bulion - 9142 przepisów (strona:45/610)

Sprośnie faszerowane cukinie 215

mrożonej lub z puszki) ½ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki) ½ szklanki mleka kokosowego 2 płaskie łyżeczki curry 1 szklanka sosu salsa 3 garście liści szpinaku 1-2 szklanki bulionu W pierwszej kolejności przygotuj cukinie: umyj, kolejno odkrój czapeczki z ogonkiem, wydrąż środek. Gotowe przełóż do większego naczynia do zapiekania. Czapeczki również zachowaj, natomiast miąższ pokrój w drobną kostkę. Ugotuj(...)instrukcji na opakowaniu, skróć jednak czas gotowania o około 5 minut.  Cebulę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę. W dużej patelni lub rondlu rozgrzej kilka łyżek wody lub bulionu. Kiedy zacznie „tańczyć” po powierzchni, dodaj cebulę. Duś pod przykryciem przez 3 minuty, aż zmięknie, po czym dorzuć pokrojoną paprykę, a także mieszankę groszku i marchewki, kukurydzę i fasolę. Podgotuj

Roślinna - blog wegański
Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną 232

mielonej jagnięciny ( u mnie udziec) 4 ząbków czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 spora cebula - drobno posiekana 1 szklanka ryżu ok 1 szklanki bulionu oregano, mięta, bazylia garść pietruszki 1 łyżeczka  papryki w płatkach sos 1 puszki pomidorów łyżeczka płatków chili 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Papryki umyć,  ściąć(...)stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki.  W trakcie gotowania podlewać  bulionem. Dodać zioła.  Zdjąć patelnię z ognia,  doprawić farsz do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dosypać ziół. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą czapeczką

Stare Gary
Zupa z serków topionych z pieczarkami 145

Nadaje się na przystawkę przed daniem głównym lub wyśmienitą kolację. Nie wymaga dużego nakładu  czasu i pracy. składniki na 4 porcje 4 serki topione najlepiej Gouda 4 szklanki bulionu  z kostki pół szklanki śmietany 15 dag  dużych pieczarek natka pietruszki pieprz przepis Odmierzamy 2 szklanki  gorącego bulionu, wrzucamy pokrojone pieczarki i gotujemy. W pozostałej ilości bulionu(...)rozprowadzamy serki topione i miksujemy. Łączymy obie części bulionu podgotowujemy, dodajemy pół szklanki śmietany i doprawiamy pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. warianty zupę można podawać z grzankami

Smakowite Dania
Kokosowa zupa z kurczakiem, batatem i fasolką szparagową 426

Zupy tego typu uwielbiam. Wystarczy mieć w domu dobry bulion by w kilkanaście minut wyczarować obłędny obiad. Warto ugotować w dużym garnku kilka litrów bulionu i go zamrozić by potem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego (u mnie podstawą jest rosół z kaczki) 200 gram piersi kurczaka(...)garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki łyżka cukru trzcinowego 1/2 puszki mleka kokosowego cebula dymka, świeże zioła do podania sól pieprz Marchewkę i batata obieramy i gotujemy w bulionie przez 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną pierś kurczaka oraz fasolkę szparagową. Gotujemy kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sok z limonki, cukier trzcinowy oraz mleko kokosowe. Doprawiamy

Mango Papaja
Krem z kurek 196

jajecznica z kurkami albo kartoflanka z nimi smakuje najlepiej! I proszę pamiętać: kurki przed zamrożeniem należy podgotować - inaczej po rozmrożeniu będą gorzkie.   Produkty: 500 g kurek 1 litr bulionu (poświęćcie parę godzin na zrobienie bulionu! zróbcie gar i zamroźcie - absolutnie nie używajcie kostek!) 1 duża cebula 2 marchewki pietruszka 2 większe ziemniaki 2 łyżki masła  śmietana sól, pieprz(...)Marchewkę pokroić w kostkę i podsmażyć. Do lekko gotującego się bulionu dodać podsmażoną marchew i pokrojoną w kostkę pietruszkę. W tym samym czasie podsmażyć na maśle cebulę i kurki. Dodać do bulionu cebulę z kurkami oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i podgotować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić doprawiając pieprzem i solą wedle uznania

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makaron z pieczarkami 321

Makaron z pieczarkami , to makaron tagliatelle z aromatycznym sosem pieczarkowym powstałym z uduszonych razem z czosnkiem i tymiankiem pieczarek, z odrobiną natki pietruszki, białego wina (można zastąpić bulionem) i śmietanki oraz delikatnie zagęszczony parmezanem dla wzmocnienia smaku i aromatu. Prosty i szybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się(...)ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżka listków świeżego tymianku (z około 5-6 gałązek) + odrobina do dekoracji 50 ml wytrawnego wina białego (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym) 1/4 szklanki śmietanki 30% (60-70 ml) spora garść natki pietruszki + odrobina do dekoracji sól, pieprz 3 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach (ewentualnie grana padano

Moja Delicja
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 286

czynność. Kotlety z mortadeli smażymy na oleju rzepakowym. 300 gram ryżu gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Gdy będzie na ząb cedzimy. Na patelnię wlewamy małą chochelkę naszego bulionu (jak zrobić poniżej), wrzucamy ryż i groszek, oraz wyciągnięte z bulionu marchewki i pietruszki. Redukujemy płyn. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania. Umyte mięso zalewamy zimną wodą (2 litry), doprowadzamy(...)wrzenia. Dodajemy obrane i umyte warzywa do bulionu oraz 3 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Prosto, domowo i bardzo smacznie! Zupę podaje z mięsem i marchewkami z bulionu

BaRepas
Zupa krem z batatów 205

kolor :) Składniki na ok 6 porcji: (zupę przyprawiam "na oko", co chwilę próbując, więc podane ilości przypraw są orientacyjne, możecie je zmieniać według własnych upodobań) 500g batatów 1 litr bulionu  (przydadzą się też gotowana marchew, pietruszka i kawałek selera z rosołu) 1 por (biała i jasnozielona część) 3 duże ząbki czosnku Kawałek imbiru (wielkości 2 dużych kciuków(...)plaska łyżka kminu rzymskiego 1 płaska łyżka mielonej kolendry Sól, pieprz, papryka ostra do smaku   Bataty myjemy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i stawiamy na gazie do zagotowania. W tym czasie pora kroimy w półplasterki i smażymy na rozgrzanej patelni do zeszklenia. Pod koniec smażenia dorzucamy do pora obrany i pokrojony

Zawsze głodna!
zupa krem z pieczarek 217

przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej zniewoli SKŁADNIKI 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno pokroić. Pieczarki(...)zeszklona. Dodać pieczarki. Smażyć tak długo, aż woda odparuje, a pieczarki będą miały złoty kolor, ok. 10-15 min, doprawić pieprzem i solą. Pod koniec dodać serek topiony, podlać bulionem tak, aby serek mógł się roztopić. Wszystko przelać do garnka, dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże

zabawa smakiem
Zupa krem z groszku i brokułów 156

wieczorem. W moim dzisiejszym menu króluje zupa krem z zielonego groszku w towarzystwie brokułów.   Składniki:  1 brokuł 1 duży por   1 łyżka masła   1.5 l bulionu drobiowego   2 ziemniaki   1/2 torebki mrożonego groszku (225 g)   sól, pieprz   suszony lubczyk   liść laurowy   mała cebulka   sezam   jogurt Por oczyść(...)pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki. Zalej bulionem i gotuj do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodaj mrożony groszek. Smiksuj zupę blenderem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem. Gęstość zupy możesz zmodyfikować, dodając nieco wody. Por oczyść i pokrój w cienkie talarki. Podsmaż na łyżce masła. Dodaj brokuły podzielone na różyczki

W kuchennej krainie
Schabowy z pikantnym pesto 209

razem pomysł padł na schabowego i pikantnym pesto z własnoręcznie robionych w zeszłym roku suszonych pomidorów. Składniki : 4 kotlety schabowe opakowanie (9szt) szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz 0,5 l bulionu Pesto z suszonych pomidorów Przygotowanie : Kotlety rozbijam i smaruję przygotowanym wcześniej pesto z suszonych pomidorów . Zwijam je w roladki a następnie każdą roladkę zawijam w 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej(...)spinam wykałaczką. Podsmażam krótko z każdej strony na symbolicznej ilości oliwy z oliwek a następnie zalewam ok 250 ml bulionu i duszę. Jeśli trzeba to dolewam bulionu. Gotowe pokroiłem w różnej wielkości skośne kawałki i podałem. Do reszty wywaru na patelni dolałem resztę bulionu, zagotowałem i przy pomocy mąki zrobiłem pyszny

Mechanik w kuchni
Zupa krem cebulowo-serowa z grzankami i bekonem. 231

zupa, w sam raz na jesienną i zimową porę. Podana z grzankami i zrumienionym boczkiem zasmakuje nawet wybrednym. Polecam :) Składniki - cebula 6 dużych sztuk - serki topione kremowe 150 gram - bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki świeża lub suszona(...)Wykonanie Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce oleju i masła, dodaję przyprawy,chwilę duszę aż zmięknie i puści soki. Bulion podgrzewam. Do gorącego bulionu przekładam uduszona cebulę, gotuję na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie odlewam do małego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone serki topione. Kiedy

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa pomidorowa na rosole. Porosołowa błyskawiczna pomidorówka. 211

Zupa pomidorowa, pomidorówka, mało kto jej nie lubi :) Szybka, smaczna, pożywna, zdrowa... Niedawno pisałam o moim sposobie przygotowania i przechowywania rosołu-bulionu drobiowego,  http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/roso-drobiowy-mieszany-z-indyka-i.html ,  dziś przyszedł czas na przygotowanie własnie na takim rosołku pomidorówki. Polecam :) Składniki - 2-3 litry rosołu-bulionu drobiowo-warzywnego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka przecieru pomidorowego - 2-3 łyżki śmietany(...)bazylia najlepiej świeża- ale może być suszona - sos sojowy ciemny ( opcjonalnie ) Wykonanie Rosół - bulion podgrzewam aż do zagotowania się, pomidory miksuję z przecierem pomidorowym i bazylią, dodaję je do gotującego się bulionu. W małym kubeczku odlewam trochę gorącej zupy rozrabiam z 2-3 łyżkami śmietany i wlewam do zupy. Gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok.2-3 minuty. Jeśli jest potrzeba

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 237

Dlatego dodałem cukru, śmietanki słodkiej i słodkiej fasolki szparagowej. To idealnie zbalansowało smak i mogę stwierdzić, że to jedna z moich ulubionych zup jest od dziś. Czego użyłem? Do bulionu: -kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście(...)doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko. Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 2,5h. Pod koniec dorzucamy łyżkę soli (na około 4 litry bulionu). Pozostałe składniki: -słoiczek szczawiu -fasolka szparagowa żółta; miałem zapas z mrożonek -jajko -mleko -łyżka mąki TYP500 -łyżeczka cukru plus dwie duże szczypty  -śmietanka 18% Z gotującego się bulionu odlewamy

BaRepas
Wiosennie optymistyczne risotto z groszkiem i pesto 236

optymistyczne risotto z groszkiem i pesto risotto z groszkiem: 1 cebula, drobno posiekana oliwa do smażenia sól, pieprz 300 g ryżu np arboraio 50 ml białego wina 750 ml bulionu warzywnego 150 g zielonego, mrożonego lub świeżego, groszku łyżka masła 25 g startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki z jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego(...)łyżce oliwy podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy ryż i dalej smażymy by wchłonął tłuszcz i się zeszklił. Wlewamy wino, odparowujemy je, następnie stopniowo po chochelce dolewamy gorący bulion. Mieszamy risotto a przed każdą kolejna porcją bulionu czekamy aż ryż wchłonie poprzednią. W połowie smażenia dorzucamy rozmrożony groszek. Składniki pesto, oprócz oliwy, miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania