bulion - 9142 przepisów (strona:31/610)

ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 262

wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo gorąco, u nas wchodzi na stałe do letniego menu... :-) Składniki: - 250g oczyszczonych* kurek - 1,5 litra wywaru jarzynowego (lub dowolnego innego bulionu) - ok.500-600g obranych ziemniaków - 2 łyżki masła klarowanego lub oleju - 1 marchewka - 1 mała pietruszka (można pominąć) - 2 plastry wędzonego boczku (można pominąć) - 1 większa cebula - 1 duży ząbek czosnku(...)grzybami. Gdy zależy nam na daniu wegetariańskim- boczek pomijamy. Dodałam także pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz marchewkę i pietruszkę -gdy dodajemy świeże, nie gotowane, (ja wykorzystałam warzywa z bulionu, dodałam je pod koniec gotowania). Całość zalałam bulionem jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana

Smaczne Zdrowe
Risotto z kurkami 168

Składniki (2 porcje): 200 g kurek 1 duża cebula 2 czubate łyżki siekanej, świeżej natki pietruszki 6 łyżek oliwy z oliwek 200 g ryżu arborio około 3 szklanki gorącego bulionu z warzyw 1 łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Kurki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i jeśli są duże, kroimy na 2 - 4 części. Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku(...)samą patelnię dolewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy ryż. Ryż podsmażamy, aż stanie się szklisty (około 3 minuty). Często mieszamy.  Do ryżu dolewamy pół szklanki bulionu i co jakiś czas mieszając, czekamy, aż bulion się wchłonie. Kiedy płyn odparuje, dolewamy kolejne pół szklanki bulionu i ponownie, co jakiś czas mieszając, czekamy,  aż się wchłonie.  Czynność powtarzamy

Smak mojego domu
Małe kalmary faszerowane fetą 219

Pyszne, faszerowane kalmary. Danie nieco pracochłonne, ale warte zrobienia. Jeżeli nie mamy Ouzo, dodajmy do pomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem.  A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz(...)świeżego szpinaku 200 g fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz papryka w płatkach na sos ok 400 g pomidorów z puszki 1/3 - 1/2 szklanki ouzo (lub bulionu) pokrojone macki sól, pieprz dodatkowo wykałaczki przygotowanie Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć

Stare Gary
CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ 183

białej surowej kiełbasy 300 - 500 ml zakwasu do żurku *   4 łyżki kaszy jaglanej 4 łyżki śmietany 30% 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 litry bulionu lub wody (najlepiej filtrowanej) 2 ząbki czosnku w łupinkach (uprażone do miękkości na patelni, na minimalnym gazie ) 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka suszonego majeranku 1 cebula(...)warzywa na minimalnym gazie do miękkości przewracając od czasu do czasu. Do garnka wkładamy opłukaną kiełbasę, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól ( jeśli użyjemy wody a nie bulionu), opieczoną cebulę i czosnek bez łupin oraz obraną marchewkę i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem lub wodą, stawiamy na gazie. Gotujemy na niewielkim gazie pod lekko uchyloną pokrywką przez około

cool and minty
PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 195

smak nie jest dominujący. Posmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Ważne jest, aby składniki z których przygotowujemy danie, były jak najlepszej jakości. Jako bazy sosu użyjmy domowego bulionu lub rosołu, a do pulpetów chudego samodzielnie zmielonego mięsa. Danie najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ziemniaczkami puree. SKŁADNIKI / 4-6 porcji PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca(...)tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna  olej do smażenia SOS DYNIOWY 500 ml bulionu lub wody  2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę 1x1 cm. 1-2 łyżeczki mąki  2 łyżki śmietanki 30% sól morska świeżo zmielony czarny pieprz garść posiekanych

cool and minty
GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI I PAPRYKĄ 188

mała papryka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 125 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina  375 ml (1 i 1/2 szklanki) bulionu 1 płaska łyżka mąki pszennej  garść posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY : 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki chili w proszku, 1/2 łyżeczki suszonego oregano(...)łyżeczka czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczka soli ( lub więcej w zależności od tego jak słony jest bulion) WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę 1,5 cm.  Przekładamy na półmisek, nacieramy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Odstawiamy na 20 minut do zamarynowania.  Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy lub ścieramy na tarce. Batata obieramy, kroimy

cool and minty
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 227

warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka) 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1/3 szklanki bulionu lub wody 1/4 łyżeczki chili w proszku garść listków kolendry lub natki pietruszki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SALSA Z MANGO 1 małe mango pokrojone w małą kostkę(...)śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki  1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 szklanki bulionu lub wody sólo morska świeżo zmielony czarny pieprz  WYKONANIE Przygotowujemy   CIASTO PIEROGOWE   i odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. SALSA : Wszystkie składniki łączymy w miseczce. Doprawiamy solą

cool and minty
KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI I CHORIZO 194

Pożywna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne jesienne dni. Bez dodatku mięsa, bogata w witaminy i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ugotowana na domowym esencjonalnym bulionie i dobrej jakości kapuście kiszonej. Kapustę kiszoną podsmażyłam oddzielnie i dodałam do zupy dopiero, gdy warzywa były miękkie. Jeśli chcecie, by kapuśniak był mniej kwaśny, przed gotowaniem opłuczcie kapustę zimną wodą lub zmniejszcie(...)przypalić cebuli.  Dodajemy marchewkę i pietruszkę, podsmażamy cały czas mieszając przez 2 minuty. Dodajemy pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Mieszamy i chwilę podgotowujemy.  Wlewamy połowę bulionu lub wody  i na większym ogniu zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy przez około 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. W drugim

cool and minty
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W SOSIE WŁASNYM 221

dużo mąki na raz.  Zamiat polędwiczki wieprzowej możecie użyć lekko rozbitych plastrów schabu i odpowiednio wydłużyć czas duszenia (do ok. 1 godziny) w razie potrzeby uzupełniając ilość bulionu lub wody.  Jako dodatek świetnie sprawdzi się puree z batatów i słodkiego sosu chili lub kasza gryczana.  SKŁADNIKI / 4 porcje 1 polędwiczka wieprzowa (ok 300 g) 1 cebula drobno(...)posiekana 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 25 g masła 2 łyżki oliwy gorący bulion lub woda PRZYPRAWY : 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,  2 łyżeczki ziaren kolendry roztartych w moździerzu, po ¹⁄₂ łyżeczki suszonego majeranku, czarnego pieprzu, soli (można dać mniej jeśli używamy bulionu) oraz roztartych ziaren

cool and minty
STAROMODNY GULASZ 226

redukujcie płynów zbyt mocno. SKŁADNIKI / 4 porcje 600 g wołowiny np antrykot, rostbef, łopatka 1 duża cebula 2 małe marchewki 2 ząbki czosnku 2  małe ziemniaki 2 szklanki bulionu lub wody 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, oregano, ziaren kolendry, czerwonej słodkiej papryki i kminu rzymskiego, sól morska, ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego(...)kawałek dokładnie obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę podobnej wielkości, co mięso. W średnim garnku podgrzewamy bulion lub wodę (powinien lekko pyrkać). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dorzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy często mieszając, przez około 2 minuty. Dorzucamy 1/2 ilości pokrojonego mięsa i dobrze rumienimy

cool and minty
BITKI WOŁOWE 226

gęstniał. Jeśli więc nie zamierzacie zjeść wszystkiego tuż po ugotowaniu, nie dosypujcie zbyt dużo mąki na raz. SKŁADNIKI / 6-8 porcji 1 kg wołowiny z udźca 2 szklanki gorącego bulionu lub wody 2 ząbki czosnku / pokrojone w plastry 3 łyżki oleju 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia + opcjonalnie: 1-2 łyżeczki mąki pszennej(...)rozbijamy tłuczkiem na dość cienkie płaty.  Oprószamy mieszanką przypraw (można to zrobić dzień wcześniej), a na koniec obtaczamy w mące i strzepujemy jej nadmiar. W szerokim, rondlu zagotowujemy bulion lub wodę i trzymamy na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Obsmażamy bitki partiami, z dwóch stron, na dużej mocy palnika. Krótko i szybko do lekkiego zrumienienia. Przekładamy

cool and minty
ZUPA BOTWINKOWA 166

ziemniaczków, marchewki i koperku. Przygotowana z prostych składników, po ugotowaniu nabiera ciekawego, łagodnie buraczkowego smaku. Przygotowanie jej nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Ugotujecie ją zarówno na domowym bulionie jak i wodzie. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym zupa będzie miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.  SKŁADNIKI / 4 porcje 3 ziemniaki 2 łyżki oliwy(...)łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 duży z buraczkami wielkości limonek 1 l gorcego bulionu lub wody (+ 2 łyżki sosu sojowego) 125 ml śmietany 18% (można dać więcej) 3 łyżki koperku 2 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry

cool and minty
Risotto parboiled z cieciorką. 191

Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 szklanki (125 g) ciecierzycy 100 g ryżu parboiled ok. 1 l bulionu drobiowego/warzywnego sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu, za którymś(...)kroimy w kosteczkę, następnie podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Ciecierzycę przez noc moczymy, następnie doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i gotoujemy do miękkości. Kiedy już ryż będzie miękki i cały bulion wypity dodajemy przygotowane warzywa oraz odcedzoną cieciorkę. Dokładnie mieszamy.  Smacznego

Moje-pitraszenie
ZUPA GOŁĄBKOWA 149

zupę gołąbkową, gołąbki uwielbiam a zupa w smaku nawet trochę przypomina je z sosem pomidorowym. Smaczna, sycąca i gęsta, zwłaszcza na drugi dzień. Jeżeli chcemy troszkę rzadszą wystarczy dolać bulionu. Polecam(...)mięsa mielonego 1 woreczek ryżu, ugotowanego 1/2 główka młodej kapusty ( lub włoskiej ) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew, mała pietruszka 500 ml płynnego przecieru 1 l bulionu 1 liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku do smaku 3 łyżki oleju 1 liść lubczyku koperek do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 198

nacieramy solą oraz pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczenie: Temperatura - 200ºC z termoobiegiem i grzałką grilla Czas - 30 minut Kurczak powinien być ładnie zrumieniony z góry, dzięki temu bulion będzie miał odpowiedni kolor. Pamiętajcie - jeśli mięso nie ma koloru, to nie ma i smaku! :) Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i każdą część opalamy nad ogniem. Następnie cebulę drobno kroimy(...)wody, tak by woda zakryła kurczaka. Dodajemy sól i pieprz i zagotowujemy, zbieramy osad i następnie gotujemy na wolnym ogniu ok. 45 minut.   Po tym czasie bulion zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia przed odcedzeniem. Odcedzamy go, próbujemy i doprawiamy według własnej potrzeby. Jeśli wydaje się za mało mięsny w smaku, możecie dorzucić 1 bulionetkę drobiową

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania