gram filetu z dorsza, bez skóry i ości 250-300 gram dyni, obranej 1/2 bulwy kopru włoskiego 1/2 cebuli ząbek czosnku 150 ml białego, wytrawnego wina 350 ml bulionu 80 gram ryżu Arborio sól pieprz łyżka oliwy z oliwek garść migdałów 1/5 pęczka kopru 35 gram parmezanu kilka listków rukoli garść tartego parmezanu Risotto z dynią i koprem włoskim(...)patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli. Za każdym razem kiedy cały bulion zostanie wchłonięty dolewamy więcej. Cały czas mieszamy. Nie powinno to trwać dłużej niż 18-20 minut
Mango Papajapapryk różnokolorowych 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy olej do smażenia Kluski do bogracza: 2 jajka mąka woda sól Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą. Rozgrzać(...)postępujemy z cebulą i paprykami. Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki i przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i ostrą. Całość zalać bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie składniki były przykryte. Użyłem bulionu w kostkach. Na pewno lepszy będzie ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas. Gotować około godziny
Kulinarny karnet Christopherasmażone, w galarecie, w roladach, wyrobach wędliniarskich itd. Jeżeli nie jadacie ozorów to polecam doskonałą konfiturę cytrynową, przepis poniżej. Składniki: 0,7 kg ozór wołowy 1,5 l. bulion wołowy 3 liście laurowe 5 ziele angielskie Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 łyżki chrzanu tartego 150 ml bulionu wołowego 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka soku(...)cytryny biały pieprz Wykonanie: Ozór zalać bulionem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Po ugotowaniu zdjąć z ozora skórę, pokroić w plastry, ułożyć na przygotowanym sosie chrzanowym, ew. porcje ozora polać sosem. Sos chrzanowy: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać mąkę, wymieszać rózgą i rozprowadzić cały czas mieszając bulionem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i pieprz. Konfitura cytrynowa
Kulinarny karnet ChristopheraEaster jelly with chicken. Składniki. 4 szt. udziec z kurczaka 2 liść laurowy 5 szt. ziele angielskie 2 marchewki 20 dag groszek zielony 2 kostki bulion warzywny pieprz biały mielony 8 łyżeczek żelatyny 1 białko do sklarowania jajka przepiórcze Wykonanie. Udziec ugotować w bulionie warzywnym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyjąć i przestudzić. Pokroić na małe(...)kawałki. Bulion po ugotowanym kurczaku przecedzić, sklarować białkiem i pozostawić około 1 litr, dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Zielony groszek blanszować 3 minuty, zahartować zimną wodą i dodać do pokrojonego kurczaka. Całość wymieszać. Marchewkę obrać i strugaczką do warzyw ścinać długie wstążki, blanszować 4 minuty we wrzątku i zahartować w zimnej wodzie. Przygotować folię wielkości foremki. W moim przypadku
Kulinarny karnet Christopherapewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni. Składniki: bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler flaki (najlepiej nie mrożone) pieczarki papryka sól, pieprz liść laurowy majeranek koperek(...)takim zabiegu zniknie nieprzyjemny zapach. Jeśli flaki są spore możemy je teraz pokroić. Wlewamy znów wodę i tym razem gotujemy ok. 2 godzin. Zawsze gotuję osobno flaki i bulion (rosół). W tym czasie z mięsa wołowego z kością lub mięsa drobiowego (lub to i to) gotujemy bulion, także ok. 2 godzin. Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw
prawdziwe jedzeniespecjalną techniką, aby nie utracić miękkości żeberek, chrupkości ziemniaków i zapachu cebuli, wszystko to z początku było obsmażane na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu a następnie duszone w niedużej ilości bulionu. Udało się po prostu niesamowicie, na tyle smacznie, że danie znikło z talerzu bardzo szybko. Składniki: 500 g żeberek wieprzowych 5 średnich ziemniaków 4 średnie cebulki szklanka bulionu(...)usmażeniu każdy składnik solimy i pieprzymy. Z woku usuwamy tłuszcz i układamy kolejno: na sam dół usmażoną cebulkę, przy brzegach żeberka, a na środek ziemniaki, wlewamy szklankę bulionu i dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 60 min. W trakcie duszenia pieprzymy i dodajemy kolendrę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze bulionu. Smacznego
Kuchnia Łukaszaroztrzepanego małego jajka (20 g, całe ma ok 55 g) 50 g oczyszczonych pieczarek (całościowo potrzebne 150 g) sól, pieprz Sos: 100 g pieczarek 0,5 szklanki bulionu mała łyżeczka (5g) masła do smażenia mała łyżeczka (10g) śmietany 18% mała łyżeczka (5 g) mąki pszennej pół (40 g) cebuli Przygotowanie: Mielone: 1. Pieczarki kroimy bardzo drobno. 2. Wszystkie składniki(...)kotleciki. 3. Gotujemy w parowarze 20 min. Sos: 1. Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. 2. Zalewamy pieczarki i cebulę bulionem (mały garnuszek). Teraz niech się pogotują. 3. W szklaneczce mieszamy śmietanę z mąką, na gładką "pastę", dodajemy po łyżce bulionu z pieczarkami i mieszamy, żeby nie było grudek, teraz dodajemy
Malowane smakiemdziś zgodnie z daną obietnicą podaję pierwszy przepis na wykorzystanie upieczonej dyni. Oczywiście do dzisiejszej zupy możemy wykorzystać dynię gotowaną na parze lub ewentulanie wrzucić surową do wody lub bulionu. Jednak zachęcam do upieczenia dyni, nie wymaga to wiele zachodu, a efekt znakomity ! I różnica w smaku znaczna :-) Zupa krem z pieczonej dyni Składniki: 600 g pieczonej dyni(...)litr bulionu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki chili 2 ząbki czosnku 2 łyzki oliwy z oliwek 2-3 łyżki startego ostrego sera Wykonanie: Pieczoną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy. Po zagotowaniu trzymamy zupę na ogniu przez 5 minut, następnie ją zdejmujemy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i oliwę
Kulinarne przygody GatitySkładniki: - 300 gram ryżu arborio - 500 gram piersi z kurczaka - 1 cukinia - 1 cebula - 250 gram zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki!) - lampka białego wytrawnego wina - około 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego - pół szklanki startego parmezanu (opcjonalnie) - 1 łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz - 1 ząbek czosnku - łyżka sosu sojowego - pół łyżeczki słodkiej papryki Cebulę pokroić(...)zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Do cebuli wsypać ryż. Potrzymać go chwilę na oliwie, po czym wlać białe wino. Gdy ryż wchłonie wino, dodać trochę bulionu. Ja zawsze dodaję 1 chochlę. Jeżeli dodacie zbyt dużo bulionu na raz, z risotto zrobi się zupa. Musicie więc być cierpliwi i stopniowo dodawać bulion. W między czasie można
Zgrabne GotowanieZUPA CZERWONA 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 2 pomidory 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1/2 l bulionu 2 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka słodka i ostra ZUPA ŻÓŁTA 2 żółte papryki 1 cebula 1 mała cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 l bulionu sól, pieprz, kurkuma PRZYGOTOWANIE Zupy gotujemy w dwóch garnkach. Zupa(...)czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (pomidory bez gniazd nasiennych). Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy. Zupa żółta - podsmażamy cebulę na oliwie. Dodajemy warzywa pokrojone w kostkę i bulion i gotujemy do miękkości
Moje Kuchenne Rewelacjemiso codziennie, żyją bardzo długo. Może warto zawalczyć o swoje zdrowie tak niewielkim kosztem i wysiłkiem? :) Składniki (2-3 porcje): 750 ml wody 1/2 kostki tofu 1 saszetka bulionu dashi (1 łyżka) 2-3 łyżki pasty miso dymka (zielona część) 1 płatek glonów nori sos sojowy do smaku makaron mie wedle uznania (można pominąć) CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do małego garnuszka wlewamy wodę, dodajemy bulion dashi i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron mie, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż makaron będzie gotowy (ok. 3 minuty). Ściągamy z ognia. 2. Do miseczek dajemy po 1 łyżce pasty miso, zalewamy odrobiną bulionu i dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę bulionu, tak aby w miarę po równo rozdzielić makaron
Tajskie smakicebula, drobno pokrojona mały pęczek świeżej kolendry 1 puszka ciecierzycy (400 g) - lub suchej gotowanej przez ok. 1 godz., jak u mnie 1 puszka pomidorów (400 g) 800 ml bulionu warzywnego ( u mnie ekologiczne warzywne kostki, wystarczyło mi 400 ml ) 800 g dyni, bez skóry i pestek, pokrojona w kostkę ( w przepisie 1 piżmowa, ja użyłam 1/2 szt. zwykłej dyni(...)duszenia. Obsmaż kawałki mięsa na średnim ogniu przez 5 minut, dodaj cebulę i posiekane łodyżki kolendry i smaż jeszcze chwilę. Teraz dodaj ciecierzycę, pomidory z puszki, wlej 400 ml bulionu i wymieszaj całość. Doprowadź do wrzenia, szczelnie przykryj, zmniejsz maksymalnie ogień i duś przez 1 1/2 godz. Dodaj dynię, śliwki i resztę bulionu, jeżeli uznasz to za potrzebne. Według mnie
Chilli Czosnek i Oliwaktórą przyrządza moja połówka. Ta wersja jest ostateczną i najlepszą golonką jaką jadłam. Składniki: 2 tylne golonki przecięte na pół ok 1 kg 2 litry bulionu 0,5 l piwa 3 kolby kukurydzy 3 łyżki masła marynata: 1 łyżeczka kolendry 3 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego jałowca 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)połamać na mniejsze części i resztę składników marynaty ze sobą połączyć, natrzeć marynatą golonki i odstawić na 12 h aby przeszły smakiem. W dużym garnku ułożyć golonki, zalać bulionem i zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 1,5 h. Po wyciągnięciu golonek z bulion, umieszczamy je w naczyniu przeznaczonym do pieczenia, zalewamy
Niezły Młynekpostanowiłam połączyć to co było z kaszą. I tak oto powstały pyszne, a zarazem szybkie kotleciki z kuskusem. Składniki: Na kotlety – 9 sztuk: 200 g kuskus Ok. 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego ½ dowolnej papryki – u mnie biała 1 szalotka lub pół cebuli 1 ząbek czosnku ½ dużego pomidora 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej (może też być kukurydziana lub pełnoziarnista(...)albo otręby) Papryka słodka w proszku Przyprawa kuchni arabsiej shoarma (kamis) lub kebab gyros Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Kaszę zalać bulionem. Przykryć. Odczekać 5 minut aż spęcznieje. Pomidora sparzyć, obrać i pokroić pozbywając się nasienia. Paprykę również pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek posiekać. Warzywa zeszklić na oleju do rozpadnięcia pomidorów. Przyprawić solą, pieprzem, papryką
Fabryka pomysłównieco wiedzy na temat gotowania raków, historii kulinarnej Dolnego Śląska i utwierdziłam, że eksperymentowanie jest nie dla mnie. raki 10 sztuk (dokładnie mięso i skorupki z odwłoków) litr bulionu warzywnego (z kostki) żółtko szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu 2 łyżki masła 3 łyżki jogurtu maturalnego mini bagietki (do podania) Raki ugotowałam w bulionie. Wyjęłam. Wystudziłam. Wyskubałam mięso z odwłoków(...)myślałam, od razu je wyrzuciłam. Skorupki rozdrobniłam na tyle, na ile udało mi się uczynić to wałkiem. Następnie wrzuciłam na rozpuszczone masło. Podsmażyłam do uzyskania lekko pomarańczowej barwy. Zalałam bulionem. Wymieszałam i przelałam całość przez sitko. Tak oczyszczony bulionu zaprawiłam żółtkiem, przyprawiłam gałką i pieprzem, lekko pogotowałam. Ostatecznie dodałam jogurt, wrzuciłam mięso z odwłoków. Podałam z minibagietką. Szczerze
bastalena