bulion - 9142 przepisów (strona:28/610)

BOEUF STROGONOW NA MAŚLANYM PURÉE 115

ziemniaczki – Nieziemski sos od którego nie można się oderwać ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Mięso wołowe – 500g – Cebula – 2 sztuki – Pieczarki – 500g – Papryka czerwona, duża – Bulion wołowy – 500 ml / u mnie przygotowany na wołowej porcji rosołowej z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami / – Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki – Chili w płatkach – płaska łyżka lub do smaku(...)patelni usmaż cebule pokrojone w kostkę, oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Przesmażone dodaj do garnka z mięsem. 3. Paprykę pokrój w paski i również dołóż do całości. Zalej wszystko bulionem. 4. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną, chili w płatkach, sos worcester, pieprz i jeśli potrzeba sól do smaku. 5. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa

globuskulinarny
Risotto z pieczarkami i groszkiem 164

Kiedyś dość rzadko sięgałam po dania typu risotto, ale doceniłam jego prostotę i genialny smak w ostatnich latach. Warto przygotować do niego najlepsze dodatki, bulion i odrobinę białego wina i zrobić w tej wersji z pieczarkami i groszkiem lub w innej, którą znajdziecie na moim blogu. Wszystkie będą przepyszne. Zajrzyj też do innych przepisów: – risotto z krewetkami Książka Zapach(...)ryżu do risotto – pół cebuli lub 2 szalotki – 5-7 pieczarek – 2/3 szklanki mrożonego groszku – 150 ml białego wytrawnego wina – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 l bulionu warzywnego dobrej jakości – pół szklanki tartego parmezanu – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki masła lub masła klarowanego – sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Bulion podgrzej, powinien być gorący. Na patelni

nietylkopasta.pl
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 91

dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków. Składniki na gulasz wołowy: * 800 g mięsa wołowego, np. z łopatki * 200 g pieczarek * 1 cebula * 1 czerwona papryka * 900 ml bulionu * 1 łyżeczka soli * pół płaskiej łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu * 1 płaska łyżeczka papryki mielonej słodkiej * pół łyżeczki papryki mielonej ostrej * 10 ziarenek ziela angielskiego * 4 listki laurowe * 2 łyżeczki koncentratu(...)garnka z mięsem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać 3 łyżeczki mąki, zrobić zasmażkę. Do zasmażki wsypać sól, pieprz czarny i obie papryki mielone, wymieszać. Wlać około 300 ml bulionu, wymieszać zasmażkę z bulionem. Tak przygotowaną zasmażkę wlać do garnka z mięsem.  Do garnka dodać również paprykę, pieczarki, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i wlać pozostały bulion. Całość

Zrób to smacznie
Galarepa na biało duszona – kuchnia galicyjska 129

podać jako całość z mięsem drobiowym lub też przygotować samą kalarepę w sosie, bez mięsa i podać ją jako dodatek do innych dań. Cienko pokrojona kalarepa duszona jest w bulionie, który zagęszcza się łyżką śmietany i mąką, którą oprószone jest mięso. Doprawia się ją kwiatem muszkatołowym, który można zastąpić gałką muszkatołową. Przepis pochodzi z wydanej we Lwowie w 1835 roku(...)biało duszona – kuchnia galicyjska Galarepa na biało duszona – kuchnia galicyjska Składniki: 2 młode kalarepy 400 g podudzi z kurczaka bez kości (lub innych części kurczaka) 1,5 szklanki bulionu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany duża szczypta startej gałki muszkatołowej sól tłuszcz do smażenia (na przykład olej; w oryginale jest to pozłota, czyli tłuszcz

Trzeci talerz
WYTRAWNY SERNIK PRZEPEŁNIONY DOBREM - Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I WARZYWNĄ GALARETKĄ 171

oraz witamin, ma doskonały smak i przepiękny kolor, który cudnie prezentuje sie w moim serniku... Niewątpliwą ozdobą sernika jest pyszna galaretka, którą przyrządziłam z delikatnego bulionu warzywnego, a w niej zatopiłam łososiowe i warzywne róże... Róże wykonałam z pociętych plastrów ŁOSOSIA "MÓWI" Pure Wędzonego na Zimno oraz cieniutko pokrojonych plasterków ogórka i rzodkiewki... Całość(...)ŁOSOSIA "MOWI" Signature Wędzonego na Gorąco sol i świeżo zmielony pieprz do smaki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny SKŁADNIKI NA GALARETKĘ I RÓŻE: 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie ŁOSOSIA "MOWI" PURE Wędzony na zimno 6 Plastrów 5 -6 dużych rzodkiewek 10 cm ogórka świeżego odrobina kawioru i  koperku

Słodko-Słony Świat Ilony
Sos z kurczakiem i grzybami 115

Potrzebujemy: 1 duży filet z kurczaka pokrojony w kostkę (ew. polędwiczka albo kawałek schabu) 1 szklanka suszonych grzybów 1 czerwona cebula obrana i pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego albo rosołu 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła natka pietruszki sól pieprz Grzyby zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i odstawić na ok. 2 godziny. Następnie odcedzamy(...)kroimy grzyby na paseczki. Bulion zachowujemy. Na dużej patelni na łyżce masła podsmażamy filet na złocisty kolor. Zrzucamy go do miseczki i przykrywamy. Na tę samą patelnię wrzucamy łyżkę masła, następnie cebulę, smażymy aż się zeszkli, dodajemy grzyby i dusimy 5-10 minut pod przykryciem. Dodajemy kurczaka i smażymy razem chwilę. Bulion, śmietankę i mąkę ziemniaczaną mieszamy ze sobą. Wlewamy

Emskie Smaki
Kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana 124

Danie Sałatka Kuchnia Niemiecka Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 2 hours Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 6 średnich ziemniaków 1 czerwona cebula 2 ogórki konserwowe szczypiorek 150 ml bulionu 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki oliwy pieprz, sól Składniki na bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ½ selera ½ pora pieprz, sól, sos sojowy, kurkuma Sposób przygotowania(...)Przygotuj esencjonalny bulion warzywny. W dużym garnku gotuj przez co najmniej 2 godziny marchewki, pietruszkę, selera, pora, przypaloną cebulę. Dopraw kurkumą, sosem sojowym, solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, odcedź, obierz ze skórki i pokrój na grube plastry. W dużej misce zrób zalewę: pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę i ogórki konserwowe. Dodaj posiekany szczypiorek, następnie przyprawy. Zalej octem

smakowitehistorie.com
Zupa brokułowo-serowa 198

przygotowania potrzebujemy: Marchewka- 35g Cebula- 35g Czosnek- 5g Masło – 40g Brokuł (świeży lub po rozmrożeniu)- 300g Bulion- 300ml Śmietana 18%- 170g Śmietana 30%- 50g Ser cheddar- 160g Ser śmietankowy- 40g Sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka wędzona, papryka chilli, gałka muszkatołowa Guma guar- 2g – opcjonalnie Pietruszka/ szczypiorek- do dekoracji Okrasa z boczku- opcjonalnie Marchewkę kroimy w słupki, cebulę(...)kostkę, brokuł w drobniejsze kawałki, czosnek zgniatamy, ser trzemy na tarce. Masło roztapiamy, dodajemy marchewkę, po 3 minutach cebulę, następnie czosnek i smażymy 3 minuty. W gorącym bulionie mieszamy śmietanę i dodajemy do garnka, następnie śmietanę 30% i ser śmietankowy. Ser cheddar dodajemy partiami i energicznie mieszamy. Przyprawiamy. Dodajemy brokuł i mieszamy od czasu do czasu, gotujemy do miękkości brokułu

serzmiesem
Lekki gulasz z mięsem, pieczarkami i marchewką 145

tworzą zdrowy obiad. Składniki : 500 g chudej szynki/kurczaka/indyka 700 g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy (francuskiej lub sarepskiej) 1 łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki koncentratu pomidorowe lub 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego(...)sól, pieprz Przygotowanie : Mięso kroimy w paski, grubość ok. 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki oraz marchewkę myjemy i kroimy w plastry. Do bulionu wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojoną marchewkę. Gotujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy mięso i smażymy aż się zarumieni. Następnie mięso wrzucamy do bulionu. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek

Czarnawisienka
Schab w sosie chrzanowym 200

wieprzowego 2-3 cebule szalotki lub 1 duża cebula ok. 3 łyżki zimnego masła sól, pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia Schab w sosie chrzanowym – sos: ok. 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody) 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1-2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki chrzanu ze słoika 2 liście laurowe(...)grzanie góra-dół). Po upieczeniu delikatnie rozcinamy rękaw (uważając, aby nie poparzyć się parą), wyjmujemy mięso i zachowujemy soki z pieczenia. Do soków z pieczenia dolewamy bulion (ewentualnie wodę) – tak, aby uzyskać ok. 0,5 litra płynu (zazwyczaj jest go ok. szklanki, więc dodaję ok. 250-300 ml bulionu). Mięso kroimy na plastry. Możemy je ułożyć na półmisku

Poezja smaku
Niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym z ... 148

chwilę postać w kuchni :) Składniki (na 4 osoby) : Polędwiczki : 1 kg polędwiczki wieprzowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr (bulionetkę rozpuściłam w 1/2 l wody resztę użyłam do sosu) Sos pieprzowy : 1 średnia cebula (najlepiej szalotka) oliwa z oliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu(...)użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest kwestią gustu ;P zioła prowansalskie świeżo zmielona sól morska i pieprz czarny

cucinare
Risotto z kurkami. 216

tutaj, ryż arborio, parmezan i świeżutkie kurki. Czego chcieć więcej? Składniki: 200 g ryżu arborio 120 g masła 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku 200 g kurek 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g tartego pamigiano reggiano kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kurki oczyścić, umyć (sposób na mycie kurek znajdziesz tutaj ), większe sztuki pokroić(...)działań użyć drugiej patelni. Na patelni rozgrzać 40 g masła, przesmażyć pokrojone w kostkę czosnek i cebulę. Lekko posolić. Gdy warzywa się zeszklą wsypać ryż. Dodać tyle ciepłego bulionu aby pokrył ryż. Mieszać delikatnie lub potrząsać patelnią aż ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu aż ryż stanie się miękki. Dodać kurki, przyprawić solą i sporą

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania