kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce oliwie. Dodajemy ryż mieszamy i po minucie dodajemy białe wino. Mieszamy czekamy aż wino zostanie wchłonięte przez ryż i dodajemy chochelkę bulionu. Dolewanie bulionu powtarzamy do wyczerpania bulionu lub do momentu aż ryż będzie aldente. Pozostawiamy jedną chochelkę bulionu do gotowania szparagów i groszku. Szparagi myjemy odkrawamy zgrubiałe końcówki(...)kroimy na mniejsze kawałki ok 2cm. Przed końcem gotowania ryżu dodajemy szparagi, zielony groszek, zalewamy ostatnią chochelką bulionu i przykrywamy patelkę. Gotujemy całość jeszcze ok 5 min gdy szparagi będą miękkie
W kuchennej krainiewarto także przygotować coś lżejszego, aby dać odpocząć naszej wątrobie :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 piersi z kurczaka 1 seler naciowy 1 mała sałata lodowa 4 mandarynki 1 l bulionu lub rosołu SOS 200 g jogurtu greckiego 1 ugotowane żółtko 2 łyżki bulionu z gotowania 2 łyżki przyprawy curry szczypta cukru sól pieprz Piersi w całości wkładamy do gotującego się(...)bulionu i na minimalnym płomieniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie filety wyłączamy, odkrywamy i zostawiamy do przestygnięcia w bulionie. Do naczynia w którym będziemy robili sos odlewamy 2 łyżki płynu, aby wystygł. Selera dzielimy na łodygi i jak najdokładniej obieramy, czyli staramy się ściągnąć łykowate nitki. Kroimy w drobne plasterki i przekładamy do miski. Mandarynki obieramy
Kuchnia od dwojgaduża biała cebula, 1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze, 100 g czerwonej kapusty, 300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą Hortex, ok. 700 ml bulionu, 1 łyżka masła, pieprz czarny grubo mielony do smaku, listki świeżej mięty, ser żółty twardy np. grana padano, marynata: 4 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 płaska łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki pieprzu czarnego(...)mieszamy i pozostawiamy na czas przygotowania pozostałych produktów. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem cukru i soli. W rondelku podgrzewamy bulion i pozostawiamy na małym ogniu, ma być cały czas gorący. Kapustę czerwoną szatkujemy na cienkie paski i sparzamy gorącą wodą. Do cebuli dodajemy mrożone orientalne warzywa, ryż i całość podgrzewamy
Moniki Smakołykiząbki czosnku · 5-6 suszonych pomidorów w oliwie. · 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego warzywnej (lub z kostki bulionowej BIO (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością) + 1 szklanka do zapiekania · 2 ziarna ziela angielskiego(...)łyżeczce bazylii i oregano · sól, pieprz, ostra czerwona papryka do smaku · 1 łyżka oliwy · Około 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego Przygotowanie gołąbków: · Liście kapusty gotuj chwilę we wrzątku aż lekko zmiękną. · Na rozgrzaną patelnię wlej połowę
Moja Mama Gotujedzień do picia w kubku, a jako krokiety lub paszteciki. Polecam wszystkim. Barszcz jest robiony dwa dni, dlatego jeśli macie ochotę na pyszny barszczyk to już dzisiaj nastawiajcie bulion. :) Przepis nie jest skomplikowany, a każdy kto spróbuje, na pewno nie będzie żałował. przepis na uszka znajdziecie tutaj : Uszka przepis na krokiety znajdziecie tutaj: Krokiety A teraz(...)ząbków czosnku, 2 kostki grzybowe BIO lub zwykłe, majeranek, około 4,5 litra wody 1 lub 1,5 cytryna Wykonanie: 1. Proces przygotowania barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Marchewki, pietruszkę i seler - obieramy myjemy, seler dzielimy na mniejsze części, białe części pora myjemy. Warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 4,5 l wody dodajemy
Mój pomysł naPrzygotowałam dzisiaj pyszne kremowe risotto z dodatkiem warzyw i kawałkami piersi z kurczaka. Do przygotowania wykorzystałam koncentrat bulionu drobiowego Krakus- który nie zawiera konserwantów i jest świetną bazą do zup lub sosów. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 cebula 1 czerwona papryka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 bulion drobiowy Krakus 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka(...)głębokim garnku. Kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i podsmażam chwilę w garnku z cebulą i czosnkiem. Dodaję ryż i chwilę go podsmażam, następnie dolewam połowę bulionu. Paprykę kroję w kostkę, kukurydze odsączam z wody, całość wrzucam do garnka. Dolewam pozostałą część bulionu, wsypuję pół łyżeczki papryczki w proszku i gotuję przez około 15 minut
Kukuleczkijedynie 30kcal! Składniki (4 porcje): 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (użyłam pół średniej dyni piżmowej) 400g pieczarek 1 duża cebula podwójna pierś z kurczaka ok. 1 litr bulionu warzywnego lub bulionu z domowej bulionetki 300g ryżu arborio lub takiego, który akurat posiadacie 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka kurkumy mała łyżeczka cynamonu mała łyżeczka imbiru łyżeczka papryki słodkiej(...)rondelku (aż do zredukowania wytrąconej wody). W tym czasie d ynię obierz ze skórki za pomocą obieraczki i pokrój w małą kostkę. Cebulę poszatkuj. Jeśli będziesz używał bulionu robionego na podstawie domowej bulionetki warzywnej , to po prostu około 2-2,5 łyżki bulionetki (możesz dodać więcej, ale próbuj i kontroluj smak) rozpuść w 1 litrze przegotowanej wody. Kurczaka
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńzazwyczaj jada się ją na obiad. Tradycyjnie Paella powinna być spożywana z naczynia, w którym ją przyrządzano. Gotowi na podróż do Hiszpanii? Składniki na ok. 4 duże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody z Brazylii pół obranej cebuli obrana pietruszka 2 duże marchewki kawałeczek kapusty włoskiej kawałek pora kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki oliwy extravergine(...)łyżki sosu rybnego 2 szczypty nitek szafranu sól prosto z młynka do smaku ( z solą trzeba uważać gdyż sos rybny i sojowy jest dostatecznie słony) Z podanych składników ugotować bulion, powoli i pod przykryciem. Po wyłączeniu gazu zostawić na około pół godziny, następnie przecedzić i odstawić na bok. Bulion można przygotować znacznie wcześniej. Pozostałe składniki Rama smaż jak szef kuchni
Z Kuchni Do Kuchnijesienno-zimowym.Zupa ta wywodzi się z prostej, rustykalnej kuchni, z czasów gdy cebula była jednym z łatwiej dostępnych warzyw. Z czasem jej receptura zmieniała się. Zaczęto ją gotować na bulionie zamiast wody , z dodatkiem białego wina i koniaku. Tego trzeba spróbować! Składniki / na ok 6 porcji : 900 g obranej cebuli 2 łyżki oliwy(...)łyżki klarowanego masła 1,5 l bulionu lub wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej) 4 ząbki czosnku 60 ml koniaku 250 ml białego wytrawnego wina sól , tymianek , pieprz dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu comté lub gruyère) Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki , czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym
Aromatyczne Podróżesłodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól i świeżo zmielony pieprz 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie) 150 ml mleka 400 - 600 ml bulionu (najlepiej drobiowego) 200 g ryżu do risotto - arborio 3 łyżki siekanej natki pietruszki kilka łyżek tartego parmezanu (według uznania) WYKONANIE: Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw kurkumą, obiema paprykami, solą(...)dynię oraz ryż. Wymieszaj całość, aż ryż okryje się tłuszczem ze smażenia. Jeśli używasz wina, wlej je i odparuj. Jeśli nie, od razu wlej mleko oraz około 1 chochlę bulionu. Wymieszaj potrawę dokładnie i kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodaj kolejną porcję bulionu i ponownie zamieszaj. Czynność tę powtarzaj do wyczerpania się bulionu - trwa to około 15 minut - jeśli ryż
Słodko-Słony Świat Ilonyproblemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion(...)szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone
cool and mintydanie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu wystąpiła słonawa feta. Pycha(...)sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 ml cydru (1 szklanka) 600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 1 łyżka posiekanych igieł świeżego rozmarynu szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego cynamonu sól morska, świeżo mielony pieprz
Poezja smakunadchodzące zimowe obiady. Doskonale rozgrzewa jako przystawka przed głównym daniem. Bez problemu nadaje się jednak na wszystkie pory roku. To naprawdę zaskakująca zupa. SKŁADNIKI: 1 łyżka oliwy 1 litr bulionu drobiowego 4 cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki soku z limonki 2-3 łyżki soku z cytryny cytryny garść listków świeżej mięty 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego(...)mąkę rozpruszajac ją po całej powierzchni. Mieszać cebulkę nie przerywając przez ok.2 minuty aż masa zgęstnieje a mąka nieco się zaparzy i straci mączysty posmak. Dodawać do cebulki porcjami bulion za każdym razem mieszając aby rozprowadzać na gładki gęstniejący bulion. Dodawać bulion do wyczerpania. Po dodaniu całego bulionu zwiększyć na maksa ogień aby zupa się zagotowała, a wtedy znów zmniejszyć
Sztuka gotowania w/g Samirytego dania. Dla tych, którzy twierdzą, że chłodnik to jogurt wymieszany z ogórkiem, proponuję go w wersji lekko podrasowanej ;) Moja wersja opiera się, oprócz oczywistych składników, na wcześniej przygotowanym bulionie, mocno warzywnym. Kiedyś pisał już o tym, że od czasu do czasu lubię przygotować większą porcję bulionu i zamrozić go. Jeśli akurat taki posiadam, to go wykorzystuję i po sprawie(...)wody, bardziej duszę niż gotuję marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę, ząbek czosnku, a to wszystko lekko doprawione- zielem angielski, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gdy warzywa się ugotują, a bulion lekko zredukuje- odcedzam i w tak przygotowanym wywarze gotuję dwa średniej wielkości buraki pokrojone w kostkę. Na koniec gotowania dorzucam posiekaną botwinę i gotuję jeszcze jakieś 2 minuty- liście lekko
Pichceniomaniapodana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego 1 serek azotowany np. philadelfia (125gram) sól(...)pieprz łosoś wędzony serek Wykonanie: 1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu
Fiolka w kuchni