bulion - 9142 przepisów

Zupa rybna na bulionie z lanymi kluseczkami 207

delikatne rosołowe, z lanymi kluskami i dużymi kawałkami gotowanej ryby? Podobną zupę rybną jedliśmy w restauracji po Złotym Linem w Łasku, tam jednak zupa rybna była również przygotowana na bulionie, ale z dodatkiem sandacza i z francuskimi kluseczkami. Jednym ze składników zupy rybnej, którą ja przygotowałam był świeży łosoś i bulion warzywny. Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa(...)rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Tym razem ugotowałam bulion warzywny na dużej ilości warzyw, wykorzystałam z niego 800 ml czystego bulionu, dodałam do niego kawałki świeżego łososia, które gotowały się niezbyt długo. Ugotowany łosoś apetycznie komponował się z prawdziwym, warzywnym bulionem. Dodatek suszonego koperku i tartej marchewki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bulion z kaszką wersja Mamy 197

Ponieważ mnie totalnie odrzuciło od kuchni , pałeczkę przejęła Mama. Doszła do wniosku , że najlepiej jej wyjdzie i ( najlepiej mi posłuży ) bulion z kaszką .Ja tez taki gotuję , ale w wersji Mamy jest trochę inny - a na pewno smaczniejszy bo nie ja musze gotować. Sami wiecie jak to jest - jeśli ktoś ugotuje i poda to smakuje dwa razy lepiej. Czas(...)szklanki wody 4 łyżeczki kaszki manny 2 listki lubczyku Obrać i umyć włoszczyznę   . Część świeżych liści selera i pietruszki - bo było ich bardzo dużo - nie włożyła Mama do bulionu bo byłby za intensywny ziołowo. Umyte i osuszone zostały zamrożone. Ćwiartkę kurczaka umyć i podzielić na 3 części. Ułożyć w garnku mięso i włoszczyznę ( nie dodawać jeszcze lubczyku ) , ziarna czarnego

Buniabaje w kuchni
Zupa koperkowa z ziemniakami 85

Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 1 godz.  30 min. Kalorie 90 kcal Prawdziwa zupa koperkowa gotowana z talarkami ziemniaków, zakłócona śmietanką. Gotowana na bulionie jarzynowo drobiowym ma doskonały smak. Składniki: BULION Z JARZYN I DROBIU 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 1 pęczek natki pietruszki kawałek korzenia selera 1 cebula kawałek pora 3 ziela angielskie(...)laurowe 1 kostka rosołowa jarzynowo – drobiowa 2 skrzydełka z kurczaka ZUPA KOPERKOWA 6 ziemniaków 1 pęczek koperku 50 ml śmietanki kremówki 30 % sól i mielony pieprz Sposób przygotowania: BULION Jeśli posiadasz bulion jarzynowo – drobiowy z dnia poprzedniego w ilości 1,5 litra, użyj go do przepisu. Jeśli nie masz bulionu, zupę ugotuj od podstaw. Wszystkie jarzynki umieść

ProstePesto.pl
Bulion warzywny 184

naprawdę istnieje wiele rodzajów bulionów. Już dosyć dawno temu opublikowaliśmy przepis na bulion mięsno-warzywny , gdyż jest on prawdopodobnie najbardziej typową i najczęściej stosowaną jego odmianą. Czasami jednak czy to z racji specyfiki potrawy, czy też np. hołdowania diecie wegetariańskiej, właściwszy będzie bulion ugotowany z samych warzyw. Bulion warzywny jest w pewnym sensie łatwiejszy do przygotowania aniżeli bulion z mięsem(...)Chociażby dlatego, że praktycznie odpada nam nieco uciążliwa czynność odszumowania wywaru (a przynajmniej zostaje sprowadzona do absolutnego minimum). Z drugiej strony, nie każdy wie jak się za bulion warzywny zabrać. Skoro bowiem nie dodajemy mięsa, tracimy również lwią część smaku. Dlatego też do bezmięsnego bulionu dodajemy znacznie więcej warzyw – 2, a nawet 3 razy więcej. Musimy też dodać więcej przypraw

Kulinarna Pokusa
Bulion warzywny z pieczarkami 159

Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których(...)każdy kolejny zamiast wody, ma właśnie wcześniej ugotowany bulion (pierwszy bulion na wodzie, drugi bulion na bulionie pierwszym, trzeci – na bulionie drugim). Dobrze przygotowane buliony wydobywają wszystkie smaki z użytych warzyw. Aby tak było, warzywa powinny być pokrojone najlepiej w cienkie plastry (najlepiej się sprawdza mandolina), ale o jak największej powierzchni – czyli krojone pod lekkim skosem. Dzięki temu

Moja Delicja
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 279

wiem ile straciłam,bo zupa jest naprawdę przepyszna.Prosty przepis i można wykorzystać te części karpia lub innych ryb,które zazwyczaj wyrzucamy.Można z nich przygotować esencjonalny i bardzo smaczny bulion rybny,który jest świetną bazą do przygotowania właśnie dzisiejszej zupy rybnej.Polecam! WYKONANIE BULIONU RYBNEGO: głowa karpia,ogon,płetwy,wszystkie inne resztki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora(...)opalona cebula 2-3 listki laurowe 5-7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1-2 goździki-opcjonalnie sól Z głowy karpia usunąc oczy i skrzela (mogą nadać bulionowi gorzki posmak) i dokładnie wypłukać wszystkie odpadki rybie na bulion warzywa obrać,pokroić na mniejsze kawałki,cebulę przekroć na pół,opalić, wraz z resztkami ryby i przyprawami zalać zimną wodą i powoli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekkie risotto z pieczarkami i groszkiem #sprytnieizdrowo 176

Przygotujecie je w pół godziny, a smak zaskoczy niejedną osobę. Nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację przy winie. Przy okazji wypróbowałyśmy też nowość od Krakusa - koncentrat bulionu. Więcej przeczytacie poniżej. Zapraszamy do lektury. Czego potrzebujemy? 200 g ryżu (lub 2 woreczki), 250 g pieczarek pół puszki groszku butelka bulionu Krakus (drobiowego lub warzywnego) 1,5 litra wody(...)miseczki. Cebulę kroimy drobno. Do tej samej patelni wrzucamy cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do czasu aż się zeszklą. Wsypujemy ryż i mieszamy z zeszkloną cebulką. Dolewamy bulion Krakus rozrobiony z wodą. Płyn należy dolewać stopniowo - zawsze tylko tyle żeby przykryło ryż. Kiedy ryż wsiąknie bulion, dolewamy kolejną porcję - czynność powtarzamy do momentu, aż skończy nam się bulion

two broke sisters
Bulion drobiowy na pieczonych kościach 186

Znakomity bulion drobiowy, wymaga jedynie czasu, gdyż przygotowanie zabiera ładnych parę godzin. W nagrodę dostajemy, naprawdę esencjonalny bulion, o pięknym kolorze. Do mojego, oprócz kurzych skrzydeł , trafiły kaczy korpus  oraz    szyja  i  skrzydełka z perliczki . Gdyby jeszcze ilość szuflad w zamrażarce była większa! Wspomagałam się przepisem z książki " Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine(...)cebulę bezpośrednio na płycie i czekam aż się mocno przypiecze.  Podpieczone  mięso wrzucić do dużego garnka, zalać 5 litrami zimnej wody , zagotować. Na ogół przepisy podają żeby bulion w tym momencie odszumować , ja dawno przestałam to robić i nie sądzę aby miało to wpływ na smak bulionu. Po zagotowaniu dorzucić podpieczone warzywa, dodać por, czosnek (1/2 główki

Stare Gary
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 147

Nasze babcie wierzyły, że dobry bulion leczy. I miały rację. Dobry rosół nie tylko rozgrzeje, lecz także dostarczy witamin, gorzej przyswajalnych z surowych warzyw. To ważne zwłaszcza dla osób walczących z przeziębieniem czy grypą. Hamuje wydzielanie śluzu, nie mówiąc o tym, że jest naturalnym inhalatorem dla dróg oddechowych. Okazuje się, że bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejszając stan(...)zapalny w organizmie i łagodząc objawy infekcji. Jest daniem występującym w każdej części świata. W Azji do bulionu gotowanego przez wiele godzin dodaje się, oprócz makaronu wieprzowinę, kaczkę, kurę albo owoce morza, a także świeże dodatki: kiełki soi, chili, kolendrę, trawę cytrynową, sok z limonki. W mojej kuchni często pachnie gotującym się rosołem z kury, który podaję tradycyjnie z makaronem

Smakowity Blog Kulinarny
DOMOWY BULION WARZYWNY 116

Zamiast stosować bulion z kostki, który nie oszukujmy się należy do najzdrowszych, lepiej mieć zawsze pod ręką domowy bulion i wykorzystywać go jako baza do zup czy sosów. Ja przygotowuję zazwyczaj duży gar bulionu, dzielę na porcje i zamrażam. Przepis na domowy bulion (wywar) jest dziecinnie prosty :) Potrzebujemy: 4 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera seler naciowy 1 por 2 cebule(...)wszystkich stron. Dodać ją do gotowanych warzyw.Całość zagotować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zmniejszyć ogień i gotować min. 1 godzinę. Pod koniec gotowania dorzucamy gałązkę lubczyku. Przecedzamy i bulion gotowy

Walijskie Pichcenie
Bulion na pieczonych wołowych kościach 121

Przepis  na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce! składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru) 2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki 2 łyżki oliwy 1 marchew grubo pokrojona 1 cebula(...)dodać zioła.  Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Podczas gotowania zbierać szumowiny z wierzchu. Gotować na małym ogniu 8 godzin, co jakiś czas szumując, nie doprowadzać do wrzenia, bulion ma lekko "mrugać". Ugotowany przecedzić przez gęste sito. Po ostudzeniu, najlepiej wstawić do lodówki i na drugi dzień zdjąć warstwę tłuszczu. Tak ugotowany bulion można przechowywać w lodówce przez

Stare Gary
Bulion rybny 256

trzeba być nawet specjalnym znawcą czy miłośnikiem dań z ryb, aby wiedzieć, że do ugotowania zupy rybnej warto użyć czegoś trochę innego niż bulion warzywny. Oczywiście szczerze polecamy nasz przepis na „ekspresową” zupę rybną , jest bardzo smaczna, ale już wtedy obiecaliśmy, że pojawi się w tym zakresie coś, co będzie miało trochę więcej ryby w rybie Podstawą będzie, jakby inaczej(...)bulion rybny. Istnieją bardzo różne szkoły odnośnie tego jak ugotować taki bulion. Dlatego w żadnym wypadku poniższy przepis nie jest „jedynym słusznym” rozwiązaniem, jednak naszym głównym celem była jego uniwersalność. Jest on w wersji tyleż podstawowej, co mogącej znaleźć wiele zastosowań. Pierwszym są oczywiście przeróżne zupy rybne, jednak może służyć także jako podstawa do różnych rybnych galaretek. Ten ostatni temat

Kulinarna Pokusa
Bulion mięsno-warzywny 185

zaoszczędzić dużo jakże cennego czasu. Zdarza się jednak, że z różnych względów, zarówno smaku jak i podstawowej kulinarnej przyzwoitości, nie da się użyć kostki i po prostu trzeba ugotować bulion. Np. w prezentowanym na tym blogu przepisie na szynkę w galarecie – zakładającym użycie kilku składników dobrej jakości oraz dużą staranność wykonania. Gdybyśmy zalali to wszystko roztworem kostki, popełnilibyśmy wręcz kulinarną(...)zbrodnię i zniweczyli własną pracę. Poniżej pokazujemy jak ugotować bulion z mięsa i warzyw. Mięsem ze zdjęcia jest wołowina (powinna to być najlepiej chuda rosołowa), ale można użyć też np. nogi z kurczaka, skrzydeł i szyjek z kaczki, albo szyi z indyka. Ma to naturalnie wpływ na smak, więc każdy musi zdecydować jaka wersja bulionu w danym wypadku będzie

Kulinarna Pokusa
Orientalne mięsne kuleczki w bulionie z kurczaka 200

Pozmieniałam nieco ilość poszczególnych składników. Przydatny będzie garnek do gotowania na parze. Zupa i pulpety bardzo smaczne  i sycące składniki (dla 6 osób) zupa ok 1,5 l bulionu drobiowego 200 g grzybków shitake, pokrojonych w cienkie plasterki 180 g sałaty pak choi lub kapusty pekińskiej, pokrojonej w paski 4 cebulki dymki pokrojone w plasterki ( i biała i zielona(...)sosu sojowego  przygotowanie W dużej misce umieścić mięso i pozostałe składniki kuleczek - dobrze wymieszać. Z wyrobionej masy formować małe pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Wyszło mi 31 kuleczek Zagotować bulion, dodać do niego grzyby, czosnek i imbir. Kuleczki ułożyć na wkładce do gotowania na parze i ustawić nad gotującym się bulionem.  Przykryć.  Gotowałam partiami, po 15 sztuk

Stare Gary
Bulion warzywny 128

Był już przepis na bulion drobiowy, czas na wersje dla wegetarian, a mianowicie bulion warzywny :) Można go traktować jako samodzielne danie lub bazę do innych przepisów. Wielokrotnie na naszej stronie pojawiały się przepisy na zupy krem. Bazę do nich zazwyczaj stanowi bulion drobiowy, jednak można go z powodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a   w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet

Kolizje Smaków