bulion - 9142 przepisów (strona:29/610)

ZUPA GRZYBOWA NA BIAŁYM WINIE 178

robi się ją szybko a jest przepyszna. Do tego ziemniaki, śmietana i... wino i jesteśmy w raju. Grzyby podsmażałam na maśle który uwydatnia smak grzybów. Do zupy wykorzystałam bulion #Krakus aby było  #smacznieiszybko . Spróbujcie! Składniki: 300 g grzybów 2 łyżki masła 1 cebula 1/2 kg ziemniaków szczypta oregano 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu zrobionego z bulionu(...)maśle szklimy cebulę. Dodajemy ziemniaki i smażymy ok 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz suszone oregano, sól i pieprz. Smażymy 3 minuty. Zalewamy winem i dusimy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką

Kuchnia w oparach
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 367

pieczarek (leśne pieczarki) 2 garście świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku 1 główka włoskiej kapusty, średniej wielkości 350 g ryżu, waga sucha 4 łyżki masła 500 ml warzywnego bulionu Sos curry 1 łyżka mąki 30 g masła 200 ml warzywnego bulionu 250 ml śmietanki 2-3 łyżeczki curry w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula(...)zawiń jak krokiety czyli załóż liść na farsz, następnie złóż boki do środku i zwiń. Przygotuj duże naczynie żaroodporne, ja użyłam żeliwnej patelni. Ułóż gołąbki ciasno na patelni. Polej bulionem. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz przez 35 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj

codojedzenia
Krem z pieczonej dyni z owczym serem urda oraz pudrem orzechowym 118

dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków(...)laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli zalałam ok. 3 litrami wody i gotowałam na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Bulion ma być lekko słony i mieć wyrazisty smak. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę. Ułożyłam na blasze, skropiłam oliwą, posypałam wędzoną papryką, odrobiną pieprzu i soli i upiekłam do miękkości (grzanie góra-dół, 200 stopni). W międzyczasie przygotowałam

Kate's Kitchen
Zupa krem z brokuła i kalafiora 180

garnku i powstała pyszna zupka krem. Do zupy podałam ulubione grzanki. składniki: 1 średni brokuł (ok 600 g) 1 mały kalafior (ok 600 g)  1, 5 l bulionu sól,pieprz 100 ml śmietanki 30 % 1 cebula 1 łyżeczka masła Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę obrać i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora także podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w drobną(...)kostkę i zeszklić na maśle. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy bulion się zagotuje wrzucić kalafiora i brokuła oraz zeszkloną cebulę. Gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać nieco bulionu. Krem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz zabielić śmietanką. Podawać z grzankami

Monia miesza i gotuje
LETNIA ZUPA JARZYNOWA 162

LETNIA ZUPA JARZYNOWA Zupa jarzynowa z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogród ka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego(...)koperku sól i pieprz do smaku ( + Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie ) dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania gęsta kwaśna śmietana do podania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy. Krok 2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy

Moja Książka Kucharska
Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami koktajlowymi 176

koktajlowymi Składniki / na 4 porcje: 500 g bobu (poza sezonem można zastąpić mrożonym) 2 łyżki oliwy 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 600-700 ml bulionu warzywnego, wlanego do garnuszka postawionego na wolnym ogniu 200 g ryżu arborio lub carnaroli 100 g pesto, najlepiej domowego , ale taki ze słoika też się nada 200 g pomidorków(...)się zeszkli. Wsyp ryż i smaż cały czas mieszając 1-2 minuty. Niech porządnie obtoczy się w oliwie, czosnku i cebuli i stanie lekko przezroczysty. Na patelnię wlej chochelkę bulionu i gotuj mieszając, aż ryż go wchłonie. Teraz wlej kolejną porcję bulionu i dalej gotuj, mieszaj ryż i czekaj, aż ziarenka go wchłoną. Stopniowo dodawaj pozostały bulion i gotuj ryż

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto ze szparagami 252

urosło a duma rozpiera aż do teraz:) Marcin, jak większość mężczyzn jest mięsożerny, a to danie, choć wegetariańskie, podbiło jego serce. W czym tkwi jego sukces? W pysznym bulionie, smacznym winie, świeżych szparagach i pysznym parmezanie:) i masie serca dodanego do gotowania 2 porcje 1 h 500 ml bulionu (ja przygotowałam bulion dzień wcześniej) 3/4 szklanki ryżu do risotto arborio(...)wrzucamy szalotkę i chwilkę smażymy. Do cebulki wrzucamy ryż i smażymy około 1 minuty. Do ryżU wlewamy wino i zwiększamy gaz. Mieszając doprowadzamy do odparowania wina. Następnie stopniowo dolewamy bulion, tak aby przykrywał ryż. I ciągle mieszamy. Gdy ryż będzie miękki zdejmujemy go z ognia. Dodajemy masło, parmezan, szparagi i śmietanę, energicznie mieszamy przez minute/dwie. Nakładamy na talerze, posypujemy startym

Ania i Marcin gotują
Risotto z zielonymi szparagami 184

smaczny obiad z ryżem w roli głównej. Kremowe risotto z parmezanem, które wzbogaciłam zielonymi szparagami. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka ryżu arborio 4,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 1 garść drobno startego parmezanu 1 cebula 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia szparagów Szparagi(...)ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć chwilę aż ryż również zrobi się szklisty następnie wlać wino. Gotować aż ryż wchłonie cały płyn, cały czas mieszać. Następnie wlać ok pół szklanki bulionu i gotować aż ryż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu przemieszać. Gdy ryż wchłonie jedną porcję bulionu dolewać drugą i tak aż do momentu gdy ryż będzie al'dente

Monia miesza i gotuje
Udka z ryżem i warzywami (jednogarnkowe) 241

się zarówno na niedzielny obiad, jak i przyjęcie dla gości. Danie doskonałe również dla dzieci (szczególnie, gdy przygotujesz na rosole, a bez kostek rosołowych). Ryż, który gotuje się w bulionie wraz z warzywami, jest mięciutki i niebywale aromatyczny , bo dodatkowo spływa na niego tłuszcz wytapiający się z mięsa - dzięki niemu głębia smaku jest doskonała. Ja to nawet mogę jeść(...)ryż, mięsa mi już potem nie trzeba :D Co do samego bulionu - można oczywiście przygotować go z kostek rosołowych (2 kostki na 5 szklanek gorącej wody), ugotować specjalnie do dania, przygotować z domowej bulionetki mięsnej, ale można też wykorzystać... rosół :) u nas takie udka z ryżem i warzywami zazwyczaj serwowane są w niedzielę lub święta, dlatego od razu rosołu

Kolorowy Przepisownik
Zupa codzienna z dwóch rodzajów soczewicy 185

mała marchewka 150 g czerwonej soczewicy 100 g soczewicy puy 1 cebula 1 czosnek solo 200 g batatów, 1 średniej wielkości 1 marchewka 100 g selera 1½ l warzywnego bulionu ½ łyżki kurkumy 1 łyżeczka nasion kminu 1 cytrynowa trawa 2 łyżki oliwy 150 g jarmużu 3 łyżki natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku Cebulę, czosnek i cytrynową trawę(...)pokrój w kostkę. Wlej oliwę do garnka, dodaj cebule i zeszklij. Opłukaj soczewice i wsyp do garnka. Posyp przyprawami i smaż przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i batat. Gotuj zupę przez około 25 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta wlej więcej bulionu. Konsystencja zupy zależy od własnego upodobania. Wolę zupy nieco gęściejsze, więc

codojedzenia
Zupa groszkowo - fasolowa 210

zupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim końcowym wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki(...)rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aby się zrumienił i nieco wytopił. Kiedy uzyska ładny kolor, przekładamy bez tłuszczu do gotującego się na niewielkim ogniu bulionu. Dodajemy majeranek, ziele angielskie oraz listek laurowy, przykrywamy i zmniejszamy płomień do minimum.  Na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę marchewkę. Podczas, gdy marchewka nabiera koloru na patelni, obieramy

Kuchnia od dwojga
zupa z indykiem i ala pierogami 182

Składniki: rosół-bulion Resztki indyka, kości 1 cebula, grubo posiekana 2 marchewki, drobno posiekane 1 łodyga selera, drobno posiekana 1 mały pęczek ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia i pietruszką woda zupa 2 łyżki masła 1/2 szklanki (70 g) posiekanej marchewki 1 średnia cebula, posiekana 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki mąki 4 szklanki (1 litr, około 1 litra) bulion(...)pokryć wszystkie kości. Umieść na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dusić przez około 3-4 godziny, dodając ciepłej wody, o ile potrzeba ,aby kości były zakryte wodą .Gotowy bulion przelać przez drobne sitko .Wlać do pojemników kwarta wielkości i przechowywać w lodówce przez okres do 1 tygodnia lub w zamrażarce przez okres do kilku miesięcy. Albo użyć od razu

w mojej kuchni
Risotto z groszkiem i kremowym serkiem 128

zdecydowanie moim faworytem. Mogłabym je jeść na okrągło. Intensywny smak umami rządzi tutaj i uzależnia nasze kubki smakowe. Podstawą do najlepszego risotto jest przede wszystkim dobry, niezbyt intensywny bulion, ryż Arborio, lampka białego, wytrawnego wina, szalotka, masło i parmezan. Na podstawie tych kilku składników jesteśmy w stanie stworzyć smaczne risotto, które zachwyci niejedno podniebienie. Moje z pewnością. Dodatki(...)umami. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): kilka łyżek masła szalotka ząbek czosnku 3/4 szklanki ryżu Arborio 50 gram parmezanu 1 lampka białego wina, wytrawnego 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 szklanka mrożonego groszku 4-5 łyżki serka kremowego naturalnego szczypta soli świeżo zmielony pieprz rukola do dekoracji szczypta oregano i bazylii Na łyżce masła podsmaż posiekaną

Mango Papaja
Zupa botwinka 215

menu głównym Zupa Botwinka Zupę podaję z jajkiem:) Składniki : 1 pęczek botwinki 4-5 łyżek śmietanki do zup 18% 4-5 dużych ziemniaków 1 duża marchewka sól oraz pieprz bulion drobiowy  Przygotowanie:           Jeśli nie mamy bulionu można szybko ugotować, 4 skrzydełka oraz jedna włoszczyzna. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko(...)Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie . Pęczek botwinki płuczemy i kroimy w paski o szerokości około 1 cm, ja użyłem botwinki mrożonej z własnych zapasów. Gotujemy całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy do kubka i dodajemy nasze 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
RISOTTO Z POREM I PIECZARKAMI 187

ochotę w danym momencie. Polecam wprowadzenie tego dania do codziennego menu ;)   SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje) 200 g ryżu Arborio 100 ml białego wina półwytrawnego ok. 1 L bulionu warzywnego lub drobiowego 300 g pieczarek 1 mały por lub połowa dużego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 szklanki startego sera np. grana padano cebulka dymka(...)łyżki masła sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotuj bulion warzywny, może być nawet dzień wcześniej. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Por przetnij wzdłuż na połowę, a następnie w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojony por i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż co chwilę mieszając na średnim ogniu, aż por zmięknie a pieczarki zaczną delikatnie brązowieć. Jeśli

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania