bulion - 9142 przepisów (strona:34/610)

Filet z kurczaka w warzywach z kaszą bulgur 155

papryki -cukinia -20 dkg mrożonego zielonego groszku -20 dkg kalafiora ( może być mrożony ) -ząbek czosnku -5 cebulek szalotek -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -masło -bulion warzywny Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie(...)warzywnym. Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora. Gotujemy 7 minut i odcedzamy. Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki,  paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w bulionie warzywnym i odcedzamy. Marchew kroimy w kostkę. Na patelni z niewielką ilością oleju krótko podsmażamy kurczaka. Dodajemy szalotkę i czosnek

Maminek kulinarny
Zrazy z szynki wieprzowej 389

laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka do smaku olej do smażenia 2 małe kawałki boczku wędzonego 1 ogórek kiszony 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa) 500ml bulionu (może być pozostałość po rosole lub bulion warzywny: zobacz przepis na bulion warzywny 1 łyżka sosu sojowego nitka lub wykałaczki do spięcia zrazów opcjonalnie koperek lub natka pietruszki   (adsbygoogle(...)patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy i podsmażyć je na złoty kolor z każdej strony (w tym samym czasie cebula powinna się zarumienić). Następnie zalać mięso bulionem (mięso powinno być całe przykryte), dodać 1 łyżkę sosu sojowego, liść laurowy i ziele angielskie (jeśli mamy małą patelnię możemy całość przelać do garnka), wymieszać. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem

Kulinarne Przeboje
Risotto ze szparagami 137

Sezon na szparagi rozpoczęty, u mnie dziś z risotto Składniki: -  1 szklanka ryżu Arborio - 500 g zielonych szparagów  - 1 l bulionu - 3-4 łyżki masła - 1 mała cebula - parmezan - pieprz - oliwa - natka pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki a pozostałe łodygi tniemy(...)kawałki. Dodajemy do cebuli, oprócz wierzchołków. Wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając.  W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Po piętnastu minutach od zaczęcia gotowania dodajemy główki szparagów. Ponownie dodajemy

Kulinarne życie
Pomidorowa z klopsikami i beszamelem. 136

się to zrealizować :) PS. Mam maszynkę :) Składniki: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ulubiona przyprawa do mięsa puszka pomidorów krojonych Łowicz koncentrat pomidorowy Łowicz 2 l bulionu warzywnego sól  pieprz beszamel: 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, mleko, szczyypta gałki muszkatołowej natka pietruszki makaron Wykonanie: W garnku przygotować bulion warzywny. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawą. Uformować małe(...)kulki i obtoczyć je w mące pszennej. Klopsy wrzucać na gotujący się bulion i gotować ok. 20 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać aż składniki się połączą. Następnie wlać mleko (ok. 1 szkl.) i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Doprawić gałką muszkatołową. Sos beszamelowy wlewać powoli do bulionu, cały czas mieszając. Jeżeli utworzą się jakieś grudki

zadanie-gotowanie
Klopsiki w sosie pieczarkowym. 19664

skojarzenia barowe, szkolno-stołówkowe, albo mamino-domowe ;) Są swojskie i takie codzienne. Po prostu są dobre! Ten konkretny sposób przyrządzenia pulpetów był dla mnie nowością. Zawsze gotowałem je w bulionie, który zamieniałem potem w sos, tym razem jednak zacząłem od usmażenia ich na patelni. Sos - dosyć gęsty - dodaje się do nich w końcowym etapie. Pulpeciki wyszły jędrne i soczyste(...)pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki 50 ml białego wina 70 ml śmietany kremówki 120 ml bulionu 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej  sól i pieprz Wykonanie: Składniki na klopsiki wymieszać w misce dłońmi i uformować kuleczki o średnicy 2 - 2,5 cm. Podgrzać na dużej patelni

zadanie-gotowanie
Chinkali z mięsem 211

rosół i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto jest bardziej elastyczne niż na pierogi. Wykrawa się z niego ok. 7-8 cm krążki, kładzie na środku kulkę z mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki na górze(...)czubek. Całość musi być szczelna aby tworzący się w środku bulion nie wypłynął podczas gotowania chinkali. Polecam też mój przepis na kołduny wołowe . lub uszka z grzybami . Przepis na Chinkali: fot. Jolanta Perz-Straga Składniki*: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g roztopionego masła Mielona wieprzowina: 200 g Mielona wołowina: 200 g Mielona baranina

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szafranowe risotto z dorszem 185

posiadając szafran trzeba się trochę wysilić. Ponieważ szafran dobrze komponuje się z owocami morza i rybami, proponuję: Szafranowe risotto z dorszem Potrzebujemy: 0,5 kg ryżu arborio duży gar bulionu warzywnego (około 4-5 litrów, to zależy ile wchłonie ryż) 2 małe szalotki szczyptę szafranu namoczoną w ciepłej wodzie łyżkę zimnego masła kilka suszonych pomidorów jeden ząbek czosnku kilka grzybów(...)grzyby leśne, pieczarki) ½ pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki startego parmezanu dorsz świeży ze skórą (liczymy niewielki kawałek około 150 g na osobę) olej i masło do smażenia. Gotujemy intensywny bulion warzywny. Do wielkiego garnka wrzucamy marchewki, por, przypaloną cebulę, seler, pietruszkę, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i kulki czarnego pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy około

ladykitchen
Pulpety z papryką i pieczarkami 134

żółta papryka 500 g malutkich pieczarek 3,5 cebuli 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej sól i pieprz do smaku około 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego  Wykonanie: Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki temu składniki(...)międzyczasie całość doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą. Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć pomiędzy warzywami i pieczarkami lub pod nimi. Całość zalewamy bulionem warzywnym tak, aby pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego bulionu zależy od tego, z czym podamy sos. Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron

Smak mojego domu
ZRAZIKI SCHABOWE Z WARZYWAMI 104

warzywami. Pycha!   Składniki: 1 kg schabu 4 marchwie 2 pietruszki 3 kiszone ogórki 1 por biała część 1 cebula musztarda delikatesowa Wikinga ROLESKI sól,pieprz 4 szklanki bulionu warzywnego mąka do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w plastry, każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy słupki. Cebulę i pora kroimy(...)półplasterki. Na każdy kawałek schabu układamy warzywa, ciasno zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki panierujemy w mącę, smażymy na rumiano na oleju. Do gotującego się bulionu przekładamy obsmażone roladki. Doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem. Gotujemy roladki ok 45 minut. Bulion z gotowania roladek zagęszczamy mąką. Roladki podajemy z ziemniakami, polewamy sosem

Z Majeczką w kuchni
Rolada z szynki z grzybami leśnymi wg Aleex 138

roladę. Uformować ją za pomocą nici. 9. Na pozostałym po duszeniu grzybów tłuszczu obsmażyć rolady na złoty kolor z obu stron. 10. Rolady przełożyć do brytfanny, podlać szklanką bulionu (łatwiej będzie je piec w rękawie do pieczenia, wtedy bulion wlewamy do środka). 11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec przez 1,5 godziny, co kilkanaście minut polewając(...)mięso bulionem. W razie potrzeby dolać bulionu. 12. Rolady wyłożyć na deseczkę, by mięso „odpoczęło” po pieczeniu. 13. Mięso pokroić w plastry. 14. Podawać z ulubionymi dodatkami, ewentualnie z odrobiną sosu pieczeniowego lub grzybowego. Smacznego

W mojej kuchni
Krem z czerwonej soczewicy z marchewką 112

oraz   pożywną zupę . Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem. składniki: 1,7 l bulionu drobiowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki (ok 250 g) 1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności 250 ml) tymianek zioła włoskie Do garnka wlać bulion i zagotować. W międzyczasie(...)obrać cebulę i marchewkę. Warzywa pokroić w niedużą kotkę. Wrzucić do gotującego bulionu. Gotować aż warzywa będą al'dente ok 10-15 minut. Następnie dodać soczewicę i gotować dalej aż wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić tymiankiem i ziołami włoskimi. Gdy już soczewica i warzywa się ugotują zestawić garnek z ognia. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była

Monia miesza i gotuje
RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM 225

Składniki na 2-3 porcje 2 szklanki ryżu na risotto np. arborio  około 0,5 kg krewetek  40 ml białego wytrawnego wina 1-1,2 litra bulionu warzywnego około 300 g zielonego groszku 1 średnia cebula około szklanki tartego parmezanu 3-4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku  2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki(...)zeszkliłam na oliwie w głębokiej patelni przez kilka minut. Wsypałam  do niej ryż i smażyłam, aż stał się szklisty. Wlałam wino i mieszałam aż wyparuje. Wlałam szklankę bulionu. Przykryłam i gotowałam ryż na małym ogniu. Gdy bulion został wchłonięty przez ryż, dolewałam kolejne porcje aż ryż stał się miękki. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, ponieważ ryż może się przypalić

potrawyregionalne
Risotto z krewetkami i małymi pomidorkami... 135

świeci słońce, zapowiada się piękny dzień! Zatem proponuję szybki obiad i na spacer! Składniki; 20 dag pomidorów koktajlowych 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego 1 cebula 3 żabki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. szklanka białego ryżu 1 łyżka octu jabłkowego 20 dag krewetek (ja użyłam mrożonych) sól, pieprz, zielona pietruszka   Przygotowanie(...)krewetki i smażymy  ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła. Krewetki również wyjmujemy a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie bulionu i mieszamy aby ryż się nie przypalił, i tak do wykończenia bulionu. Jeśli ryż nadal jest twardy wtedy należy zwiększyć ilość bulionu i podlewać do momentu aż ryż będzie miękki

Radość kipiąca uśmiechem.
Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki 155

potrawa idealna na kolacje we dwoje. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cukinia 1/2 główki brokuł 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 500 - 600 ml bulionu warzywnego 50-60 gram startego parmezanu 3-4 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii szczypta soli i pieprzu Pikantne krewetki: 10-12 krewetek królewskich lub tygrysich(...)oczkach a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Na patelnię wrzucam cukinię i duszę przez chwilę z cebulką. Następnie wsypuję ryż i smażę z warzywami przez minutę. Dodaję pierwszą porcję bulionu, około 100 ml, i gotuję danie na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie płyn dodaję kolejną porcję bulionu i postępuję tak samo jak poprzednio do momentu

Mango Papaja