robi się ją szybko a jest przepyszna. Do tego ziemniaki, śmietana i... wino i jesteśmy w raju. Grzyby podsmażałam na maśle który uwydatnia smak grzybów. Do zupy wykorzystałam bulion #Krakus aby było #smacznieiszybko . Spróbujcie! Składniki: 300 g grzybów 2 łyżki masła 1 cebula 1/2 kg ziemniaków szczypta oregano 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu zrobionego z bulionu(...)maśle szklimy cebulę. Dodajemy ziemniaki i smażymy ok 3 minut. Następnie dodajemy pokrojone grzyby oraz suszone oregano, sól i pieprz. Smażymy 3 minuty. Zalewamy winem i dusimy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do uzyskania miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec zabielamy zupę śmietanką
Kuchnia w oparachpieczarek (leśne pieczarki) 2 garście świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku 1 główka włoskiej kapusty, średniej wielkości 350 g ryżu, waga sucha 4 łyżki masła 500 ml warzywnego bulionu Sos curry 1 łyżka mąki 30 g masła 200 ml warzywnego bulionu 250 ml śmietanki 2-3 łyżeczki curry w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 mała cebula(...)zawiń jak krokiety czyli załóż liść na farsz, następnie złóż boki do środku i zwiń. Przygotuj duże naczynie żaroodporne, ja użyłam żeliwnej patelni. Ułóż gołąbki ciasno na patelni. Polej bulionem. Na wierzchu ułóż wiórki masła. Wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika i piecz przez 35 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj
codojedzeniadopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków(...)laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli zalałam ok. 3 litrami wody i gotowałam na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Bulion ma być lekko słony i mieć wyrazisty smak. Dynię obrałam i pokroiłam w kostkę. Ułożyłam na blasze, skropiłam oliwą, posypałam wędzoną papryką, odrobiną pieprzu i soli i upiekłam do miękkości (grzanie góra-dół, 200 stopni). W międzyczasie przygotowałam
Kate's Kitchengarnku i powstała pyszna zupka krem. Do zupy podałam ulubione grzanki. składniki: 1 średni brokuł (ok 600 g) 1 mały kalafior (ok 600 g) 1, 5 l bulionu sól,pieprz 100 ml śmietanki 30 % 1 cebula 1 łyżeczka masła Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę obrać i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora także podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w drobną(...)kostkę i zeszklić na maśle. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy bulion się zagotuje wrzucić kalafiora i brokuła oraz zeszkloną cebulę. Gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać nieco bulionu. Krem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz zabielić śmietanką. Podawać z grzankami
Monia miesza i gotujeLETNIA ZUPA JARZYNOWA Zupa jarzynowa z młodych warzyw - przepis krok po kroku. Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogród ka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego(...)koperku sól i pieprz do smaku ( + Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie ) dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania gęsta kwaśna śmietana do podania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy. Krok 2. Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy
Moja Książka Kucharskakoktajlowymi Składniki / na 4 porcje: 500 g bobu (poza sezonem można zastąpić mrożonym) 2 łyżki oliwy 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 600-700 ml bulionu warzywnego, wlanego do garnuszka postawionego na wolnym ogniu 200 g ryżu arborio lub carnaroli 100 g pesto, najlepiej domowego , ale taki ze słoika też się nada 200 g pomidorków(...)się zeszkli. Wsyp ryż i smaż cały czas mieszając 1-2 minuty. Niech porządnie obtoczy się w oliwie, czosnku i cebuli i stanie lekko przezroczysty. Na patelnię wlej chochelkę bulionu i gotuj mieszając, aż ryż go wchłonie. Teraz wlej kolejną porcję bulionu i dalej gotuj, mieszaj ryż i czekaj, aż ziarenka go wchłoną. Stopniowo dodawaj pozostały bulion i gotuj ryż
Chilli Czosnek i Oliwaurosło a duma rozpiera aż do teraz:) Marcin, jak większość mężczyzn jest mięsożerny, a to danie, choć wegetariańskie, podbiło jego serce. W czym tkwi jego sukces? W pysznym bulionie, smacznym winie, świeżych szparagach i pysznym parmezanie:) i masie serca dodanego do gotowania 2 porcje 1 h 500 ml bulionu (ja przygotowałam bulion dzień wcześniej) 3/4 szklanki ryżu do risotto arborio(...)wrzucamy szalotkę i chwilkę smażymy. Do cebulki wrzucamy ryż i smażymy około 1 minuty. Do ryżU wlewamy wino i zwiększamy gaz. Mieszając doprowadzamy do odparowania wina. Następnie stopniowo dolewamy bulion, tak aby przykrywał ryż. I ciągle mieszamy. Gdy ryż będzie miękki zdejmujemy go z ognia. Dodajemy masło, parmezan, szparagi i śmietanę, energicznie mieszamy przez minute/dwie. Nakładamy na talerze, posypujemy startym
Ania i Marcin gotująsmaczny obiad z ryżem w roli głównej. Kremowe risotto z parmezanem, które wzbogaciłam zielonymi szparagami. składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 szklanka ryżu arborio 4,5 szklanki gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 1 garść drobno startego parmezanu 1 cebula 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia szparagów Szparagi(...)ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć chwilę aż ryż również zrobi się szklisty następnie wlać wino. Gotować aż ryż wchłonie cały płyn, cały czas mieszać. Następnie wlać ok pół szklanki bulionu i gotować aż ryż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu przemieszać. Gdy ryż wchłonie jedną porcję bulionu dolewać drugą i tak aż do momentu gdy ryż będzie al'dente
Monia miesza i gotujesię zarówno na niedzielny obiad, jak i przyjęcie dla gości. Danie doskonałe również dla dzieci (szczególnie, gdy przygotujesz na rosole, a bez kostek rosołowych). Ryż, który gotuje się w bulionie wraz z warzywami, jest mięciutki i niebywale aromatyczny , bo dodatkowo spływa na niego tłuszcz wytapiający się z mięsa - dzięki niemu głębia smaku jest doskonała. Ja to nawet mogę jeść(...)ryż, mięsa mi już potem nie trzeba :D Co do samego bulionu - można oczywiście przygotować go z kostek rosołowych (2 kostki na 5 szklanek gorącej wody), ugotować specjalnie do dania, przygotować z domowej bulionetki mięsnej, ale można też wykorzystać... rosół :) u nas takie udka z ryżem i warzywami zazwyczaj serwowane są w niedzielę lub święta, dlatego od razu rosołu
Kolorowy Przepisownikmała marchewka 150 g czerwonej soczewicy 100 g soczewicy puy 1 cebula 1 czosnek solo 200 g batatów, 1 średniej wielkości 1 marchewka 100 g selera 1½ l warzywnego bulionu ½ łyżki kurkumy 1 łyżeczka nasion kminu 1 cytrynowa trawa 2 łyżki oliwy 150 g jarmużu 3 łyżki natki pietruszki sól i czarny pieprz do smaku Cebulę, czosnek i cytrynową trawę(...)pokrój w kostkę. Wlej oliwę do garnka, dodaj cebule i zeszklij. Opłukaj soczewice i wsyp do garnka. Posyp przyprawami i smaż przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i batat. Gotuj zupę przez około 25 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta wlej więcej bulionu. Konsystencja zupy zależy od własnego upodobania. Wolę zupy nieco gęściejsze, więc
codojedzeniazupą inspirowaną tradycyjnym polskim krupnikiem, która jednak w swoim końcowym wydaniu kompletnie go nie przypomina. Nie zmienia to faktu, że jest po prostu przepyszna. SKŁADNIKI: 2 l dowolnego bulionu * 10 dag boczku 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 duży lub 2 małe ziemniaki 1 marchewka 4 łyżki komosy ryżowej (może być też ryż) 2 łyżki(...)rosół odrobinę rozcieńczony wodą Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, aby się zrumienił i nieco wytopił. Kiedy uzyska ładny kolor, przekładamy bez tłuszczu do gotującego się na niewielkim ogniu bulionu. Dodajemy majeranek, ziele angielskie oraz listek laurowy, przykrywamy i zmniejszamy płomień do minimum. Na wytopionym tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę marchewkę. Podczas, gdy marchewka nabiera koloru na patelni, obieramy
Kuchnia od dwojgaSkładniki: rosół-bulion Resztki indyka, kości 1 cebula, grubo posiekana 2 marchewki, drobno posiekane 1 łodyga selera, drobno posiekana 1 mały pęczek ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia i pietruszką woda zupa 2 łyżki masła 1/2 szklanki (70 g) posiekanej marchewki 1 średnia cebula, posiekana 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 2 łyżki mąki 4 szklanki (1 litr, około 1 litra) bulion(...)pokryć wszystkie kości. Umieść na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dusić przez około 3-4 godziny, dodając ciepłej wody, o ile potrzeba ,aby kości były zakryte wodą .Gotowy bulion przelać przez drobne sitko .Wlać do pojemników kwarta wielkości i przechowywać w lodówce przez okres do 1 tygodnia lub w zamrażarce przez okres do kilku miesięcy. Albo użyć od razu
w mojej kuchnizdecydowanie moim faworytem. Mogłabym je jeść na okrągło. Intensywny smak umami rządzi tutaj i uzależnia nasze kubki smakowe. Podstawą do najlepszego risotto jest przede wszystkim dobry, niezbyt intensywny bulion, ryż Arborio, lampka białego, wytrawnego wina, szalotka, masło i parmezan. Na podstawie tych kilku składników jesteśmy w stanie stworzyć smaczne risotto, które zachwyci niejedno podniebienie. Moje z pewnością. Dodatki(...)umami. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): kilka łyżek masła szalotka ząbek czosnku 3/4 szklanki ryżu Arborio 50 gram parmezanu 1 lampka białego wina, wytrawnego 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 szklanka mrożonego groszku 4-5 łyżki serka kremowego naturalnego szczypta soli świeżo zmielony pieprz rukola do dekoracji szczypta oregano i bazylii Na łyżce masła podsmaż posiekaną
Mango Papajamenu głównym Zupa Botwinka Zupę podaję z jajkiem:) Składniki : 1 pęczek botwinki 4-5 łyżek śmietanki do zup 18% 4-5 dużych ziemniaków 1 duża marchewka sól oraz pieprz bulion drobiowy Przygotowanie: Jeśli nie mamy bulionu można szybko ugotować, 4 skrzydełka oraz jedna włoszczyzna. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko(...)Marchewkę oraz ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie . Pęczek botwinki płuczemy i kroimy w paski o szerokości około 1 cm, ja użyłem botwinki mrożonej z własnych zapasów. Gotujemy całość około 20-25 min. W trakcie gotowanie odlewamy trochę zupy do kubka i dodajemy nasze 4 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy
Sprawdzone przepisy kulinarneochotę w danym momencie. Polecam wprowadzenie tego dania do codziennego menu ;) SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje) 200 g ryżu Arborio 100 ml białego wina półwytrawnego ok. 1 L bulionu warzywnego lub drobiowego 300 g pieczarek 1 mały por lub połowa dużego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 szklanki startego sera np. grana padano cebulka dymka(...)łyżki masła sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotuj bulion warzywny, może być nawet dzień wcześniej. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Por przetnij wzdłuż na połowę, a następnie w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć pokrojony por i pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż co chwilę mieszając na średnim ogniu, aż por zmięknie a pieczarki zaczną delikatnie brązowieć. Jeśli
Calzonella.com