oczywiście, gotuje najlepiej (!) a zaniemówiła już na sam widok! Chociaż była pewna, że paski zrobiłam z gęstej śmietany, nalewając ją na krem pomidorowy. ;) Składniki: KOLOR CZERWONY POMIDOROWY 350 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 fioletowa cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, cukier, pieprz czarny do smaku 1 łyżka masła KOLOR KREMOWY(...)selera w korzeniu 3 średnie różyczki kalafiora 5-centymerowy kawałek pora, biało-zielona część 1 małe jabłko 1 mały ziemniak sól, cukier, pieprz biały 2 łyżki masła 150 ml bulionu 150 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki soku z cytryny Zupy należy gotować osobno, najlepiej jednocześnie, aby podczas serwowania miały tę samą konsystencję i temperaturę - inaczej nie uda się osiągnąć efektu
Kuchnia Prezydentowejznalazłam w książeczce pt.: "Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała puszka ciecierzycy(...)gałązki świeżej kolendry 1 avocado 1 łyżeczka trzcinowego cukru (ewentualnie) sól, świeżo mielony pieprz sok wyciśnięty z połowy limonki plasterki limonki i paseczki chili do przybrania (ewentualnie) 1. Bulion zagotować. Czosnek przepuścić przez praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet
Kuchnia Prezydentowejzupą regionalna Delty Mekongu południowego Wietnamu . Ta prosta i niezwykle smaczna zupa występuje w wielu odmianach. Do jej przygotowania używa się przeróżnych gatunków ryb, występujących w rzece Mekong oraz bulionu, któremu kwaśny smak nadaje proszek z tamaryndowca i pomidory. Ważnym składnikiem są też kiełki fasoli i kawałki ananasa, czasem dodaje się też inne warzywa, takie jak okra lub liście alokazji(...)jest idealna, moim zdaniem, dla osób zaczynających swoją przygodę z kuchnią azjatycką. Skusicie się? :) Warto! Składniki (na dwie duże porcje): 150 - 180 g ugotowanego makaronu ryżowego 750 ml bulionu azjatyckiego lub warzywnego (może być z kostki) 1 łyżeczka proszku z tamaryndowca, rozpuszczonego w 30 ml wrzątku (opcjonalnie, z powodzeniem można ten składnik zastąpić sokiem z cytryny bez uszczerbku
Kuchnia Prezydentowej500g mięsa mielonego (powinno być tłuste, może to być na przykład łopatka 50/50 wieprzowa i wołowa) 3 ząbki czosnku 1 spora biała cebula pół pęczka świeżej kolendry bądź pietruszki bulion drobiowy (do farszu kilka łyżek i ok. 2 litrów do gotowania pierożków) sól, pieprz Ciasto przygotowujemy tak, jak na nasze pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jajko i dolewamy wodę(...)godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy zmiażdżony czosnek. Wrzucamy także posiekaną natkę kolendry lub pietruszki i cebulę. Na koniec dolewamy kilka łyżek bulionu i wszystko dobrze wyrabiamy. Pozostawiamy masę na 15 minut, by smaki się przegryzły. Gdy minie czas "odpoczywania ciasta" podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy je na placek grubości około 2 milimetrów
Kuchenna Kontrrewolucyaszczelnie przykrytym pojemniku, aby "doszło" oraz nabrało miękkości i było wspaniale soczyste. Do tego mnóstwo zdrowej kaszy pęczak, którą osobiście uwielbiam, i którą należy podlewać bulionem (użyłam drobiowego, bo akurat taki miałam zamrożony), a następnie dusić, aż wchłonie cały płyn, aż powstanie z niej gęsta, aksamitna potrawka na kształt risotto. Do tego siekana młoda(...)łyżek oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz 1 szklanka kaszy pęczak (200 g) 1 duża cebula 2 średnie marchewki 600 ml bulionu (warzywnego lub np. drobiowego) 0,5 główki młodej kapusty (3,5 szklanki) WYKONANIE: Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Wrzuć mięso do miski, dodaj 3 łyżki oliwy, starty
Słodko-Słony Świat Ilonynowego... :) Składniki: 60 gram ryżu Arborio 1/2 lampki białego wina 30-35 gram parmezanu, startego na tarce o drobnych oczkach 1 cukinia 2-3 plastry szynki parmeńskiej 1/2 litra bulionu 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz 1/2 cebuli lub dwie szalotki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany czosnek i cebulę. 3/4 cukinii ścieramy(...)dusimy chwilę. Dodajemy ryż i całość dokładnie mieszamy, smażmy kilka chwil. Wlewamy wino i całość dusimy na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy 1/4 z podanej ilości bulionu i gotujemy tak długo aż ryż całkowicie wchłonie bulion, następnie dolewamy ponownie część bulionu. I tak do wykorzystania całego bulionu, powinno to potrwać około 18-20 minut. W tym czasie
Mango PapajaZostał mi jakiś litr z zamrożonego wcześniej bulionu, po przygotowaniu fioletowego risotta . Myślę sobie - zrobię na dziś jakąś zupę. Szukam warzyw w lodówce. Pomidory, pieczarki, grzybki, włoszczyzna...eee, znowu, nie. Otwieram szafkę, a tam ciecierzyca brunatna w puszcze. Ok - myślę - działamy! Czego zatem użyłem? -puszka ciecierzycy brunatnej -cebula biała posiekana -oliwa -sól, pieprz -awokado, obrane i w plastry pokrojone -czosnek(...)ząbek zgnieciony bokiem noża -bulion około litra -sok z cytryny około łyżeczki Bulion doprowadzamy do wrzenia. Na rozgrzanej łyżce oliwy szklimy cebulę, dorzucamy czosnek. Solimy i pieprzymy. Po chwili dodajemy ciecierzycę przepłukaną. Smażymy kilka minut i dorzucamy awokado. Gdy płyny odparują podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Redukujemy płyn i wszystko wrzucamy do gotujące się bulionu. Zostawiamy na wolnym ogniu około
BaRepasduże cebule 1 por (biała część) 4 duże marchewki kilka dużych kapeluszy grzybów leśnych ok. 25 cebulek perłowych (mogą być z zalewy) 3 szklanki burgunda 2-3 szklanki bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 2 łyżki klarowanego masła 2 łyżki(...)mięso co najmniej raz zamieszać. Dzięki temu mąka równomiernie się zrumieni i zamknie mięso. Garnek wyjąć z piekarnika; temperaturę zmniejszyć do 160 stopni Celsjusza. Do mięsa wlać wino i bulion (bulionu tyle, by mięso było tylko nieznacznie przykryte). Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojone w paski grzyby, drobno posiekany czosnek i zioła - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszać, przykryć
W SMAKNajlepszym przyjacielem w kuchni jest dla mnie bulion. Dobry bulion, mówiąc kolokwialnie, nie jest zły. Używam go jako bazę do wielu dań, przede wszystkim do zup, co jest niebywale oczywiste. Dziś na ekstra bulionie, na kurze, którą dostałem od cioci, a która chodziła sobie wolna po polu (kura, nie ciocia - chociaż i ona wolna po polu czasem hasa), zrobiłem zupę(...)krem z papryk i ciecierzycy. Działamy: -bulion na kurze ze świeżym lubczykiem 2litry -puszka ciecierzycy -2 duże papryki pomarańczowe pokrojone w paski -cebula posiekana -garść świeżych liści bazylii -sól, pieprz -śmietanka 18% -łyżeczka masła klarowanego Cebulę szklimy na maśle, dorzucamy posiekaną bazylię. Solimy i pieprzymy. Dorzucamy paprykę, przesmażamy kilka minut, dorzucamy ciecierzycę i smażymy 3-4 minuty. Do wrzącego bulionu
BaRepasmaśle zielonymi szparagami i białym winem. Jeden z najsmaczniejszych i wbrew pozorom mało skomplikowany pomysł na szparagi. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1/2 szklanki ryżu arborio 500 ml gorącego bulionu 50 ml białego wina cebula 5 łyżek masła 2-3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano sól, pieprz świeża mięta do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce (można je dodać(...)bulionu). Pokroić na kawałki o długości około 3 cm i podsmażyć na 2 łyżkach masła na małej patelni przez 5 minut, aż zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i odstawić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wsypać ryż i podsmażyć całość około 2 minuty. Wlać białe wino i ciągle smażyć na mniejszym ogniu, a gdy się zredukuje wlać około pół
wyzwania kuchennegrube (ok. 1 cm) plastry wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 duża zielona papryka 1-1,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego 1 szklanka pomidorów z puszki 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki tabasco 100 - 200g krewetek oczyszczonych, surowych 2 łyżki natki pietruszki Duża patelnia lub garnek który będziemy mogli wstawić(...)zbrązowieją. Dodajemy seler i paprykę, smażymy około 3 minuty. Wsypujemy ryż i smażymy około 5 minut, często mieszając, aż ryż stanie się półprzezroczysty. Dodajemy 0,5 szklanki bulionu, pomidory, tymianek, tabasco, sól, pieprz i boczek - mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Patenie lub garnek w którym mamy danie szczelnie zakrywamy (może być folią aluminiową) i wkładamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/diabetycy. Cieszy się dużą popularnością wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi. Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru(...)dodajemy do cebuli, posypujemy dwoma łyżeczkami curry. Całość podsmażamy chwilę, aby uwolnić aromat. Soczewicę odcedzamy na sicie i dodajemy do garnka, posypujemy pieprzem ziołowym. Mieszając smażymy 10 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę pod garnkiem i gotujemy 40 minut (tyle czasu potrzebuje soczewica). Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pozbawione nasion i pokrojone papryki, pokrojone w kostkę
mojewypiekiinietylkoRisotto to danie kuchni włoskiej, którego bazą są ryż arborio oraz domowy bulion. Dodatki zależą tylko i wyłącznie od fantazji kucharza, który je przygotowuje. Najlepiej przygotowywać je w płaskim rondlu z grubym dnem lub na teflonowej patelni z wysokim rantem. Moje pierwsze kroki w przygotowywaniu risotta uważam za bardzo udane. Na pierwszy raz poszedł dodatek zielonego groszku, na kolejny(...)planuję grzyby lub miks warzyw sezonowych. Jest to danie bardzo sycące i aromatyczne, idealne na wiosenny obiad. Potrzebne nam (na 3-4 porcje): - 200 g ryżu arborio - 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego - szklanka mrożonego lub świeżego groszku - sól, pieprz - średnia cebula - 2 łyżki oliwy - odrobina startego, mocnego w smaku sera żółtego - 50 ml wina białego - 4 łyżki pesto bazyliowego
W poszukiwaniu inspiracjiserduszek drobiowych, 300 g kaszy pęczak, 20 g grzybów suszonych, 150 ml wina białego półwytrawnego, 500 ml bulionu, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, 6-7 łyżek masła, 3-4 łyżki parmezanu, Serduszka oczyścić, odciąć tłuszcz, przekroić wzdłuż na pół. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 1/2 cebuli podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać(...)serduszka, podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać czosnek, rozmaryn i chwilę smażyć. Wlać wino. Gotować aż płyn odparuje. Następnie wlewać stopniowo bulion ( około 150 ml za jednym razem) i smażyć mieszając. Gd płyn odparuje dolać kolejną porcje bulionu. Gdy skończy się bulion dolewać ciepła wodę. Na taką ilość składników potrzeba około 1 litra płynu (bulion + woda). Gotować około
królestwo garówgrasicy cielęcej, 200 ml ryżu arborio, 1 cebula, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 2-3 gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Pokroić na kawałki(...)ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Grasicę umyć, namoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Następnie włożyć do wrzącego bulionu i zostawić w nim do ostygnięcia. Ostudzoną grasicę wyjąć z bulionu, dokładnie obrać z błon, pokroić w plastry grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę. 100 g masła włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę
królestwo garów