czosnku ok.5 ząbków -3 łyżki przyprawy - zioła tajskie ( nowość - zdjęcie na dole) -ser cheddar w plasterkach, które kruszymy - mój kupiony w lidlu (zdjęcie na dole) -sól, pieprz -bulion ( ok. 2 garści mrożonej włoszczyny z dużą ilością marchewki;) + opiekana na palniku cebula) -jogurt grecki -gałązka rozmarynu - sok z jednej cytryny Jak przygotować ? Dynię obieramy z skóry(...)soli i pieprzu, odkrywamy i przez następne 15 minut pieczemy bez przykrycia - do lekkiego zarumienienia. Lekko mieszamy i zostawiamy na ok 5-10 minut. W międzyczasie gotujemy nasz bulion - ok. 1,5 litra wody i dwie garści włoszczyzny + opalona cebula. Gotujemy ok. 30 minut - następnie blendujemy nasz bulion - bez cebuli, zamiast tego dodajemy 3 ząbki czosnku. Blendujemy także
dlaSmaQwzmacnia kości i zmniejsza ryzyko chorób serca. Tyle o zdrowotnych właściwościach tej rośliny. I dziś proponuję zamiast tradycyjnych mięsnych flaczków- flaczki z soi. Składniki: 170-200 g kostki sojowej bulion 2 szt. marchwi 2 szt pietruszki 1 szt. małego selera 1 szt.cebuli por czosnek ziele angielskie liście laurowe papryka ostra papryka słodka imbir gałka muszkatołowa majeranek sól pieprz(...)garnku ugotowałam bulion na mięsie ( tak jak do rosołu ) z dodatkiem pora,liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kostkę sojową wrzuciłam do gotującego bulionu na około 10 minut, żeby napęczniała i zmiękła. Wyłowiłam ją i pokroiłam na mniejsze części. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażyłam na patelni na maśle. Dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler
potrawyregionalnechyba najsmaczniejszym włoskim risotto. Składniki: dla 3-4 osób 0,5 kg piersi z kurczaka 1 cebula 125g masła 400 g ryżu arborgio 150 ml białego wina 500 ml bulionu drobiowego 60 g startego parmezanu sól,pieprz Posiekałam drobno cebulę i podsmażyłam ją na maśle na złoty kolor. Dodałam pokrojoną w plastry pierś z kurczaka. Dodałam ryż i wymieszałam. Wlałam(...)wino, doprawiłam solą i pieprzem. Stopniowo wlewałam bulion, zmniejszyłam ogień i podgrzewałam pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewałam więcej bulionu. Gotowe risotto odstawiłam na parę minut. Na koniec wlałam jeszcze trochę bulionu i podgrzałam jeszcze 10 minut. Podawałam z parmezanem i płatkami masła. Smacznego! Zapraszam na pyszne: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM
potrawyregionalnezalewy) /400g masa netto pomidorów z puszki w sosie pomidorowym Oczywiście można użyć świeżych.Najlepiej obranych ze skórki. 2 ząbki czosnku litr bulionu 1-2 gałązki świeżego rozmarynu 4-5 łyżek oliwy z oliwek pół pęczku natki pietruszki 1 średnia cebula 1 łyżeczka kminu rzymskiego/kminku 1 łyżeczka cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz papryczka(...)chili (opcjonalnie) Składniki na bulion: 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam i dodałam do zupy. Wsypałam
potrawyregionalnetrochę indyjskich smaków. Sycące i pyszne danie. Cudowne połączenie mleczka kokosowego, serów, pachnących przypraw i warzyw. Składniki: pierś z kurczaka puszka mleczka kokosowego szklanka ryżu Arborio na risotto szklanka bulionu 1-4 szklanki białego wina pół zielonej świeżej papryki różyczki kalafiora dwie dymki dwie małe cebule dwie marchewki kawałek świeżego korzenia imbiru dwa ząbki czosnku 2-3 gałązki świeżego(...)głębszym i szerokim garnku zeszkliłam na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i dymkę. Dodałam starty imbir i czosnek. Wsypałam ryż. Mieszałam około 2 minuty. Wlałam wino a następnie połowę bulionu. Ryż należy co jakiś czas mieszać. Włożyłam gałązki rozmarynu i dolewałam bulion. Wcisnęłam również sok z połowy cytryny. Ryż powinien być al dente. Gdy ryż pięknie wchłaniał bulion, podgotowałam
potrawyregionalnejest pyszne! A ,że jest teraz sezon na bakłażany to naprawdę polecam. Składniki: (dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta 0,8-1 litr bulionu warzywnego 200 ml białego wina 1 bakłażan 1 cebula 3-4 łodygi selera naciowego 50 g masła 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek extra(...)kilka minut do miękkości cebuli. Kolej na ryż. Wsypałam go do warzyw i mieszałam przez około 2-3 minuty. Wlałam wino, a gdy wyparowało po około 3 minutach połowę bulionu warzywnego. Ryż gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając. Bulion stopniowo wyparowywał a ryż nabierał miękkości. Wlałam ponownie resztę bulionu aż ryż nabrał kleistej konsystencji. Nie powinien się
potrawyregionalneMakarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1 duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego Ogródek Dziadunia 1 szklanka bulionu z kurczaka 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich Sos pomidorowy : 600 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól , pieprz , szczypta chili do smaku 2 łyżki śmietanki(...)sera żółtego 1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Małe żaroodporne naczynie smarujemy margaryną . Makaron układamy jeden koło drugiego na wzór lazanii . Następnie
Sama słodycz i szczypta chiliktóre smacznie skomponowały się z ryżem. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki grzybów leśnych 1 marchewka 1 szklanka ryżu parboiled 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki jarmużu 2-3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz czarny mielony Grzyby pokroić i obgotować w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10min. Po odlaniu grzybów było pół szklanki. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć(...)drobno pokroić i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lekko zeszklić, nie przyrumieniać. Wsypać suchy ryż i smażyć mieszając, a kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę i wsypać pokrojony jarmuż. Przemieszać i wlać następną chochlę bulionu. Znów gotować
https:KKuchniaMniamziemniaków - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - liść laurowy - 4 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany - ok. 100 ml zakwasu ( barszczu ) - sól, pieprz do smaku - ( 1,5 litra ) bulion drobiowy / warzywny / woda * Pieczarki pokroić w grube plastry, ziemniaki w drobną kostkę. Do garnka włożyć ziemniaki, zalać bulionem. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy. Zagotować. Pieczarki wyłożyć na suchą! patelnię. Dokładnie(...)wraz z cebulką przelać do gara z zupą. Zagotować. Wlać zakwas. Przyprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Dodać śmietanę / jogurt. * Moja zupa została ugotowana na bulionie drobiowym ( porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, por). Wegetarianie mogą użyć bulionu warzywnego bądź wody. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancePyszna, rozgrzewająca, jesienna zupa-krem. Bardzo gęsta i oryginalna w smaku, wykonana na mleczku kokosowym i bulionie warzywnym. Całość przenika smak pieczonego czosnku, cynamonu i chilli, którymi podczas gotowania pachniało w całym domu! Do tego jest to zupa wegańska. Składniki ( 8-10 porcji): 2,5 kg dynia 1 puszka mleka kokosowego 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 1/2 litra wody(...)kostka bulionu wegańskiego oliwa z oliwek cynamon 1 łyżeczka chilli 2-4 łyżeczki (fajnie sprawdza się bardzo ostra pasta z papryki) curry 1 łyżeczka sól 1/2 - 1 łyżeczka Przygotowanie ( 30-40 minut bez pieczenia) - dynię przepoławiamy, łyżką pozbywamy się pestek a następnie kroimy ją na półksiężyce. - półksiężyce układamy w dużym
Pora na pora i pomidoraewent. włoskich 2 łyżki syropu z owocu granatu lub 50 g rodzynek (opcjonalnie) 1 łyżka sumak'u 4 łyżki świeżo posiekanego koperku 2 łyżki świeżo posiekanej mięty 600 ml bulionu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Liście winorośli wrzucić do wrzącej wody i blanszować je przez ok. 10 minut. Można w handlu dostać gotowe zblanszowane liście pakowane w słojach(...)niej posiekana cebulę i czosnek. Gdy cebula jest zeszklona dodać do niej drobno posiekane grzyby i podsmażać razem przez chwilę. Po chwili dodać opłukany ryż, zamieszać, dolać gorący bulion (ok. 1/2 szklanki) tak by ryż był nieco w niej zanurzony i gotować wszystko pod przykryciem ok. 15 minut w razie potrzeby dolewając gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć tyle bulionu
Sztuka gotowania w/g Samiryteraz jest doskonała pora na ich zbiory. Risotto z grzybami leśnymi Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 400 g grzybów leśnych (dokładnie oczyszczonych) ok. 1 litr bulionu (ja przygotowałam z mojej kostki domowej bulionowej ) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła olej rzepakowy tłoczony na zimno sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki sproszkowanych suszonych grzybów (opcjonalnie(...)niewielkim ogniu smażymy kilka minut cały czas mieszając. Olej powinien pokryć dokładnie ziarna ryżu, a ryż powinien stać się szklisty. Następnie do garnka z ryżem i cebulą wlewamy bulion (do dzbanka wlewam litr wrzącej wody i dodaję kilka łyżek mojej pasty bulionowej , cały czas sprawdzając smak). Cały czas mieszamy risotto, aż do całkowitego wchłonięcia bulionu. Dodając kolejne porcje bulionu cały
Naturalna Kuchnianiezbyt zachęcająco. Postanowiłam spróbować przygotować taką potrawę według łasnego uznania. 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (200g) 2 małe czerwone cebulki 2 duże ząbki czosnku 200ml bulionu warzywnego 2 czubate łyżki serka Philadelphia zioła: bazylia i oregano sól, pieprz dodatkowo, aby danie było ostrzejsze dodałam łyżeczkę siekanego chili w oliwie tzw. "lazy chilli" dodatkowo dodałam łyżeczkę zielonego(...)makaron np. świderki lub ryż Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na oliwie z pomidorów. Pomidory zmiksować z czosnkiem i ziołami, dodać do smażącej się cebuli i smażyć, stopniowo dolewając bulionu, jednak nie za dużo, aby masa nie zrobiła się zbyt rzadka. Po kilku minutach dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Jeżeli masa jest zbyt sucha dolewać bulionu. Gdy kurczak
Codzienne Gotowaniedyni z curry i chipsem z boczku. Krem z dyni z boczkiem - przepis Składniki 1 kg obranej dyni 3 małe ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego oliwa curry sól i pieprz kilka plastrów wędzonego boczku Wykonanie Na dużej patelni lub w garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy(...)cebula się zeszkli. W międzyczasie, w osobnym garnku podgrzewamy lub gotujemy od podstaw bulion warzywny. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę (1-2 cm) dynię. Mieszamy i smażymy ok. 5 min aż dynia się zagrzeje. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość gorącym bulionem (o ile smażyliście w garnku, jeżeli na patelni to przekładamy dynię z cebulą
Pyza i Surówkażytnie o średnicy ok.15-17 cm 6 łyżek masła 1 posiekana mała cebula 30-35 g mąki pszennej 260 g mąki żytniej (lub pół na pół) 3 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego 2 listki laurowe 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 brokuł (same różyczki) 1 duża marchew starta na tarce Wykonanie: Masło rozpuścić(...)obsmażać na średnim ogniu ok.5 min. Zasypać cebulę mąką pszenną i wymieszać. Zasmażać 3-4 min aż mąka nabierze złotawego koloru. Teraz dodać pozostałą mąkę, wymieszać i dodać bulion drobiowy oraz gałkę muszkatołową, liście laurowe, sól i pieprz. Mieszając zagotować roztrzepując grudki. Zupę nalać do wydrążonych chlebków, udekorować startym białym i żółtym cheddarem. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować
Sztuka gotowania w/g Samiry