bulion - 9142 przepisów (strona:15/610)

Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie 2255

galarecie (galat) Ja przygotować Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie? Składniki: 4 wydmuszki z jajek 2 plastry gotowanej szynki mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu) Pamiętajcie, że otwór w wydmuszkach robimy po szerszej stronie jajka, to będzie podstawa naszej galarety w kształcie jajka. Wydmuszki(...)jajek wyparzamy, odlewamy wodę i zostawiamy odwrócone do wysuszenia. Gotowaną szynkę kroimy w paseczki i zachowując ostrożność naprzemiennie wkładamy szynkę do wydmuszek wraz z warzywami i pietruszką. Przygotowujemy bulion warzywny z kostki, lub gotujemy wywar na wywarze warzywnym. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym bulionie. Ostrożnie bulionem zalewamy zawartość wydmuszek..Odstawiamy do lodówki aby galareta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galareta wielkanocna 162

galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Szynka w galarecie Ja przygotowałam moją galaretę wielkanocną na sklarowanym bulionie ugotowanym na włoszczyźnie, jednym ze składników galarety jest wyciągnięta z bulionu marchewka, którą pokroiłam w kostkę. Następnie wymieszałam w 1/2 litra wrzącego bulionu napęczniałą żelatynę ( 5 łyżeczek zalewamy 2 łyżkami(...)wody, zostawiamy aż napęcznieje). Pokrojoną w równą kostkę polędwicę wraz z marchewką, groszkiem z puszki i kukurydzą przekładamy do silikonowej formy w kształcie babki z kominkiem, zalewamy bulionem warzywnym żelatyną, studzimy i wstawiamy aby zastygła w lodówce (najlepiej na cała noc) na drugi dzień galareta jest gotowa. Jeśli ktoś nie ma za dużo czasu to może wykorzystać do jej przygotowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po japońsku – Nanbanzuke 63

łyżki marchewka: 1 szt. cebula: 1 szt. szczypiorek: 2 pęczki papryczka chili: 2 szt. sos sojowy: 2 – 3 łyżki ocet ryżowy: 2 – 3 łyżki bulion dashi: ok. 3/4 szklanki (z przepisu dowiesz się, czym go można zastąpić) cukier trzcinowy: 1 łyżka sake (zamiennie jabłkowy lub gruszkowy cydr): 2 – 3 łyżki wino ryżowe: 2 łyżki olej do smażenia(...)Ryba po japońsku – przepis Przygotowanie: W przepisie znajdziesz taki składnik jak dashi, który nie jest u nas zbyt popularny. Dashi, to bulion przygotowany z suszonych płatków bonito, czyli tuńczyka pasiastego oraz konbu, czyli suszonych wodorostów. Ma kolor naszego, mocno esencjonalnego bulionu i oczywiście rybi smak. Bardzo łatwo zastąpić go w naszych warunkach tradycyjnym bulionem z dodatkiem 2 łyżek sosu

Kuchnia Na Wypasie
Keto zupa drobiowo- śmietanowa (Paleo, LowCarb) 76

wymienić na inny – wyjdzie z tego na pewno pyszna zupa rybna lub krewetkowa. Keto zupa drobiowo- śmietanowa Tłuszcz i niskowęglowodanowy makaron – dodatki decydujące o sytości Bazą zupy jest oczywiście bulion drobiowy . U mnie dość tłusty, więc nie trzeba było podbijać tłuszczu. Jeśli Wy dysponujecie bulionem, o którym nie można powiedzieć tego samego, proponuję dodać do zupy boczku . Wzbogaci on całość(...)szczypiorkiem pokrojonej w drobną kostkę 100 g groszku zielonego 1 opakowanie śmietany kokosowej kwaśnej, PlantOn Sour Creamo 1,5 l bulionu drobiowego tłustego 1 opakowanie makaronu shirataki (200 g makaronu po odsączeniu zalewy) 1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej; lub więcej – do smaku

Modern Cave Girl
Ziemniaczana zupa krem z pietruszkowym pesto 77

ZIEMNIACZANA 700 g ziemniaków (około 6-7 ziemniaków średniej wielkości) 1 por (tylko biała i jasno – zielonkawa część) 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku BIO 1 litr gorącego bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i mielony pieprz PESTO Z NATKI PIETRUSZKI 1 pęczek świeżej natki pietruszki(...)wyszoruj i pokrój cienko. Dodaj do garnka i podsmaż krótko. Wlej gorący klarowny rosół i gotuj wszystko 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką, do miękkości ziemniaków. Ugotowane warzywa z bulionem zblenduj na gładki krem. Dodaj śmietankę 30 %, przypraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. PESTO PIETRUSZKOWE Pęczek natki pietruszki opłucz i otrząśnij z wody. Odetnij wierzchnią część z listkami

ProstePesto.pl
Zupa jarzynowa z czerwoną soczewicą 130

jest naprawdę sycąca dzięki zawartości ziemniaków i soczewicy. Składniki: 1 cebula 2 marchewka 3 ziemniaki 100 g czerwonej soczewicy 1 łyżka masła 40 g koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego sól, pieprz, słodka papryka DODATKOWO OPCJONALNIE 4 skrzydełka z kurczaka kawałek ziołowego chlebka Sposób przygotowania: W garnku roztop masło i zeszklij na nim poszatkowaną cebulę(...)chwili dodaj pokrojone w talarki ziemniaki i marchewkę. Wszystko podsmaż przez chwilę. Soczewicę przepłucz na sicie obficie wodą i także przełóż do garnka. Dodaj gorący bulion oraz opcjonalnie skrzydełka kurczaka. Zupę gotuj przez 20 minut pod lekko uchyloną pokrywką. Pod sam koniec gotowania zupę dopraw do smaku przyprawami oraz wlej przecier pomidorowy. Uwagi: Zupę podawaj z kawałkiem świeżej bagietki posmarowanej

ProstePesto.pl
Najprostsza zupa na świecie? Zupa krem z soczewicy i marchewki 84

macie na nie pomysłu, zróbcie zupę krem. Do tego jakiś białkowy bądź skrobiowy dodatek w postaci ziemniaków, batatów, ciecierzycy czy – tak jak w dzisiejszym przepisie – soczewicy, nieco bulionu i pełnowartościowy posiłek gotowy. I to w nie więcej niż 20 minut! Zupa krem z soczewicy i marchewki – wskazówki Świeże marchewki to podstawa. Jako że w przepisie jest naprawdę(...)krem z dodatkiem zielonej soczewicy. Gotowałam ją dosłownie 5 minut dłużej i potrzebowała kilku obrotów blendera więcej, ale w smaku była równie dobra, co wersja z czerwoną soczewicą. 3. Bulion . Wiadomo, że najlepiej byłoby do naszej zupy krem dodać świeżego rosołu, ale jeśli akurat go brak, to polecam gotowy bulion ekologiczny. Jest kilka firm, które robi bardzo dobre kostki bulionowe

Na-talerzu.pl
Roladki schabowe 165

pokrój w piórka. Roladki schabowe w sosie własnym Z patelni, na której smażyłeś roladki odlej nadmiar tłuszczu o ile pozostał. Zalej patelnię lub garnek 500 ml wodą, lub bulionem jeśli posiadasz. Zalewając roladki bulionem sos będzie jeszcze smaczniejszy! Musisz wlać tyle wody, lub bulionu aż roladki będą całe zakryte. Dodaj pokrojonego pora, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę – warzywa(...)łyżeczek musztardy np. c zeska 125 g czerwonej papryki 1 szt. 150 g cebuli 1 średnia 1 ogórek konserwowy 3 łyżki oleju do smażenia 10 cm pora 500 ml bulionu (opcjonalnie, ja sos podlałem wodą) Przyprawy 1½ łyżeczki majeranku 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżeczka czosnku granulowanego Lista

ugotuj-przepis.pl
WEGAŃSKIE SPAGHETTI BOLOGNESE (Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ) 143

Roślinna wersja znanego włoskiego sosu bolognese. Podstawą są tu rozdrobnione i dokładnie wysmażone warzywa - marchewka, pietruszka, seler, cebula i czosnek oraz czerwona soczewica. Wszystko ugotowane w czerwonym winie oraz bulionie z dużą ilością koncentratu pomidorowego i pomidorami z puszki, a na koniec doprawione suszonym oregano i szczyptą chili w proszku lub płatkach. Czynności podsmażania warzyw nie należy pomijać.  Powinniśmy(...)pietruszka 1 plaster selera 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy opcjonalnie - 4 suszone grzybki 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina, 2 szklanki bulionu warzywnego  4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów opcjonalnie - 1/2 szklanki mleka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 listek

cool and minty
Pomidorowa zupa z łososiem świeżym i wędzonym 85

niewykonalne. W kuchni również.  Za to tym razem polecimy banałem. Nic prostszego ugotować włoszczyznę, jak na poczciwą pomidorówkę. By osiągnąć smak umami uwielbiam dodać seler naciowy do bulionu i odrobinę sosu sojowego. Na patelni duszę cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę i pomidorki koktajlowe. Dodaję bulion, passatę pomidorową, przelewam wszystko do garnka i gotuję chwilę z ząbkiem czosnku. Osobno gotuję makaron(...)całości oraz pokrojone na mniejsze części plastry wędzonego łososia. Zupę podaję z makaronem i natką pietruszki.  Okej, przyznaję. Jest w tym jakiś ideał dania.  Składniki na bulion: 3 gałązki selera naciowego 1 marchew  1 cebula  1/2 selera 1 por 1 pietruszka  2 suszone grzyby  listek laurowy goździk  ziele angielskie  gwiazda anyżu

Mango Papaja
Por duszony z czerwoną papryką. Dieta szybka przemiana - faza I i II 141

około 2 porcje: 2 pory 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 cm kawałek imbiru sól, pieprz 1/2 łyżeczka curry 1 łyżka octu balsamicznego około 1 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: na patelnię wlać 4-5 łyżek bulionu, zagotować, następnie dodać obraną pokrojną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach i starty na tarce imbir. Dusić mieszając, a gdy bulion(...)zanadto odparuje dodać kolejną łyżkę. Gdy cebula zmięknie dodać obraną paprykę pokrojoną w kostkę, dolać kolejną porcję bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut dodać pokrojony w krążki por, wlać resztę bulionu i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Dosmaczyć solą, pieprzem, curry i octem balsamicznym podałam z filetem kurczaka duszonym na parze (przepis  tutaj ) i białą kaszą gryczaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei 219

rozmiar M -1 czubata łyżeczka soli – 1 łyżka pieprzu – 1 łyżeczka roztartego na proszek w moździerzu ziela angielskiego – pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej – 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego – 2 płaskie łyżki mąki – olej do smażenia – 1 łyżka sosu worcester – żurawina do podania klopsików PROPOZYCJA PODANIA: puree ziemniaczane i gotowane warzywa(...)smażenia. Smaż pulpety za jednym razem lub jeśli patelnia jest mniejsza podziel je na dwie części. Muszą być obsmażone z każdej strony. Mąkę wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, dodaj jeszcze nieco bulionu a następnie masę mączną wlej do bulionu. Tak przygotowany bulion dodaj na patelnię, wlej także nieco sosu worchester. Duś klopsiki w sosie jeszcze około

nietylkopasta.pl
Risotto z pieczonymi warzywami 153

masz pod ręką. Dziś zaproponuję Wam wersję z pieczonymi warzywami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego(...)wina 1 czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku garść liści bazylii około 500 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek, masło 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania 1 cukinia 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków na gałązce sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę w małą kostkę, cukinię

Moja pasja smaku
Makaron z szynką w drobiowo-koperkowym sosie. Obiad w kilka chwil. 194

lubicie szybkie i proste dania z makaronem, to ta propozycja będzie dla Was idealna. Spróbujcie. Składniki: 2 grube plastry wędzonej szynki około 3 łyżki posiekanego koperku 1 szklanka drobiowego bulionu (, czyli 1/3 szklanki koncentratu bulionu drobiowego Krakus + 2/3 szklanki wody) 2 garście makaronu – u mnie kolorowe penne ze szpinakiem 1/2 cebuli pieprz do smaku 1 łyżka oleju 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Zalewamy szklanką drobiowego bulionu, doprawiamy pieprzem i dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku. Zostawiamy na ogniu, aby zminimalizować ilość bulionu (u mnie na czas gotowania makaronu). Gdy bulion zmniejszy objętość, zagęszczamy całość mąką ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szklance

Słodkie okruszki
Zupa krem z groszku 173

pory nie lubiliście kremów, to znacznie chętniej będziecie gotować i kosztować tego typu zupy. Cała filozofia w przygotowaniu kremu z groszku to ugotowanie w miarę dobrego i aromatycznego bulionu , bo właśnie na nim będzie opierał się cały smak zupy. Zupa krem z groszku – składniki 2 puszki groszku w puszce pęczek włoszczyzny – ja wykorzystałem młodą włoszczyznę liść laurowy(...)ziela angielskie 4-5 ziemniaków sól pieprz groszek ptysiowy Sprawdź inne przepisy na AROMATYCZNE ZUPY Zupa krem z groszku – przepis Zaczynamy od ugotowanie bulionu. Do garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość gotujemy do miękkości. Nie bójcie się tego, jeśli warzywa się Wam rozgotują. W międzyczasie doprawiamy bulion solą i pieprzem. Z bulionu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!