oraz witamin, ma doskonały smak i przepiękny kolor, który cudnie prezentuje sie w moim serniku... Niewątpliwą ozdobą sernika jest pyszna galaretka, którą przyrządziłam z delikatnego bulionu warzywnego, a w niej zatopiłam łososiowe i warzywne róże... Róże wykonałam z pociętych plastrów ŁOSOSIA "MÓWI" Pure Wędzonego na Zimno oraz cieniutko pokrojonych plasterków ogórka i rzodkiewki... Całość(...)ŁOSOSIA "MOWI" Signature Wędzonego na Gorąco sol i świeżo zmielony pieprz do smaki 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny SKŁADNIKI NA GALARETKĘ I RÓŻE: 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie ŁOSOSIA "MOWI" PURE Wędzony na zimno 6 Plastrów 5 -6 dużych rzodkiewek 10 cm ogórka świeżego odrobina kawioru i koperku
Słodko-Słony Świat IlonyCZOSNKU 100 G BUŁKI TARTEJ SOL I PIEPRZ DO SMAKU, ALE NIE ŻAŁOWAĆ OLEJ DO SMAŻENIA ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA FILMU KREMOWY SOS: 150 ML GĘSTEJ ŚMIETANY 30 % 150 ML BULIONU WARZYWNEGO 150 ML BULIONU WOŁOWEGO 2 ŁYŻECZKI SOSU SOJOWEGO 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON 3 ŁYŻKI MAKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI MASŁA WYKONANIE: ZROBIĆ KLOPSY : CEBULE CZOSNEK OBRAĆ. CEBULĘ POKROIĆ W DROBNA(...)TEMPERATURZE 180 ST. C. PRZEZ 30 MINUT. W MIĘDZYCZASIE ZROBIĆ SOS: W GARNKU ROZPUŚCIĆ MASŁO. DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA DOSYPAĆ MĄKĘ I CAŁY CZAS MIESZAJĄC POGOTOWAĆ 2 MINUTY. NASTĘPNIE DODAĆ BULION WARZYWNY I DOBRZE ROZPROWADZIĆ GO Z MASŁEM I MAKA. BĘDZIE BARDZO SZYBKO GĘSTNIAŁ WIEC NIE PRZESTAWAĆ MIESZAĆ. DODAĆ BULION WOŁOWY, NASTĘPNIE ŚMIETANĘ, SOS SOJOWY I MUSZTARDĘ. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ DO MOMENTU
Pani M - kuchnia smakowitaPotrzebujemy: 1 duży filet z kurczaka pokrojony w kostkę (ew. polędwiczka albo kawałek schabu) 1 szklanka suszonych grzybów 1 czerwona cebula obrana i pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego albo rosołu 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła natka pietruszki sól pieprz Grzyby zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy i odstawić na ok. 2 godziny. Następnie odcedzamy(...)kroimy grzyby na paseczki. Bulion zachowujemy. Na dużej patelni na łyżce masła podsmażamy filet na złocisty kolor. Zrzucamy go do miseczki i przykrywamy. Na tę samą patelnię wrzucamy łyżkę masła, następnie cebulę, smażymy aż się zeszkli, dodajemy grzyby i dusimy 5-10 minut pod przykryciem. Dodajemy kurczaka i smażymy razem chwilę. Bulion, śmietankę i mąkę ziemniaczaną mieszamy ze sobą. Wlewamy
Emskie SmakiDanie Sałatka Kuchnia Niemiecka Czas przygotowania 30 minutes Czas gotowania 2 hours Porcje 6 Autor smakowitehistorie.com Składniki 6 średnich ziemniaków 1 czerwona cebula 2 ogórki konserwowe szczypiorek 150 ml bulionu 4 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki oliwy pieprz, sól Składniki na bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula ½ selera ½ pora pieprz, sól, sos sojowy, kurkuma Sposób przygotowania(...)Przygotuj esencjonalny bulion warzywny. W dużym garnku gotuj przez co najmniej 2 godziny marchewki, pietruszkę, selera, pora, przypaloną cebulę. Dopraw kurkumą, sosem sojowym, solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki w mundurkach, odcedź, obierz ze skórki i pokrój na grube plastry. W dużej misce zrób zalewę: pokrój w drobną kostkę czerwoną cebulę i ogórki konserwowe. Dodaj posiekany szczypiorek, następnie przyprawy. Zalej octem
smakowitehistorie.comprzygotowania potrzebujemy: Marchewka- 35g Cebula- 35g Czosnek- 5g Masło – 40g Brokuł (świeży lub po rozmrożeniu)- 300g Bulion- 300ml Śmietana 18%- 170g Śmietana 30%- 50g Ser cheddar- 160g Ser śmietankowy- 40g Sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka wędzona, papryka chilli, gałka muszkatołowa Guma guar- 2g – opcjonalnie Pietruszka/ szczypiorek- do dekoracji Okrasa z boczku- opcjonalnie Marchewkę kroimy w słupki, cebulę(...)kostkę, brokuł w drobniejsze kawałki, czosnek zgniatamy, ser trzemy na tarce. Masło roztapiamy, dodajemy marchewkę, po 3 minutach cebulę, następnie czosnek i smażymy 3 minuty. W gorącym bulionie mieszamy śmietanę i dodajemy do garnka, następnie śmietanę 30% i ser śmietankowy. Ser cheddar dodajemy partiami i energicznie mieszamy. Przyprawiamy. Dodajemy brokuł i mieszamy od czasu do czasu, gotujemy do miękkości brokułu
serzmiesemtworzą zdrowy obiad. Składniki : 500 g chudej szynki/kurczaka/indyka 700 g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy (francuskiej lub sarepskiej) 1 łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wina wytrawnego 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki koncentratu pomidorowe lub 1/2 szkl. soku pomidorowego 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego(...)sól, pieprz Przygotowanie : Mięso kroimy w paski, grubość ok. 1 cm. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki oraz marchewkę myjemy i kroimy w plastry. Do bulionu wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojoną marchewkę. Gotujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy mięso i smażymy aż się zarumieni. Następnie mięso wrzucamy do bulionu. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek
Czarnawisienkawieprzowego 2-3 cebule szalotki lub 1 duża cebula ok. 3 łyżki zimnego masła sól, pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia Schab w sosie chrzanowym – sos: ok. 300 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (ewentualnie wody) 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki mąki 2 łyżki masła 1-2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki chrzanu ze słoika 2 liście laurowe(...)grzanie góra-dół). Po upieczeniu delikatnie rozcinamy rękaw (uważając, aby nie poparzyć się parą), wyjmujemy mięso i zachowujemy soki z pieczenia. Do soków z pieczenia dolewamy bulion (ewentualnie wodę) – tak, aby uzyskać ok. 0,5 litra płynu (zazwyczaj jest go ok. szklanki, więc dodaję ok. 250-300 ml bulionu). Mięso kroimy na plastry. Możemy je ułożyć na półmisku
Poezja smakuchwilę postać w kuchni :) Składniki (na 4 osoby) : Polędwiczki : 1 kg polędwiczki wieprzowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr (bulionetkę rozpuściłam w 1/2 l wody resztę użyłam do sosu) Sos pieprzowy : 1 średnia cebula (najlepiej szalotka) oliwa z oliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu(...)użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest kwestią gustu ;P zioła prowansalskie świeżo zmielona sól morska i pieprz czarny
cucinaretutaj, ryż arborio, parmezan i świeżutkie kurki. Czego chcieć więcej? Składniki: 200 g ryżu arborio 120 g masła 1/2 białej cebuli 1 ząbek czosnku 200 g kurek 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g tartego pamigiano reggiano kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kurki oczyścić, umyć (sposób na mycie kurek znajdziesz tutaj ), większe sztuki pokroić(...)działań użyć drugiej patelni. Na patelni rozgrzać 40 g masła, przesmażyć pokrojone w kostkę czosnek i cebulę. Lekko posolić. Gdy warzywa się zeszklą wsypać ryż. Dodać tyle ciepłego bulionu aby pokrył ryż. Mieszać delikatnie lub potrząsać patelnią aż ryż wchłonie bulion. Dolewać porcjami bulion - czynność powtarzać do czasu aż ryż stanie się miękki. Dodać kurki, przyprawić solą i sporą
Codziennik Kuchennyrobi się ją szybko a jest przepyszna. Do tego ziemniaki, śmietana i... wino i jesteśmy w raju. Grzyby podsmażałam na maśle który uwydatnia smak grzybów. Do zupy wykorzystałam bulion #Krakus aby było #smacznieiszybko . Spróbujcie! Składniki: 300 g grzybów 2 łyżki masła 1 cebula 1/2 kg ziemniaków szczypta oregano 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu zrobionego z bulionu(...)maśle szklimy cebulę. Dodajemy ziemniaki i smażymy ok 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz suszone oregano, sól i pieprz. Smażymy 3 minuty. Zalewamy winem i dusimy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką
Kuchnia w oparachpieczarek (leśne pieczarki) 2 garście świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku 1 główka włoskiej kapusty, średniej wielkości 350 g ryżu, waga sucha 4 łyżki masła 500 ml warzywnego bulionu Sos curry 1 łyżka mąki 30 g masła 200 ml warzywnego bulionu 250 ml śmietanki 2-3 łyżeczki curry w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula(...)zawiń jak krokiety czyli załóż liść na farsz, następnie złóż boki do środku i zwiń. Przygotuj duże naczynie żaroodporne, ja użyłam żeliwnej patelni. Ułóż gołąbki ciasno na patelni. Polej bulionem. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz przez 35 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj
codojedzeniadopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków(...)laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli zalałam ok. 3 litrami wody i gotowałam na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Bulion ma być lekko słony i mieć wyrazisty smak. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę. Ułożyłam na blasze, skropiłam oliwą, posypałam wędzoną papryką, odrobiną pieprzu i soli i upiekłam do miękkości (grzanie góra-dół, 200 stopni). W międzyczasie przygotowałam
Kate's Kitchen