ząbek czosnku · około 1,5 litra wody spod suszonych grzybów · 1 bulion grzybowy · 10 dag startego parmezanu · około 7 suszonych borowików lub innych grzybów · 4 pieczarki(...)zioła prowansalskie, pieprz Przygotowanie: Suszone grzyby moczyć w ciepłej wodzie przez około 3 godziny. Kiedy grzyby będą miękkie wyjąć z wody. Wodę zagotować, dodać bulion grzybowy. Szynkę szwardzwaldzką pokroić na cienkie paseczki. Podsmażyć i przełożyć na talerz. Pieczarki obrać, namoczone grzyby odsączyć z nadmiaru wody. Wodę spod grzybów przelać do garnka, dodać bulion i zagotować. Pieczarki i grzyby pokroić
Mania Gotowaniaryżu do risotto (używam arborio) 2 łyżki masła 100 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej szynki dojrzewającej ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 1,5 litra wody 1 bulion w kostce (można użyć oczywiście bulionu domowego) 10 dag startego parmezanu około 10 pieczarek 60 g czarnych oliwek 30 g zielonych oliwek zioła prowansalskie, pieprz cebulka dymka (zielona część) Przygotowanie(...)Pieczarki obieramy kroimy w kostkę. Oliwki kroimy w plasteki. Wodę gotujemy, dodajemy bulion i mieszamy, aż się rozpuści. Szynkę szwardzwaldzką kroimy na cienkie paseczki. Podsmażamy i przekładamy na talerz. Pieczarki podsmażamy na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy
Mania Gotowaniaprzepisów wreszcie mam swój- WŁASNY, idealny. Składniki: pierś z kurczaka około 300 gram łyżka oliwy z oliwek grzyby mun- garść pędy bambusa słoiczek 1,5 litra bulionu dwie marchewki 3 cm imbiru 5 plastrów ananasa z puszki syrop z ananasa z puszki 4 łyżki octu winnego sok z połowy limonki 3 łyżki cukru(...)delikatnie smażymy, następnie solimy i pieprzymy kurczaka do smaku, wrzucamy posiekany imbir i papryczkę chili, cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze sekundę smażymy. Po chwili wszystko zalewamy bulionem, kurczak powinien się gotować na wolnym ogniu. W tym czasie kroimy paprykę, marchewkę i bambusa w paski o szerokości 0,3-0,5 cm. W międzyczasie zalewamy grzyby mun wodą. Dodajemy
Mango Papaja400g) cebula 3/4 szklanki kaszy mannej 2 jajka 3/4 szklanki ryżu sól, pieprz papryka słodka przyprawa do mięsa mielonego mąka do obtoczenia, olej do smażenia 1 litr bulionu Sos: 400g pieczarek 1 litr bulionu sól, pieprz ziołowy papryka słodka, papryka ostra łyżka mąki ziemniaczanej+ pół szklanki wody (do zagęszczenia sosu) Wykonanie: Kapustę siekamy drobno, solimy i odstawiamy(...)razem z kaszą, jajkami, ryżem i drobno posiekaną, podsmażoną cebulką . Doprawiamy. Z kapusty odciskamy wodę i dodajemy do mięsa. Mieszamy, formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy w mące. Smażymy na rumiano. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Usmażone gołąbki dusimy w bulionie około 45-50 minut. Pieczarki myjemy, jeśli są duże, kroimy na mniejsze części i gotujemy w bulionie. Gdy pieczarki będą miękkie doprawiamy
Czerwona Porzeczkaobiad : 2 duże piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 mały por ok 200 gr pieczarek 200 ml białego pół wytrawnego wina ok 750 ml bulionu z kurczaka 350 gr ryżu Arborio 50 gr świeżego parmesanu sól, pieprz 1 łyżeczka oregano 2 łyżki natki pietruszki 50 gr masla Wykonanie: Na jednej łyżce oliwy z oliwek(...)czasie dodajemy ryż- smażymy ciągle mieszając, by wszystkie ziarenka ryżu pokryły się oliwą-około 5 min. Dodajemy wino- I mieszając czekamy by ryż zaabsorbował całe wino. Dodajemy połowę bulionu kurczakowego, pieczarki, kurczaka podsmażonego wcześniej. Mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek - I "dusimy" od czasu do czasu mieszając. Gdy nie będzie bulionu, dodajemy resztę bulionu, mieszamy, przykrywamy I dalej
Smaki Edytyboczku (u mnie parzony) 1 niewielkiego pora 1 średnią cebulę 1,5 filiżanki ryżu 2 łyżki masła 250 ml płynnej śmietanki (u mnie wersja odchudzona - 18%) ok. 650 ml bulionu (może być z kostki rosołowej) Boczek kroimy na niewielkie paseczki i przyrumieniamy w garnku. Dodajemy cebulkę i również dość mocno przesmażamy. Następnie do garnka wsypujemy ryż. Wszystko smażymy razem kilka(...)minut i dopiero wtedy zaczynamy dolewać bulion. Ja robię to po ok. 100 ml na raz (bulion trzymam w naczyniu z podziałką i dzięki temu wiem, ile go dodaję, ale można to robić na oko). Trzeba uważać by risotto nie zaczęło przywierać, ponieważ łatwo może się przypalić. Stopniowo dodajemy bulion, a w międzyczasie możemy pokroić pora. Jego najbardziej zielone części
Ratunku obiadgęstej śmietany 18% pęczek koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną wodą (mają być całe przykryte) i stawiamy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, cierpliwie zbieramy szumy. Kiedy mięso przestanie je wypuszczać, dodajemy(...)liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy aż mięso będzie bardzo miękkie (w następnym przepisie pokażę jeden ze sposobów na wykorzystanie takiego mięska z bulionu na zupę). Po ostudzeniu wywaru wyciągamy listki laurowe i ziarna ziela angielskiego oraz całe mięso, które umieszczamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do lodówki. Bulion przechowujemy również w lodówce. Następnego dnia myjemy dokładnie wszystkie
Ratunku obiadpuszki ananasa 1/2 papryczki piri piri (ja użyłam takiej z zalewy) 1/2 pęczka natki pietruszki 6 łyżek mleczka kokosowego 3-4 łyżki soku z ananasa 300 ml domowego bulionu drobiowego (najlepiej byłoby 150 ml bulionu i 150 ml białego wina, ale sam bulion też może być) 2 łyżki oleju do smażenia ok. 10 dag żółtego sera lub parmezanu Kurczaka(...)ustawiamy jak najmniejszy płomień), dodajemy cebulkę, czekamy aż się zeszkli (można ją lekko zrumienić), a następnie wsypujemy ryż. Podsmażamy go ok. 2 min., a po tym czasie stopniowo dolewamy bulion. (Ja wlewam go na trzy razy.) Kiedy ryż wchłonie pierwszą porcję wywaru, dodajemy kolejną. Postępujemy tak z całym bulionem. Gdy ryż wchłonie już cały płyn, dolewamy mleczko kokosowe oraz
Ratunku obiadKurczak w galarecie (galat) Kurczak w galarecie (galat) Jak przygotować Szynkę w galarecie? Składniki: 7 dużych plastrów szynki gotowanej mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny (na 1/2 litra bulionu) 6 plastrów szynki kroimy na pół, każdą połówkę wkładamy do silikonowej formy na muffiny, zakładając oba boki jeden na drugi(...)środek zostawiamy pusty. Pozostały plaster szynki kroimy w drobną kostkę. Na dno kładziemy natkę pietruszki. Szynkę i warzywa naprzemiennie wkładamy do foremek. Przygotowujemy bulion warzywny z kostki, lub gotujemy wywar na wywarze warzywnym potrzebujemy 1/2 litra płynu. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody a następnie rozpuszczamy we wrzącym bulionie. Ostrożnie bulionem zalewamy zawartość silikonowych foremek..Odstawiamy do lodówki aby szynka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBurak skończył swój żywot? KREM Z BURAKÓW. (oryginał: Just My Delicious ; podaję już ze swoimi zmianami;) 8 średnich buraków 3 szalotki 3 ząbki czosnku ok. 1l bulionu warzywnego sól, pieprz ziołowy, majeranek I. wersja: Zagotowałam bulion. Buraki obrałam i gotowałam w bulionie aż do miękkości. Szalotki i czosnek posiekałam. Dodałam do gotującego się bulionu wraz z majerankiem. Kiedy buraki(...)były bardzo miękki, wszystko zblendowałam. Doprawiłam do smaku. Podałam z kleksem kwaśniej śmietany. II. wersja: Buraki muszą być wcześniej ugotowane. Rozdrobniłam je, wrzuciłam do gotującego się bulionu wraz z czosnkiem i szalotkami w całości, dodałam też majeranek. Po 5 minutach zmiksowałam na krem, doprawiłam i podałam. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkichłód, kostniejące dłonie i zmarznięty nos. Ciepły szalik zgłasza swą gotowość do ochrony... ********** KREM CURRY Z KALAFIORA /autorski;/ na ok. 1,5 litra zupy 1 średni kalafior 3/4 litra bulionu warzywnego (użyłam domowego bulionu) ugotowana marchew, seler i cebula z bulionu* szklanka śmietanki 12% do zup szklanka mleka pieprz, sól łyżeczka lubczyku spora łyżeczka curry Kalafior myję, dzielę na małe(...)różyczki i dodaję do garnka z bulionem i jarzynami. Całość gotuję, aż kalafior zmięknie. Następnie dokładnie miksuję. Dolewam śmietankę, mleko, mieszam. Przyprawiam. Następnie całość zagotowuję. Podaję, ozdabiając szczypiorkiem. * jeżeli mamy bulion z kostki, dodajemy surowe warzywa i kalafior. Efekt będzie ten sam. Smacznego! Pozdrawiam ciepło i słonecznie, pomimo mgły! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiklasyczny kotlet schabowy. Myślę, że koniecznie trzeba spróbować tych potraw. Gołąbki z młodej kapusty składniki 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej duża główka kapusty 100g ryżu białego 400ml bulionu 1 cebula olej do smażenia 500g przecieru pomidorowego szczypta soli szczypta pieprzu odrobina majeranku odrobina oregano Gołąbki z młodej kapusty przepis Zaczynamy od ugotowana ryżu. Możecie wykorzystać sypki ryż(...)minutach zdejmujemy kolejne. Na dnie drugiego garnka układamy posiekane pozostałe liście po kapuście, a na nich zwinięte gołąbki. Bardzo ważne jest aby układać je dość ściśle. Gołąbki zalewamy bulionem i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Do osobnego naczynia wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy odrobinę buliony z gotowania gołąbków z młodej kapusty, mieszamy. Przecier wymieszany z bulionem wlewamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!porcji Do przygotowania ragout będziesz potrzebować: tuszkę z królika, 2 łyżki smalcu gęsiego, 2 łyżeczki suszonego rozmarynu, 2 marchewki, pietruszkę, cebulę, pora, 3 ząbki czosnku, pół litra bulionu warzywnego, łyżkę masła, łyżkę mąki pszennej, sól i pieprz do smaku. 1. Cebulę i czosnek posiekaj. Cebulę i czosnek warto posiekać kilka minut wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości(...)przed chwilą patelni rozgrzej resztę smalcu i przesmaż posiekane wcześniej cebulę i czosnek. Po chwili dodaj resztę przygotowanych wcześniej warzyw. 9. Usmażone warzywa dodaj do królika. 10. Wszystko zalej bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny ) i przykryj pokrywką. 11. Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 1,5 godziny. 12. Po tym czasie wyjmij naczynie z piekarnika
Z notatnika dietetykaKremowa zupa warzywna z kurczakiem to alternatywna dla rosołu, zwykłej zupy warzywnej i każdej „jednowarzywnej”. Jest bardzo gęsta (nieco gulaszowa, ale przez dostosowanie ilości bulionu można ją w w razie potrzeby rozrzedzić). Jest przepyszna nie tylko na zimowe dni (jak to krem), ale także genialna wiosną a nawet latem, kiedy po prostu zastępuje cały obiad – jest bardzo(...)sycąca, ale jednocześnie zaskakująco lekka. Kremowa zupa warzywna z kurczakiem bazuje na bulionie, ma w sobie mnóstwo warzyw (możecie użyć zarówno mrożonych, jak i świeżych, więc kremową zupę warzywną z kurczakiem można przygotować przez cały rok). Polecam jednak zdecydowanie użyć mrożonego groszku dobrej jakości, który w gotowaniu zachowa swój kolor. W krajach anglosaskich taka kremowa zupa warzywna z kurczakiem podawana
Pociąg Do Kuchni