bulion - 9142 przepisów (strona:15/610)

Najprostsza zupa na świecie? Zupa krem z soczewicy i marchewki 131

macie na nie pomysłu, zróbcie zupę krem. Do tego jakiś białkowy bądź skrobiowy dodatek w postaci ziemniaków, batatów, ciecierzycy czy – tak jak w dzisiejszym przepisie – soczewicy, nieco bulionu i pełnowartościowy posiłek gotowy. I to w nie więcej niż 20 minut! Zupa krem z soczewicy i marchewki – wskazówki Świeże marchewki to podstawa. Jako że w przepisie jest naprawdę(...)krem z dodatkiem zielonej soczewicy. Gotowałam ją dosłownie 5 minut dłużej i potrzebowała kilku obrotów blendera więcej, ale w smaku była równie dobra, co wersja z czerwoną soczewicą. 3. Bulion . Wiadomo, że najlepiej byłoby do naszej zupy krem dodać świeżego rosołu, ale jeśli akurat go brak, to polecam gotowy bulion ekologiczny. Jest kilka firm, które robi bardzo dobre kostki bulionowe

Na-talerzu.pl
Roladki schabowe 258

pokrój w piórka. Roladki schabowe w sosie własnym Z patelni, na której smażyłeś roladki odlej nadmiar tłuszczu o ile pozostał. Zalej patelnię lub garnek 500 ml wodą, lub bulionem jeśli posiadasz. Zalewając roladki bulionem sos będzie jeszcze smaczniejszy! Musisz wlać tyle wody, lub bulionu aż roladki będą całe zakryte. Dodaj pokrojonego pora, cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę – warzywa(...)łyżeczek musztardy np. c zeska 125 g czerwonej papryki 1 szt. 150 g cebuli 1 średnia 1 ogórek konserwowy 3 łyżki oleju do smażenia 10 cm pora 500 ml bulionu (opcjonalnie, ja sos podlałem wodą) Przyprawy 1½ łyżeczki majeranku 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny 1 łyżeczka czosnku granulowanego Lista

ugotuj-przepis.pl
WEGAŃSKIE SPAGHETTI BOLOGNESE (Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ) 182

Roślinna wersja znanego włoskiego sosu bolognese. Podstawą są tu rozdrobnione i dokładnie wysmażone warzywa - marchewka, pietruszka, seler, cebula i czosnek oraz czerwona soczewica. Wszystko ugotowane w czerwonym winie oraz bulionie z dużą ilością koncentratu pomidorowego i pomidorami z puszki, a na koniec doprawione suszonym oregano i szczyptą chili w proszku lub płatkach. Czynności podsmażania warzyw nie należy pomijać.  Powinniśmy(...)pietruszka 1 plaster selera 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki czerwonej soczewicy opcjonalnie - 4 suszone grzybki 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina, 2 szklanki bulionu warzywnego  4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów opcjonalnie - 1/2 szklanki mleka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 listek

cool and minty
Pomidorowa zupa z łososiem świeżym i wędzonym 126

niewykonalne. W kuchni również.  Za to tym razem polecimy banałem. Nic prostszego ugotować włoszczyznę, jak na poczciwą pomidorówkę. By osiągnąć smak umami uwielbiam dodać seler naciowy do bulionu i odrobinę sosu sojowego. Na patelni duszę cebulę, paprykę, pieczarki, marchewkę i pomidorki koktajlowe. Dodaję bulion, passatę pomidorową, przelewam wszystko do garnka i gotuję chwilę z ząbkiem czosnku. Osobno gotuję makaron(...)całości oraz pokrojone na mniejsze części plastry wędzonego łososia. Zupę podaję z makaronem i natką pietruszki.  Okej, przyznaję. Jest w tym jakiś ideał dania.  Składniki na bulion: 3 gałązki selera naciowego 1 marchew  1 cebula  1/2 selera 1 por 1 pietruszka  2 suszone grzyby  listek laurowy goździk  ziele angielskie  gwiazda anyżu

Mango Papaja
Por duszony z czerwoną papryką. Dieta szybka przemiana - faza I i II 176

około 2 porcje: 2 pory 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 cm kawałek imbiru sól, pieprz 1/2 łyżeczka curry 1 łyżka octu balsamicznego około 1 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: na patelnię wlać 4-5 łyżek bulionu, zagotować, następnie dodać obraną pokrojną w piórka cebulę, czosnek w plasterkach i starty na tarce imbir. Dusić mieszając, a gdy bulion(...)zanadto odparuje dodać kolejną łyżkę. Gdy cebula zmięknie dodać obraną paprykę pokrojoną w kostkę, dolać kolejną porcję bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut dodać pokrojony w krążki por, wlać resztę bulionu i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Dosmaczyć solą, pieprzem, curry i octem balsamicznym podałam z filetem kurczaka duszonym na parze (przepis  tutaj ) i białą kaszą gryczaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei 297

rozmiar M -1 czubata łyżeczka soli – 1 łyżka pieprzu – 1 łyżeczka roztartego na proszek w moździerzu ziela angielskiego – pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej – 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego – 2 płaskie łyżki mąki – olej do smażenia – 1 łyżka sosu worcester – żurawina do podania klopsików PROPOZYCJA PODANIA: puree ziemniaczane i gotowane warzywa(...)smażenia. Smaż pulpety za jednym razem lub jeśli patelnia jest mniejsza podziel je na dwie części. Muszą być obsmażone z każdej strony. Mąkę wymieszaj z 2-3 łyżkami ciepłego bulionu, dodaj jeszcze nieco bulionu a następnie masę mączną wlej do bulionu. Tak przygotowany bulion dodaj na patelnię, wlej także nieco sosu worchester. Duś klopsiki w sosie jeszcze około

nietylkopasta.pl
Risotto z pieczonymi warzywami 198

masz pod ręką. Dziś zaproponuję Wam wersję z pieczonymi warzywami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego(...)wina 1 czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku garść liści bazylii około 500 ml bulionu warzywnego oliwa z oliwek, masło 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania 1 cukinia 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków na gałązce sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę w małą kostkę, cukinię

Moja pasja smaku
Makaron z szynką w drobiowo-koperkowym sosie. Obiad w kilka chwil. 260

lubicie szybkie i proste dania z makaronem, to ta propozycja będzie dla Was idealna. Spróbujcie. Składniki: 2 grube plastry wędzonej szynki około 3 łyżki posiekanego koperku 1 szklanka drobiowego bulionu (, czyli 1/3 szklanki koncentratu bulionu drobiowego Krakus + 2/3 szklanki wody) 2 garście makaronu – u mnie kolorowe penne ze szpinakiem 1/2 cebuli pieprz do smaku 1 łyżka oleju 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Zalewamy szklanką drobiowego bulionu, doprawiamy pieprzem i dodajemy 2 łyżki posiekanego koperku. Zostawiamy na ogniu, aby zminimalizować ilość bulionu (u mnie na czas gotowania makaronu). Gdy bulion zmniejszy objętość, zagęszczamy całość mąką ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szklance

Słodkie okruszki
Zupa krem z groszku 217

pory nie lubiliście kremów, to znacznie chętniej będziecie gotować i kosztować tego typu zupy. Cała filozofia w przygotowaniu kremu z groszku to ugotowanie w miarę dobrego i aromatycznego bulionu , bo właśnie na nim będzie opierał się cały smak zupy. Zupa krem z groszku – składniki 2 puszki groszku w puszce pęczek włoszczyzny – ja wykorzystałem młodą włoszczyznę liść laurowy(...)ziela angielskie 4-5 ziemniaków sól pieprz groszek ptysiowy Sprawdź inne przepisy na AROMATYCZNE ZUPY Zupa krem z groszku – przepis Zaczynamy od ugotowanie bulionu. Do garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość gotujemy do miękkości. Nie bójcie się tego, jeśli warzywa się Wam rozgotują. W międzyczasie doprawiamy bulion solą i pieprzem. Z bulionu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kremowe Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem 198

kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oliwie. Dodajemy ryż mieszamy i po minucie dodajemy białe wino. Mieszamy czekamy aż wino zostanie wchłonięte przez ryż i dodajemy chochelkę bulionu. Dolewanie bulionu powtarzamy do wyczerpania bulionu lub do momentu aż ryż będzie aldente. Pozostawiamy jedną chochelkę bulionu do gotowania szparagów i groszku. Szparagi myjemy odkrawamy zgrubiałe końcówki(...)kroimy na mniejsze kawałki ok 2cm. Przed końcem gotowania ryżu dodajemy szparagi, zielony groszek, zalewamy ostatnią chochelką bulionu i przykrywamy patelkę. Gotujemy całość jeszcze ok 5 min gdy szparagi będą miękkie

W kuchennej krainie
Odchudzona salatka z kurczakiem i mandarynkami 206

warto także przygotować coś lżejszego, aby dać odpocząć naszej wątrobie :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 piersi z kurczaka 1 seler naciowy 1 mała sałata lodowa 4 mandarynki 1 l bulionu lub rosołu SOS 200 g jogurtu greckiego 1 ugotowane żółtko 2 łyżki bulionu z gotowania 2 łyżki przyprawy curry szczypta cukru sól pieprz Piersi w całości wkładamy do gotującego się(...)bulionu i na minimalnym płomieniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie filety wyłączamy, odkrywamy i zostawiamy do przestygnięcia w bulionie. Do naczynia w którym będziemy robili sos odlewamy 2 łyżki płynu, aby wystygł. Selera dzielimy na łodygi i jak najdokładniej obieramy, czyli staramy się ściągnąć łykowate nitki. Kroimy w drobne plasterki i przekładamy do miski. Mandarynki obieramy

Kuchnia od dwojga
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą 189

duża biała cebula, 1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze, 100 g czerwonej kapusty, 300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą Hortex, ok. 700 ml bulionu, 1 łyżka masła, pieprz czarny grubo mielony do smaku, listki świeżej mięty, ser żółty twardy np. grana padano, marynata: 4 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 płaska łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki pieprzu czarnego(...)mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów.  Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem cukru i soli. W rondelku podgrzewamy bulion i pozostawiamy na małym ogniu, ma być cały czas gorący. Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy gorącą wodą. Do cebuli dodajemy mrożone orientalne warzywa, ryż i całość podgrzewamy

Moniki Smakołyki
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami 149

ząbki czosnku ·         5-6 suszonych pomidorów w oliwie. ·         1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego warzywnej (lub z kostki bulionowej BIO (do kupienia w  sklepie ze   zdrową żywnością) + 1 szklanka do zapiekania ·         2 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczce bazylii i oregano ·     sól, pieprz, ostra czerwona papryka do smaku ·     1 łyżka oliwy ·     Około 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego Przygotowanie gołąbków: ·         Liście kapusty gotuj chwilę we wrzątku aż lekko zmiękną. ·         Na rozgrzaną patelnię wlej połowę

Moja Mama Gotuje
Barszcz czerwony 180

dzień do picia w kubku, a jako krokiety lub paszteciki. Polecam wszystkim. Barszcz jest robiony dwa dni, dlatego jeśli macie ochotę na pyszny barszczyk to już dzisiaj nastawiajcie bulion. :) Przepis nie jest skomplikowany, a każdy kto spróbuje, na pewno nie będzie żałował.  przepis na uszka znajdziecie tutaj :  Uszka przepis na krokiety znajdziecie tutaj:  Krokiety A teraz(...)ząbków czosnku, 2 kostki grzybowe BIO lub zwykłe, majeranek,  około 4,5 litra wody 1 lub 1,5 cytryna Wykonanie: 1. Proces przygotowania barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego.  Marchewki, pietruszkę i seler - obieramy myjemy, seler dzielimy na mniejsze części, białe części pora myjemy.  Warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 4,5 l wody dodajemy

Mój pomysł na
RISOTTO- KRAKUS 172

Przygotowałam dzisiaj pyszne kremowe risotto z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów.  Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus  1/2 puszki kukurydzy  1 łyżka(...)głębokim garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu.  Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka.  Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki papryczki w proszku i gotuję przez około 15 minut

Kukuleczki

Proponowane wyszukiwania