bulion - 9142 przepisów (strona:54/610)

Risotto z cukinią 280

zamiast cukinii możecie dodać inne ulubione warzywa lub grzyby. Składniki: 200 g ryżu do risotto 1 średniej wielkości cukinia 1 średnia cebula 100 ml białego wina 1 l bulionu warzywnego 6 łyżek masła 10 dag żółtego sera    sól, pieprz Wykonanie: Na patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, a po chwili pokrojoną(...)półplasterki cukinię. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty wlać wino. Gdy wino trochę odparuje, zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto.  Gdy ryż będzie idealny

Pasja Smaku
Lekki chłodnik buraczkowy 190

Chłodnik buraczkowy to taka już letnia klasyka. Jego przygotowanie zajmuje kilka chwil - oczywiście jeśli odpowiednio wcześniej upieczemy buraczki i przygotujemy bulion. Ja dzisiaj zajadałam ten chłodnik z młodymi ziemniaczkami. Dbającym  o linię proponuję podwójną porcję samego chłodniku ;) A ... i zawsze z bazowego chłodniku możecie zrobić, np chłodnik litewski lub co Wam przyjdzie do głowy... Składniki: 4-5 średniej wielkości(...)upieczonych buraczków 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu, np wołowego 300 ml jogurtu naturalnego sól 2 łyżeczki soku z limetki/cytryny koperek Wykonanie: Upieczone buraczki obrać ze skóry. Do naczynia przełożyć pokrojone na ćwiartki buraczki, dolać szklankę bulionu - całość zmiksować za pomocą ręcznego blendera na jednolitą masę.  Dodać roztarty czosnek, resztę bulionu oraz jogurt naturalny - raz jeszcze wszystko zmiksować. Chłodnik

kolorowotorcikowo
Chińska zupa z jajkiem 355

chińska” zaspokoi pragnienie na azjatyckie smaki. Dobra na syndrom dnia następnego (musi być pikantna), dobra na chandrę. SKŁADNIKI (składniki na ok. 6 niewielkich porcji) 2-2,5 litra bulionu drobiowego 6 grzybów mun 200 gram schabu wieprzowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki octu ryżowego 2 jajka (roztrzepane) 2 łyżeczki cukru 1-2 papryczki(...)chilli (z pestkami lub bez, może być więcej – w zależności od tego jaką ostrość chcemy uzyskać) świeżo mielony pieprz szczypiorek cebuli dymki WYKONANIE Bulion: w wodzie zagotować indyka. Następnie wyłowić szumowiny (pływające szare ścięte białko). Wszystkie składniki wraz z przyprawami wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Wieprzowinę kroimy w cienkie

OstryKęs
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 219

zupa krem z serem feta Wersja z grzankami - dla mojego P. Należy przygotować: 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów bez skóry 4 ząbki czosnku 1 sporą cebulę 2 szklanki bulionu lub rosołu przyprawy: sól, pieprz 4 płaskie łyżeczki cukru fetę w kawałku – ok. 200 g + trochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej(...)gotowała. Do warzyw wkruszamy ok. 200 g fety i wszystko mieszamy. Wcale się nie przejmujemy grudkami, które zostaną z fety. Później i tak wszystko zmiksujemy na gładko. Dolewamy trochę bulionu. Najpierw ok. szklankę. Mieszamy i sprawdzamy konsystencję. Nie należy zupy zbytnio rozwodnić, ma pozostać gęsta. Po dolaniu szklanki bulionu możemy zupę zmiksować ręcznym lub stojącym blenderem, by lepiej kontrolować

Ratunku obiad
Risotto z szafranem i serem grana padano 228

bardzo smakowało. Polecam, nawet gdybyście po składniki, musieli jednak jechać do sklepu ;) Risotto z szafranem i serem grana padano Składniki na 4 porcje: 400 g ryżu arborio 800 ml bulionu warzywnego 50 g sera grana padano 2 małe szalotki (lub mała cebula) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina (można pominąć, ale risotto nie będzie(...)cały czas mieszając podsmażać do momentu aż ryż stanie się szklisty (ok. 2-3 minuty). Wlać wino i mieszać aż cały alkohol wyparuje. Do risotto dolewać po chochelce bulionu i gotować mieszając do czasu wchłonięcia płynu przez ryż. Czynności powtarzać aż skończy nam się bulion. Ok. 5 minut przed końcem gotowania dodać szafran. Risotto powinno się gotować

Obiad za dychę
Lubelski kociołek: Kasza gryczana zapiekana z kurczakiem i kurkami 206

mną w tej edycji postanowiły gotować: Marta , Dorota , Wiosenka , Marlena i Angelika - oczywiście zapraszam na ich blogi. Składniki: 3 woreczki kaszy gryczanej 6 podudzi z kurczaka 1/2 szklanki bulionu grzybowego 1 cebula 300 g kurek sól, pieprz 1 szklanka śmietany  1 łyżka masła olej Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Podudzia oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć(...)patelni i zalać bulionem grzybowym. Dusić przez 15 minut na małym ogniu. Podduszonego kurczaka wyjąć na talerz, bulion zachować. Cebulę posiekać, a kurki drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać kaszę i bulion, w którym dusił się kurczak - wymieszać.  Kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Ułożyć na niej kurczaka i zalać śmietaną. Piec w temperaturze 180 st.C przez

Pasja Smaku
Risotto ze szparagami 170

więc dziś będzie szparagowe risotto. Zdjęcia robione już w nowym mieszkaniu, na szybko, 5 minut przed wyjściem do pracy.  Składniki: 200 g ryżu arborio (lub zwykłego) 1 l bulionu warzywnego 6-7 zielonych szparagów 6 łyżek masła 1 średnia cebula 10 dag żółtego sera  sól, pieprz Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w garnku(...)patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto.  Gdy ryż

Pasja Smaku
Risotto z kwiatami cukini 244

cebuli dodajemy suchy ryż i pokrojoną wędzonkę. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparowa ć. Gdy wino wyparuje należy go uzupelniać bulionem. W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej(...)wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotto. Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy do wchłonięcia – nie należy przypalić ryżu i trzeba często mieszać. Następnie dolewamy kolejną łyżkę wazową bulionu. Nie zostawiajcie risotta samego podczas gotowania, nie może przestać “bulgotać” i musi “ prawie pływać w zupce”.  Podany ma konsystencję kremową. Ryż na risotto z reguły gotuje

Mia Cucina Sofieta
36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 221

Czego chcieć więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej  ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera  2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu,  szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy  świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo:  1 saszetka kaszy(...)garnka z grubym dnem i dopiero teraz je solimy. Na pozostałym oleju podsmażamy chwilę marchewkę z selerem i cebulą oraz czosnkiem - przekładamy je do mięsa.  Całość zalewamy bulionem warzywnym(bulionu może być potrzebne więcej niż 1 szklanka, chodzi o to aby całe mięso było zakryte), dodajemy przyprawy, koperek. Dusimy całość ok. 35minut. lub nieco dłużej - aż do miękkości mięsa

Symfonia Smaków
Dynia w zupie 211

bardzo lekka, przyjemna w smaku zupa z dodatkiem jablka. Zupa z dyni z jablkiem skladniki: 900g dyni 1 jablko (smith, golden albo granny) 1 szalotka 1 marchewka 30g masla bulion warzywny smietana galka mszkatalowa sol, pieprz wykonanie: Dynie obieramy i kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy maslo i podsmazamy na nim przez 4 minuty posiekana szalotke i marchew pokrojona(...)talarki. Nastepnie dodajemy dynie i zalewamy wszystko bulionem tak by warzywa byly calkowicie pokryte plynem. Gotujemy na srednim ogniu pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie dynia powinna sie rozgotowac. Warzywa miksujemy, dolewamy odrobine smietany. Wszystko doprawiamy do smaku galka, sola i pieprzem. Jablko obieramy i kroimy w kostke, a nastepnie podsmazamy na masle. Tak przygotowane jablko nakladamy

Przysmaki Karolki
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 303

nasze życie, nasze serca, jest stanem umysłu. Wiosenna lekkość, tak przyjemna i radosna, wkrada się również do kuchni. Dzisiejsza zupa to po prostu banalny przepis. Wystarczy trochę jarzyn, bulion warzywny i gotowe! Każdy, nawet zupełne kulinarne beztalencie ją ugotuje. Więc noże, garnki, łyżki w dłoń i do dzieła! Podobna, nieco inna wersja - ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. Idealna dla jaroszy bądź(...)wegetarian :]   ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 %/ 3-4 porcje 1 seler naciowy   1 litr bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 marchewki 2 pietruszki łyżka posiekanej drobno bazylii 1-2 łyżki oleju roślinnego Selera myję i kroję w małe kawałki. Cebulę siekam drobno. Szklę na 1 -2 łyżce oleju. Wrzucam seler i chwilkę razem podsmażam

W kuchni Karmel-itki
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 184

wybaczycie :) RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ (3 porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego) - łyżka masła - 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej) - 2 ząbki czosnku(...)skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko wsiąknie, delikatnie mieszając. Następnie dolać około 100 ml bulionu i znowu czekać aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzać do wykorzystania bulionu. Ryż musi być miękki. Pamiętajcie, żeby bulion dodawać stopniowo, jeżeli wlejecie wszystko od razu będziecie mieli zupę

Zgrabne Gotowanie
Faszerowane papryki 217

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa, mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki: - 4 papryki - 150 g kuskusu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku - 100 g grzybów shitake - 2 szklanki bulionu Przygotowanie: W rondelku podsmażamy na złoty kolor cebulę, dodajemy grzyby oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy aż grzyby będa miękkie. Następnie podlewamy jedną szklanką bulionu i wsypujemy(...)kuskus. Odstawiamy na około 10 minut aż bulion całkowicie się wchłonie. Papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i wypełniamy farszem. Naczynie zalewamy szklanką bulionu. Pieczemy w 180 C przez 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: - 3 łyżki keczupu - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1/2 łyżki majonezu - 1/2 łyżki musztardy - garść posiekanej bazyli Wszystkie składniki mieszamy i podajemy razem

Zainspirowana w kuchni
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 181

cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy zioła prowansalskie, sól, pieprz oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić(...)delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości. Wariant dopieszczony czasowo i smakowo;) Składniki: 5 plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania