Lekka propozycja obiadowa z aromatyczną kaszą jaglaną, na warzywnym bulionie, wraz z jędrnymi i chrupiącymi warzywami pokrojonymi techniką julienne- czyli w cieńkie i drobne słupki. Dzięki tej metodzie najzwyklejsze danie zamienia się w małe dzieło sztuki :) Takie danie można również zaserwować z mięsem, wtedy tuż po rozgrzaniu oliwy należy wrzucić na patelnię pokrojoną w paseczki np. pierś z kurczaka, podsmażyć(...)porcje: * kasza jaglana- 1 szklanka * papryka- 2 szt. * marchew- 1 szt. * cukinia- 1 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * liść laurowy, ziele angielskie- 3 szt., sól, pieprz * bulion warzywny- 1 litr Przygotować bulion warzywny. Z 1 litra bulionu odlać pół szklanki wywaru, resztę wlać do garnka i zagotować. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wsypać do gotującego się bulionu i gotować
Kraina Miodem Płynącawięc przedstawiam Wam moje ostatnie danie, które wg Naczelnego zostało okrzyknięte najlepszym, jakie kiedykolwiek jadł! :) Składniki: 2 szklanki dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 250ml bulionu 1 marchewka starty parmezan 1 łyżka oleju rzepakowego 2 kieliszki białego wina wytrawnego 1,5 szklanki ryżu do risotto sól, pieprz Przygotowanie: Bulion : gotujemy bulion z pokrojonym kurczakiem, marchewką(...)pokrojony czosnek. Po kilku minutach dorzucamy nieugotowany ryż do risotto, szklimy go i zalewamy 1 szklanką wina. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy wino odparuje, dodajemy kolejny kieliszek. Dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i zostawiamy do momentu, kiedy bulion odparuje lub kiedy przejeżdżając drewnianą szpatułką przez środek patelni, ryż nie będzie się łączył (nie będzie "spływał" do środka). Czynność z bulionem powtarzamy
Kitchens Alphabetgrzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam białym winem, tymiankiem, czosnkiem i parmezanem. Wykorzystałam również własnoręcznie ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba. Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto. Jeżeli robicie risotto po raz pierwszy, zajrzyjcie do przepisu na risotto(...)grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania Przygotowanie: Suszone grzyby zalej 1/2 szklanki wrzątku i zostaw
Chilli Czosnek i Oliwazwiązkofoba to otrzymacie papkę, którą świnie być może spożyłyby z przyjemnością, a nie damy jakimi niewątpliwie jesteśmy. Więc kupujemy ryż arborio, parmezan, dobre masło, dobre białe wino i gotujemy bulion. Żadnych negocjacji i gdybania nad jakością. On kupuje miecz za 5726 punktów zajebistości, wy kupcie parmezan za 90 zł za kilo i zyskajcie +80 do lansu. A i jeszcze jedno(...)brak strachu, a wyjdzie. Mnie wyszło za pierwszym razem. Potrzebujemy: ryż arborio – żaden inny. Na jedną osobę liczymy pół szklanki ryżu lub jak ktoś głodny to całą szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina
ladykitchenwykonaniu, idealne ka każdą okazję. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka kapusty białej 2 szklanki ryżu 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego sos pomidorowy sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy wyciąć nożem głąb kapusty, wsadzić do garnka, zalać wodą i zagotować(...)farsz w miejsce wyciętego zgrubienia i założyć boki liścia do środka, a potem zawijać ściśle w rulon. Na koniec gołąbki ułożyć ściśle w garnku lub naczyniu i podlać gorącym bulionem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 1,5 godziny do czasu, aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i zalać sosem pomidorowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi
ProstePesto.plBulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis na niego i dlatego nie ma dwóch bulionów smakujących tak samo. Każdy doprawia po swojemu. W moim nigdy nie może zabraknąć świeżego imbiru, lubczyku, liści laurowych i kozieradki, którą uwielbiam ze względu na zapach(...)smak. Jest bardzo cenną rośliną zielną. O jej właściwościach piszę niżej. Składniki (na 1,5 litra bulionu): duży ziemniak lub 2 średniej wielkości 3 marchewki pietruszka 1/3 selera ok. 20 cm pora lub opieczona na blasze albo w płomieniu cebula 3 cm imbiru lubczyk (wiosną, latem i jesienią 2 gałązki świeżego, zimą - łyżeczka suszonego) 6 kulek ziela angielskiego 3 liście
Weekendy w domu i ogrodzieBulion stanowi podstawę dla większości gotowanych przeze mnie zup. W związku z czym doczekał się osobnego przepisu. 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól morska pieprz ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie ok. 1-1,2 l bulionu. Przygotowanie. Mięso z indyka dobrze wypłukać i zalać 1,5 litrem wody(...)garnku z dodatkiem łyżeczki soli morskiej. Gotować bez przykrycia ok. 1 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. W międzyczasie umyć i obrać seler, pietruszkę, marchew i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Pokrojone warzywa oraz 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela
Pij soki wyciskanepożywny, tani i szybki w przygotowaniu. Pycha. Czas trwania: 30 min Ilość porcji: około 4 Składniki: 400 g groszku mrożonego (w sezonie świeżego) 500 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu groszek ptysiowy Przygotowanie: Ugotować bulion. Podczas gotowania bulionu ugotować groszek w lekko osolonej wodzie. Ugotowany groszek odcedzić i przełożyć do wysokiego naczynia(...)następnie zmiksować za pomocą blendera z bulionem. Najlepiej nie wlewać całego bulionu na raz, dolewać stopniowo aby uzyskać właściwą konsystencję. Doprawić pieprzem i solą do smaku, przelać do miseczki, dodać groszek ptysiowy i gotowe. Pyszne, proste i zdrowe!!! Krok po kroku: 1. Ugotować bulion 2. Ugotować groszek 3. Zmiksować na gładki krem
KuchniaWeDwoje.pltematu pozwoliło mi wyeliminować poprzednie błędy i doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek(...)zalewamy je śmietanką, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy pieczarki na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeszły. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przestygnięte pieczarki, zagotowujemy całość i gotujemy 2-3 minuty. Pozwalamy zupie przestygnąć przed blendowaniem, by nie stępić nożyków blendera. Gdy zupa przestygnie dodajemy blendujemy całość
Cooking Monsterśliwkami to danie bardzo kolorowe i smakowite - idealne na świąteczny stół. Może uświetnić niejedno spotkanie rodzinne, bo prezentuje się bardzo elegancko. Filet upiekłam w rękawie foliowym, a mięso podlałam bulionem. W ten sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta. Bulion z pieczenia z dodatkiem powideł śliwkowych wykorzystałam do przygotowania aromatycznego sosu. Mięso jest idealne na ciepło(...)Zamiast wędliny najlepiej kroić w plastry dopiero po schłodzeniu w lodówce. Mięso jest bardzo chude, dlatego trzeba się z nim delikatnie obchodzić. Ważne, by w trakcie pieczenia podlać je bulionem, nie przekraczać temperatury 180`C i piec przykryte, w rękawie foliowym lub naczyniu z pokrywką. Zawsze lepiej wybrać mniejszy kawałek mięsa, bo jest smaczniejsze. Na każde 500 g mięsa trzeba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczonych buraków jest naprawdę niezwykła. Bardzo lekka, kremowa, w smaku nie przypomina barszczu, za to wręcz oszałamia kolorem. Delikatnie słodka od jabłek, lekko kwaskowa od balsamico, aromatyczna od bulionu i pieczonych buraków. Choć lekka, to sycąca. I ten kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu(...)bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie) sól, pieprz 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki octu balsamicznego ok. 100 g sera typu feta (twardego, nie może być miękki) 1 łyżka masła
Pociąg Do KuchniBardzo sycący i bardzo smaczny krem z ciecierzycy, który ukoi nasze podniebienie. Dzięki bulionowi warzywnemu nasza zupa będzie miała intensywny smak, który dodatkowo podkreślą pomidory, dodajmy do tego sporo ciecierzycy i gotowe. Gotowanie bulionu i moczenie ciecierzycy są czynnościami długotrwałymi, więc pracę musimy zaplanować sobie odpowiednio wcześnie :) Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy(...)ciecierzycy suchej - 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych, jak ktoś ma) - pół łyżeczki sody oczyszczonej - sól, pieprz Bulion warzywny: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek Kilka liści selera Kilka liści lubczyku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie
Bananowe Polewarzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu , najlepiej drobiowego. Perliczka w warzywach i śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie, podana z puree ziemniaczanym i warzywami oraz łagodnym i szczególnie smacznym(...)sosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2 łodygi selera naciowego 2-3 łodyżki natki pietruszki 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego
Kulinarna Pokusakostką rosołową – choć w przypadku niektórych dań jest faktycznie mocno niezalecana, to tu możecie ją z powodzeniem wykorzystać. Zupa ze zdjęcia została zresztą przygotowana w połowie z własnej roboty bulionu drobiowego, a w połowie z kostkowego. Jedyne o czym musicie pamiętać to okoliczność, że bulion z kostki jest zwykle dość słony – patrz uwagi pod przepisem. Jest to również jedna(...)ryżu 2/3 puszki kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy (150g) 1-2 płaskie łyżeczki soli (patrz uwagi) 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (mielonego chili) 2 łyżki oliwy 1,5 litra bulionu drobiowego (własnego lub z kostki) Instrukcje Marchewkę i seler obieramy, po czym kroimy w słupki o grubości ok. 5 mm i długości kilku centymetrów. Z filetu z kurczaka usuwamy ewentualne chrząstki
Kulinarna Pokusa