flaki Zimowy dzień to idealna pora na takie właśnie danie, e sencjonalne ugotowanie w wołowym bulionie, do którego na końcu dodajemy sporą ilość uduszonych warzyw zaprawionych aromatyczną nutą pomidorów. I tak właśnie dziś proponuję przyrządzić nasze flaki, łącząc esencję mocnego bulionu z aromatem masła i korzennych przypraw. składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy(...)korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 2 łyżki pomidorowej pasty 2 łyżki masła 1 łyżka majeranku 1 łyżka domowego maggi sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz
Miód i pieprzczyli pikantny krewetkowo - łososiowy bulion Czasami szuka Cię smak i nie możesz go odnaleźć... Na moje chwile grozy, przychodzi z pomocą pyszny, pikantny bulion rybny, który pomaga ulżyć moim kubkom smakowym. I nie tylko moim :) Tylko jedna uwaga... podobnie jak z bulionem z wieprzowiną, nie można się mu oprzeć i można go jeść bez pamięci. Ale być złotą rybką(...)dwoje z repetą ! Czas przygotowania: 15-20 min Składniki: 300-400 g (lub pół opakowania mrożonych) krewetek tygrysich 300-400 g świeżego łososia 1 litr wody (do bulionu) 1/2 kostki rosołowej bezglutenowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego 3 łyżki stołowe sosu rybnego 3 łyżki stołowego sosu Teriyaki 1/2 papryczki
Lajtkraft food intoleranceczyli niemamocny bulion z wieprzowiną na azjatycką nutę Podobna historia ma się tego bulionu z wieprzowiną... Niby taka prosta. Zwyczajna. A jednak niezwyczajność na podniebiuniu zostawia... Dziwna historia z tą zupką, bo oglądając Ramen w TV, nie udało mi się usiedzieć na miejscu. Tak jakby nudle same chciały się zjeść :) Jest pyszna(...)repetą! Czas przygotowania: 15-20 min Składniki: 400-500 g wieprzowiny (schab lub polędwica) - jak będzie mniej też smacznie wyjdzie 2 cm korzenia imbiru 1 litr wody (na bulion) 1/2 kostki rosołowej bezglutenowej 1 cebulka 3 łyżki stołowe sosu sojowego bezglutenowego 3 łyżki stołowe sosu rybnego 3 łyżki stołowego sosu Teriyaki 1 limonka łyżka wodorostów Wakame
Lajtkraft food intolerancetylko rozgrzeje nas w zimowe popołudnie, ale urzeknie nas również aromatem majeranku i słodkim śmietanowym smakiem. składniki dla czterech osób bulion wołowy 0,5 kg goleni wołowej ( lub innej części przerośniętej wołowiny) 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera szczypta lubczyku(...)maggi domowego, zrobionego na przykład według tego przepisu 150 ml słodkiej śmietany 18 % 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz
Miód i pieprzzrobić risotto z szafranem. Risotto jest kremowe i ma w sobie kilka płaszczyzn smaku. Na początku wyczuwa się słodkawy posmak cebuli, po chwili charakterystyczny smak białego wina z nutą bulionu. Wszystko scalają pojedyncze ziarna ryżu, które stały się sprężyste i lekko al dente. Jeśli ktoś nie jadł warto choć raz spróbować. SKŁADNIKI : (przepis na 3-4 osoby) ryż(...)risotto ok 300 g 1 szalotka lub cebula drobno posiekana w kostkę 2 łyżki masła ok 1l bulionu drobiowego 125 ml wina białego 2 szczypty szafranu SPOSÓB WYKONANIA : Rozgrzewamy patelnię z masłem, dodajemy poszatkowaną cebulę, chwilkę przesmażymy (nie zrumieniamy), po czym wsypujemy ryż, który przez chwilę podsmażymy, zrobi się przezroczysty. Wlewamy wino
Basia w kuchnijogurtu naturalnego! Składniki : 1000 g dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego Olej Plasterek świeżego imbiru 1 łyżka soku c cytryny Sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Do garnka wlewamy(...)wody, dodajemy 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1 cebulkę, małego pora, natkę selera, łyżeczkę Vegety i gotujemy bulion. Obieramy dynię ze skórki, wyrzucamy miąższ i kroimy przygotowaną dynię w kostkę. Paprykę oraz cebulkę kroimy w kostkę albo paski, dowolnie. Wlewany na patelnię 2-3 łyżki oleju i obsmażamy kostki dyni z każdej strony. Z bulionu wyławiamy warzywa, i dodajemy obsmażoną dynię
Sprawdzone przepisy kulinarnegrzyby. Ale od mamy dostałam słoik suszonych podgrzybków. Długo zastanawiałam się co z nich zrobić. No i padło na zupę grzybową z ziemniaczanymi kluskami. Można ją zrobić na bulionie mięsnym jak również na bulionie warzywnym. No obu smakuje wyśmienicie. Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, ze nie każdy lubi warzywa w zupie, więc(...)można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać do czegoś innego. Zamiast klusek można ugotować makaron, chociaż według mnie zupa grzybowa najlepiej smakuje z ziemniaczanymi kluskami. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki na bulion warzywny: 3 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera, wegeta (ilość wedle uznania), sól, pieprz, 1 łyżka ziela angielskiego, 6 liści
Passion of CookingMianowicie risotto z suszonymi grzybami. Tak więc na risotto potrzebne nam będą: 2 woreczki ryżu (polecam Arborio) garść suszonych grzybów 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 1 litra delikatnego bulionu warzywnego (dla leniuchów może być z kostki rosołowej) 2 cebulki ze szczypiorkiem olej 1 łyżeczka masła szczypta soli pieprz Przyda nam się teraz duża patelnia, na niej rozgrzejemy(...)olej, dodamy do niego masło. Na to wsypiemy zsiekaną w drobną kostkę cebulkę i czosnek. Doprawiamy to odrobiną soli. Teraz czas na wsypanie ryżu. Zalewamy go od razu bulionem, mniej więcej połową szklanki czy tam jedną chochelką. I teraz trzeba będzie go przypilnować. Gdy zauważycie, że risotto przestało parować albo uznacie moment za stosowny znowu podlewacie bulionem. Ja zwykłem odmierzać
Kuba Gotujewyrazistego smaku, risotto jest niezwykle kremowe, lecz niestety szybko znika z rondelka.. To jest jedyny mankament tego dania. Zapraszam do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 3 porcje. Składniki: - 500ml bulionu warzywnego (u mnie woda z łyżką domowej bulionetki warzywnej) - 200g kurek - 150g ryżu Arborio (ryżu do risotto) - 125ml wytrawnego białego wina - 2 cebule - 2 łyżki oleju kokosowego - ząbek czosnku - sól(...)pieprz *opcjonalnie: parmezan do posypania Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Kurki myjemy, oczyszczamy i delikatnie osuszamy. Kroimy na małe kawałeczki. Cebulę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na roztopiony olej kokosowy w rondelku z grubym dnem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka
Be Fit Be Strongduży pstrąg (około 1 kg) - 2 okonie - 1 bułka - szklanka mleka - 3 jajka - natka pietruszki - pieprz, sól - 1 pietruszka - 2 marchewki - pół selera - por - ziele angielskie, liście laurowe - bulion warzywny - gaza - sznurek - 2 żelatyny - przyprawa do ryby Sposób przygotowania: Patroszymy i skrobiemy rybę. Oddzielamy skórę od mięsa. Oddzielamy mięso od kręgosłupa i ości. Bułkę moczymy w mleku(...)jajko, posiekana natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Całość można przemielić przez maszynkę albo dobrze wymieszać. Z warzyw i okoni gotujemy rybny bulion. Farsz z pstrąga zawijamy w wcześniej zdjętą skórę. Tak aby uzyskać kształt ryby. Następnie zawijamy w gazę i zawiązujemy sznurkiem. Całość gotujemy przez 20 min w wcześniej przygotowanym bulionie. Rybę
Pan i Pani Smith w kuchnirobienia każdej pasty-bazy samodzielnie, efekt jest doskonały. Azjatyckie zupy przeważnie składają się z trzech elementów przygotowywania potrawy- wywaru , pasty - bazy zupy i przybrania . Jeśli mamy gotowy bulion oraz pokrojone i podgrzane przybranie, zrobienie najważniejszego, czyli pasty bazy i całej zupy zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy(...)łyżeczka kurkumy 1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki
Kuchnia PrezydentowejBardzo często w wielu przepisach można natknąć się na nieco problematyczny składnik: bulion. Problematyczny dlatego, że oprócz dania, które akurat chcemy zrobić musimy jeszcze na jego potrzeby przygotować bulion. A to trwa dość długo. Do tej pory tak właśnie robiliśmy. Ale nagłe nas olśniło. Dlaczego by nie zrobić dużo bulionu, cały garnek, zamrozić i używać wtedy kiedy będzie nam potrzebny(...)właśnie, przecież to tak oczywiste, że aż dziwne, że dopiero teraz na to wpadliśmy. A jeśli nie bardzo wiecie jak zrobić idealny bulion to my wam właśnie teraz powiemy. Madzia zrobiła ten bulion w naszym największym 9 litrowym garnku. Tak żeby był spory zapas. Kura rosołowa (około 3 kg) 2 pęczki młodej włoszczyzny kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego
Marder&Marder Manufacturezmodyfikowałam mój kulinarny plan. Wyszło pysznie:) Zupa bardzo aromatyczna, słodkawa i ostra. Ze względu na swoje rozgrzewające właściwości świetnie nadaje się na obiad czy kolację w chłodne dni. Składniki: Bulion warzywny 1,5 l 4 spore cebule 1 por łyżka kurkumy łyżeczka pieprzu cayenne Składniki na bulion: 4 marchewki 2 pietruszki kilka gałązek natki pietruszki 1 mały seler 4 ząbki(...)czosnku 4 liście laurowe, około 10 ziarenek ziela angielskiego 2 l wody sól do smaku Przygotowanie: Bulion - Warzywa umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Wrzucić do zimnej wody, dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu co najmniej godzinę (można dłużej, wtdy bulion będzie bardziej aromatyczny) Bulion odcedzić, część warzyw zostawić w bulionie (zwłaszcza cebulę) Cebulę i por umyć, obrać
pyszne zdrowościrisotto z kurczakiem i warzywami to idealna propozycja na pełnowartościowy, smaczny oraz pożywny obiad dla Twojej mamy ! Składniki: (4 porcje) - ryż Arborio (200 g) - 1 szklanka - bulion drobiowy - 2 szklanki - cebula - 1 sztuka - pierś z kurczaka - 2 sztuki - brokuł - 1 sztuka - pomidor - 2 sztuki - papryka czerwona - 1 sztuka - papryka żółta - 1 sztuka(...)kukurydza - 3 łyżki - marchew - 2 sztuki - ser Mozzarella (120 g) - 1 sztuka - czosnek - 2 ząbki - oliwa - 3 łyżki Sposób przygotowania: Bulion podzielić na 3 części. Cebulę posiekać, podsmażyć na oliwie, gdy będzie miękka dodać ryż. Smażyć około 15 minut, mieszając, a następnie dodać pierwszą część bulionu. Dusić do czas wchłonięcia bulionu (około 10 minut). Dodać
Fit-aminamniejszym stopniu również składnikami i proporcjami. Ta zupa świetnie smakuje pod warunkiem, że nie pójdziemy na łatwiznę i nie użyjemy takich półproduktów jak pomidory z puszki czy bulion z kostki. Słyszałem swego czasu taką propozycję, ale mnie nieco zmierziła Nie oznaczałoby to wprawdzie, że zupa będzie wówczas niejadalna, ale nie ma możliwości, by smakowała tak samo dobrze. Aczkolwiek(...)pomidorów i bazylii oraz charakteryzujących się niezwykłym aromatem prażonych migdałów Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 1,5l – 2 duże lub 4 małe porcje) 1 kg dojrzałych pomidorów 700ml bulionu – np. wg naszego przepisu na bulion , natomiast nie wchodzi w grę żadnego rodzaju kostka bulionowa 50g prażonych mielonych migdałów 100ml słodkiej śmietany 18% 1 duża łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki
Kulinarna Pokusa