Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie

Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie

Zupa z Topinamburu z ziemniakami na bulionie

Można robić w wersji wegetariańskiej lub na bulionie drobiowym. Doskonała propozycja gdy ma się zamrożony lub ugotowany wywar. Chciałam zrobić z samego Topinambura , ale mam go za mało  więc połączyłam z ziemniakami. Czytaj więcej » czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Buniabaje w kuchni

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna Bąk, 20 listopada 2013 23:52:45

smacznie wygląda:)

Beata, 21 listopada 2013 09:51:40

Chaba masz jednak dość dużo bulw, bo to już kolejny przepis na to warzywo! :D

Bunia Babciagramolka, 21 listopada 2013 10:01:13

Już się skończyły Beatko :(.Kupiłam tylko 5 sztuk ( 1 herbata, 2 smażone i 2 do zupy) i teraz żałuję . Muszę sprawdzić ile poleżą w lodówce - czy można kipić i niech leżą ta okrągło tak jak inne warzywa - skończa sie to uzupełnię bo fajnie by było mieć stale pod ręką. Surówek jeszcze nie sprawdziłam , frytek i wszelkiego rodzaju puree . No i może dało by sie robić na parze , albo faszerowane , albo zapiekanki. Wszystko do sprawdzenia. :)

Beata, 21 listopada 2013 10:35:07

W lodówce wytrzymują do 2 tygodni. Jak mają za sucho to więdną. Można przechować je w chłodnym pomieszczeniu jak ziemniaki - idealnie byłoby w piasku! U mnie rośnie w ogrodzie, więc póki nie ma mrozu mogę wykopywać!

Bunia Babciagramolka, 21 listopada 2013 13:05:09

Dzięki Beatko- czyli u mnie tylko lodówkka wchodzi w grę bo piwnica za ciepła i za mała . Ale spokojnie moge sobie 2 razy w miesiącu po kilka sztuk kupi ć - przecież nie będę tylko Topinamburu jadać :)

bocianek, 18 stycznia 2014 02:52:12

Bardzo fajny przepis. Co prawda zrobiłem też raz bez goździków i różnicy nie czułem, ale odkrycie topinambura to dla mnie hit ostatniego roku.

Bunia Babciagramolka, 18 stycznia 2014 10:14:45

bocianek-- ja po prostu zawsze tak gotuję rosół :) --juz nie umiem bez dodatku goździka , grzybka i opieczonych warzyw - pewnie na normalnym wywarze też jest dobra.

Tiron, 17 kwietnia 2014 19:08:50

Z topinambura uwielbiam prosty krem, tylko warzywny. A do tego pyszna pietruszkowa oliwa - aż mi ślinka cieknie :)

Bunia Babciagramolka, 17 kwietnia 2014 20:33:25

Tiron- zaciekawił mnie pomysł. A mówiąc o oliwie pietruszkowej masz na myśli taką zmiksowaną z natką ( zieloną ) czy aromatyzowaną gałązkami natki ?