gości nie tylko na Wielkanoc. Jest to jedna z ulubionych zup mojego męża, moja zresztą też ;-) . Przepis na mój żurek jest trochę inny niż tradycyjne żurki ponieważ nie odcedzam bulionu i zostawiam wszystkie warzywa. Bardzo lubię smak marchewki, selera czy pietruszki w zupie. Jeżeli ktoś tego nie lubi to przed dodaniem podsmażonej kiełbasy należy go odcedzić. Co do zakwasu(...)zakwas i mi nie wyszedł- nie mam do tego ręki. Jeżeli chodzi o kupny zakwas to według mnie najlepszy jest taki w słoiku, gęsty i wtedy na 4 litry bulionu dajemy go ok. 300 ml, natomiast tego rzadkiego z butelki dajemy ok. 0,5 l. Zakwasy na żurek mają również różną intensywność smaku więc polecam wlać najpierw część zakwasu, spróbować
Passion of CookingSekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym źródłem(...)miso nie jest spożywane samodzielnie, a zawsze jako dodatek i komponent wielu zdrowych potraw. Zupa jest najszybszą i najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja
Karo in the Kitchenuprawiany tylko w okolicach Verony). Te odmiany ryżu mają krótkie, okrągłe ziarna i dużą warstwę skrobi- podczas powolnego, kontrolowanego gotowania uwalniają ją, nadając posiłkowi kremowej konsystencji. Odpowiedni ryż, masło, bulion, wytrawne białe wino, cebula, parmezan- to podstawy każdego risotto. A reszta to już inwencja kucharza, sezonowe produkty, własny dobór smaków i przypraw. Do risotto może być użyty bulion mięsny, rybny(...)warzywny. Najważniejsze, żeby cały czas był bardzo, bardzo gorący, na granicy lekkiego wrzenia. Podczas robienia risotto trzymajcie swój bulion na niskim ogniu, obok. Dolewanie zbyt ochłodzonego bulionu będzie przerywało gotowanie i ryż zostanie twardy. Zawsze lepiej przygotować trochę więcej bulionu niż wymaga przepis, niż później go dorabiać. To, ile płynu wchłonie ryż zależy między innymi od jego gatunku, od tego
Karo in the Kitchenteraz czas wrócić do zajęć. Polecam ten krem wszystkim, którzy z różnych powodów z domu wychodzić nie mogą – krem ten robi się długo, ale (prawie) sam! Wystarczy zagotować bulion, później wymienić bulionowe warzywa na batata, zmiksować, doprawić i gotowe! Składniki: bulion: 1 łyżka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 średniego selera lub 1/3 dużego(...)soli) 1/3 łyżeczki słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka octu winnego białego sól 1/3-1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Bulion – czas przygotowania ok. 1 godzina Warzywa na bulion dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę przekrawamy na pół, seler też na dwie części oraz te warzywa, które nie zmieszczą się
Fill The Bowlszparagi pozostają chrupiące, a danie jest i pyszne, i w pięknych, wiosennych kolorach. Na podstawie przepisu Jamie'go Oliver'a składniki ( 8 porcji) na bazę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana 4-5 łodyg selera naciowego, przycięte, obrane i drobno posiekane 600 g ryżu(...)risotto 250 ml wermutu lub białego wytrawnego wina Na risotto 2 pęczki szparagów, zdrewniałe końce odcięte 700 ml bulionu z warzyw lub z kurczaka 50 g masła 1 mała garść parmezanu, startego, oraz kawałek do przybrania 1 pęczek świeżej mięty, liście oderwane i drobno posiekane skórka i sok z 2 cytryn sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Oliwa
Stare Garyzdrowe i bardzo sycące. Czego chcieć więcej? Składniki na 4 duże porcje: 300 g fileta z łososia 400 g ryżu arborio 100 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 litr bulionu (z kurczaka lub warzywnego, w ostateczności może być z kostki) 1 cebula 50 g masła 50 g sera grana padano 200 g szpinaku mrożonego (liście, nie rozdrobniony) 1 łyżka oliwy(...)sól, pieprz Sposób przygotowania: Bulion postawić na kuchence i pilnować aby był cały czas gorący. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać i ryż i smażyć, cały czas mieszając do czasu aż stanie się lekko przezroczysty. Zajmie to ok. 2 minut. Dodać wino i mieszać aż do jego całkowitego odparowania. Wlać chochelkę gorącego bulionu
Obiad za dychępewnej dozy pikanterii. Zupa z dyni to niezwykle proste i mało czasochłonne w przygotowaniu danie. Z technicznego punktu widzenia wszystko sprowadza się do obrania, pokrojenia i ugotowania na bulionie warzyw, które następnie blendujemy. Cały proces zajmuje około godziny, przy czym zdecydowaną większość tego czasu zupa „robi się sama” To niewątpliwie jedna z potraw stanowiących dowód tego, że smacznie nie zawsze(...)osób) 700g słodkiej dojrzałej dyni bez skóry i pestek 1 średnia marchewka (125g) 1 średnia cebula (150g) 250g ziemniaków 1 duży ząbek czosnku 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 450ml bulionu 2 łyżki masła Do podania natka pietruszki suszone nasiona dyni świeże dyniowe pieczywo Instrukcje Dynię kroimy w grubą 2-3 cm kostkę. Cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy
Kulinarna PokusaPrawdziwe, świeże pomidory. Nie żaden przecier ani koncentrat. Zupa pomidorowa na prawdziwym bulionie, a nie kostce rosołowej. Do tego świeża bazylia. Czy może być coś lepszego? Składniki: – 2 litry bulionu* – 6 pomidorów świeżych (600 g) – 1 puszka pomidorów całych – 1/2 papryczki chilli – świeża bazylia – kwaśna śmietana (kilka łyżek) – 2 marchewki z bulionu(...)mała pietruszka z bulionu – 3 ząbki czosnku – cebula opiekana z bulionu do zmiksowania – sól, pieprz Bulion (prawdziwy): – mięso (w zależności od tego, jaki chcecie uzyskać bulion – drobiowe, wołowe, cielęce) – ok. 1 kg – 2 – 3 litry wody – kilka marchewek – 1- 2 pietruszki (korzeń) – kilka liści z natki pietruszki – niewielki
Pociąg Do Kuchnimożna go też określić mianem „prostego obiadu”. Jakkolwiek nie zachęcamy bowiem do korzystania w tym wypadku z kostki rosołowej, to jednak mając zawczasu ugotowany i przechowywany w lodówce własny bulion , możemy łatwo i całkiem szybko przygotować smaczną i zdrową zupę z łatwo dostępnych składników. Jakkolwiek tytułowe fasola i pomidory są kluczowe dla smaku i wyglądu zupy, to w rzeczywistości(...)przygotowania użytych jest o wiele więcej składników. Pomijając już nawet przygotowanie bulionu, do zupy dodajemy też w szczególności ziemniaki i zieloną paprykę. Te pierwsze korespondują z fasolą łagodząc smak, a papryka z pomidorami dodając kwaśnego posmaku. Generalnie, od proporcji tych 2 rodzajów składników oraz od ilości łagodzącej odczuwanie zakwaszenia soli zależy ostateczny smak zupy. To jednak pozostawiamy indywidualnym upodobaniom każdego
Kulinarna Pokusamięsa drobiowego 1 jajko kawałek namoczonej w wodzie lub mleku bułki lub bułka tarta + woda lub mleko 1 łyżka pokrojonego cienko szczypiorku sól i pieprz do smaku 1 litr bulionu drobiowego do ugotowania pulpecików mąka do obtaczania pulpecików na sos: 2 cebule 1 łyżka oliwy 500 ml bulionu drobiowego 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)minut uważając by się nie przypaliło. Rozpruszyć mąkę po powierzchni cebuli i mieszając podsmażac tak jeszcze ok. 1-2 minuty. Do cebuli dodać teraz część z litra bulionu, zamieszać i zaczekać aż się zagotuje. Dodać ponownie porcję i tak kilka razy aż bulion się wyczerpie. Zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i gotować wszystko ok. 40 minut. pulpety: nastawić bulion (może być
Sztuka gotowania w/g Samirypolecam. Jest to zupa kuchni greckiej, której nazwa znaczy dosłownie "cytrynowe jajka". Zupę przygotowuje się z roztrzepanych jajek i sporej ilości soku cytrynowego i łączy się następnie z gorącym bulionem drobiowym. Podstawowym uzupełnieniem jest porcja ryżu dodana do zupy. Bulion najlepiej jest przygotować oczywiście samemu na kurczaku i warzywach. Samych warzyw nie dodaje się nigdy do tej zupy. Prawidłowo ugotowany(...)bulion zawiera już w sobie to co w warzywach jest najcenniejsze. Zdrowa i lekka. Aby zupa stała się bardziej odżywcza, dodaje się kawałki mięsa z piersi kurczaka, które można ugotować w zupie lub podsmażyć oddzielnie. W pierwszej wersji, czyli gotowany jest oczywiście najmniej kaloryczny. Jednak odrobina zdrowego tłuszczu, szczególnie zimą jest dozwolona w każdej diecie. SKŁADNIKI: ok. 1,5 litra
Sztuka gotowania w/g SamiryRisotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy może ugotować, a potem się nim rozsmakować. Składniki: 300 g jak najmniejszych pieczarek, 120 g białego ryżu, 1 biała cebula, 150 g cukinii, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina(...)bulionu, 100 g zielonej fasoli, 1-2 łyżki posiekanego koperku, 30 ml śmietanki 30%, sól, pieprz do smaku, świeży tymianek, ponadto: pomidorki koktajlowe. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinię na większą, pieczarki myjemy i suszymy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z pieczarkami. Dodajemy cukinię i smażymy jeszcze 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając
Moniki Smakołykikilka ciekawych sposobów. Polecamy niniejszy przepis jako podstawę kremu z brokuła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 brokuł 1 mała marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 2 ziemniaki 1 L bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku sól do smaku pieprz do smaku 1 garść natki pietruszki 100 ml śmietanki kremówki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy do gotującego bulionu(...)łącznie z brokułem,przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw, czyli gdzieś ok. 25-30 minut. Warzywa powinny być zanurzone w bulionie, więc jeżeli za dużo go odparuje należy dolewać wody. Następnie dolać śmietankę kremówkę i całość zblendować przy pomocy ręcznego blendera na gładki i aksamitny krem. Doprawić do smaku solą
ProstePesto.plrakowa to najciekawsza zupa jaką mieliśmy przyjemność jeść. Dzielimy się z wami wiec naszym ulubionym przepisem na pyszną zupę z raków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 30 raków 2 L bulionu 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szklanka kwaśnej śmietany sól do smaku grzanki według uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy raki opłukać(...)czyli skorupki kleszczy, odnóża i skorupy wypłukać, osuszyć i zmiażdżyć na miazgę. Dodając dwie łyżki masła postawić na wolnym ogniu w rondelku, po czym otrzymane masło rakowe podlać szklanką bulionu i podgrzewać. Na koniec należy do osobnego garnka zbierać łyżką powstający kolor rakowy, resztę przecedzić przez gęste sitko,rozprowadzić bulionem, zabielić śmietaną rozbitą z łyżką mąki, włożyć zbierane masło rakowe
ProstePesto.pl