jedynie 30kcal! Składniki (4 porcje): 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (użyłam pół średniej dyni piżmowej) 400g pieczarek 1 duża cebula podwójna pierś z kurczaka ok. 1 litr bulionu warzywnego lub bulionu z domowej bulionetki 300g ryżu arborio lub takiego, który akurat posiadacie 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka kurkumy mała łyżeczka cynamonu mała łyżeczka imbiru łyżeczka papryki słodkiej(...)rondelku (aż do zredukowania wytrąconej wody). W tym czasie d ynię obierz ze skórki za pomocą obieraczki i pokrój w małą kostkę. Cebulę poszatkuj. Jeśli będziesz używał bulionu robionego na podstawie domowej bulionetki warzywnej , to po prostu około 2-2,5 łyżki bulionetki (możesz dodać więcej, ale próbuj i kontroluj smak) rozpuść w 1 litrze przegotowanej wody. Kurczaka
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńzazwyczaj jada się ją na obiad. Tradycyjnie Paella powinna być spożywana z naczynia, w którym ją przyrządzano. Gotowi na podróż do Hiszpanii? Składniki na ok. 4 duże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody z Brazylii pół obranej cebuli obrana pietruszka 2 duże marchewki kawałeczek kapusty włoskiej kawałek pora kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki oliwy extravergine(...)łyżki sosu rybnego 2 szczypty nitek szafranu sól prosto z młynka do smaku ( z solą trzeba uważać gdyż sos rybny i sojowy jest dostatecznie słony) Z podanych składników ugotować bulion, powoli i pod przykryciem. Po wyłączeniu gazu zostawić na około pół godziny, następnie przecedzić i odstawić na bok. Bulion można przygotować znacznie wcześniej. Pozostałe składniki Rama smaż jak szef kuchni
Z Kuchni Do Kuchnijesienno-zimowym.Zupa ta wywodzi się z prostej, rustykalnej kuchni, z czasów gdy cebula była jednym z łatwiej dostępnych warzyw. Z czasem jej receptura zmieniała się. Zaczęto ją gotować na bulionie zamiast wody , z dodatkiem białego wina i koniaku. Tego trzeba spróbować! Składniki / na ok 6 porcji : 900 g obranej cebuli 2 łyżki oliwy(...)łyżki klarowanego masła 1,5 l bulionu lub wody (jeśli chcemy by zupa była gęstsza , bulionu dajemy mniej) 4 ząbki czosnku 60 ml koniaku 250 ml białego wytrawnego wina sól , tymianek , pieprz dodatkowo : bagietka lub inne pieczywo , starty ser (typu comté lub gruyère) Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki , czosnek przecisnąć przez praskę. W dużym
Aromatyczne Podróżesłodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól i świeżo zmielony pieprz 1,5 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie) 150 ml mleka 400 - 600 ml bulionu (najlepiej drobiowego) 200 g ryżu do risotto - arborio 3 łyżki siekanej natki pietruszki kilka łyżek tartego parmezanu (według uznania) WYKONANIE: Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw kurkumą, obiema paprykami, solą(...)dynię oraz ryż. Wymieszaj całość, aż ryż okryje się tłuszczem ze smażenia. Jeśli używasz wina, wlej je i odparuj. Jeśli nie, od razu wlej mleko oraz około 1 chochlę bulionu. Wymieszaj potrawę dokładnie i kiedy ryż wchłonie cały płyn, dodaj kolejną porcję bulionu i ponownie zamieszaj. Czynność tę powtarzaj do wyczerpania się bulionu - trwa to około 15 minut - jeśli ryż
Słodko-Słony Świat Ilonyproblemów nawet początkującym kucharzom. Najlepiej przygotować wcześniej wszystkie składniki, odmierzyć właściwe porcje, pokroić warzywa, pierś kurczaka i kiełbaskę chorizo. Później wystarczy podsmażyć wszystko z przyprawami, dodać ryż i zalać bulionem. Dzięki temu, że ryż gotuje się ze wszystkimi dodatkami, niesamowicie chłonie smaki i aromaty. Ważny jest rodzaj ryżu, jakiego użyjemy. Powinien być okrągły, taki jak do risotto, np. arborio. Bulion(...)szafranem (lub woda z dodatkiem sosu sojowego) w momencie dodawania na patelnię powinien być mocno gorący. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 litr bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone
cool and mintydanie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem, jak i z dynią, a w roli parmezanu wystąpiła słonawa feta. Pycha(...)sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 ml cydru (1 szklanka) 600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 1 łyżka posiekanych igieł świeżego rozmarynu szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego cynamonu sól morska, świeżo mielony pieprz
Poezja smakutego dania. Dla tych, którzy twierdzą, że chłodnik to jogurt wymieszany z ogórkiem, proponuję go w wersji lekko podrasowanej ;) Moja wersja opiera się, oprócz oczywistych składników, na wcześniej przygotowanym bulionie, mocno warzywnym. Kiedyś pisał już o tym, że od czasu do czasu lubię przygotować większą porcję bulionu i zamrozić go. Jeśli akurat taki posiadam, to go wykorzystuję i po sprawie(...)wody, bardziej duszę niż gotuję marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę, ząbek czosnku, a to wszystko lekko doprawione- zielem angielski, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gdy warzywa się ugotują, a bulion lekko zredukuje- odcedzam i w tak przygotowanym wywarze gotuję dwa średniej wielkości buraki pokrojone w kostkę. Na koniec gotowania dorzucam posiekaną botwinę i gotuję jeszcze jakieś 2 minuty- liście lekko
Pichceniomaniapodana z pszenno-żytnim chlebie z makiem i wędzonym łososiem atlantyckim. Krem brokułowo-ziemniaczany Składniki: 1 brokuł o wadze 400-500gram 3 średnie ziemniaki 1-1,5l bulionu warzywnego (włoszczyzna,3-4 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego,2liście laurowe) 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku łyżka masła/oliwy/oleju rzepakowego 1 serek azotowany np. philadelfia (125gram) sól(...)pieprz łosoś wędzony serek Wykonanie: 1. Ugotuj bulion warzywny lub zastąp go ugotowanym wcześniej rosołem/bulionem z lodówki(albo proszkiem,eko kostką,ale nie polecam -lepiej ugotuj bulion-obierasz warzywa i bulion "sam" się gotuje.) (wlej do garnka 1,5 litra wody, dodaj przyprawy i obrane warzywa:por,pietruszka,marchewki,seler i gotuj wolno około godziny) 2. Na łyżce tłuszczu
Fiolka w kuchniprostocie siła”. Niby nic a jednak foodgasm jednym słowem. Musicie spróbować ! Pamiętaj: Ryż musi być włoski. Kup Arborio lub Carnaroli. Wino. Nadaje ono risottu – głębię. Użyj białego wytrawnego. Bulion. Najlepiej warzywny lub łagodny drobiowy. Powinno być go objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g kurek 2/3 szklanki ryżu arborio(...)szklanki białego wina 1 – 2 szalotki 2 ząbki czosnki 1 pęczek natki pietruszki około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina do posypania dania Wykonanie: Kurki oczyść, przepłucz pod bieżącą wodą, następnie je osusz. Odstaw. Większe
Moja pasja smakusprawnie i szybko. Dajemy im odciec z wody na papierowym ręczniku i kroimy je drobno. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion cały czas na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę siekamy na mgiełkę, drobniutko. Boczek kroimy w drobną kostkę. W rondlu rozgrzewamy(...)cebulą, mieszając, około 6 minut. Puszczą trochę wody która zaraz odparuje. Wrzucamy do rondla suchy ryż, dodajemy wysmażony boczek i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy 2- 3 łyżki wazowe wrzącego bulionu. Mieszamy, gotując całość na małym ogniu. Nie dolewamy więcej płynu do chwili, gdy ryż zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka
Karo in the Kitchenciągłe mieszanie w garnku. Myśli w głowie same się układają, a Ty zastanawiasz się w tym czasie tylko o tym, czy to już dobry moment by dolać więcej bulionu i uśmiechasz się od ucha do ucha, patrząc jak ryż wesoło pęcznieje i nabiera pięknej żółtej barwy. PS. Dla pełnych efektów polecam otworzyć butelkę wina już w trakcie gotowania. :D * SKŁADNIKI(...)porcje 200 g ryżu arborio 1 łyżka klarowanego masła 1 biała cebula 1 łodyga selera naciowego 50 ml białego wina 600-800 ml bulionu z warzyw kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy) 1 żółtko 1 cytryna 50 g parmezanu świeży rozmaryn świeżo mielony biały pieprz * PRZYGOTOWANIE Wstaw bulion na mały ogień tak, aby był cały czas gorący. Wrzuć nitki szafranu
Food SquareDelikatny, aromatyczny i pyszny bigos z młodej zielonej kapusty. Z dodatkiem plasterków wiejskiej kiełbaski, marchewki, listków szpinaku i sporej ilości świeżego koperku. Całość uduszona w niewielkiej ilości domowego bulionu. Doprawiona szczyptą kminku, listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu(...)kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 1 łyżka mąki + 1 łyżka masła + 50 ml bulionu lub wody 1 garść świeżego szpinaku (można dać więcej) 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: pół łyżeczki kminku
cool and mintyjest gęsta, sycąca i pyszna. Dziś przedstawiam Wam szybką wiosenną wersję tej zupy pełną zielonych warzyw - fasolki, szparagów, groszku i cukinii, z dodatkiem ziołowego pesto. Jeżeli macie gotowy bulion warzywny (lub użyjecie ekologicznej kostki), zrobienie tego dania zajmie Wam naprawdę tylko kilka chwil. Do przygotowania zupy możecie wykorzystać Wasze ulubione zielone warzywa . W czerwcu wybór jest przeogromny - szparagi(...)rozrósł, więc po prostu ciachnęłam wszystkie rośliny jak leci :P Przepis na zielone minestrone dodają do akcji Błyskawiczne piątki . Zielona zupa minestrone Składniki / na 4-5 porcji: 1 litr bulionu warzywnego 200 g makaronu nitki (lub innego makaronu do zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti) 10-12 małych młodych ziemniaków ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki
Chilli Czosnek i Oliwaryżem jest równie pyszna jak z ziemniakami i na stałe zagości w naszej domowej karcie zup. Kto jeszcze nie próbował musi koniecznie spróbować. składniki: ok 3 l bulionu 1 szklanka białego ryżu 1 duża marchewka 4 duże kiszone ogórki 450 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz Do garnka wlać bulion i zagotować. Marchewkę obrać(...)zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do garnka z bulionem. Gdy bulion się zagotuje wsypać ryż. Gotować na wolnym ogniu aż ryż bedzie prawie miękki. W międzyczasie przygotować pulpeciki. Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić masę. Następnie uformować małe kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego. Gdy ryż będzie już prawie
Monia miesza i gotujeKolor uzyskany dzięki szafranowi. Pyszne, zapewniamy. Składniki 400 g ryżu arborio 100 g startego parmezanu 1 cebula sól biały pieprz szafran 1,25 l bulionu 4 łyżki masła (ja użyłem irlandzkiego Kerrygold) Przygotowanie W rondlu rozpuściłem łyżkę masła, zeszkliłem posiekana cebulę. Dodałem drugą łyżkę masła. Jak masło się rozpuściło wsypałem ryż. Ciągle mieszając smażyłem go 2 minuty(...)średnim ogniu. Gdy ryż zrobił się szklisty wlałem łyżkę wazową bulionu. Gotowałem, aż ziarna ryżu wchłonęły płyn, od czasu do czasu mieszałem. W odrobinie bulionu roztarłem nitki szafranu. Dodałem je do ryżu razem z następną porcją bulionu. Gotowałem jeszcze przez ok. 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion. Gdy risotto było kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąłem
R'n'G Kitchen