasie dolewam pozostałą wodę. Kiedy bulion będzie intensywny w smaku i kolorze (bordowo-brunatny), przelewam go przez sito. Warzywa można wykorzystać (np. jak w przypadku barszczu

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania