łyżka przyprawy staropolskiej od Skworcu 1 łyżka oregano od Skworcu 1/2 papryczki jalapeno ( ostra ) vegeta domowa do smaku pieprz do smaku około 2 litry bulionu 3 marchewki 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej 4 łyżki oliwy 1 duża cebula Wykonanie : Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)przekładamy mięso , dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy . Marchew, pieczarki , cebulę obieramy , myjemy i kroimy w półplasterki , przekładamy do mięsa , wlewamy połowę bulionu , przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Następnie obieramy ziemniaki , myjemy i kroimy w grubą kostkę , dodajemy do gulaszu razem z kukurydzą , fasolką i czerwoną papryką pokrojoną w paseczki. Wlewamy resztę bulionu i dusimy
Sama słodycz i szczypta chilizupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki 1 średni ziemniak 200 g śmietany Olej rzepakowy (lub masło klarowane) do smażenia sól, pieprz(...)suszone grzyby (jeśli lubicie bardziej grzybowy smak) makaron kolanka, lub grzanki Przygotowanie: Odmierzamy 2 l bulionu. Jeżeli nie przygotowaliascie go wcześniej, możecie przygotować go według naszego przepisu na domowy bulion , lub zrobić na szybko z kostki rosołowej. Pieczarki obieramy, nóżki skrobiemy, odcinamy końcówki i wszystko kroimy na cienkie plasterki. Ugotowaną marchewkę kroimy w półplasterki. Cebule kroimy w drobną kostkę
Kulinarna PatilogiaWami nowością! Po raz pierwszy w mojej kuchni zupa z cukinii. Mile zaskoczył mnie smak i jestem pewna, że będę wracać do tego przepisu. Zupa z cukinii. Składniki: bulion warzywny lub drobiowy (ilość zależna od gęstosci zupy) cukinia ok. 3 duże sztuki marchew średniej wielkości ziemniak średniej wielkości natka pietruszki ok 1 spora garść sól, pieprz, słodka papryka, czosnek(...)łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula Przygotowanie: Przygotować bulion. Ja zrobiłam lekki rosół z drobiu z liściem laurowym i zielem angielskim. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Doprawić czosnkiem granulowanym. Wymieszać. Cukinie umyć, pokroić w sporo kostkę. Wrzucić na patelnię. Posypać odrobiną soli. Wymieszać. Zostawić, aż cukinia się zarumieni. Marchew i ziemniaka obrać, pokroić
Tagebuch po polsku200g mięsa mielonego -> 150g sera białego -> 1 jajko -> ½ cebuli -> 1 jogurt grecki -> 1 pęczek koperku -> 1,5 szklanki bulionu -> Sól, pieprz, bazylia, czosnek -> Garść mieszanki sałat -> 6-7 pomidorków koktajlowych Wykonanie: Mięso przekładamy do miski. Kruszymy biały ser i dodajemy do mięsa(...)czosnku. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy za pomocą ręki. Z otrzymanego mięsa lepimy kulki średnicy 2-3 cm. W tym czasie stawiamy rondelek na palniku i wlewamy bulion [może być np. wczorajszy rosół]. Zagotowujemy. Wrzucamy kulki na wrzący bulion i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut w zależności od wielkości mięsa. Po upływie określonego czasu do małej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Smak masła szałwiowego powala;) Składniki 2 łyzki masła lub oliwy biała cebula 200 g posiekanej w Kostkę dyni 300 g ryzu risotto 100 ml białego wytrawnego wina 1.5 litra bulionu warzywnego lub wody 4 łyzki startego parmezanu zielona papryka pieprz Masło szałwiowe 3 łyzki masła garść listków szałwii Wykonanie; Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy drobno posiekana cebule. Zeszklić(...)ziarenka się pokryją Tłuszczem.Dodajemy posiekana dynie,paprykę i doprawiamy sola i pieprzem. Podgrzewamy wszystko 2 minuty.Zwiększamy ogień, wlewamy wina, mieszamy i czekamy az odparowuje.Dodajemy pól szklanki bulionu i czekamy az odparowuje.Potem wlewamy kolejna porcje buliony ciągle mieszając.Powtarzamy czynność az do skończenia bulionu. Ryz ma byc kremowy na zewnątrz i lekko twardy w srodku. W tym momencie dodajemy
Anioły w kuchniDzisiaj na szybach samochodu zastałam szron, jest coraz zimniej, więc taka zupka będzie jak znalazł. Ogłaszam ostatni przepis z dyniowego cyklu. Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia (ok. 1kg) - 1 duży batat - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki chili (można więcej(...)uważajcie, by nie przesadzić! ) Przygotowujemy bulion. Dynię kroimy na pół, wydrążamy, kroimy w "uśmieszki", obieramy i kroimy w kosteczkę. Batata obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa gotujemy w bulionie do miękkości ok. 20-25 minut. Dodajemy ząbki czosnku, przyprawy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody w celu rozrzedzenia zupki. Dekorujemy suszoną
Be Fit Be Strongsezonu dyniowego idealnie zaspokoi Wasze kubeczki smakowe do następnego ich wysypu. Nie czekajcie, tylko róbcie! Z przepisu wychodzi 5 porcji, jedna ok. 470ml to ok. 50kcal. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25 wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia Hokkaido (700-1000g) - 2 spore marchewki - 3 ziemniaki - 1 cebula - sok z połowy cytryny - 1/2 łyżeczki(...)imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczka chili - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wydrążamy za pomocą łyżki, kroimy na mniejsze kawałki (w kształcie uśmiechów), obieramy (możemy zostawić ze skórką) i kroimy w kosteczkę. Marchew i ziemniaki, również obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy
Be Fit Be Strongpulpety mięso mielone z łopatki, 600g jajko, 1 szt cebula, 1 szt czosnek, 8-10 ząbków czerstwa bułka, 1 szt sól, pieprz, mielony kminek Składniki na sos bulion warzywny, 500ml koper zielony, 2 pęczki śmietana 12%, 100ml mąka pszenna, 2 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Czerstwą bułkę moczymy w wodzie lub w mleku na godzinę przed wyrabianiem pulpetów. Czosnek drobno(...)misce mieszamy mięso, czosnek, odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną drobno cebulę, doprawiamy do smaku. Formujemy pulpety, obtaczamy w mące, smażymy z każdej strony, aż się zrumienią. W rondlu zagotowujemy bulion. W osobnym naczyniu mieszamy śmietankę z mąką, dolewamy odrobinę gorącego bulionu, mieszamy i wlewamy do reszty bulionu. Zagotowujemy sos, dodajemy posiekany koperek, odrobinę soli i pieprzu. Wrzucamy do sosu pulpety
Gotowanie moimi oczamiPrzepyszna zupa krem z porów na bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim! Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie! Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży imbir, trawa cytrynowa, czosnek czy chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik(...)mianowicie pory. Dzisiaj właśnie to one grały u mnie w kuchni pierwsze skrzypce. SKŁADNIKI: - 1 bardzo duży por - 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju ryżowego OLEOFARM - 500 ml bulionu z krewetek - 3 łyżeczki bulionu krewetkowego w proszku (azjatycka przyprawa) - 2 ząbki czosnku - 2 szalotki -świeży imbir - chili - puszka mleka kokosowego - łyżka masła - 2 kromki chleba - krewetki - olej krokoszowy
SMYKWKUCHNIdodatkiem orzeźwiającego tymianku. Szybki i wyśmienity przepis - polecam spróbować! Poniższe proporcje wykorzystuję do przygotowania dużej ilości zupy, ok. 5-6 litrów. Mój mąż wszelkie zupy naprawdę pochłania ;) Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem(...)szumowinę, po czym dodajemy liście laurowe, "wegetę" oraz ziarna. W ten sposób, zupę powinniśmy gotować co najmniej 1,5 godziny. Po upływie wskazanego czasu cedzę zupę, otrzymując klarowny, aromatyczny bulion. Do bulionu wlewam soki pomidorowe. Używam 2 litry soku na 2 litry bulionu. Doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz całą torebką tymianku. Całość gotuję 30 minut. W międzyczasie ugotowane warzywa
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!przepisu wychodzi z 6-8 porcji, także starczy dla całej rodzinki. Na pewno wszystkim zasmakuje, gdyż już sam kolor (bynajmniej mnie) kusi niesamowicie. Składniki: - ok. 1kg dyni - 500ml bulionu (500ml wody + 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 250ml mleka sojowego - 150g soczewicy czerwonej - 3 woreczki ryżu naturalnego/kaszy - 5 małych marchewek - 2 papryki - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka(...)łyżeczka kurkumy - 3/4 łyżeczki chili *opcjonalnie: do zagęszczenia curry - 4-5 łyżek płatków ryżowych/jaglanych Soczewicę i ryż/kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na oleju do zeszklenia (najlepiej w całkiem sporym garnuszku). Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ósemki, obieramy i kroimy w kostkę
Be Fit Be StrongSkładniki: 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu własnoręcznie ugotowanego 1 średnia marchewka 2 łodyżki selera naciowego 2 czerwone ziemniaki 3 filiżanki pokrojonego jarmużu bez łodyg 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonej szałwii Sól i pieprz do smaku Wykonanie Posiekać cebulę i czosnek, odstawić na 5 minut dla lepszego wydobycia aktywnych składników. Podgrzać(...)garnku 1 łyżkę bulionu, dodać posiekaną cebulę, intensywnie mieszając ok. 5 minut następnie dodać czosnek i podgrzewać jeszcze przez minutę. Dolać bulion, pokrojony seler i marchewkę i gotować ok. 5 minut. W międzyczasie ugotować jarmuż na parze przez około max. 3-4 minuty aby zachować właściwości. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, jak będą miękkie dodać suszony
w mojej kuchnizwykle! źródło przepisu: książka Marty Dymek "Jadłonomia" Składniki: 1 kalafior 1/4 szklanki tahiny 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki kuminu garść prażonych orzechów 1-2 łyżki oliwy 1 szklanka bulionu warzywnego ( nie kostki! bulionu gotowanego na włoszczyźnie bądź ekologicznego bulionu bez wzmacniaczy smaków) 1 szklanka mleka roślinnego(u mnie orzechowe) Wykonanie: a) zupa 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kalafior(...)minut (po 15 minutach przemieszaj kalafior by się nie przypalił) 2. Na dnie garnka rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj kumin. Przesmaż chwilę. 3. Dodaj kalafior. Dokładnie wymieszaj. Wlej ciepły bulion (tyle by zakrył kalafior) i mleko 4. Gotuj 15 minut tak by kalafior był miękki, ale też by nie rozpadał się. 5. Zupę zblenderuj na krem b) sos 1. Weź dwie
Fiolka w kuchnidodatkiem brandy. Risotto wyszło świetnie, dużo lepiej niż się spodziewałam. Składniki: 60 g masła 2 duże jabłka 130 g boczku 1 cebula 400 g ryżu na risotto 1 l bulionu 50 g parmezanu 125 g sera srebrzysty lazur sól pieprz 100 ml brandy 1 liść laurowy 6 ziaren jałowca Wykonanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry, boczek(...)liść laurowy. Resztę masła rozpuścić w dużym garnku. Dodać cebulę i smażyć kilka minut aż zmięknie. Dodać ryż i smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając. Dodać ½ szklanki bulionu i gotować aż cały bulion się wchłonie. Czynność powtarzać dodając po ½ szklanki bulionu aż cały płyn się wchłonie. Ryż gotować mieszając przez 15 - 18 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ryż wymieszać
Mama Gotujezupę krem z pieczonej dyni i papryki z domowymi, paprykowymi grzankami. Pyszna, rozgrzewająca i idealna na jesienne chłody. Składniki na zupę: - 1,2-1,5kg dyni - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 5 papryk - 1 chili (opcjonalnie) - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 0,5 łyżeczki chili Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. (Odcinamy(...)skórką do dołu) przekładamy na wyłożone papierem do pieczenia blachy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut do miękkości. W tym czasie przygotowujemy bulion. Jeżeli skórki papryki zrobią się miejscami czarne od spodu - tak ma być. Po upieczeniu papryki umieszczamy w woreczku strunowym lub innym przeznaczonym do żywności, szczelnie zamykamy i pozostawiamy
Be Fit Be Strong