danie główne to chyba za mało :( 2-3 gołębie, 2 szalotki, 2 ząbki czosnku, 4 jagody jałowca, 6 ziaren pieprzu czarnego, 2 ziarna ziela angielskiego, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gołębi), 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, cukier, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Z nóg można ugotować bulion(...)dodatkiem włoszczyzny i przypraw (6 nóg gołębia, 1/3 marchewki, 1/3 pietruszki, szalotka, 2 ziarna pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego – zalać wodą, tylko tak, aby przykryć. Ugotować bulion.), ale można również dodać je do sosu razem ze skrzydełkami i korpusami. Przecedzić. Sos: skrzydełka, szyjki, korpusy przecięte na kilka kawałków podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Dodać przyprawy, szalotki, czosnek, przesmażyć. Wlać wino
królestwo garówśmietankowy z koperkiem idealnie pasuje do drobiowego mięsa. Przygotowanie drobiowych klopsików w sosie jest błyskawiczne i bardzo proste, drobiowe klopsiki nie są podsmażone przed duszeniem, jedynie gotowane w bulionie, a mięso zostało przed duszeniem obtoczone w mące, dzięki czemu sos samoistnie gęstnieje podczas duszenia 🙂 Jeśli lubicie delikatne mięso z indyka to danie z pewnością się Wam posmakuje 🙂 Sos koperkowy(...)sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 300 ml bulionu warzywnego 1 jajko 1 łyżka musztardy z wędzoną papryką i rozmarynem 1 łyżeczka ostrej papryki 1-2 łyżki otartego majeranku 1 łyżeczka domowej mieszanki suszonego czosnku i cebuli sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczerwonej soczewicy 1 dużą cebulę drobno pokrojoną 4 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżki przyprawy ras el hanout* lub 2 łyżki curry (nie bójcie się ilości) 2,5 litra bulionu warzywnego (lub wody) 2 szklanki pulpy pomidorowej lub 5 dużych łyżek koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na oleju szklimy cebulę i czosnek, dodajemy przyprawę, żeby wydobyła swój aromat, wrzucamy ziemniaki(...)obtaczamy je w cebuli, czosnku oraz przyprawach. Chwilę smażymy. Dosypujemy soczewicę i mieszamy. Zalewamy wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier lub pulpę, mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego
ladykitchencebule 1 ząbek czosnku 1 listek laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 500g obranej i pozbawionej nasion dyni 1 sporą gałązkę rozmarynu 200g prażonej kaszy gryczanej (1 szklanka) 500ml bulionu warzywnego (2 szklanki) sól pieprz podsmażona kiełbaska/ boczek (opcjonalnie) posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju. 2. Kiedy cebula zacznie być szklista, dodaj(...)cebuli razem z listkiem laurowym - podsmażaj razem ok. 10min. 4. Do warzyw wsyp suchą kaszę i delikatnie przemieszaj. 5. Partiami (np: po pół szklanki) dolewaj do kaszy i warzyw bulion. Przy każdym dolaniu bulionu przemieszaj całość, przykryj pokrywką i odczekaj, aż kasza wypije płyn. 6. Przed ostatnią partią wlewania bulionu warzywnego, dopraw kaszotto solą i pieprzem. 7. Kaszotto podawaj posypane
Kuchnia w Słońcu Skąpanamasło, kajzerki i byłoby pysznie. Pasztet z kurczaka wg poniższego przepisu zdecydowanie odchudziłam - dodałam tylko łyżkę oleju i nie dodałam węglowodanów. Aby pasztet nie był zbyt suchy, dodałam bulionu drobiowego. Jeżeli nie chcecie w Święta liczyć kalorii, odchudzajcie swoje potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;) Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną Składniki(...)cebule 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 bulwy selera 2 duże jajka 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek czarnego pieprzu ok. 1 szklanki bulionu z kurczaka sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy, ewentualnie papryka słodka w proszku, mielona kolendra - ilości przypraw nie podaję, zależy od smaku kucharza Przygotowanie: Mięso należy ugotować do miękkości
Codziennik Kuchennyporów, oscypek przywieziony z feryjnych wojaży ;) Składniki: 3 szklanki pokrojonych w plastry porów (część biała i ewentualnie jasnozielona) 1 szklanka pokrojonych w kostkę ziemniaków 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżka masła lub oleju do smażenia sól, pieprz biały do smaku oscypek Przygotowanie: W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojone pory i pokrojoną cebulę. Smażyć(...)minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i bulion. Zupę gotować ok.15-20 minut, na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Po ugotowaniu, pozostawić zupę do przestygnięcia, a następnie zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać nieco bulionu lub wody. Podgrzać ponownie zupę, doprawić solą i białym pieprzem. Przed podaniem dekorować zupę utartym
Codziennik Kuchennyprzygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską! Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 1 l bulionu z rosołu 1 cebula 2 średnie papryki garść suszonych grzybów 1 łyżka masła przyprawy: jarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni(...)olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte pod gorącą wodą grzyby. Co jakiś czas dodajemy bulion, aż ryż zrobi się miękki i całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec wrzucamy łyżkę masła i przyprawy. Smacznego
Truskawkowa FiestaKrólik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski(...)rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną dymkę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie podsmażamy królika wraz z grzybami pokrojonymi w plasterki. Gdy mięso będzie już podsmażone, całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez około 45 minut (do godziny), mieszając od czasu do czasu. Gdy sos będzie szybko gęstniał, można podlać mięso delikatnie wodą. Gdy mięso będzie już
Kuchnia Bon Appetitzwykłą białą z dodatkiem mielonej papryki i efekt będzie podobny Składniki : 4 patisony wielkości pięści 1 cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe 1/2 szklanki kaszy wiejskiej , ugotowanej na bulionie 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól do smaku troszkę tartego sera do posypania pół szklanki bulionu Patisony , myjemy , ścinamy ich górną część i łyżeczką(...)farszu . Miąższ , wyjęty ze środka patisona siekamy , przekładamy do miski , dodajemy do niego posiekaną drobniutko lub startą na tarce o grubych oczkach , cebulę , paprykę mieloną , chilli ,sól , ugotowaną na bulionie , wystudzoną kaszę i na koniec wyciśniętą z flaka kiełbasę . No tak , zapomniałam o wyciśniętym praską , ząbku czosnku , który też dokładamy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Całość
Ogrodnik w podróżyzupa, niż ta z suszonych grzybów. Podobno jest urodzaj na grzyby, właśnie na podgrzybki. 300 g oczyszczonych podgrzybków*, 1 cebula, 3 łyżki masła, kilka listków rozmarynu, 800 – 1000 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (bulion domowy), sól, pieprz, szczypta soli, 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe), Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w niewielkiej ilości, lekko osolonej wody. Podgrzybki oczyścić(...)części. Cebulę pokroić w półplasterki. Cebulę poddusić na maśle, następnie dodać grzyby i rozmaryn, mieszając usmażyć na sporym ogniu. Do ugotowanych ziemniaków przełożyć grzyby. Na patelnie wlać trochę bulionu, zagotować, przelać do garnka z grzybami. Wlać resztę bulionu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą soli. Gotować 5 minut. * do zupy używam tylko kapelusze. Nie używam grzybów robaczywych
królestwo garówSmażyć często mieszając i dusić na małym ogniu dodać jedna pokrojona cebule w piórka owoc jałowca liść laurowy i przyprawy Warzywa :marchew pietruszka korzeń jedna cebula wrzucić do bulionu i zagotować później mięso I tak dusić około 2.5 do 3 godzin ponieważ mięso musi być bardzo miękkie Na małym ogniu pamiętajmy o częstym mieszaniu czosnek możemy wycisnąć(...)sarny wypuści soki nie zlewajcie wytworzy się sos własny Gdy mięso będzie mięciutkie na tyle ze palce będą się załamywać pod naciskiem wyciągamy mięso do studzenia i warzywa NASZ bulion zostawiamy będziemy go potrzebować Gdy bulion ostygnie namoczyć musimy kajzerki wycisnąć i zmielić dwa razy lub trzy przez maszynkę tak jak i mięso i warzywa plus świeża cebula
Viola cooks with passionrostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek(...)czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia'; document.write(" "); Krok 1 Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy mięso się zeszkli, dodajemy cebulę i czosnek. Po zrumienieniu składników zalewamy je bulionem, przykrywamy i dusimy 30 minut. Bulion powinien zakrywać kawałki
Kuchnia Bazyliirybne. ;) Składniki na 2 porcje: po ½ czerwonej i zielonej papryczki chili 2 ząbki czosnku 1½ łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżka oleju 1 łyżeczka kurkumy duża szczypta cynamonu 250 ml bulionu warzywnego 150 g fasolki szparagowej , pokrojonej na kawałki 200 ml mleka kokosowego ½ opakowania serka Apetina India papaja i curry 2 łyżki soku z limonki 200 g filetów z dorsza(...)odłożyć na bok, resztę drobno posiekać. Czosnek obrać, posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekane chili, czosnek i imbir. Smażyć około minuty. Dodać kurkumę i cynamon, wlać bulion. Do gorącego bulionu dorzucić fasolkę. Gotować ok. 2 minuty. Mleczko kokosowe rozmieszać z serkiem Apetina India i sokiem z limonki. Dodać do bulionu wymieszać. Dorsza pokroić na mniejsze kawałki, następnie dołożyć
Pełny talerzwędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo gorąco, u nas wchodzi na stałe do letniego menu... :-) Składniki: - 250g oczyszczonych* kurek - 1,5 litra wywaru jarzynowego (lub dowolnego innego bulionu) - ok.500-600g obranych ziemniaków - 2 łyżki masła klarowanego lub oleju - 1 marchewka - 1 mała pietruszka (można pominąć) - 2 plastry wędzonego boczku (można pominąć) - 1 większa cebula - 1 duży ząbek czosnku(...)grzybami. Gdy zależy nam na daniu wegetariańskim- boczek pomijamy. Dodałam także pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz marchewkę i pietruszkę -gdy dodajemy świeże, nie gotowane, (ja wykorzystałam warzywa z bulionu, dodałam je pod koniec gotowania). Całość zalałam bulionem jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana
Smaczne ZdroweSkładniki (2 porcje): 200 g kurek 1 duża cebula 2 czubate łyżki siekanej, świeżej natki pietruszki 6 łyżek oliwy z oliwek 200 g ryżu arborio około 3 szklanki gorącego bulionu z warzyw 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Kurki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i jeśli są duże, kroimy na 2 - 4 części. Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku(...)samą patelnię dolewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy ryż. Ryż podsmażamy, aż stanie się szklisty (około 3 minuty). Często mieszamy. Do ryżu dolewamy pół szklanki bulionu i co jakiś czas mieszając, czekamy, aż bulion się wchłonie. Kiedy płyn odparuje, dolewamy kolejne pół szklanki bulionu i ponownie, co jakiś czas mieszając, czekamy, aż się wchłonie. Czynność powtarzamy
Smak mojego domu