pomysł Costardi Brother . Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z lekkim i niezwykle pysznym Risotto z krewetkami. Składniki potrzebne, by zrobić Risotto z krewetkami Bulion warzywny Marchewka Por Pietruszka Seler Cebula Oliwa rozmarynowa Oliwa z oliwek 150 ml Świeży rozmaryn kilka gałązek Risotto Ryż Arborio 300 gram Bulion warzywny 2 l Krewetki 20-25 sztuk(...)łyżki Oliwa rozmarynowa 3-4 kostki Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Świeża pietruszka posiekana Jeśli składniki są już w komplecie, bierzemy się do roboty. Bulion warzywny Przede wszystkim bulion najlepiej przygotować dzień wcześniej i w większej ilości. Ja zrobiłem jakieś 4 litry, 2 l poszły oczywiście do risotto, 2 l do zamrażalnika. Oczywiście sprawa z bulionem jest
RafalCookZupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)grzybki mun stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki na 3 – 4 porcje: 1 l chudego rosołu z kurczaka / bulionu drobiowo-warzywnego / bulionu warzywnego w wersji wegetariańskiej 2 jajka 6 – 8 liści kapusty pekińskiej około 15 suszonych grzybków mun sos sojowy tamari do smaku kilka kropel octu ryżowego 1 łyżka oleju
Even Better FoodZupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza się skrobią kukurydzianą, obowiązkowo podaje ze sporą ilością szczypiorku. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, a jedynym sekretem głębokiego i wyrazistego smaku jest tu solidne doprawienie. Świeży imbir, cynamon, nasiona kopru i anyż przeobrażą zwykły(...)stanowić będą ciekawe dodatki. To świetny sposób na „zagospodarowanie” resztek rosołu i urozmaicenie zupowego repertuaru. Składniki na 3 – 4 porcje: 1 l chudego rosołu z kurczaka / bulionu drobiowo-warzywnego / bulionu warzywnego w wersji wegetariańskiej 2 jajka 6 – 8 liści kapusty pekińskiej około 15 suszonych grzybków mun sos sojowy tamari do smaku kilka kropel octu ryżowego 1 łyżka oleju
Even Better Foodznowu takie szybkie. Ale jakie smaczne Składniki (porcja dla 2-3 osób): ok. 250 g owoców morza (u mnie duże krewetki, ośmiorniczki, kalmary, mule) 2/3 szklanki ryżu 3 szklanki bulionu warzywnego. Zawsze ciepłego. Nie dodaje się zimnego bulionu do risotto, bo wydłuża to proces gotowania. Ja polecam ten koncentrat bulionu warzywnego . Wszystko naturalne i aromatyczne 1 duży ząbek czosnku (bądź(...)mniejsze) 1 czerwona cebula drobno pokrojona 1 mała, świeża papryczka chili 5 łyżek masła 2 liście laurowe sól, pieprz, ale opcjonalnie. Ja nie dodawałam, bo bulion był już wystarczająco doprawiony 2 łyżki startego sera Bursztyn (bardzo dobry ser dojrzewający, o wyraźnym, lekko słodkim smaku) – opcjonalnie Wykonanie: Oprócz muli, owoce morza miałam zamrożone. Przelałam je więc wrzątkiem, oczyściłam i osuszyłam
gutfutkrewetek (ja użyłem mrożonych) 1 pęczek zielonej pietruszki garść liści świeżej bazylii 2-3 cytryny oliwa z oliwek szczypta nitek szafranu, słodka papryka, pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l) 2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku 4-5 cm pory liść laurowy 2 ziarenka kardamonu(...)sól, pieprz Bulion to nic skomplikowanego, wstawiamy wodę, wrzucamy wszystkie składniki pocięte na kawałki do środka, delikatnie solimy, przykrywamy i gotujemy co najmniej 40min. Przed przygotowaniem Paelli należy odlać trochę bulionu do miseczki, wystudzić i namoczyć w zimnym już bulionie szafran. Dorsza należy oczyścić z reszty ości, skóry i wymyć. Krewetki polecam przelać ciepłą wodą. Sama Paella to bardzo proste
Kuba Gotujeniepogody, kiedy to organizm domaga się posiłku, który dostarczy mu solidnej porcji energii. Również w tym tygodniu pogoda ma być zmienna. Tak więc postanowiłem przygotować zupę, na esencjonalnym wołowym bulionie, który da jej solidną, sycącą bazę, oraz na zielonym groszku, nadającym potrawie słonecznej lekkości. składniki na porcję dla sześciu osób bulion wołowy 0,5 kg goleni wołowej(...)cebula 3 średnie ziemniaki 1 pietruszka (korzeń) 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżka masła 1 łyżka domowego maggi pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz
Miód i pieprzdyniowe z pieczonej i surowej dyni, które na pewno zasmakuje Wam i Waszym najbliższym. Idealne na jesienne obiadki w towarzystwie naszych bliskich, przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 750ml bulionu (750ml wody + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 250g puree z dyni - 200g ryżu Arborio - 150ml wytrawnego białego wina (można zamienić na wodę, aczkolwiek z winem smakuje lepiej) - 100g surowej dyni(...)gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczki chili - 1/3 łyżeczki imbiru - 1-2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, pieprz *opcjonalnie: pestki dyni do posypania, parmezan lub wegański parmezan Potrzebujemy dwóch rondelków, jeden na bulion, drugi na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Dynię myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Kroimy w kosteczkę. Cebulę również kroimy w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany olej
Be Fit Be Strongświetną podstawę taniej, szybkiej i co najważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito’ , do której następnie dodaje się szafranowy bulion i uzupełnia całość ryżem. Nazwa dania wzięła się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma uchwytami, zwanej ‘paellera’ . Ja paelle szykuję jednocześnie na dwóch(...)który puszczą i z pestkami. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w dwucentymetrowe kawałki, posypujemy pieprzem, solą i kurkumą. Kiełbasę chorizo kroimy w półplasterki lub w kostkę. W osobnym garnku szykujemy bulion. Rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej, najlepiej warzywnej lub drobiowej, wlewamy łyżkę mocnej oliwy, jasnego sosu sojowego, dorzucamy szczyptę nitek szafranu, łyżeczkę kurkumy ( dziewczyny, uważajcie na kurkumę – bardzo mocno barwi paznokcie
Karo in the Kitchenbazylią jest niezwykle odświeżające. Składniki: – 100-200 g ryżu Arborio (lub innej odmiany do risotto, ilość zależy od tego, ile chcecie zjeść :) ) – około 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego – 2 łyżki masła – 1 cebula – 150 g krewetek (obranych i ugotowanych) – sól, pieprz – świeża bazylia Wykonanie: Na patelni/ w rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy(...)drobno poszatkowaną cebulę i ryż. Podsmażamy, aż ryż stanie się lekko przezroczysty – trzeba pilnować i mieszać, żeby nie przypalić. Gdy ryż się „zeszkli” dodajemy 2 chochelki bulionu – bulion powinien przykryć ryż. Podgotowujemy (ale nie zagotowujemy!) mieszając, aż ryż wchłonie bulion. Dodajemy kolejną porcję bulionu i znów mieszamy i podgotowujemy, aż ryż wchłonie bulion. Powtarzamy, aż zużyjemy
Pociąg Do Kuchnifizyczny, więc kuchnia powinna być treściwa. Ale cały tydzień bez zupy i kuchni orientalnej...? ;) Wytrzymałam, ale od powrotu codziennie wcinam jakąś zupę. Najpierw padło na coś azjatyckiego, czyli tajski bulion drobiowy. Całkiem niedawno robiłam ten bulion w wersji jarzynowej, dziś przedstawiam bulion z kurczakiem. Ponownie zmodyfikowałam przepis źródłowy ("Tajski bulion drobiowy z północy" z książki Kena Homa pt. "Łatwa Kuchnia(...)limonki, trawę cytrynową pociętą na kawałki ok. 4 kawałki każda i zmiażdżonej trzonkiem noża. Postawić na bardzo małym ogniu, kiedy zaczną zbierać się szumowiny, usuwać je łyżką cedzakową. Gotować bulion aż mięso będzie prawie miękkie. 2. Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, skropić olejem i trzymać w cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze
Kuchnia Prezydentowejcebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego drobno rozmarynu, 200 g ryżu arborio, 50 ml białego wytrawnego wina, 500 -600 ml bulionu, 100 g brokułu, 20 g sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, kiełki brokułów. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i pora w plasterki(...)ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Dodajemy brokuły podzielone na małe różyczki i rozmaryn. Następnie (jak ryż wchłonie wino) wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć całkowicie bulion, cały czas kontrolujemy miękkość ryżu. Kiedy ryż
Moniki Smakołykiprzepadają postanowiłam przygotować uwielbianego przez nie łososia. Aby zaostrzyć smak potrawy dodałam mus z awokado i chrzany przygotowany na bazie kremowego serka.SKŁADNIKI60 dkg filetu z łososialitr buliony rybnego (może być bulion z samych jarzyn)3 łyżki octu z białego wina awokado4 łyżki chrzanu3 łyżki serka kremowego typu almette4 listki agaru10 jajek przepiórczych2 liście laurowe4 ziela angielskie kilka ziarenek(...)przelewam zimną wodą i obieram aby wokół żółtek nie pojawiły się ciemne obwódki.Awokado miksuję na gładka masę z chrzanem i serkiem (mus można dosmaczyć sola i pieprzem). Bulion zagotowuję i dodaje do niego ocet, a następnie agar. Dokładnie mieszam i pozostawiam do przestygnięcia.Keksówkę wykładam folią spożywczą i na jej spód wylewam cienką warstwę bulionu. Na nie układam
Magiczna kuchnia DariiBardzo mocno napakowany smakiem bulion z kurczaka. Jeśli nauczycie się jak go zrobić gwarantuję Wam, że nigdy więcej nie spojrzycie na kostkę rosołową. To jest smak wart trzech gwiazdek Michelin. Do tego bulionu jako bazy używamy kurzych skrzydełek – są tanie, ogólnodostępne, zawierają mnóstwo smaku i… żelatyny (kolagenu). Zarówno w skórce, jak i w chrząstkach. Anatomicznie patrząc – to przecież trzy ruchome(...)stawy, prawda? Naturalna żelatyna sprawi, że bulion będzie zawiesisty. Nie da Wam tego smaku żaden kurzęcy korpus, tłuste udka czy chude piersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka. Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję
Karo in the KitchenMagda Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to na pewno nie jest Wam obcy ramen, czyli esencjonalny bulion podawany z masą dodatków. Jest to w sumie jedna z najbardziej sycących zup jakie znam, ilość dodatków czasem sprawia, że się zastawiam czy jem zupę z wkładką czy wkładkę z zupą Oczywiście nie muszę zachwalać tych restauracyjnych, bogatych w aromat i takie dodatki(...)głowa mała, ale przyznam, że mój domowy też był pyszny, mimo, że zdecydowanie uboższy. Postawiłam w nim na mocno grzybowy bulion z suszonych grzybach shiitake oraz odważny akcent pasty miso. Dodatki to trochę na zasadzie ,,co się nawinęło”, ale bardzo pasują i tworzą super całość. Składniki (na 2 porcje): 8 suszonych grzybów shiitake moczonych przez noc 100g naturalnego tofu
Smaczna Stronamnie liście botwinki, a buraczki dodałam do tych muffinek ) garść groszku lub bobu (ja miałam bób, ale Wy kupicie groszek do paelli na czwartek i trochę Wam zostanie) litr bulionu warzywnego (można zastąpić bulionem na kostce ekologicznej) 100 g makaronu muszelki sól, pieprz na pesto: 1 duży pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, 60 g orzechów nerkowca, 40 g startego parmezanu(...)boczek. Po 5 minutach dodaj jeszcze cukinię. Po kolejnych 3 minutach dodaj pomidora pokrojonego w kostkę, posiekane wybrane liście (np. botwinkę), bób lub groszek i zalej wszystko bulionem. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem i dosyp makaron. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Gdy zupa się gotuje, przygotuj pesto. Natkę pietruszki wraz z łodyżkami z grubsza
Chilli Czosnek i Oliwa