bulion - 9142 przepisów (strona:48/610)

Krem z pora 185

sito - po ugotowaniu warzywo to jest na tyle gładkie, że nie ma takiej potrzeby. Składniki (dla 4-5 osób): 2 duże pory 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Pora umyć i pokroić w talarki. Swój krem robię także z zielonych części liści, ale jeśli wolicie(...)był on biały, użyjcie tylko dolnej części pora. Wówczas lepiej też będzie użyć białego, a nie czarnego pieprzu. Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Po ok. 10 minutach dodać pokrojonego pora i posiekany czosnek. Zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować do miękkości kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia i nieco przestudzić. Łyżką cedzakową

W SMAK
Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym 219

Miałam ochotę na coś szybkiego i rozgrzewającego z soczewicy. Jako że w lodówce był domowy bulion i napoczęta butelka przecieru pomidorowego, wiedziałam że zrobię coś podobnego do indyjskiego daalu, czyli curry (gulaszu) z soczewicy. Takim sposobem powstała soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym. Bardzo prosta i wyjątkowo szybka do przygotowania. Pachnąca kuminem, rozgrzewająca aromatycznymi, indyjskimi przyprawami. Za kilka dni zrobiłam(...)ponownie – tym razem na moje przeziębienie. Pomogła. Soczewica w sosie pomidorowo-kokosowym: 2 szklanki bulionu warzywnego (500 ml) 2 łyżki oliwy z oliwek (może być także aromatyzowana np. czosnkiem lub chili) 2 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 i ½ szklanki passaty (przecieru pomidorowego) (375 ml) ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml) po 1 łyżeczce: sproszkowanego imbiru

Poezja smaku
Włoska zupa pomidorowa 146

poniedziałkowy obiad w sam raz włoska zupa pomidorowa . Zazwyczaj z niedzielnego obiadku trochę rosołku zostanie, prawda!? A jeśli nie to wystarczy zwykły bulion np. drobiowy. Ta zupa to jedna ze sztandarowych zup mojego brata- w jego wykonaniu zawsze przepyszna - polecam! WŁOSKA ZUPA POMIDOROWA SKŁADNIKI: 2 kg dojrzałych pomidorów lub dwie puszki   3- 4 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku(...)średnia cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub bulionu (przypominam o rosole) 1 pęczek bazylii (niekoniecznie) 1 łyżeczka cukru (niekoniecznie) PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wyciąć gniazda, oczyścić z pestek, pokroić. Czosnek cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać pomidory i dusić do miękkości dodając po trochu bulion. Bazylię pokroić drobno (zostawić kilka listków

Kuchnia Beaty
Zupa serowa 168

Zupę serową bardzo rzadko gotuję, ale jak już ją ugotuję to aż miło patrzeć jak moja rodzinka zajada się nią :) Składniki:    2 l bulionu warzywnego ( ja osobiście gotuję sama taki wywar)    3 serki topione śmietankowe ( kupuję takie w kształcie kiełbaski)    150g sera żółtego startego na małych oczkach    sól    pieprz biały(...)słodkiej śmietanki    makaron (100 g mąki, 1 łyżka oleju, 1 jajko) Przygotowanie:     Zagotować bulion. Do miseczki wlać pół szklanki bulionu i w nim rozpuścić serki topione dokładnie mieszając. Rozpuszczone serki dodać do bulionu. Zupkę doprawić solą i pieprzem. zagotować zupę. Śmietankę zahartować w odrobinie zupy aby podczas wlewania śmietany do zupy nie zważyła się

Amatorka kuchenna
Risotto z kiełbasą i papryką 125

pełne smaku i aromatu risotto z papryką oraz kiełbasą. Tajemnicą smacznego risotto jest przygotowanie ryżu, doskonale smakuje jeżeli przesmażymy go na masełku do uzyskania perłowego koloru i zalanie ulubionym bulionem na którym ugotujemy ryż.   Risotto z kiełbasą i papryką  SKŁADNIKI: 100 g ryżu risotto 500 ml bulionu warzywnego 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona(...)biała 200 g kiełbasy podwawelskiej olej szczypiorek sól pieprz 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiamy masło dodajemy ryż i przesmażamy, aż ryż będzie perłowy wówczas zalewamy 2 szklankami bulionu warzywnego i gotujemy ryż do całkowitego odparowania bulionu. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, papryki myjemy i oczyszczamy z nasion i kroimy w paski bądź kostkę. Na patelni podsmażamy na oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łopatka duszona z białą cebulą 395

rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie. Łopatka duszona z białą cebulą   SKŁADNIKI : 800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej 1 biała cebula 600 ml bulionu olej sól i pieprz do smaku   PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, następnie kroimy łopatkę w plastry około 2 cm.  Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej(...)wkładamy plastry łopatki, obsmażamy z dwóch stron.  W szerokim rondlu zagotowujemy bulion, przekładamy opieczone plastry łopatki i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do całkowitego wygotowania bulionu. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, kiedy bulion się wygotuje podsmażamy mięso, podlewamy przywar 200 ml wody i wrzucamy cebulę, doprawiamy, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem około 10 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ekspresowy obiad w 15 minut, czyli ryż z kurczakiem i pieczarkami 24371

mają zbytnio czasu, by przesiadywać w kuchni.   Obiad w 15 minut, czyli ryż z kurczakiem – Składniki: 500g pieczarek 500g kurczaka przyprawa do kurczaka olej rzepakowy 500ml bulionu + ewentualnie trochę wody do podlania 1 szklanka ryżu Basmati pieprz i sól (opcjonalnie) Obiad w 15 minut, czyli ryż z kurczakiem – Wykonanie: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (o boku(...)Podsmażyc na patelni na niewielkiej ilości oleju. Po odparowaniu nadmiaru wody, dodać ryż. Wlać bulion i dusić bez przykrycia. Kurczaka również oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Pod koniec doprawić przyprawą do kurczaka. Smażyć jeszcze ok. 1 minutę. Całość przelać do patelni z ryżem i pieczarkami, dusić pod przykryciem aż ryż nasiąknie bulionem. Ewentualnie można doprawić całość solom

Kulinarne Przeboje
zupa cebulowa 244

sobie najlepszego - słodycz i głęboki smak. Wystarczy mieć do niej trochę cierpliwości. Uwielbiam zupę cebulową to francuski klasyk. Polecam też jej zredukowaną wersję, czyli cebulę duszoną w minimalnej ilości bulionu, do której można dodać kiełbaskę lub boczek i odrobinę pomidorów. Nie jest to danie lekkostrawne, ale jako zupa do obiadu nie powinno Wam specjalnie zaszkodzić. Nie polecam jej, natomiast, małym(...)zupę jest bardzo krótka, właśnie dlatego należy zadbać przy jej robieniu o każdy szczegół. Szklanka wina doda jej charakteru, cukier pozwoli cebuli się skarmelizować i wydobyć jej naturalną słodycz, bulion wołowy doda jej głębi smaku. Spróbujcie sami. Składniki 1kg pokrojonej w piórka cebuli 1,5l bulionu wołowego 1 kieliszek białego wytrawnego/półwytrawnego wina 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli

W kuchni wieczorem
Flaczki w rosole, czyli zupa z odzysku 114

rozmrożonego bulionu/wywaru rosołowego który nam zalegał w zamrażarce i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając szumowiny. Obraną i dokładnie umytą włoszczyznę dodajemy do bulionu i gotujemy około godziny. Później dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – doprawiamy jak na dobry rosół. W międzyczasie płuczemy rozmrożone flaczki flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy godzinę(...)góra półtorej godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem ich do bulionu należy je ponownie bardzo dobrze opłukać. Flaki zalewamy bulionem. Gotujemy w bulionie około dwóch godzin aż staną się takie delikatne i miękkie. Dodajemy do zupy pokrojone warzywa wyżej wymienione w przepisie. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryczką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej

ClauditteMissCooking
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 164

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny(...)również jako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". ->  Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr  Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa

ClauditteMissCooking
Zupa krem z kalafiora 136

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)umyty kalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  przyprawą chilli i świeżym koperkiem.  Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa

ClauditteMissCooking
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 144

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową(...)się wywaru dodaję umyty szpinak i czosnek. Gotuje jeszcze 10 minut i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo  przyprawą chilli i orzechami włoskimi.  Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa

ClauditteMissCooking
Makaron z pieczarkami i serami 235

nich wyparował.   Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu pełnoziarnistego, 200 g pieczarek białych i brązowych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 120 g serka topionego śmietankowego, ½ sera camembert, bulion warzywny, sól do smaku, 1 łyżka masła klarowanego,   pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka posiekanego koperku,   świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzącym bulionem(...)ponad powierzchnię makaronu. Gotujemy na wolnym ogniu na al dente. Gotujemy pod pokrywką. Jeśli makaron "wchłonie" cały bulion, a nie będzie jeszcze ugotowany, wystarczy go dolać. Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Oczyszczone pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, całość smażymy często mieszając. Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami, koperkiem i pokrojonym na mniejsze kawałki

Moniki Smakołyki
Szafranowe risotto z batatem i miętowa pierś kurczaka 120

Składniki: 100 gram ryżu Arborio 2 szklanki bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/3 łyżeczki szafranu 1/2 dużego batata garść startego parmezanu 300 gram piersi kurczaka 1/2 pęczka mięty szczypta chili w płatkach sól pieprz kolendra 2-3 łyżki oliwy z oliwek Piersi kurczaka marynujemy w soli, pieprzu, chili w płatkach oraz posiekanej drobno mięcie. Na patelni rozgrzewamy(...)czosnek. Następnie dodajemy szafran oraz pokrojonego w kostkę batata i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy ryż, chwilę smażymy i wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion i ponownie dolewamy. Postępujemy w ten sposób aż do wykorzystania całego bulionu. W tym czasie na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek

Mango Papaja
Krem z groszku z wędzonym boczkiem 101

Składniki: 500g mrożonego groszku 2 średnie cebule 1l bulionu warzywnego  3 plasterki chudego wędzonego boczku grzanki łyżka masła Przygotowanie: W garnku roztopić masło dodać pokrojoną w większą kostkę cebulę, zeszklić. Dodać mrożony groszek i jeszcze ze 2 min smażyć.  Wlać bulion - tak aby nie zakrył groszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości(...)wolnym ogniu ( pod p okrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa.  Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę i.... Smacznego Zamiast boczku można dodać pokrojoną w kosteczkę fetę, też fajnie się komponuje

Gaździnka warzy