bulion - 9142 przepisów (strona:60/610)

Zupa krem z białych warzyw 56

grubsze krążki: tylko biała część ziemniaki pokrojone w kostkę: 1 – 2 szt. mały kalafior lub pół większego podzielony na różyczki przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 – 3 ząbki bulion warzywny: 250 ml mleko: 100 – 150 ml masło: 2 łyżki śmietanka 30 %: 200 ml szczypta gałki muszkatułowej sól i biały pieprz do smaku Oraz: plasterki boczku surowego wędzonego(...)które dodamy do naszej zupy, wpłynie również na to, jak bardzo będzie ono wyczuwalne podczas konsumpcji. Według nas podane w składnikach 100 – 150 ml mleka na 250 ml bulionu, to ilość optymalna. Jeśli nie przeszkadza Ci bardziej mleczny posmak zupy, możesz dodać go nieco więcej. Jeśli chcesz, tradycyjne mleko możesz oczywiście zamienić na mleko kokosowe. Zupa krem z białych

Kuchnia Na Wypasie
Gulasz wołowy zabielany 59

chwil, nie licząc oczywiście czasu duszenia mięsa. Gulasz wołowy zabielany , czyli gulasz z wołowiny ze śmietaną , jest banalnie prosty w przygotowaniu, potrzebujecie tylko mięsa, cebuli i czosnku, wody lub bulionu, przypraw i śmietany - moim zdaniem gulasz wychodzi najlepszy z tłustą słodką śmietanką. Jeśli macie ochotę, możecie wzbogacić danie o warzywa lub pieczarki. Prosty gulasz wołowy  to pyszne i sycące(...)danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Polecam, smacznego:) TUTAJ zajdziecie więcej przepisów na gulasz :) Gulasz wołowy zabielany, składniki: 500 g wołowiny na gulasz, ok. 3 szklanek bulionu wołowego lub wody, duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, czubata łyżeczka musztardy (lub do smaku), przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka

Lekcje w kuchni
Zupa krem z pieczonej papryki 70

create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -4 czerwone papryki  -1 duży pomidor ( ok. 300 g ) -1 duża cebula -3 ząbki czosnku -ok. 1/2 l bulionu warzywnego -olej rzepakowy -pęczek natki pietruszki  -sok z cytryny -sól  - ostra papryka w proszku  Papryki dokładnie myjemy, osuszamy i smarujemy olejem. Piekarnik rozgrzewamy(...)patelni rozgrzewamy dobrze łyżkę oleju i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę wraz z dwoma ząbkami czosnku pokrojonymi w cienkie plasterki. Wszystkie składniki blendujemy na krem dodając 200 ml bulionu.  Przelewamy do garnka i uzupełniamy bulionem do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i papryką ostrą w proszku. Pietruszkę i obrany ząbek czosnku drobno siekamy, przekładamy do moździerza

Kulinarne przemyslenia
Czernina czyli czarna polewka 84

pierwszej kolejności należy ugotować kaczkę wraz z warzywami i przyprawami tak jak tradycyjny rosół. Następnie gdy mięso jest już miękkie należy dodać suszone owoce i grzyby. Po ugotowaniu bulionu trzeba wyjąć warzywa i przygotować krew do zupy. Po 30 ml ciepłej i zimnej wody wymieszać z łyżeczką octu i taki roztwór wymieszać z krwią oraz odstawić na dobę do lodówki(...)u0119so jest ju\u017c mi\u0119kkie nale\u017cy doda\u0107 suszone owoce i grzyby.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/czernina-czyli-czarna-polewka\/#wpzoom-rcb-direction-step-62725460baaff","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po ugotowaniu bulionu trzeba wyj\u0105\u0107 warzywa i przygotowa\u0107 krew do zupy. Po 30 ml ciep\u0142ej i zimnej wody wymiesza\u0107 z \u0142y\u017ceczk\u0105 octu i taki roztw\u00f3r

ProstePesto.pl
JAGLANE PULPETY PO TOSKAŃSKU 66

PORCJE PULPETY 1/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/3  szklanki kaszy jaglanej 1 por (tylko biała i jasnozielona część) lub cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 500 ml bulionu warzywnego lub wody kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz SOS Z SUSZONYCH POMIDORÓW 8 kawałków suszonych pomidorów z oliwy/oleju  4 ząbki czosnku 25 g masła 2 łyżki oliwy lub oleju(...)cebulę i smażymy, często mieszając przez 5 minut, na średnim ogniu.  Dodajemy czosnek, łodyżki natki pietruszki, kaszę jaglaną i soczewicę. Smażymy 1 minutę i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy 12-14 minut, aż cały płyn zostanie wchłonięty. W czasie gotowania nie otwieramy garnka i nie mieszamy. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem do całkowitego ostygnięcia. Jeśli mamy

cool and minty
Flaki z mięsem drobiowym 75

łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Zasmażka: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki płaskiej papryki ostrej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie bulionu. Włóż do garnka poporcjowanego kurczaka i zalej zimną wodą. Dodaj włoszczyznę uprzednio oczyszczoną i pokrojoną w kosteczki. Gotuj około godziny (do miękkości mięsa) Wyjmij z wywaru mięso (zostaw włoszczyznę). Mięso(...)u0142y\u017cki mas\u0142a","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki","1 \u0142y\u017cka papryki s\u0142odkiej","1\/2 \u0142y\u017ceczki p\u0142askiej papryki ostrej"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Przygotowanie bulionu. W\u0142\u00f3\u017c do garnka poporcjowanego kurczaka i zalej zimn\u0105 wod\u0105. Dodaj w\u0142oszczyzn\u0119 uprzednio oczyszczon\u0105 i pokrojon\u0105 w kosteczki. Gotuj oko\u0142o godziny

ProstePesto.pl
Lasagne bolognese – klasyczny przepis 65

łodygi selera naciowego 1 marchewka 400 g krojonych pomidorów 250 ml mleka 150 ml czerwonego wina 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki oregano sól, pieprz Beszamel 70 g masła 70 g mąki 700 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól(...)kawałki i gotuj wszystko przez 3 minuty aż płyn całkowicie wyparuje. Dodaj pomidorowy, mleko, oregano sól i pieprz i gotuj przez 5-6 minut. Po tym czasie dodaj tyle bulionu, by przykrył wszystkie składniki i gotuj pod przykryciem przez 3 godziny, mieszając co kilka minut. Jeżeli w trakcie gotowania sos zrobi się zbyt gęsty i zacznie przywierać do patelni, dodaj

Na-talerzu.pl
Zupa z soczewicy 57

Zupa z czerwonej soczewicy to pyszne i sycące danie, którą polecam w okresie jesienno-zimowym. Zupa z dodatkiem ziemniaków, pomidorów i śmietanki. Gotowana na bulionie warzywnym, z dużą ilością warzyw i czerwonej soczewicy. Aromatyczna, dobrze doprawiona, ze szczyptą kurkumy. Zupa na kilka dni, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z czerwonej soczewicy. SKŁADNIKI: 2 marchewki(...)ząbek czosnku 3 ziemniaki – 420 g 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 70 g suchej soczewicy czerwonej 1,5 l bulionu sól, pieprz, szczypta pieprzu cytrynowego, słodka i ostra papryka, lubczyk 1/3 płaskiej łyżeczki kurkumy 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego 5 łyżek śmietanki 18% 3 łyżki oliwy Do podania: posiekany koperek, natka, kleks

Zasmakuj Kuchni
Zupa serowa na piwie 75

cebula,  2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła  2 średnie ziemniaki około 300 ml piwa Pilsner lub innego jasnego lekkiego piwa około 1 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wołowego,  100 g ostrego wyrazistego w smaku sera np. Bursztyn  100 g łagodnego sera, u nas tym razem ser Szafir. około 100 ml śmietanki(...)posiekany czosnek, smaż jeszcze około 1 minuty, uważając, aby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy. 4. Oprósz cebulę mąką, wymieszaj i mieszając podsmażaj 1 minutę. 5. Wlej piwo i bulion i mieszaj, aż składniki się połączą i nie będzie dużych grudek mąki. Dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż ziemniaki będą

Cztery Fajery
Gołąbki z młodej kapusty 92

łyżki oleju np. rzepakowego SOS: ok. 2 łyżki pasty paprykowej i 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz mielony do smaku, ok. 1 łyżeczki cukru 500 ml rosołu lub bulionu Jak przygotować pyszne gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem ? Ryż gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (ok.15 minut), odcedzamy. Do miski z ryżem dodajemy mięso i majeranek(...)środka, a potem rolujemy jak krokiety . Gołąbki układamy ciasno na dnie garnka z pokrywką wyłożonego kilkoma wierzchnimi liśćmi młodej kapusty i zalewamy je 500 ml wrzącego rosołu lub bulionu, (można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa), smarujemy olejem przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, dusimy w piekarniku ok. 45-50 minut, aż gołąbki będą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak z ryżem i warzywami 59

oleju 6 łyżek ryżu arborio 50 ml metaxy 1 papryka czerwona 2 pomidory malinowe 1 por biała część 2 marchewki 150 g różyczek kalafiora 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu warzywnego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka fasoli w pomidorach 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style(...)kroimy w paski. Kukurydzę osączamy, kalafior dzielimy na różyczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ryż, podlewamy metaxą, alkohol odparowujemy. Dodajemy warzywa wraz z fasolą i zalewą, posiekany czosnek, lekko podlewamy bulionem. Cały czas mieszamy ( w razie potrzeby znowu podlewamy odrobiną bulionu ). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubioną zieleniną i parmezanem

R'n'G Kitchen
Jak przechowywać mięso 82

dań na polskim, zwłaszcza na niedzielnym, stole. Pamiętaj jednak, że mięso z kurczaka i podroby nie mogą stać w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny i to samo dotyczy bulionu. Jeśli ugotujesz rosół, nie studź go zostawiając na kuchni. Tu również maksymalny czas wynosi 2 godziny. W temperaturze poniżej 60 stopni w rosole mogą zacząć namnażać się niebezpieczne dla zdrowia(...)bakterie. W jaki sposób zatem studzić rosół? Oczywiście nie wkładaj gorącego garnka do lodówki. Przecedź bulion po ugotowaniu, a następnie podziel na porcje, które szybciej ostygną. Dobrze do tego celu nadają się woreczki do przechowywania żywności, które można dodatkowo obłożyć kostkami lodu. Przestudzony bulion wstaw do lodówki. Jeśli nie planujesz użyć go w ciągu najbliższych 2-3 dni, po zupełnym

Niedzielny kucharz
Sos pieczarkowy 62

fajny, bezmięsny obiad. W ogóle przepis na tytułowy sos jest nieco inny niż ten klasyczny, z kremówką. Chciałam zużyć do niego składniki, jakie miałam w domu. Miałam do dyspozycji bulion warzywny, śmietanę 18, masło i mąkę. Nie przepadam za sosami na zasmażkach, ale od czasu do czasu można taki zrobić. Jest z tym ciut więcej roboty, ale jak dla mnie(...)macie takich przemyśleń, róbcie je sobie z czym tylko chcecie. Składniki: 250 g średnich pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szklanka chłodnego bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz pół pęczka natki pietruszki 1 gałązka świeżego tymianku (opcjonalnie) Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy

Kardamonovy