chłód, kostniejące dłonie i zmarznięty nos. Ciepły szalik zgłasza swą gotowość do ochrony... ********** KREM CURRY Z KALAFIORA /autorski;/ na ok. 1,5 litra zupy 1 średni kalafior 3/4 litra bulionu warzywnego (użyłam domowego bulionu) ugotowana marchew, seler i cebula z bulionu* szklanka śmietanki 12% do zup szklanka mleka pieprz, sól łyżeczka lubczyku spora łyżeczka curry Kalafior myję, dzielę na małe(...)różyczki i dodaję do garnka z bulionem i jarzynami. Całość gotuję, aż kalafior zmięknie. Następnie dokładnie miksuję. Dolewam śmietankę, mleko, mieszam. Przyprawiam. Następnie całość zagotowuję. Podaję, ozdabiając szczypiorkiem. * jeżeli mamy bulion z kostki, dodajemy surowe warzywa i kalafior. Efekt będzie ten sam. Smacznego! Pozdrawiam ciepło i słonecznie, pomimo mgły! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiklasyczny kotlet schabowy. Myślę, że koniecznie trzeba spróbować tych potraw. Gołąbki z młodej kapusty składniki 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej duża główka kapusty 100g ryżu białego 400ml bulionu 1 cebula olej do smażenia 500g przecieru pomidorowego szczypta soli szczypta pieprzu odrobina majeranku odrobina oregano Gołąbki z młodej kapusty przepis Zaczynamy od ugotowana ryżu. Możecie wykorzystać sypki ryż(...)minutach zdejmujemy kolejne. Na dnie drugiego garnka układamy posiekane pozostałe liście po kapuście, a na nich zwinięte gołąbki. Bardzo ważne jest aby układać je dość ściśle. Gołąbki zalewamy bulionem i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Do osobnego naczynia wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy odrobinę buliony z gotowania gołąbków z młodej kapusty, mieszamy. Przecier wymieszany z bulionem wlewamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!porcji Do przygotowania ragout będziesz potrzebować: tuszkę z królika, 2 łyżki smalcu gęsiego, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 2 marchewki, pietruszkę, cebulę, pora, 3 ząbki czosnku, pół litra bulionu warzywnego, łyżkę masła, łyżkę mąki pszennej, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę i czosnek posiekaj. Cebulę i czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości(...)przed chwilą patelni rozgrzej resztę smalcu i przesmaż posiekane wcześniej cebulę i czosnek. Po chwili dodaj resztę przygotowanych wcześniej warzyw. 9. Usmażone warzywa dodaj do królika. 10. Wszystko zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny ) i przykryj pokrywką. 11. Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1,5 godziny. 12. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika
Z notatnika dietetykaKremowa zupa warzywna z kurczakiem to alternatywna dla rosołu, zwykłej zupy warzywnej i każdej „jednowarzywnej”. Jest bardzo gęsta (nieco gulaszowa, ale przez dostosowanie ilości bulionu można ją w w razie potrzeby rozrzedzić). Jest przepyszna nie tylko na zimowe dni (jak to krem), ale także genialna wiosną a nawet latem, kiedy po prostu zastępuje cały obiad – jest bardzo(...)sycąca, ale jednocześnie zaskakująco lekka. Kremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie, ma w sobie mnóstwo warzyw (możecie użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych, więc kremową zupę warzywną z kurczakiem można przygotować przez cały rok). Polecam jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana
Pociąg Do Kuchniwysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz słodka czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Mięso z indyka: Wykonać bulion według przepisu. Pozostałe po bulionie mięso z indyka obrać z kości i usunąć tłuste oraz nieapetyczne fragmenty. 2. Warzywa: Ugotowane warzywa: por, marchewka, pietruszka i seler odcedzić z wywaru(...)masę pasztetową i piec 45 minut w temp. 180 st. C w funkcji termoobiegu. Pasztet należy przechowywać w lodówce, a w razie potrzeby można mrozić. Pasztet: gotowany indyk z bulionu to pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw po sporządzeniu bulionu. Z reguły pozostałe mięso zalewamy żelatyną lub robimy potrawkę zaciągając całość zasmażką. W tym przypadku, możemy przygotować dietetyczne smarowidło
Pij soki wyciskaneząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 125 ml białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 300 g ryżu Szczypta szafranu Natka pietruszki Cytryna Sól Sposób przygotowania: Na początku musimy przygotować bulion. Musi być ciepły gdy dodamy go do paelli. Bulion gotujemy i do tego(...)wino i trzymamy wszystko na ogniu aż wino wyparuje. Gdy wino wyparuje dodajemy przecier pomidorowy i ryż. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Na samym końcu wlewamy przecedzony bulion i doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy przez ok 6 minut i dodajemy krewetki. Następnie należy zmniejszyć ogień, przykrywamy pokrywką (jeżeli mamy) lub folią aluminiową i gotujemy przez ok. 10 minut
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRisotto to bardzo popularna potrawa kuchni włoskiej. Jest to ryż z dodatkami gotowany na bulionie do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Sprawdzony przepis na risotto to tylko połowa sukcesu, musimy jeszcze odpowiednio przygotować to danie. Niestety wymaga od nas odrobinę nakładu pracy, bo powinniśmy cały czas mieszać nasze risotto aby nie przywarło do dna patelni. Risotto z kurczakiem i pieczarkami - składniki(...)500g filetu z kurczaka 300g ryżu 500g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz łyżka masła 50g parmezanu 600 ml bulionu Risotto z kurczakiem i pieczarkami - przygotowanie Pieczarki, cebulę, kurczaka kroimy w kostkę. Na odrobinie oleju podsmażamy pieczarki, aż odparuje z nich woda, dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Dodajemy ryż i podlewamy odrobiną bulionu. Dodajemy kurczaka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prostu jest obłędna. Nie ma nic prostszego i szybszego to wykonania niż właśnie ta zupa. Potrzebujemy tylko cebulę, wodę i trochę tłuszczu. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu (najlepiej wołowy) 45 g masła 15 g mąki pszennej 100 g tartego sera ementaler sól, pieprz 4 kromki chleba liść laurowy Sposób przygotowania: Wcześniej przygotuj bulion, najlepiej wołowy. Będziemy potrzebowali(...)bulionu. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek oraz dodajemy do tego masło. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojone cebule. Smażymy na dużym ogniu. Cebula musi uzyskać brązowy kolor, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, nadal cały czas mieszając. Wszystko dalej prażymy. Dodajemy do tego wcześniej przygotowany bulion. Wrzucamy liść laurowy. Od momentu zagotowania zupy gotujemy jeszcze przez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnektóra zawiera również inne aromatyczne składniki. Dlatego też wybór jakiego dokonamy w tym zakresie będzie miał istotny wpływ na smak i aromat naszego ryżu. Do innych typowych dodatków należą: bulion warzywny lub drobiowy, sos sojowy lub teriyaki, a także chili. Tego ostatniego nie musimy użyć jeśli ryż ma być raczej łagodny w smaku, ale jeśli już go dodamy, może(...)kolorze żółtym – z kurkumą w roli głównej. Doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckich, jak również z innych części świata. Zapisz przepis Drukuj Składniki – wersja podstawowa 250g ryżu 500ml bulionu warzywnego (wersja wegetariańska) lub drobiowego (może być z kostki) 2,5 łyżeczki kurkumy 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy Opcjonalnie 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprz cayenne) 1 łyżka oleju
Kulinarna PokusaKremowa zupa z kurczaka z dzikim ryżem to danie zadzwiające: lekkie, ale sycące, delikatnie chrupiące od dzikiego ryżu, słodkawe od śmietany, słonawe od bulionu, aromatyczne od tymianku. Jednym słowem – prawdziwy tygiel smaku. Kremowa zupa z kurczaka może być wykonana od podstaw, a jeśli tylko po niedzielnym obiedzie został Wam bulion i pieczony kurczak, to tym bardziej nie ma lepszej(...)opcji na ich wykorzystanie. Składniki: 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 200 ml śmietany kremówki 0,5l wody ok. 450 g pieczonego kurczaka bez skóry (piersi, udka) 3 łodygi selera naciowego 2 marchwie 2 ząbki czosnku 1 cebula 1,5 łyżeczki tymianku 4 łyżki masła 100g mąki 200g dzikiego ryżu sól, pieprz Wykonanie: W garnku roztopić masło. Wrzucić pokrojoną marchew, seler
Pociąg Do Kuchniczyli popularny francuski sposób na kiszoną kapustę. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 600g kiszonej kapusty 1 średnia cebula (150g) 3 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki 500ml bulionu drobiowego 200ml wytrawnego białego wina (najlepiej Rieslinga) 2-3 liście laurowe 8 ziaren jałowca 4 goździki ok. 10 ziaren czarnego pieprzu mielony czarny pieprz sól kilka łyżek smalcu – wieprzowego, kaczego(...)cała znajdzie się na patelni – smażymy wszystko przez 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Całą zawartość patelni przekładamy od odpowiednio dużego garnka. Zalewamy winem i bulionem, dodajemy przyprawy – natkę pietruszki, liście laurowe, jałowiec, ziarna czarnego pieprzu i goździki – a następnie doprowadzamy płyn do wrzenia. Kapustę dusimy powoli na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 2 godziny. W międzyczasie
Kulinarna PokusaBulion imbirowy z brokułem i jajkiem czyli szybka zupa z orientalną nutą. Idealna na przejściową, wiosenną pogodę kiedy ciepło jest jeszcze pozorne i zdradliwe. Zupa idealnie rozgrzeje nas po wiosennym spacerze. Jednocześnie barwami przypomina już o kolorowej porze roku jak i Wielkanocy. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego * 1 brokuł – około 300 g * 1/2 pora (jasna część(...)łyżki sosu sojowego * Do podania: 2 ugotowane jajka, makaron ryżowy lub chiński. WYKONANIE: Brokuł dzielimy na mniejsze cząstki. Por kroimy w plasterki. Imbir i czosnek trzemy na tarce. Bulion gotujemy około 5 minut z dodatkiem imbiru, czosnku i sosu sojowego. Na ostatnie 2 minuty dodajemy pokrojony brokuł i por. (Możemy też ugotować warzywa w osobnym garnku w posolonej wodzie). Bulion
Mohiellatortillą i papryczką. Pierwsze skojarzenie – niezwykła. Pikantna, ale delikatna, słodkawa od sera, chrupiąca od tortilli, kremowa od awokado. Esencja Meksyku na jednym talerzu. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/2 papryki chilli guajillo* 100 g sera żółtego w kawałku – słodkawego (np. mlekdamer) 2 tortille małe, najlepiej kukurydziane, ale mogą też być pszenne 2 łyżki oleju(...)papryki chilli; jeśli jej nie znajdziecie, można ją bez problemu zastąpić zwykłą suszoną papryką chilli; a tę możecie akurat nawet zrobić sami (kupcie świeżą papryczkę chilli i wysuszcie). Wykonanie: Bulion podgrzać. Przepis na prawdziwy bulion znajdziecie tutaj. W malakserze miksujemy pomidora, cebulę i pół papryki guajillo. Dodać do bulionu, podgrzać (nie gotować). Odcedzić. W międzyczasie tortille pokroić w paski
Pociąg Do Kuchnipuszka krojonych pomidorów w soku 1 średnia żółta papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) duża garść zielonego groszku (świeżego lub mielonego) 1 ząbek czosnku 1 średnia papryczka chili 250ml bulionu (mięsnego lub warzywnego) 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) kilka gałązek natki pietruszki 3-4 łyżki oliwy Do podania gotowany biały(...)chwilę (ok. 2 minuty) do zeszklenia się warzyw. Następnie kładziemy na patelni paski mięsa i smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zarumienienia (2-3 minuty). Składniki na patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy mieloną słodką paprykę, posiekane chili i pietruszkę oraz nieco czarnego pieprzu. Mieszamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy ok. 30 minut, na początku
Kulinarna Pokusawołowiny 1 duża lub 2 małe cebule (200g) 2 ząbki czosnku 2 lub więcej papryczek chili (wg upodobań, ostrożnie!) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej z zalewy) 200 ml bulionu wołowego (może być z kostki) 400g krojonych pomidorów w soku z puszki 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka startego kminu rzymskiego (patrz uwagi(...)minuty) do zeszklenia, często mieszając. Następnie dodajemy wołowinę i smażymy przez 8-10 minut, aż mięso się lekko zarumieni, nadal co pewien czas mieszając. Zawartość patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy i przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy powoli pod przykryciem do miękkości mięsa przez
Kulinarna Pokusa