Można robić w wersji wegetariańskiej lub na bulionie drobiowym. Doskonała propozycja gdy ma się zamrożony lub ugotowany wywar. Chciałam zrobić z samego Topinambura , ale mam go za mało więc połączyłam z ziemniakami. Czytaj więcej » czytaj dalej...
Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .
Chaba masz jednak dość dużo bulw, bo to już kolejny przepis na to warzywo! :D
Już się skończyły Beatko :(.Kupiłam tylko 5 sztuk ( 1 herbata, 2 smażone i 2 do zupy) i teraz żałuję . Muszę sprawdzić ile poleżą w lodówce - czy można kipić i niech leżą ta okrągło tak jak inne warzywa - skończa sie to uzupełnię bo fajnie by było mieć stale pod ręką. Surówek jeszcze nie sprawdziłam , frytek i wszelkiego rodzaju puree . No i może dało by sie robić na parze , albo faszerowane , albo zapiekanki. Wszystko do sprawdzenia. :)
W lodówce wytrzymują do 2 tygodni. Jak mają za sucho to więdną. Można przechować je w chłodnym pomieszczeniu jak ziemniaki - idealnie byłoby w piasku! U mnie rośnie w ogrodzie, więc póki nie ma mrozu mogę wykopywać!
Dzięki Beatko- czyli u mnie tylko lodówkka wchodzi w grę bo piwnica za ciepła i za mała . Ale spokojnie moge sobie 2 razy w miesiącu po kilka sztuk kupi ć - przecież nie będę tylko Topinamburu jadać :)
Bardzo fajny przepis. Co prawda zrobiłem też raz bez goździków i różnicy nie czułem, ale odkrycie topinambura to dla mnie hit ostatniego roku.
bocianek-- ja po prostu zawsze tak gotuję rosół :) --juz nie umiem bez dodatku goździka , grzybka i opieczonych warzyw - pewnie na normalnym wywarze też jest dobra.
Z topinambura uwielbiam prosty krem, tylko warzywny. A do tego pyszna pietruszkowa oliwa - aż mi ślinka cieknie :)
Tiron- zaciekawił mnie pomysł. A mówiąc o oliwie pietruszkowej masz na myśli taką zmiksowaną z natką ( zieloną ) czy aromatyzowaną gałązkami natki ?