Przepisy na tego typu zupy są bardzo przydatne. W tym przypadku wystarczy jedynie pokroić czosnek i cukinię. Bulion można wprawdzie ugotować samemu, ale może zająć to nieco więcej czasu, co nie napawa radością po długim i męczącym dniu. Przyznam się, że sama ochoczo korzystam z dobrej jakości warzywnych kostek i z nich przygotowuję szybki bulion, potem wystarczy dodać ulubione składniki(...)muszkatołowa, które nadają jej wyrazistego charakteru. Składniki: 2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku, pokrojonego w kosteczkę 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 l warzywnego bulionu 2 cukinie pokrojone w 1cm kostkę 5 łyżek ryżu długoziarnistego sól i pieprz do smaku W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojony czosnek. Po minucie wysp przyprawy: paprykę
Roślinna - blog wegańskipolecam :) Składniki: 1 ½ kg pomidorów 2 chlusty oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ¾ łyżeczki suszonego tymianku ¾ łyżeczki suszonego oregano odrobina brązowego cukru mały chlust octu balsamicznego 250 - 500 ml bulionu warzywnego sól morska Grzanki 4-8 kromek czerstwego pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego) 80-120 g sera mozzarella - opcjonalnie; dla wegetarian na podpuszczce mikrobiologicznej (używam takiego w kostce, bez zalewy) pesto bazyliowe(...)jednej warstwie skórką do dołu. Jeżeli trzeba część przełożyć do drugiego naczynia. Oprószyć z wierzchu cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Skórka przy brzegach będzie przypieczona. Bulion doprowadzić do wrzenia. Upieczone pomidory przełożyć wraz z sokiem z pieczenia do garnka. Zalać szklanką gorącego bulionu. Gotować pod przykryciem 10-15 minut. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować
Pełny talerzkurczaka 2 czerwone papryki mała puszka groszku konserwowego 200 g pomidorów 1 opakowanie mieszanki owoców morza 100 ml oliwy z oliwek 2 cebule cytryna 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu drobiowego 1 g szafranu kilka czarnych oliwek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Papryki kroimy w paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni(...)dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i dusimy na wolnym ogniu, 25 min razem z owocami morza. Następnie dolewamy resztę bulionu, dusimy (do suchego) cały czas mieszając. Paellę
R'n'G KitchenSkładniki: 100 gram ryżu Arborio 2 szklanki bulionu drobiowego 1 ząbek czosnku 1 cebula 1/3 łyżeczki szafranu 1/2 dużego batata garść startego parmezanu 300 gram piersi kurczaka 1/2 pęczka mięty szczypta chili w płatkach sól pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek Piersi kurczaka marynujemy w soli, pieprzu, chili w płatkach oraz posiekanej drobno mięcie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki(...)czosnek. Następnie dodajemy szafran oraz pokrojonego w kostkę batata i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy ryż, chwilę smażymy i wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion i ponownie dolewamy. Postępujemy w ten sposób aż do wykorzystania całego bulionu. W tym czasie na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek
Mango Papajajajko sól pieprz majeranek ziele angielskie 1 łyżka kaszy manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów w sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników(...)mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie i na wrzący bulion wkładamy partiami kulki mięsa . Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Następnie marchewki i ugotowane już pulpety wyjmujemy z garnka, a do bulionu wlewamy zblendowane pomidory. Sos doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Gotujemy chwilę bez przykrycia, aby ew. zredukować ilość płynu. Jeśli
Walijskie PichcenieOtrzymałam ostatnio w przesyłce od Lidla (w ramach tygodnia azjatyckiego) makaron do woka. Błyskawicznie się go robi - wystarczy dodać do podsmażonego mięsa czy warzyw - dodać bulion i po 5 minutach jest gotowy. Postanowiłam wczoraj go wykorzystać, ale nie miałam ochoty na żadne wschodnie danie. Rozejrzałam się po kuchni - cukinia, pomidorki, bazylia. Dokupiłam kurczaka i mozzarellę. I co wyszło? Proste(...)szybkie, aromatyczne danie. Pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i ciągnącym się serem :) A jeśli nie macie makaronu do woka - ugotujcie osobno zwykły makaron (pomijając dodawanie bulionu). SKŁADNIKI (na 4 osoby) 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu 250g makaronu do woka 150g pomidorków koktajlowych 125g mozzarelli (po odsączeniu) 2 łyżki
Moje Kuchenne Rewelacjedyni, boczkiem i szałwią Zupa krem z kalafiora z kluskami: Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kalafiora 1 duży ziemniak 500 ml rosołu, bulionu, wywary warzywnego lub 1 bulion warzywny Winiary 100 ml śmietanki sól i pieprz do smaku natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Rozgrzewamy w garnku 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodajemy drobno posiekaną(...)cebulę i czosnek. Szklimy. Dodajemy różyczki z połowy kalafiora oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Dusimy ok. 5 minut uważając, żeby się nie przypaliły. Wlewamy bulion warzywny (lub 1/2 litra wody z 1 kostką bulionu warzywnego). Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy składniki na krem ręcznym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na 3 porcje: 220 g ryżu do risotto 300-400 g dyni ok. 1 litr bulionu warzywnego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy szczypta szafranu 1/2 puszki kukurydzy kilka listków szałwii sól, pieprz Dynię obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem(...)Dodać ryż, smażyć chwilę, aż zrobi się szklisty. Dodać dynię. Do bulionu dodać szafran. Wlać jedną chochlę bulionu. Mieszając poczekać, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzać dolewanie bulionu, aż się skończy. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Dodać kukurydzę oraz pokrojone na kawałki listki szałwii. Wyłączyć gaz. Patelnię przykryć i odstawić na 5 minut. Po tym czasie risotto jest gotowe. Inspiracja
Moja Galeria Smakujedna z ulubionych zup moich. Pikantno słodka. Może być w wersji jednogarnkowej jak również z odrobiną większej ilości bulionu, jako przystawka. Oczywiście jest to dodatkowo "samo zdrowie". Wiadomo nie od dziś, że papryka to bogactwo witamin i mikroelementów. Z reszta jak wiele innych warzyw, jednak papryka góruje nad innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy(...)różne kolory - cebula 2 szt - papryka chili 2 - 3 szt. - pomidory 5 6 szt - marchew 1 szt - papryka mielona słodka 1 łyżka - sól do smaku - pieprz cayenne - bulion 1 litr - olej do smażenia Wykonanie - umyć warzywa oraz mięso , osuszyć. - Pomidory pokroić w ćwiartki, marchewkę w plasterki. - paprykę chili posiekać drobno, cebulę, papryki w kostkę. - mięso
Eli GotowanieSkładniki: 1,5 L bulionu (może być na kostkach), 5 cebul ( ja miałam cebule różnej wielkości, po pokrojeniu w kostkę 450g), 2-3 marchwie - po obraniu ok.190g, 65 g masła, sól, pieprz, grzanki, starty ser żółty. Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmażyć na maśle, na małym ogniu. Dodawać po kilka łyżek bulionu by cebula się nie przypaliła (zupa(...)wtedy wyjdzie gorzka). Dusić do momentu aż cebula zmięknie. Do cebuli dodać startą marchew. Cały czas podlewać lekko bulionem. Gdy składniki zmiękną dodać do reszty bulionu i gotować chwilę. Doprawić do smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować (ja użyłam blendera). Przed podaniem gdy zupa jest na talerzu bądź w miseczce po wierzchu posypać startym serem żółtym i dodać kilka grzanek
W kuchni u Monikichwilę postać w kuchni :) Składniki (na 4 osoby) : Polędwiczki : 1 kg polędwiczki wieprzowej sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr (bulionetkę rozpuściłam w 1/2 l wody resztę użyłam do sosu) Sos pieprzowy : 1 średnia cebula (najlepiej szalotka) oliwa z oliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu(...)użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam wina domowej roboty) 200 ml śmietanki 30% 200 ml wody około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr na zasmażkę: 2 łyżki masła 2 łyzki mąki Pieczone ziemniaki : ziemnianki ilość jest kwestią gustu ;P zioła prowansalskie świeżo zmielona sól morska i pieprz czarny
cucinaremoczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko. Dajemy im odciec z wody i kroimy je drobno. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie pokrojone cebulki i smażymy je na małym ogniu(...)zaabsorbuje wszystko, co wlaliśmy wcześniej. Czy tak się stało, sprawdzimy rozgarniając ryż na środku garnka – jeśli szybko podchodzi płynem, mieszamy dalej. Jeśli płynu nie ma – dolewamy nową porcję wrzącego bulionu. Stale mieszamy, żeby nie doprowadzić do przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu – ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny
Karo in the KitchenWlewamy wino i mieszając odparowujemy 1/3 płynu. Wrzucamy świeżą lub suszoną szałwię, liść laurowy, dwa zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wkładamy do rondla mięso, mieszamy całość i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem. Przykrywamy i całość dusimy na bardzo malutkim ogniu, pod przykryciem, około 1,5-2 godzin. Potrawę należy co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy nie potrzebuje podlania odrobiną wody albo(...)bulionu, jeśli macie go więcej. Ja użyłam jednej kostki bulionowej, nie dosalałam mięsa w ogóle. Jeśli użyliście domowego bulionu, sprawdźcie pod koniec gotowania czy potrawa nie potrzebuje soli. Gremolata to posypka składająca się z czosnku, pietruszki i skórki cytrynowej, zawsze podawana do klasycznego włoskiego osso bucco. A że ta wołowina w dzisiejszym przepisie jest przygotowana dokładnie tak samo jak gicz
Karo in the KitchenSkładniki: * 2 piersi z gęsi * 3 łyżki miodu * 3 ząbki czosnku * sok z połowy cytryny * 1 seler * szklanka bulionu * 3 łyżki powideł śliwkowych * sól, pieprz Sposób przygotowania: Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut(...)chłodne miejsce. Seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Gorący bulion mieszamy z powidłami. Mięso krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do brytfanki. Posypujemy selerem i zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczemy ok. 1,30 h w temperaturze 200 stopni C. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem. Ilość porcji: 4 Koszt przygotowania: ok. 50 zł Czas przygotowania
Pobite gary BarbaryKasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła(...)smaku, ½ cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży rozmaryn, świeże oregano. Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kaszę i ją prażymy. Przekładamy do rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu. Całość skrapiamy
Moniki Smakołyki