pieczonych buraków jest naprawdę niezwykła. Bardzo lekka, kremowa, w smaku nie przypomina barszczu, za to wręcz oszałamia kolorem. Delikatnie słodka od jabłek, lekko kwaskowa od balsamico, aromatyczna od bulionu i pieczonych buraków. Choć lekka, to sycąca. I ten kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu(...)bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie) sól, pieprz 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki octu balsamicznego ok. 100 g sera typu feta (twardego, nie może być miękki) 1 łyżka masła
Pociąg Do KuchniBardzo sycący i bardzo smaczny krem z ciecierzycy, który ukoi nasze podniebienie. Dzięki bulionowi warzywnemu nasza zupa będzie miała intensywny smak, który dodatkowo podkreślą pomidory, dodajmy do tego sporo ciecierzycy i gotowe. Gotowanie bulionu i moczenie ciecierzycy są czynnościami długotrwałymi, więc pracę musimy zaplanować sobie odpowiednio wcześnie :) Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy(...)ciecierzycy suchej - 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych, jak ktoś ma) - pół łyżeczki sody oczyszczonej - sól, pieprz Bulion warzywny: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek Kilka liści selera Kilka liści lubczyku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie
Bananowe Polewarzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu , najlepiej drobiowego. Perliczka w warzywach i śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie, podana z puree ziemniaczanym i warzywami oraz łagodnym i szczególnie smacznym(...)sosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego
Kulinarna Pokusakostką rosołową – choć w przypadku niektórych dań jest faktycznie mocno niezalecana, to tu możecie ją z powodzeniem wykorzystać. Zupa ze zdjęcia została zresztą przygotowana w połowie z własnej roboty bulionu drobiowego, a w połowie z kostkowego. Jedyne o czym musicie pamiętać to okoliczność, że bulion z kostki jest zwykle dość słony – patrz uwagi pod przepisem. Jest to również jedna(...)ryżu 2/3 puszki kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy (150g) 1-2 płaskie łyżeczki soli (patrz uwagi) 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili) 2 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu drobiowego (własnego lub z kostki) Instrukcje Marchewkę i seler obieramy, po czym kroimy w słupki o grubości ok. 5 mm i długości kilku centymetrów. Z filetu z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki
Kulinarna PokusaKolejne dobrze wszystkim znane danie kuchni chińskiej - bulion z pierożkami wonton. Ponieważ zostało mi trochę bulionu drobiowego z przyrządzania zupy Tom Kha Gai , nie zastanawiałam się zbyt długo :) Pierwszy raz w życiu sama robiłam ciasto na pierożki. Zabawy było co nie miara, jednak po około dziesiątym krążku krążku ciasta załapałam o co chodzi ;) Przepis na farsz znalazłam na stronie Słodko(...)Kwaśny . Zapraszam do gotowania! P.S. Nie zraźcie się ilością ciasta. Nadmiar można spokojnie zamrozić na następny raz :) BULION Z PIEROŻKAMI WONTON Ciasto wonton (72 krążki*): 1 jajko 1/3 szklanki wody 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki
Tajskie smakikcal Pyszna i rozgrzewająca oraz sycąca zupa z soczewicy rodem z bliskiego wchodu. Prosty przepis na zupę z soczewicy do szybkiego wykonania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 L bulionu warzywnego 400 g ugotowanej soczewicy 400 g pomidorów bez skórki lub puszka krojonych 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy 150 g suchego makaronu 3 łyżki koncentratu(...)łyżki delikatnej oliwy lub masła klarowanego, ustawić średnią moc palnika i podsmażyć przez 5 min cebulę posiekaną na większe kawałki i czosnek pokrojony w plasterki. Po tym czasie wlać bulion warzywny, dodać ugotowaną soczewicę i pomidory obrane ze skórki i posiekane. Gotując zupę z soczewicy na małym ogniu dodać kolejno przyprawy i zioła. W międzyczasie, gdy zupa będzie się powoli
ProstePesto.pltartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka płaska soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka cukru 1/2 ząbka czosnku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej(...)cebulę i czosnek, przyprawy, wbić jajko i dodać bułkę tartą. Całość dokładnie wyrobić ręką, formować małe pulpety, obtoczyć w mące i ułożyć na czystym blacie. Do osobnej miski wlać bulion i dodać przecier pomidorowy lub passatę pomidorową, cukier i oregano. Na koniec rozgrzać dużą patelnię, wlać olej, układać obok siebie pulpety i podsmażyć z każdej strony przez
ProstePesto.plpieska czy innego zwierzaka, który wysmarowany rozbełtanym jajkiem bardzo szybko się piekł w piecu. Żal mi było go potem zjadać. Co zapamiętałam z robienia kaszanki? To, że do wrzącego bulionu mama dodawała kaszę i nigdy jej nie gotowała. Garnek z wrzącym bulionem stał na stołku na środku kuchni, mama w nim mieszała i czekała…, ja też, aby pojeść trochę pysznej(...)rosołu było jak najmniej. Zawsze możemy dolać gotującej wody, jak za dużo się jej wygotuje. Mięso wyjmujemy stopniowo do miski w miarę jak się ugotowało . Przecedzamy bulion aby pozbyć się przypraw i odstawiamy na czas mielenia mięsa. Mielimy ugotowany boczek i podgardle na sitku o większych oczkach resztę mięsa na oczkach małych doprawiamy przyprawami. Jest o tyle dobrze, że możemy
Leśny Zakątekkremowy – Obłędnie przepyszny ILOŚĆ PORCJI: 4 PORCJE CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT SKŁADNIKI: – Serek topiony śmietanowy – 300g – Cebula biała – 2 sztuki – Czosnek – 2 ząbki + 1 ząbek do natarcia grzanek – Bulion warzywny – 500 ml / kiedy nie mam swojego używam gotowy Winiary ze słoiczka / – Olej kokosowy lub oliwa – Liście świeżej mięty – Dymka – Pieprz czarny świeżo mielony – Bagietka, ciabata – 8 kromek PRZEPIS: 1. Cebule(...)będzie zmiksowana. 2. Przełóż na patelnię lub do garnka z nieprzywierającą powłoką i zeszklij na łyżce oliwy lub oleju kokosowego. 3. Do gotowej cebuli i czosnku wlej 500 ml bulionu, zamieszaj i zagotuj. 4. W między czasie przygotuj grzanki. Nasmaruj je sowicie przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i grilluj na patelni grillowej bądź zwykłej nasmarowanej delikatnie oliwą. 5. Do zagotowanego
globuskulinarnyCoxinhas to brazylijskie pierożki (ze względu na panierkę niektórzy nazywają je krokietami) przyrządzanie na bazie bulionu z farszem z kurczaka i serka oraz wyglądem przypominające łezkę lub podudzie (nóżkę) kurczaka. Kształt i wygląd od dawna mnie fascynowały i postanowiłam zrobić u siebie, ale w wydaniu wegetariańskim. Pracy przy nich sporo, jak to przy pierogach, ale klei się zdecydowanie łatwiej(...)soczewicy wymieszałam czerwoną z zieloną w stosunku 1:1) 300 ml wrzątku łyżka masła pół cebuli pół łyżeczki kozieradki sól pieprz 3 gałązki natki pietruszki 3 "trójkąciki" serka topionego Bulion 3 marchewki pół pietruszki ćwiartka selera mała cebula pół łyżeczki kozieradki łyżeczka suszonego lubczyku suszona papryczka sól Ciasto 600 ml bulionu 2 łyżki masła 600 ml mąki pszennej uniwersalnej + mąka
Weekendy w domu i ogrodzieświęta taką babkę miałam na stole 1 litr bulionu drobiowego 200 g ugotowanego filetu z kurczaka 2 ugotowane marchewki mała puszka groszku konserwowego 7 ugotowanych jajek przepiórczych 6 łyżeczek żelatyny Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie i odstawić do wystygnięcia. Przygotować formę silikonową do babki,na dno wlać trochę zimnego bulionu i odstawić do stężenia. Następnie w równych odstępach(...)ułożyć obrane jajka przepiórcze,wsypać porcję groszku,zalać bulionem i odstawić do stężenia.Na stężałą warstwę włożyć połowę ugotowanego i drobno pokrojonego fileta oraz pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Ponownie zalać porcją bulionu i odstawić. Na marchewkę wsypać resztę groszku i resztę fileta,zalać pozostałym bulionem i firmę z galaretą wstawić na kilka godzin a nawet całą noc do lodówki. Gotową
Kolorowa kuchnia ElkiCoś wspaniałego! Składniki: brokuł 200g groszek 200g fasolka szparagowa 250g cukinia 300g cebula 2 zągbi czosnki przeciśniętego przez praske bulion warzywny 1,5l 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, zioła) garść rukoli pare orzechów Przygotowanie: 1. Cebulka zarumienić w garnku z rozgrzanym olejem i dodać zielone warzywa pokrojone w kostkę. 2. Po paru(...)zalać całość bulionem i gotować do miękkości warzyw. 3. Cztery chochelki bulionu odstawić na bok do momentu aż ostygnie i włożyć na pare minut do lodówki, jeśli używamy blendera kielichowego. 4. Wyłowić warzywa za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć do blendera (w mojej wersji dodałam jeszcze marchewki i pietruszkę potrzebną do przygotowania bulionu). 5. Przyprawić do smaku czosnkiem i przyprawami
FITBUuKślimaków w skorupkach* 3 łyżki masła, 2 cebule, cukier, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki posiekanego rozmarynu, 15 g grzybów suszonych, 250 ml kaszy pęczak, około gorącego 750 ml bulionu (u mnie z gęsi z wołowiną), sól, pieprz świeżo mielony 80 g zimnego masła, 3 łyżki świeżo startego parmezanu, płatki parmezanu do wykończenia dania, Uśpione, umyte ślimaki wrzucić do wrzącej wody(...)kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę podsmażyć na 3 łyżkach masła. Dodać ślimaki, podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać rozkruszone grzyby, czosnek, rozmaryn i kaszę, chwilę smażyć. Wlać około 150 ml bulionu, gotować aż płyn odparuje. Dalej stopniowo wlewać bulion (około 150 ml za jednym razem) i smażyć mieszając. Gdy płyn odparuje dolać kolejną porcję bulionu. Gotować około 30 – 35 minut. Jeżeli
królestwo garówpomiędzy bezalkoholową piña colada a lemoniadą z pomarańczami i miętą. Oczywiście, w wersji dla czasooszczędnych, polecam również wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina Wykonanie RISOTTO Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i utrzymuj wysoką temperaturę, bo bulion musi być cały czas w stanie gotowości : ) Sparz wrzątkiem limonkę, osusz ją i zetrzyj z niej skórkę przy pomocy tarki z bardzo(...)smaż przez chwilę (dosłownie minutę) ciągle mieszając, tak by ryż cały pokrył się tłuszczem. Wlej mleko kokosowe, sok z limonki i skórkę, wymieszaj. A teraz zacznij zabawę z bulionem przy pomocy chochli – wlej jedną chochlę gorącego bulionu i gotuj na małym ogniu do chwili, gdy ryż wchłonie bulion. Staraj się nie mieszać ryżu. Powtarzaj czynność i powtarzaj i zajmie
Eat me! Fit me!Bulion znany jest każdemu z nas. Bez niego nie obędzie się żadna zupa, żadne przeziębienie ani żaden rodzinny, niedzielny obiad. Chociaż dzisiaj, jak w wielu dziedzinach życia, możemy pójść na skróty i użyć kostki rosołowej bądź bulionu w kostce, to jednak smak prawdziwego bulionu jest nie do podrobienia. Artykuł Buliony pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE