bulion - 9142 przepisów (strona:8/610)

Chicken Ramen 159

przedstawienia/odgrywanie- wszystko musi mieć swoje miejsce i czas.  Baza zupy, sos, dodatki i makaron, który nie może się studzić tylko jeszcze cieplutki ląduje na talerzu, zalewany jest ciepłym bulionem i zdobiony dodatkami, które odpowiadają 5 kolorom estetyki japońskiej, która przejęta jest z Chin, miała ona wprowadzać balans żywieniowy: czarny( nori), biały (makaron), żółty (jajko), czerwony (mięso), zielony (zielone warzywa(...)oraz kurczaka- zmniejszamy tym samym ogień na mały i gotujemy od 1,5 do 2 godzin aż mięso będzie delikatne i miękkie. 3. Zredukować tłuszcz i zawiesinę z wierzchu bulionu jeśli taka się pojawi. 4. Ugotowanego na miękko kurczaka wyjąć i pokroić w paseczki. 5. Bulion przelać przez sito do innego garnuszka, tak by pozostał nam sam bulion 6. Ustawić

KreatywnePiny
Zupa gulaszowa na ostro z lanymi kluseczkami i świeżą kolendrą 274

Zupa gulaszowa.  Jedna z moich ulubionych!  Nadszedł czas, by podzielić się z Wami moją recepturą! Rozgrzewa, syci i goście zawsze proszą o dokładkę ;) Zapraszam!  Receptura: Na bulion:  - 2 l wody  - 6 dużych marchewek -  3 korzenie pietrudzki - 1 korzeń selera - 1 duża cebula  - 1 główka czosnku - 1 papryczka chili świeża  - liście laurowe, ziele(...)pieprz ziarnisty kolorowy Na lane kluseczki: - 2 jaja rozmiar L - 45 g mąki pszennej - 45 g mąki kukurydzianej  Zupa: - 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki  - 2 l bulionu warzywnego  - 6 dużych, świeżych marchewek  - 1 świeża papryka - pęczek świeżej kolendry - pieprz, sól, kurkuma, majeranek 1. Bulion Obieramy warzywa, po czym kroimy je na mniejsze części

Sajkofanka smaku
Kremowe risotto z fasolką szparagową 194

zwłaszcza podniebienia!) całość. Potrawa delikatna, lekko kremowa w smaku. Po prostu pyszna! Potrawa wolna od glutenu.   Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1,5 szklanki bulionu drobiowego 2/3 szklanki ryżu 3 parówki Garść zielonej fasolki szparagowej* Garść żółtej fasoli szparagowej* Cebula Łyżka oleju rzepakowego *Może być mrożona, wówczas przed przygotowaniem potrawy ją rozmrażamy. Nasza fasolka była(...)obsmażamy na złoty kolor. W między czasie kroimy parówkę w kostkę. Dorzucamy do podsmażanej cebulki, a po 2 minutach dorzucamy ryż. Smażymy, aż zrobi się szklisty. Następnie zalewamy gorącym bulionem, koniecznie zakrywamy przykrywką i gotujmy około 15 minut (pod koniec czasu kontrolujemy, czy nie brakuje na patelni bulionu, jeśli tak to dolewamy odrobinę). Fasolki przecinamy poprzecznie na 3 części

Kolizje Smaków
Risotto z zielonymi szparagami i łososiem 155

danie dla tych, którzy lubią gotować i mieszać w garnkach. W sumie takie proste. W sumie takie szybkie. Jednak te 20 minut stania nad rondelkiem, mieszania ryżu, dolewania bulionu i powtarzania tej czynności jak w transie, spokojnie, bez pośpiechu, wprawia w magicznie przyjemny nastrój.Jeśli chodzi o "techniczne" porady dotyczące risotto, o którym wcześniej na blogu nie pisałam(...)pierwsze używajmy ryżu do risotto, np. arborio. Można kupić w dyskontach i warto mieć go w szafce. Po drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion drobiowy. Można go zjeść jako zupę i 2-3 szklaneczki zamrozić w zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam do wywaru ze szparagów (jak w tym przepisie) czy z grzybów

W kuchni wieczorem
Kasza jaglana w warzywach julienne 153

Lekka propozycja obiadowa z aromatyczną kaszą jaglaną, na warzywnym bulionie, wraz z jędrnymi i chrupiącymi warzywami pokrojonymi techniką julienne- czyli w cieńkie i drobne słupki. Dzięki tej metodzie najzwyklejsze danie zamienia się w małe dzieło sztuki :) Takie danie można również zaserwować z mięsem, wtedy tuż po rozgrzaniu oliwy należy wrzucić na patelnię pokrojoną w paseczki np. pierś z kurczaka, podsmażyć(...)porcje: * kasza jaglana- 1 szklanka * papryka- 2 szt. * marchew- 1 szt. * cukinia- 1 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * liść laurowy, ziele angielskie- 3 szt., sól, pieprz * bulion warzywny- 1 litr Przygotować bulion warzywny. Z 1 litra bulionu odlać pół szklanki wywaru, resztę wlać do garnka i zagotować. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, wsypać do gotującego się bulionu i gotować

Kraina Miodem Płynąca
R... Risotto dyniowe z białym winem i kurczakiem! 199

więc przedstawiam Wam moje ostatnie danie, które wg Naczelnego zostało okrzyknięte najlepszym, jakie kiedykolwiek jadł! :) Składniki: 2 szklanki dyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 250ml bulionu 1 marchewka starty parmezan 1 łyżka oleju rzepakowego 2 kieliszki białego wina wytrawnego 1,5 szklanki ryżu do risotto  sól, pieprz Przygotowanie: Bulion : gotujemy bulion z pokrojonym kurczakiem, marchewką(...)pokrojony czosnek. Po kilku minutach dorzucamy nieugotowany ryż do risotto, szklimy go i zalewamy 1 szklanką wina. Gotujemy na średnim ogniu. Gdy wino odparuje, dodajemy kolejny kieliszek. Dolewamy szklankę bulionu, mieszamy i zostawiamy do momentu, kiedy bulion odparuje lub kiedy przejeżdżając drewnianą szpatułką przez środek patelni, ryż nie będzie się łączył (nie będzie "spływał" do środka). Czynność z bulionem powtarzamy

Kitchens Alphabet
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 188

grzybowego risotto, nazwanego przeze mnie pieszczotliwie " farrotto " :) W daniu połączyłam suszone oraz świeże grzyby dla zwiększenia intensywności smaków, doprawiłam białym winem, tymiankiem, czosnkiem i parmezanem. Wykorzystałam również własnoręcznie ugotowany bulion warzywny, mamy więc wszystko, czego prawdziwemu risotto potrzeba. Pszenicę farro możecie oczywiście zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto. Jeżeli robicie risotto po raz pierwszy, zajrzyjcie do przepisu na risotto(...)grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania Przygotowanie: Suszone grzyby zalej 1/2 szklanki wrzątku i zostaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 146

związkofoba to otrzymacie papkę, którą świnie być może spożyłyby z przyjemnością, a nie damy jakimi niewątpliwie jesteśmy. Więc kupujemy ryż arborio, parmezan, dobre masło, dobre białe wino i gotujemy bulion. Żadnych negocjacji i gdybania nad jakością. On kupuje miecz za 5726 punktów zajebistości, wy kupcie parmezan za 90 zł za kilo i zyskajcie +80 do lansu. A i jeszcze jedno(...)brak strachu, a wyjdzie. Mnie wyszło za pierwszym razem. Potrzebujemy: ryż arborio – żaden inny. Na jedną osobę liczymy pół szklanki ryżu lub jak ktoś głodny to całą szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina

ladykitchen
Tradycyjny przepis na gołąbki 66

wykonaniu, idealne ka każdą okazję. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 główka kapusty białej 2 szklanki ryżu 500 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karczek, szynka 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego sos pomidorowy sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności należy wyciąć nożem głąb kapusty, wsadzić do garnka, zalać wodą i zagotować(...)farsz w miejsce wyciętego zgrubienia i założyć boki liścia do środka, a potem zawijać ściśle w rulon. Na koniec gołąbki ułożyć ściśle w garnku lub naczyniu i podlać gorącym bulionem. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 1,5 godziny do czasu, aż kapusta będzie miękka. Gotowe gołąbki wyłożyć na talerz i zalać sosem pomidorowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi

ProstePesto.pl
Bulion warzywny 134

Bulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta  (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis na niego i dlatego nie ma dwóch bulionów smakujących tak samo. Każdy doprawia po swojemu. W moim nigdy nie może zabraknąć świeżego imbiru, lubczyku, liści laurowych i kozieradki, którą uwielbiam ze względu na zapach(...)smak. Jest bardzo cenną rośliną zielną. O jej właściwościach piszę niżej. Składniki (na 1,5 litra bulionu): duży ziemniak lub 2 średniej wielkości 3 marchewki pietruszka 1/3 selera ok. 20 cm pora lub opieczona na blasze albo w płomieniu cebula 3 cm imbiru lubczyk (wiosną, latem i jesienią 2 gałązki świeżego, zimą - łyżeczka suszonego) 6 kulek ziela angielskiego 3 liście

Weekendy w domu i ogrodzie
Bulion z indyka 179

Bulion stanowi podstawę dla większości gotowanych przeze mnie zup. W związku z czym doczekał się osobnego przepisu. 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól morska pieprz ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie ok. 1-1,2 l bulionu. Przygotowanie. Mięso z indyka dobrze wypłukać i zalać 1,5 litrem wody(...)garnku z dodatkiem łyżeczki soli morskiej. Gotować bez przykrycia ok. 1 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. W międzyczasie umyć i obrać seler, pietruszkę, marchew i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Pokrojone warzywa oraz 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela

Pij soki wyciskane
Krem z groszku 178

pożywny, tani i szybki w przygotowaniu. Pycha. Czas trwania: 30 min Ilość porcji: około 4 Składniki: 400 g groszku mrożonego (w sezonie świeżego) 500 ml bulionu warzywnego szczypta soli i pieprzu groszek ptysiowy Przygotowanie: Ugotować bulion. Podczas gotowania bulionu ugotować groszek w lekko osolonej wodzie. Ugotowany groszek odcedzić i przełożyć do wysokiego naczynia(...)następnie zmiksować za pomocą blendera z bulionem. Najlepiej nie wlewać całego bulionu na raz, dolewać stopniowo aby uzyskać właściwą konsystencję. Doprawić pieprzem i solą do smaku, przelać do miseczki, dodać groszek ptysiowy i gotowe. Pyszne, proste i zdrowe!!! Krok po kroku: 1. Ugotować bulion 2. Ugotować groszek 3. Zmiksować na gładki krem

KuchniaWeDwoje.pl
Krem z pieczarek 131

tematu pozwoliło mi wyeliminować poprzednie błędy i doprowadzić całość do perfekcji. Wyszło niesamowicie - polecam! Tak jak wszystkie zupy przygotowywane na tym blogu i ta została przyrządzona na bazie bulionu drobiowego, ale jeśli wolicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ Zupa krem z pieczarek: 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 500 g pieczarek(...)zalewamy je śmietanką, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy pieczarki na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeszły. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przestygnięte pieczarki, zagotowujemy całość i gotujemy 2-3 minuty. Pozwalamy zupie przestygnąć przed blendowaniem, by nie stępić nożyków blendera. Gdy zupa przestygnie dodajemy blendujemy całość

Cooking Monster
Pierś indycza faszerowana morelami i śliwką 187

śliwkami to danie bardzo kolorowe i smakowite - idealne na świąteczny stół. Może uświetnić niejedno spotkanie rodzinne, bo prezentuje się bardzo elegancko. Filet upiekłam w rękawie foliowym, a mięso podlałam bulionem. W ten sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta.  Bulion z pieczenia z dodatkiem powideł śliwkowych wykorzystałam do przygotowania aromatycznego sosu. Mięso jest idealne na ciepło(...)Zamiast wędliny najlepiej kroić w plastry dopiero po schłodzeniu w lodówce. Mięso jest bardzo chude, dlatego trzeba się z nim delikatnie obchodzić. Ważne, by w trakcie pieczenia podlać je bulionem, nie przekraczać temperatury 180`C i piec przykryte, w rękawie foliowym lub naczyniu z pokrywką. Zawsze lepiej wybrać mniejszy kawałek mięsa, bo jest smaczniejsze. Na każde 500 g mięsa trzeba

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!