bulion - 9142 przepisów (strona:27/610)

Rolada ze schabu i sos cebulowy 186

rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne) 1,5 łyżeczki cukru sól, pieprz kolorowy, łyżka soku z cytryny Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy pół szklanki gorącego bulionu(...)dusimy w rondelku aż cebula się rozgotuje. W razie potrzeby podlewamy jeszcze bulionem. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do niej cebulę, podsmażamy przez minutę i dodajemy resztę przestudzonego bulionu. Cukier zrumieniamy w rondelku, mieszamy z dwoma łyżkami wody i karmelem zabarwiamy sos. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym i zagotowujemy

e-PrzepisyKulinarne
Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką 198

Było to bardzo pyszne połączenie składników. Przepis na Pęczak z grzybami leśnymi, papryką i marchewką: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) 1 marchewka 750 ml bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej natka pietruszki sól pieprz świeży tymianek W głębokiej patelni na łyżce masła klarowanego szklimy cebulę, rozgnieciony czosnek(...)tymianek, a następnie dodajemy pęczak, doprawiamy solą, dusimy do czasu, aż ziarenka pęczaku pokryją się tłuszczem. Wlewamy do kaszy 1/3 bulionu, gdy płyn odparuje wlewamy kolejną porcję bulionu, mieszamy, gdy kasza wchłonie płyn dolewamy resztę bulionu, oraz dodajemy pokrojoną marchewkę, dusimy aż kasza będzie miękka. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle pokrojone podgrzybki i całe kurki. Gdy kasza będzie miękka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z botwiny z ziemniakami: przepis, jak zrobić 104

póki trwa sięgnij po ten prosty i wypróbowany przepis. Przygotuj zupę, ulepszając mój przepis o własne dodatki i przyprawy :) Ta botwinka może być ugotowana w wersji wegańskiej - wystarczy, że bulion z kurczaka zastąpisz jarzynowym lub wodą. Śmietankę oraz jajko można całkowicie pominąć, zupa będzie równie pyszna. Przepis jest łatwy, a ugotowanie zupy zajmuje naprawdę niewiele czasu. Więcej przepisów na zupy(...)rezultaty. Pełna lista składników i przepis znajduje się poniżej.  Najpierw na maśle lub oliwie podsmaż pokrojone w równą kostkę buraczki, marchew i ziemniaki, następnie wlej wybrany przez ciebie bulion i gotuj, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, świeży koperek i posiekane liście botwinki, zagotuj, dopraw do smaku i gotowe :)  Zupa z botwiny z ziemniakami. Zupa botwinka

Moja Książka Kucharska
Zupa z pieczonej papryki i pomidorów. Przepis wegański. 105

papryki i pomidorów. Przepis wegański.  Składniki na zupę z pieczonej papryki i pomidorów: - 3 duże słodkie papryki - 500 g dojrzałych malinowych pomidorów lub pomidorków koktajlowych - ok. 400 ml bulionu warzywnego. Jeśli macie zamrożony, to będzie idealny, jeśli nie macie pod ręką dobrego bulionu, to zachęcam do zrobienia idealnego bulionu z tego przepisu :  - oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia(...)pomidory posmaruj oliwą, posól i popieprz. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez mniej więcej godzinę. Ściągnij z papryki i pomidorów skórkę, przełóż ją do garnka i pokryj bulionem warzywnym, sosem pomidorowym i zagotuj. Gdy się pogotuje tak z 20 minut, dosmacz solą i pieprzem i zmiksuj na krem. Podawaj z natką pietruszki. I wcinaj na zdrowie!  Zupa

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki z szynki w galarecie 385

roladki z szynki z sałatką! Roladki z szynki w galarecie Składniki: szynka konserwowa lub szynka gotowana – najlepiej duże plastry: 5 – 6 plastrów Zalewa do szynki w galarecie: bulion: 700 – 800 ml żelatyna w ilości zalecanej przez producenta na w/w ilość płynu Farsz do roladek z szynki w galarecie: duża marchew: 1 szt. pietruszka: 1szt. groszek konserwowy(...)szynki w galarecie można przygotować z tradycyjnej sałatki jarzynowej, dodając do niej nieco chrzanu. Jeśli masz więc przygotowaną sałatkę warzywną, po prostu wykorzystaj ją do dalszej części przepisu. Bulion należy przecedzić, a następnie lekko podgrzać. Wsypać do niego żelatynę i pozostawić na 10 – 15 minut, aby napęczniała. Następnie bulion lekko podgrzewamy i mieszamy żelatynę, aż się rozpuści. Nie gotujemy

Kuchnia Na Wypasie
Zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami 103

łyżka sól i pieprz do smaku olej: 2 łyżki Farsz: pieczarki: 250 – 300 g cebula: 1 szt. sól i pieprz do smaku olej: 2 łyżki Sos: woda lub bulion: 250 – 300 ml liść laurowy: 1 szt. czosnek: 2 ząbki sól i pieprz do smaku Zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami – przepis Przygotowanie: Warto wspomnieć, że sukcesem dobrych(...)zwrócić uwagę, aby nadzienie było dokładnie osłonięte mięsem. Na patelni rozgrzewamy olej, każdą roladkę obtaczamy w bułce tartej (lub mące) i smażymy na rumiano z obu stron. Roladki zalewamy bulionem, dodajemy do niego liść laurowy oraz przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Jeśli zostało trochę farszu, również dodajemy do bulionu. Zrazy przykrywamy, ale z lekko uchyloną pokrywką. Dusimy na niskiej

Kuchnia Na Wypasie
Bitki wieprzowe 98

wieprzowego, np. schab, karczek, szynka 4 łyżki oleju 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 5 kulek ziela angielskiego, 2 liście laurowe sól, pieprz, papryka słodka i ostra 1 l bulionu 2 czubate łyżki mąki pszennej PRZYGOTOWANIE: Schab myję i kroję w plastry. Możesz także poprosić o pokrojenie mięsa w plastry w sklepie bądź kupić gotowe plastry schabu. Układam(...)podczas smażenia, na patelni zostało bardzo dużo aromatu mięsa wymieszanego z solą i pieprzem. Gdy cebula lekko się zeszkli przekładam ją do garnka ze schabem. Na patelnię wlewam szklankę bulionu (należy ją uszczknąć z litra, który potrzebujemy do sosu na bitki) po to, by zebrać wszystkie smaki, które zostały na patelni. Bulionem z patelni wraz z resztą bulionu (łącznie cztery

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem z cukinii i pora 82

inspiracje , sugeruję się także wytycznymi lekarza zakaźnika i dietetyków. Mam nadzieję, że przepisy z tagu candida będą dla Was inspiracją. Tylko inspiracją. Lub aż. Składniki: 1-1,2 litr bulionu warzywnego (ja użyłam bulionu bez marchewki, ze względu na dietę) 3 cukinie 1 por (biała i jasnozielona część) 3 ząbki czosnku olej rzepakowy sól pieprz uprażone pestki dyni dymka (biała(...)Dokładnie umytego pora kroimy w mniejsze kawałki i smażymy w garnku. Dodajemy do niego upieczone cukinie i wyciśnięte z łupin upieczone ząbki czosnku. Po jakichś 2 minutach zalewamy wszystko bulionem, doprawiamy według uznania solą i świeżo mielonym pieprzem, gotujemy 10 minut. Po tym czasie zupę studzimy, miksujemy na krem, z powrotem przelewamy do garnka, zagotowujemy. Jeżeli zupa wyszła za gęsta

Kardamonovy
Warzywna zupa ramen z zoodlami i wege pulpetami 126

odjechana wariacja na temat niezwykle popularnego ostatnio dania, które podbiło Instagram. Mocno odstaje od klasycznej wersji, bo jest niemal zupełnie wegetariańska, nie licząc rosołu (oczywiście można ją zrobić na bulionie warzywnym). Ale smakuje rewelacyjnie. Jest to zasługa kompozycji różnych aromatów i smaków, choć trzeba dodać, że nasza warzywna zupa ramen nie jest przesadnie przyprawiona. I nie ma w niej miso(...)Podstawę smaku stanowią pieczarki usmażone z tartym imbirem i czosnkiem. Następnie zalewamy je bulionem i doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym. I tyle. Aromatu dodają pulpety z kaszy gryczanej niepalonej, ryżu i pieczarek. Dzięki nim warzywna zupa ramen jeszcze lepiej smakuje i jest sycąca. Do tego stopnia, że to warzywne danie spokojnie wystarcza za cały obiad. Nasza zupa ramen powstała

Niedzielny kucharz
Zupa z kurczakiem i soczewicą 162

pozostałe składniki Mięso z kurczaka . Do zupy możecie wykorzystać mięso ze swojej ulubionej części kurczaka. U mnie najczęściej jest to pierś lub udko, np. z mięsa z rosołu. Bulion . Jako baza może posłużyć bulion ekologiczny (bez zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku). Możecie też wykorzystać ugotowany wcześniej rosół. Warzywa . Obowiązkowymi składnikami tej zupy są dla mnie ziemniaki, marchew i seler naciowy(...)soczewicy 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 marchewki 8 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki lubczyku natka pietruszki do podania olej rzepakowy sól, pieprz Kroki Pokrój cebulę w piórka, a marchew i selera naciowego

Na-talerzu.pl
Indyk w kulinarnych tradycjach świata 129

piersi z indyka (4 filety) 40 g kaszy gryczanej niepalonej 250 g cebuli duży ogórek kiszony pęczek koperku 1 żółtko 8 plasterków boczku 1 łyżka oleju 200 ml bulionu (najlepiej warzywnego) 1 łyżka masła klarowanego 100 g tłustej, gęstej śmietanki (najlepiej crème fraîche) sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie dobrze odcedź i odstaw(...)plasterki boczku, po czym równomiernie posmaruj nadzieniem. Na koniec zwiń w ruloniki i zepnij wykałaczką lub zwiąż sznurkiem kuchennym. Podsmaż na maśle równomiernie z każdej strony, następnie dolej bulion i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 25 minut. Na koniec wyciągnij roladki, do sosu dodaj pozostały koperek i śmietanę, po czym ponownie zagotuj. Tajlandia – pałeczki satay

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone gołąbki z mięsem mielonym i ryżem 138

Gołąbki pieczone w piekarniku z pikantnym pomidorowym sosie na bazie pomidorów z puszki i bulionu. W swoim wnętrzu skrywają mięso mielone, szklistą cebulką i biały ryż. Wyszły takie pyszne, że następnym razem z pewnością przygotuję je z podwójnej, a nawet potrójnej porcji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Gołąbki z piekarnika w pikantnym pomidorowym sosie 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad(...)pomidorowym z poniższego przepisu. Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na 25 – 30 minut, bez przykrycia. SOS POMIDOROWY Pół puszki pomidorów przełóż do wysokiego rondla, wlej bulion, dodaj wszelkie przyprawy i łyżkę mąki. Zblenduj na gładko blenderem ręcznym. Powstały sos powinien być pikantny i wyrazisty od sporej ilości mielonego pieprzu. Uwagi: Po oderwaniu 10 liści z kapusty

ProstePesto.pl
Makaron z ragù z kaczki po wenecku. 113

organizowany jest coroczny festiwal Sagra dei Bigoli co' l'Arna . Tradycja wenecka chce, aby ragù było przygotowywane al bianco , bez użycia pomidorów, z dodatkiem podrobów i makaronem gotowanym w bulionie. Ja zaproponuję wersję nieco bardziej odpowiadającą dzisiejszym gustom, bez podrobów i z dodatkiem passaty, zachowując jednak charakterystyczny zestaw przypraw, włącznie z cynamonem, dającym bardzo interesujące wrażenia smakowe.  😋 Składniki: 350g(...)jednak by były ze skórą) 1 łodyga selera naciowego (obrana z włóknistych części) 1 cebula (niewielka) 1 marchew 2-3 ząbki czosnku ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina (125ml) 1 szklanka bulionu drobiowego (250ml) 1 szklanka passaty (250ml) - można ew. użyć koncentratu pomidorowego lub całkowicie pominąć 1 łyżka posiekanych, świeżych liści szałwi 1 łyżka posiekanego, świeżego rozmarynu 2 nieduże liście laurowe kawałek

Pasta Po Polsku

Proponowane wyszukiwania