bulion - 9142 przepisów (strona:21/610)

Risotto ze szparagami 205

maśle zielonymi szparagami i białym winem. Jeden z najsmaczniejszych i wbrew pozorom mało skomplikowany pomysł na szparagi. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1/2 szklanki ryżu arborio 500 ml gorącego bulionu 50 ml białego wina cebula 5 łyżek masła 2-3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano sól, pieprz świeża mięta do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce (można je dodać(...)bulionu). Pokroić na kawałki o długości około 3 cm i podsmażyć na 2 łyżkach masła na małej patelni przez 5 minut, aż zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i odstawić.  Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wsypać ryż i podsmażyć całość około 2 minuty. Wlać białe wino i ciągle smażyć na mniejszym ogniu, a gdy się zredukuje wlać około pół

wyzwania kuchenne
Jambalaya z krewetkami 188

grube (ok. 1 cm) plastry wędzonego boczku 1 łyżka oleju 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 duża zielona papryka 1-1,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego 1 szklanka pomidorów z puszki 1 łyżeczka tymianku 0,5 łyżeczki tabasco 100 - 200g krewetek oczyszczonych, surowych 2 łyżki natki pietruszki Duża patelnia lub garnek który będziemy mogli wstawić(...)zbrązowieją. Dodajemy seler i paprykę, smażymy około 3 minuty. Wsypujemy ryż i smażymy około 5 minut, często mieszając, aż ryż stanie się półprzezroczysty. Dodajemy 0,5 szklanki bulionu, pomidory, tymianek, tabasco, sól, pieprz i boczek - mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Patenie lub garnek w którym mamy danie szczelnie zakrywamy (może być folią aluminiową) i wkładamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 195

diabetycy. Cieszy się dużą popularnością wśród wegan, wegetarian… i nie tylko. Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi.     Składniki: - ok. 3,5 litra bulionu (do wyboru drobiowy lub warzywny) - 3 marchewki z bulionu - 2 cebule - 2 pomidory - 4 małe słodkie papryki (czerwone i żółte) - czosnek (jak zawsze daję sporo, więc ilość pozostawiam do wyboru(...)dodajemy do cebuli, posypujemy dwoma łyżeczkami curry. Całość podsmażamy chwilę, aby uwolnić aromat. Soczewicę odcedzamy na sicie i dodajemy do garnka, posypujemy pieprzem ziołowym. Mieszając smażymy 10 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę pod garnkiem i gotujemy 40 minut (tyle czasu potrzebuje soczewica). Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pozbawione nasion i pokrojone papryki, pokrojone w kostkę

mojewypiekiinietylko
Risotto z zielonym groszkiem 198

Risotto to danie kuchni włoskiej, którego bazą są ryż arborio oraz domowy bulion. Dodatki zależą tylko i wyłącznie od fantazji kucharza, który je przygotowuje. Najlepiej przygotowywać je w płaskim rondlu z grubym dnem lub na teflonowej patelni z wysokim rantem.  Moje pierwsze kroki w przygotowywaniu risotta uważam za bardzo udane. Na pierwszy raz poszedł dodatek zielonego groszku, na kolejny(...)planuję grzyby lub miks warzyw sezonowych. Jest to danie bardzo sycące i aromatyczne, idealne na wiosenny obiad. Potrzebne nam (na 3-4 porcje): - 200 g ryżu arborio - 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego - szklanka mrożonego lub świeżego groszku - sól, pieprz - średnia cebula - 2 łyżki oliwy - odrobina startego, mocnego w smaku sera żółtego - 50 ml wina białego - 4 łyżki pesto bazyliowego

W poszukiwaniu inspiracji
Serduszka drobiowe z pęczakiem – pęczotto 129

serduszek drobiowych, 300 g kaszy pęczak, 20 g grzybów suszonych, 150 ml wina białego półwytrawnego, 500 ml bulionu, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, 6-7 łyżek masła, 3-4 łyżki parmezanu, Serduszka oczyścić, odciąć tłuszcz, przekroić wzdłuż na pół. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 1/2 cebuli podsmażyć na 2 łyżkach masła. Dodać(...)serduszka, podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać czosnek, rozmaryn i chwilę smażyć. Wlać wino. Gotować aż płyn odparuje. Następnie wlewać stopniowo bulion ( około 150 ml za jednym razem) i smażyć mieszając. Gd płyn odparuje dolać kolejną porcje bulionu. Gdy skończy się bulion dolewać ciepła wodę. Na taką ilość składników potrzeba około 1 litra płynu (bulion + woda). Gotować około

królestwo garów
Risotto z grasicą 179

grasicy cielęcej, 200 ml ryżu arborio, 1 cebula, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 2-3 gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Pokroić na kawałki(...)ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Grasicę umyć, namoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Następnie włożyć do wrzącego bulionu i zostawić w nim do ostygnięcia. Ostudzoną grasicę wyjąć z bulionu, dokładnie obrać z błon, pokroić w plastry grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę. 100 g masła włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę

królestwo garów
Risotto z prawdziwkami 148

weekend mieliśmy ogromne szczęście:)  W trakcie spaceru w górach zebraliśmy sporą ilość prawdziwków:P   SKŁADNIKI: kilkanaście borowików 1 litr bulionu z włoszczyzny 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku 400 g ryżu do risotto (np. Arborio) 80 ml białego wina siekana natka pietruszki tarty Parmezan sól i świeżo zmielony czarny pieprz Oczyszczone grzyby pokroić z plastry, następnie gotować(...)pieprzem, odłożyć na bok. Poszatkowane warzywa włoszczyzny  zagotować w dwóch szklankach wody wraz z solą. Zeszkloną na maśle cebulkę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek dodać do bulionu. Po zagotowaniu trzymać na malutkim ogniu , odlać do osobnego garnka połowę bulionu. Do pozostałej części stopniowo dodawać do ryżu. Wlać wino i gotować przez 2 minuty, aż całe wyparuje. Następnie

MarciochaKucharzy
Risotto z kurczakiem 189

ryżu do risotto (arborio) 1 kieliszek wina białego półsłodkiego 2 piersi kurczaka 1 papryka czerwona ½ szklanki mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 łyżka startego sera 2 szklanki bulionu (najlepiej domowego, dla wygodnych może być ten z kostki) Szczypta szafranu (jeśli go nie mamy, żółty kolor risotto pomoże uzyskać nam szczypta kurkumy) Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Piersi kurczaka myjemy(...)białego wina. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając do momentu, w którym wino się zredukuje. Po tym czasie dolewamy na patelnię 1 szklankę bulionu i dodajemy mrożony groszek. Całość ponownie mieszamy i pozostawiamy do momentu aż bulion zostanie wchłonięty. Po tym czasie dolewamy pozostałą część bulionu, ponownie mieszamy i ponownie czekamy aż bulion zostanie

Emcia Pichci
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 243

kurczaka i rosół. Zostało tego sporo, więc wykorzystam wszystko. Ciężko będzie mi oszacować koszty, ale rękawica została rzucona i podjąłem się wyzwania. Czego nam potrzeba i ile za zapłacimy? -bulion 1,5l litra 3,37zł Robię zawsze bulion w ogromnym garze, a potem na jego bazie jeszcze ze dwie zupy zawsze wyjdą. Do przygotowania 8l bulionu zużyłem różnego mięsa(...)27gr -garść orzechów włoskich; 26,99zł/kg; koszt zużytych ok. 1,04zł -masło klarowane łyżka; 21,98zł/kg; koszt 0,33zł -sól, pieprz -kurczak pieczony, koszt 1,77zł Tak jak i bulion, wykorzystałem wczorajszego kurczaka. Obrałem 256 gram mięsa. Za mojego, ważącego 2,16kg ptaka, zapłaciłem 15zł. Koszt zużytego mięsa wyniósł ok 1,77zł -cztery kromki chleba czerstwego; miałem własne Koszt łączny

BaRepas
Mocno rozgrzewająca zupa z kurczakiem, mlekiem kokosowym i makaronem 268

posiłek i krótki czas przygotowania. W związku z tym dzisiaj zapraszam na żółtą, mocno rozgrzewającą zupę z kurczakiem, której przygotowanie zajmuje około 30 minut (pod warunkiem, że macie gotowy bulion). Bulion drobiowy połączony z mlekiem kokosowym i nieodłącznym w tym zestawieniu chilli doskonale wspomagają imbir, pasta curry i kurkuma. Taki dobór składników gwarantuje nie tylko rozgrzewający, ale również poprawiający nastrój(...)pasty curry 400 g piersi kurczaka 1 łyżka sosu sojowego sok z 1/2 limonki 300 ml mleka kokosowego 200 g wstążek makaronu ryżowego 2 małe listki kaffiru 1 l bulionu drobiowego szczypta soli do dekoracji kilka cząstek limonki nitki chilli natka pietruszki lub kolendry Pierś kurczaka oczyścić, umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Pokroić w kostkę, przełożyć do miski, zalać

Pełny talerz
Gęsta pikantna zupa grzybowa 163

dosłownie. Domowa, gęsta i wyjątkowo sycąca, o mocnym grzybowym aromacie w towarzystwie słodyczy papryki. Dodam też, że prosta w wykonaniu. Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie domowego bulionu, równie dobrze możesz w gorącej wodzie rozpuścić ekologiczną kostkę lub mieszankę warzywną. Dodatek kilku suszonych grzybów dodatkowo zintensyfikuje smak zupy, jednak jeżeli nie masz ich pod ręką, nie musisz zaraz(...)wieczór, kiedy to powinności nadchodzącego tygodnia wiszą ciężko nad naszą głową. Gwarantuję, że jeżeli kładziesz się pokrzepiona tą cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek.  Składniki: do bulionu: 1 średnia marchew 1 pietruszka  kawałek selera  ½ białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule

Roślinna - blog wegański
Zupa tajska 198

jest bardzo prosta w przygotowaniu, a potrzebne składniki nie są trudne w zdobyciu :) Inspirowałam się na przepisach od  Kwestii smaku   i  Simply lifetimie .  Składniki na bulion tajski 2 litry wody 2 marchewki 1 por 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru(...)papryczki chilli  zupa tajska z ryżowym makaronem i krewetkami 2 litry bulionu tajskiego 200g krewetek  200g makaronu ryżowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku natka pietruszki sól do smaku  Sposób przygotowania Przygotować garnek z wodą. Marchewkę i por pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Dodać resztę składników

pink envelope
Galareta z szynką, jajkami i warzywami. Smaczna i efektowna. 207

wielkości średniej keksówki ( dł. 21 cm ). Polecam :) Składniki - szynka drobiowa 20-25 dkg - jajka ugotowane na twardo 2 szt. - marchewka ugotowana 2-3 szt. - groszek konserwowy - pół puszki - rosół - bulion - drobiowy 1,5 litra - żelatyna 3 łyżki - natka zielonej pietruszki Wykonanie Bulion zagotowałam i przecedziłam, w gorącym rozpuściłam żelatynę i odstawiłam. Szynkę i marchewkę pokroiłam w kosteczkę-paseczki, jajka(...)grubsze plastry. Na dno pojemnika wylałam trochę bulionu, wstawiłam do lodówki, kiedy stężał poukładałam warstwę plastrów jajek, zalałam bulionem i znów włożyłam do lodówki aby stężał, następnie posypałam pokrojoną szynką, na końcu marchewka i groszkiem. Całość udekorowałam listkami pietruszki i zalałam bulionem do pełna. Wstawiłam do lodówki aby galaretka stężała. Gotową galaretkę podałam pokrojoną w plastry ułożone na liściach sałaty

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa serowa z chipsami bekonowymi i grzankami 375

zawsze smaczny. Do przygotowania można wykorzystać pozostały z obiadu rosół, który idealnie się nadaje i dzięki temu nie zmarnuje. Czasami z zamiarem gotowania tej pysznej zupki przygotowuję większą ilość bulionu i serwuję zupę najbliższym na kolację, gdyż to nie tylko propozycja obiadowa.  Zupa serowa z chipsami bekonowymi i grzankami SKŁADNIKI: 600 ml bulionu warzywnego 200 g serka śmietankowego topionego(...)grzanki do podania natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Na patelni podsmażamy na maśle czosnek z cebulą.  Zalewamy bulionem i zagotowujemy - blendujemy.  Serki topione przekładamy do malaksera, podlewamy 150 ml bulionu miksujemy do całkowitego ich rozpuszczenia - wlewamy na bulion i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Bekon kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zuppa di quattro formaggi, czyli zupa serowa ze szpinakiem i grzanką na porach. 238

Zostało mi po wczorajszej przygotowanej zupie trochę bulionu, dlatego dziś kolejna zupa na jego bazie. U nas w domu często jadamy zupy. Nie mamy chyba jakieś ulubionej, szukamy tego wyjątkowego smaku. Fajne jest to, że jak już jest bulion, to w zasadzie w kwadrans można przygotować, tak jak ja dziś rano przed pracą, bardzo smaczne zupy. Jak wyżej pisałem sposób(...)bulion możecie pobrać z wczorajszego przepisu tutaj . Dodatkowo będą potrzebne: -por część biała i zielona, posiekany -masło klarowane łyżeczka -białe wino wytrawne, 1/3 szklanki -biały pieprz, pieprz czarny, sól -kostka serka topionego; wybrałem tylżycki -łyżka gorgonzoli -ser edamski starty, dwie czubate łyżki -ser twardy długo dojrzewający np grana padano -szpinak świeży liście, spora garść -oliwa -około 1l bulionu -kromka chleba

BaRepas

Proponowane wyszukiwania