zaczęłam planowanie posiłków a tym samym i zakupów. Zawsze lubiłam zużywać wszystkie produkty od początku do końca a planowanie w tym bardzo pomaga. Bardzo, bardzo dawno nie gotowałam mięsnego bulionu. Na ten tydzień wymyśliłam kilka potraw właśnie na jego bazie. Dzisiaj od rana miałam kulinarne przygody w kuchni. O godzinie
Dzieje kuchennej WiewióryBulion z mięsa drobiowego jest bazą wielu zup i sosów. Przede wszystkim kojarzy mi się z przepysznym rosołkiem. Ale można też na nim ugotować zupę ogórkową lub świąteczny żur. Zawsze gotuję więcej bo nie wiadomo kiedy może się przydać. ... Składniki: 2 lub 3 skrzydełka z indyka cebula sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, tymianek lub rozmaryn Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodzieMożna robić w wersji wegetariańskiej lub na bulionie drobiowym. Doskonała propozycja gdy ma się zamrożony lub ugotowany wywar. Chciałam zrobić z samego Topinambura , ale mam go za mało więc połączyłam z ziemniakami. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniskrzydełka bo miałam ochotę na pierogi. Żeby nie marnować wywaru gotowałam go ,, porządnie" tzn. w mnóstwem zrumienionych warzyw i przypraw. Mięso i warzywa wyjęłam na potem a na bulionie zrobiłam klarowną kartoflankę z ciecierzycą. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPost Bulion warzywny (jarzynowy, wywar z jarzyn) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBulion-podstawa wielu zup i sosów. Jeśli jest intensywny, wspaniale wzbogaca ich smak. Sama wolę przyrządzać zupy na bazie bulionów niż wody, bo takie są o wiele smaczniejsze. Oczywiście przygotowanie bulionu zabiera duzo czasu, ale spokojnie możemy przygotować większą ilość, zamrozić i użyć kiedy będzie potrzebny. Przepisów na doskonałe buliony jest wiele, sama wypróbowałam kilka-niektóre lepsze, inne gorsze. Ostatnio(...)udało mi się zrobić najlepszy jak do tej pory,bardzo intensywny, z wiejskiego indyka od Babci mojego K. Potrawka, którą później wykonałam na bazie tego bulionu wyszła bardzo smaczna, w ogóle nie trzeba było jej dodatkowo doprawiać. Poza tym część zjedliśmy jako rosół, z marchewką i kluseczkami lanymi. Też było smacznie, ale bulion trzeba było trochę rozcieńczyć, bo jednak był
Zawsze głodna!Gotowany kurczak nie musi być nudny. Ilość potraw jakie robię z ugotowanego w rosole kurczaka jest już olbrzymia. Wszelkiego rodzaju potrawki, kurczak obsmażany, krokiety , farsze itd
Buniabaje w kuchniDelikatny dodatek do II Dań. Doskonały do gotowanych mięs , szczególnie drobiu. Można też ugotować go na wywarze warzywnym i podawać do dań jarskich. Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniWidać wyraźnie , że dopadły mnie wiosenne smaczki. Podgryzam świeży szczaw i już czuję smak ,, zielonej zupki". Mnie osobiście taka wiosenna szczawiowa smakuje w wersji ugotowanej
Buniabaje w kuchniDoskonały dodatek do duszonego kurczaka. W zasadzie taki ryż jest tak smaczny , że mogła bym go jeść samego. Podaję taki ryż wtedy kiedy gotuję kawałek kurczaka
Buniabaje w kuchniwiększości będzie robił się sam. Taki, w którym urządzenia zastąpią nas i będziemy mogli bez większego zmęczenia zasiąść do stołu i cieszyć się tylko smakami. Dziś proponujemy Wam bulion gotowany na kaczce, który z doskoku doglądamy i ściągamy z niego wypływające szumy. Pyszne i cieniutkie ciasto na pierożki wyrabiane przy pomocy robota, a potem gotowane w parowarze . I jeszcze(...)każdego dnia w naszych obowiązkach. Kto z własnej nieprzymuszonej woli wolałby zajmować się gotowaniem całymi dniami, kiedy mamy urządzenia, które skracają nam pracę i uprzyjemniają każdy dzień?! Do ugotowania bulionu użyliśmy jednego z garnków* Tefal , który zrobiony jest z najwyższej jakości stali nierdzewnej, mają grube dno i są po prostu śliczne! Pięknie się błyszczą, nie widać na nich zacieków
Plate of JoyWydawnictwo Buchmann, znajdziecie na www.gwfoksal.pl Barszcz białowieski. Zupa Małgorzaty Caprari. Barszcz białowieski. Składniki : - 50 dag buraków ćwikłowych podobnej wielkości - 1 cebula - 1 łyżka oliwy - 4 szklanki esencjonalnego bulionu warzywnego, grzybowego lub drobiowego (przepis na bulion warzywny poniżej) -1 listek laurowy - 3 ziarna ziela angielskiego - 75 dag ziemniaków - 4 kawałki gotowanej białej kiełbasy - 1 szklanka śmietany - 2 łyżeczki przesianej(...)lekko ocukrzonej wody, gotować na małym ogniu do miękkości. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, odstawić na 30 minut, a następnie odcedzić. Cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu, zalać gorącym bulionem, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy, gotować do miękkości. Kiełbasę obrać z osłonek, wrzucić do gorącej zupy. Dodać przecedzony wywar
Z Kuchni Do Kuchnibardzo skompilowana. Musi być natomiast smaczna. Ramen z wieprzowiną - prosty przepis Cztery Fajery Przepis na ramen z wieprzowiną jest dość długi, ale starałam się opisać wszystko jak najdokładniej. Bulion i pieczoną wieprzowinę przygotowuję dzień wcześniej, bo choć nie wymagają pilnowania, to jednak gotują się i pieką dość długo. Mój dotychczasowy rekord gotowania bulionu to... 42 godziny, ale korzystałam z wolnowaru(...)Ponadto mięso po upieczeniu powinno jeszcze poleżeć w zalewie. Ramen z wieprzowiną - składniki Bulion z kurczaka - przygotowuję dzień wcześniej pół kurczaka lub kury - około 80-90 dag 3 litry wody 2 duże marchewki 1 duża cebula mocno przypieczona nad ogniem około 3 cm kawałek imbiru obrany ze skórki i przypieczony nad ogniem 3-4 obrane i rozgniecione
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię najlepszą na świecie Paellą! Dziś hiszpańskich smaków nie udało mi się dokładnie odtworzyć, ale mam dla Was przepis równie pyszny, jak ten hiszpański. Połączenie delikatnego ryżu gotowanego w bulionie z szafranem, świeżych krewetek i warzyw tworzy fantastyczną całość, która w ten chłodny dzień przeniesie nas na gorące hiszpańskie plaże! Taka Paella z owocami morza jest świetnym pomysłem na obiad(...)albo np. imprezowe danie! Każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę! Ps. jeśli nie lubicie krewetek możecie zastąpić je mięsem z kurczaka lub indyka. Do przygotowania wykorzystałam nowy Koncentrat bulionu warzywnego KRAKUS – jest to koncentrat, który pomoże nam w przygotowaniu baz zarówno do zup, jak i sosów. Starannie dobrana kompozycja warzyw sprawia, że jego zastosowanie jest bardzo uniwersalne
Ostra na SłodkoPradziadkiem zupki błyskawicznej powszechnie nazywanej chińską, był Ramen. W jego skład wchodzą 3-4 grupy produktów: bulion + makaron + warzywa + mięso, ryby, owoce morza. Najczęściej ramen podaje się z makaronem pszennym, ja zdecydowanie wolę makaron soba, sojowy czy z fasolki mung. Dziś wybrałam makaron z rośliny konjac glukomman, w nas bardzo mało popularny, ale w Azji powszechnie używany(...)Zachęcam do wypróbowania tego produktu. O pozostałych składnikach zupy nie będę się rozpisywać, bo zapewne są doskonale znane wielbicielom kuchni azjatyckich. Ramen podaje się z każdym rodzajem bulionu: drobiowym, wołowym, grzybowym, rybnym, wegetariańskim. W mojej wersji zupy połączyłam bulion warzywny z pastą miso. Do ramen dodaje się dowolne ulubione składniki, w ilości również dowolnej. Z mojego doświadczenia wynika, że zupa
Codziennik Kuchenny