kaszą i zasmażanymi buraczkami smakuje wyśmienicie. Przepis podpatrzony tutaj . Składniki: 800g wołowiny 2 średnie marchewki 2 duże cebule 1 papryka (najlepiej po połowie 2 kolory) 500 ml bulionu lub wody (bulion warzywny lub wołowy) 1 mała papryczka chilli 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka soli(...)przypadku użycia wody, a nie bulionu soli potrzeba troszkę więcej) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennnej 1 pełna łyżka klarowanego masła lub 3 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. wsypać sól, pieprz, słodką paprykę, bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli i wlać 100 ml wina
kuchnia doskinajlepiej, oczywiście w towarzystwie wina! Kremowe jaglotto ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju(...)sitku (najlepiej zimną wodą). Potrząsając sitkiem, pozbywamy się nadmiaru wody i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Prażymy przez ok. minutę. Gdy kasza zaczyna przywierać do patelni, wlewamy szklankę bulionu. Gotujemy BEZ PRZYKRYCIA na średnim ogniu, aż do wyparowania wody i wlewamy kolejną szklankę bulionu. Podobnie jak poprzednio, gotujemy aż do wyparowania cieczy po czym dodajemy kolejno – wino, mleko kokosowe, resztę
Fill The Bowlłyżka nasion kminu 6 liści laurowych 2 duże marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) ½ łyżeczki chili(...)dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne
Apetyt na Zielonejedna z moich ulubionych kasz, czyli pęczak z cukinią, papryką, marchewką, cebulką i słonecznikiem. Uwielbiam takie dania, no i kasze :) Miłego dzionka :)) Składniki: 150 g kaszy pęczak 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 marchewki 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki sól różowa słonecznik 1 łyżka masła natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy troszkę masła i podsmażamy na nim pokrojone warzywa (cukinię(...)przekładamy je do miseczki. Na patelnie wrzucamy pokrojoną cebulę, możemy dodać jeszcze troszkę masła. Jak się nam zeszkli, dodajemy przepłukaną kaszę. Podsmażamy około dwie, trzy minuty. Dodajemy trochę bulionu, kaszę dusimy pod przykryciem. W trakcie mieszamy i dodajemy bulion. Ja przy ostatniej partii bulionu, do kaszy dodałam warzywa, chwilkę poddusiłam, dodałam pozostałe masło, słonecznik, natkę pietruszki, doprawiłam solą i dokładnie
kruche babeczkimnie dziś tak ;) risotto z dynią hokkaido, cukinią, groszkiem zielonym, tradycyjnie cebulka, czosnek, bulion i wyszło pyszne danie :) Panowie moi też wcięli i nawet słowa nie było, że nie ma mięsa. Tak ich trochę odzwyczajam od niego, bo mnie się już znudziło jakoś. Z resztą jak widzę te filety z kurczaka czasem takie gigantyczne, to aż mi się niedobrze robi(...)chemii. Wolę indyka kupić. Pozdrawiam :)) Składniki: opakowanie ryżu Arborio ( u mnie Halina) kawałek dyni 1 mała cukinia 1/2 puszki groszku 1 większa cebula 2 ząbki czosnku ok. 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła klarownego sól różowa, pieprze do smaku Na patelni roztapiam masło, cebule kroję w kosteczkę wrzucam na patelnię. Jak się zeszkli wsypuję suchy ryż i jakieś
kruche babeczkismakowało super, nawet młody nie narzekał, a myślałam, że jak tylko spróbuje to będzie po jedzeniu ;) Miłego piątku Wam życzę :)) Składniki: 150 - 200 g kaszy pęczak 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne) kiełbasa chorizo 2 marchewki 1 mała cukinia oliwki zielone suszone pomidory 2 ząbki czosnku kurkuma natka pietruszki 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy(...)masła. Kaszę płuczę pod ciepłą wodą, jak cebula się zeszkli wrzucam na patelnię, prażę tak około 2 minuty, po czym wlewam wino. Jak kasza wchłonie wino, to porcjami dolewam bulion, dusze pod przykryciem. Jak kasza wchłonie bulion to dolewam po raz kolejny (dzielę sobie go tak na 3 razy). Po dodaniu ostaniej porcji bulionu wrzucam do kaszy warzywa, dodaję kurkumę
kruche babeczkikremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry kremu szparagowego. Polecam :-) Składniki: - 1,5kg jasnych szparag (mogą być zarówno białe jak i fioletowe łebki) - 0,8l bulionu(...)pieprz do smaku - 2-4 ząbki czosnku - chili do posypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania - ksylitol lub cukier (gdyby zupa miała gorzkawy smak, ja miałam bardzo słodką, mój bulion był pozostałością od gotujących się warzyw na sałatkę jarzynową, duża ilość marchwi i pietruszki zrobiły swoje) Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku i zalać bulionem, wstawić
Smaczne ZdroweDziś moja ulubiona zupa w wersji troszkę innej niż zwykle. Dziś podam ją z suszonymi pomidorkami z oleju i z kaszą jęczmienną. Zupa będzie wykonana na bulionie z warzyw. Smacznego. SKŁADNIKI: 2.5 litra bulionu warzywnego -- TU 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 7 Pomidorków suszonych w oleju 100 kaszy jęczmiennej średniej przyprawy do smaku : 1/2 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczki chilli,1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka soli bub 1 i 1/2 łyżki vegety naturalnej Do posypania natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bulion warzywny zagotowujemy. Do bulionu dodaję w całości pomidorki a następnie koncentrat i przecier. Wszystko mieszam. Dodaję przyprawy. Na koniec dodaję kaszę. Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min aż kasza
Gotowanie PatkiRyż gotowałam na bulionie z fileta z kurczaka. Dobry pomysł na delikatny obiad. Smacznego. SKŁADNIKI: 1 Filet z Kurczaka 1/2 Szklanki Ryżu Brązowego 1/2 Papryki Czerwonej 1 Seler Naciowy 8 Pomidorków Koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli przyprawy: sól,pieprz,chilli,vegeta Sos: 2 Łyżki jogurtu naturalnego 1 Łyżka Musztardy pikantnej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Filet gtotuję w całości z dodatkiem 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżeczki vegety. Ugotowane mięso wyciągam i czekam aż przestygnie. Bulionu nie wylewam. Pozostawiam ok 1 szklanki bulionu. Bulion zagotowuję i wsypuję ryż. Gotuję mieszając ok 3 min. Następnie odstawiam na bok. Zostawiam pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn- ok 10 min. Wszytskie składniki kroję w kostkę. Dodaję ryż
Gotowanie Patkiwyraźniejszego smaku. A jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy można do niej dodać papryczkę jalapeno lub pieprz cayenne. I koniecznie pamiętajcie o posypaniu żółtym serem ;-) Składniki: Ok. 3 litrów bulionu warzywnego ( najlepiej z kawałkami warzyw), 500- 600 g mielonego mięsa, ok. 12 średniej wielkości ziemniaków, 4 cebule, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 puszka czerwonej(...)papryki w proszku, 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, garść świeżej kolendry, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego się bulionu. Mięso mielone podsmażamy, przyprawiamy ostrą i słodką papryką w proszku. Następnie przekładamy do bulionu i ziemniaków. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na złoty kolor a następnie przekładamy do bulionu
Passion of Cookingpieprz domowa vegeta do smaku 3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku ProecoPolska 1 łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska 3 łyżki oliwy 1 litr + 600ml ewentualnie do podlania bulionu mięsnego lub warzywnego Pieczarki Orzech jako dodatek 2 marchewki 1 woreczek warzyw na patelnię po chińsku Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i dobrze nacieramy wszystkimi przyprawami oraz czosnkiem.Odstawiamy(...)przegryzienia mięsa z ziołami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę, wszystko obsmażamy na małym ogniu na złoty kolor, następnie wlewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem około 35 minut, następnie dodajemy warzywa, podlewamy resztą bulionu i dalej dusimy około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W szklance wody
Sama słodycz i szczypta chiliroboty! Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 pęczki botwinki 2 średniej wielkości ziemniaki 1-1,5 l bulionu warzywnego - jak zrobić bulion warzywny? 1 marchewkę 1 pietruszkę 1 cebulę 1 ząbek czosnku puszkę mleczka kokosowego olej kokosowy lub oliwę natkę pietruszki 2 łyżki octu winnego jabłkowego(...)zgorzknieć. Następnie wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę i całość smażymy przez 5 minut. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Do garnka z warzywami wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy go. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną i startą botwinkę wraz z posiekanymi łodygami i liśćmi. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości. Zupę doprawiamy octem
Bananowe Poleprosty choć dość czasochłonny (wszystko przez ten brązowy ryż, następnym razem użyję innego). Składniki: 100 g ryżu (u mnie brązowy, bo akurat taki miałam pod ręką) ok 1 litra bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku mieszanka warzywna brokuł,kalafior i marchewka (u mnie z mrożonki) ryba ( filety z dorsza, lub inna ulubiona) koperek sól, pieprz cytrynowy olej odrobina masła(...)Siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszklą wsypujemy ryż i przez chwilę smażymy, a następnie podlewamy bulionem tak aby przykrył ryż. I właśnie bulion najlepszy byłby ugotowany wcześnie na warzywach, ale ponieważ akurat nie miałam, posłużyłam się kostką rosołową, do której dodatkowo wrzuciłam pokruszonego suszonego prawdziwka. Mieszamy nasz ryż, a gdy wchłonie bulion, dolewamy ponownie
Cynamonowe szczęścieziemniaki 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki) 3 łyżki śmietany 1 żółtko 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy sól szczypta chili Wykonanie: Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu(...)wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrzywę myjemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno (w rękawicach). Ziemniaki i pokrzywę dodajemy do odcedzonego bulionu, solimy. Gotujemy jeszcze ok. 30 min. Na koniec w miseczce przygotowujemy śmietanę z jajkiem i mąką. Mieszamy dokładnie, dodajemy trochę wody gorącej z bulionu i mieszamy energicznie. Całość wlewamy do zupy
Apetyt na Zielone