ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 750 ml bulionu 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml śmietanki 30% Kiedy zobaczyłam składniki tego przepisu w gazetce reklamowej(...)zwartą masę, dodając porcjami tartą bułkę. Z masy uformować pulpeciki i usmażyć je na rumiano z każdej strony na oleju. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do podgrzanego w rondelku bulionu dodać przecier pomidorowy. Zamieszać. Chwilę pogotować na średnim ogniu. Śmietanę połączyć z mąką i niewielką ilością bulionu z rondla (około 1/2 szklanki). Wymieszać całość dokładnie... tak, żeby nie było grudek
Świat Domowej KuchniZUPA SEROWA Składniki: - 1 litr bulionu drobiowego - 150g serka topionego śmietankowego - 1 duży ziemniak - 2 00ml śmietany 18% - 2 łyżki mąki pszennej - 1 kostka bulion na żeberkach - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - przyprawa "Kucharek" - pieprz czarny mielony - grzanki Sposób przygotowania: W garnku przygotowujemy bulion drobiowy. W bulionie rozpuszczamy serek topiony, następnie dajemy naszą śmietanę do szklanki
Mentor Smakusmażonymi ziemniaczkami i buraczkami na ciepło tworzy fantastyczną całość , która nadaje się nie tylko na rodzinny obiad , ale i przyjęcie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI : * karkówka wieprzowa – 600 g * bulion warzywny – 500 ml * białe półwytrawne wino – 150 ml * herbata ekspresowa – 3 szt * duże jabłko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 5 ząbków * Smakowita pajda(...)łyżki * Smakowita pajda z ziołami ogrodowymi – 1 łyżka * śmietana 18% słodka – 3 łyżki * przyprawy ( sól , pieprz , papryka ostra , papryka słodka , gałka muszkatałowa ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Przygotowujemy gorący warzywny bulion. Zalewamy nim 3 torebki herbaty i zaparzamy przez ok. 10 minut. W tym czasie karkówkę oczyszczamy , nacinamy w kilku miejscach. W nacięciach umieszczamy pokrojone na kawałki ząbki czosnku. W misce
Ostra na Słodkopisać i popijać pyszną zupę serową, na którą patent wam zaraz zdradzę :). Od razu mówię, że to moja wersja, ale zaręczam, że jest pyszna Potrzebujemy: 1,5 litra dobrego bulionu – nie żadnej kostki i innych proszków 3 serki topione ser lazur z niebieską pleśnią – taki mały trójkącik w kartoniku 100gr parmezanu lub dziugasa 100gr goudy lub ementalera 150 ml śmietanki(...)zupy 1 ząbek czosnku sól, biały pieprz pęczek szczypiorku Bulion bardzo mocno podgrzewamy, aż pojawią się bąbelki. Sery twarde ścieramy na drobnych oczkach (szybciej się rozpuszczą), Lazur kroimy w kostkę. Do gotującego się bulionu dodajemy serki topione, mieszamy aż się rozpuszczą, dodajemy pozostałe sery i wyciśnięty ząbek czosnku. Rozpuszczamy. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz. Z solą delikatnie bo ser pleśniowy
ladykitchenSzyb ka, bardzo a romatyczna, tania zupka. Zapraszam do spróbowania! Składniki: 400 g pieczarek 1 cebula 2 duże marchewki 4 duże ziemniaki 1,5 l - 2 l bulionu 200 ml śmietany majeranek łyżka masła sól, pieprz O bieram warzywa, kr oj ę , gotuj ę w bulionie , który doprawiam solą , pieprzem lub kostką rosołową . M iałam odlany litrowy słoik(...)bulionu (gotowany na udzie z indyka, z zielem angielskim i liściem laurowym) . W tym samym czasie c ebul ę i pieczarki kroję i smaż ę na maśle , nie sol ę by pieczarki nie zrobiły się szare. G dy warzywa w bulionie będą półtwarde , dodaj ę przysmażone pieczarki, gotuj ę jeszcze chwile do miękkości warzyw, po tym czasie dodaj
NA MOIM TALERZUburaczków -5 średnich ziemniaków -1/4 średniej główki białej kapusty -4 marchewki -1/2 kg mięsa (szynki) -10 suszonych śliwek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, koperek -1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu Mięso kroimy w dużą kostkę. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Obieramy(...)kostkę. Śliwki suszone kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięso i pokrojony koperek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy). Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnySzybki i bardzo fajny obiadek z wykorzystaniem fileta z piersi kurczaka. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -4 cebule -300 ml bulionu warzywnego -100 ml słodkiej śmietany -5 dkg żółtego sera -przyprawa warzywna -sól, pieprz -olej lub masło klarowane do smażenia Mięso kroimy w dość duże kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem. Ser tarkujemy(...)drobnych oczkach. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki i posypujemy przyprawą warzywną. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę. Dolewamy połowę bulionu i gotujemy 5 minut. Przelewamy do blendera i miksujemy do uzyskania płynnego sosu. W wersji ze śmietaną do pozostałego bulionu dolewamy śmietanę i łączymy z cebulowym miksem. W wersji bez śmietany
Maminek kulinarnykwaśnej śmietany -cukier -1/2 l przygotowanego wcześniej zakwasu Warzywa ( z wyjątkiem chrzanu ) i przyprawy gotujemy, jak na rosół. Następnie odcedzamy warzywa a do bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemy do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy i obieramy z kości. Do bulionu wlewamy żur i zagotowujemy. W miseczce ucieramy ugotowane żółtko, dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy(...)Dolewamy gorącego bulionu i przelewamy do garnka z bulionem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy majeranek i pokrojoną gotowaną marchewkę a następnie mięso z wędzonki i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy kilka minut. Do talerza zeskrobujemy wiórki z korzenia chrzanu. Nalewamy żurek, na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki ugotowane jajko
Maminek kulinarnypołączenia. Takie właśnie jest risotto agli asparagi. Lekkie, kremowe, aromatyczne. Po prostu pyszne! A przygotujecie je w niespełna pół godziny. Składniki: 230 g ryżu do risotto 1 litr bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 x 30 g masła 500 g białych szparagów 60 g sera grana padano 1 kieliszek białego wytrawnego wina sól pieprz Przygotowanie: Drobno siekamy cebulę(...)smażymy na maśle, na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Szparagi obieramy i kroimy na 3-4 części każdy. Dodajemy do smażącej się cebuli i wlewamy chochelkę bulionu. Dusimy 3-4 minuty. Następnie wsypujemy na patelnię ryż i gdy się zeszkli, wlewamy kieliszek wina. Mieszamy. Gdy odparuje, wlewamy bulion porcjami, tak by risotto cały czas się gotowało. Uzupełniamy bulion do momentu
Smakowity Blog KulinarnyJeśli planujecie drugie danie, taka ilość zupy wystarczy dla czterech osób. Zupa krem z pieczonego czosnku Składniki: (na 2 porcje) 2 całe główki czosnku 4 ziemniaki 600 ml bulionu 1 cebula 30 g masła pieprz sól dodatkowo: natka pietruszki Główki czosnku owinąć folią aluminiową. Piec w 200 st. C. przez 40 minut, aż czosnek zmięknie. Wystudzić. Ziemniaki i cebulę obrać(...)pokroić w kostkę. Oliwę rozgrzać w garnku, podsmażyć ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się zeszkli, zalać wszystko bulionem (zostawić 50 ml na później). Czosnek wycisnąć do zupy, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zmiskować na gładki krem. Dodać pozostały bulion, gdyby zupa była zbyt gęsta. Ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać gorące, posypane natką pietruszki. Smacznego! Zupa wychodzi bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzejogurcie. Z dodatkiem ogórka i rzodkiewki. Posypany szypiorkiem i koprekiem. Pycha! Składniki: 500 g buraków czerwonych; Pęczek rzodkiewki; 2 zielone ogórki; Pęczek szczypiorku; Pęczek koperku; 250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J; 800 g jogurtu greckiego; Sok wyciśnięty z jednej cytryny; Cukier; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Zalać bulionem, tak aby buraki nie były całkowicie przykyte, ale też aby się nie przypaliły. Bulionu nie może być zbyt dużo, bo chłodnik byłyby za rzadki. Gotować do miękkości. Ugotowane buraki z wywarem schłodzić i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek i koprek umyć i osuszyć. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Ogórki obrać, pokroić
Gospodyni MiejskaSKŁADNIKI: Obiad dla 4 osób. 200 g ryżu Arborio 200 g świeżych kurek 1 cebula 2 - 3 łyżki masła 150 ml białego wytrawnego wina 400 - 500 ml bulionu warzywnego garść posiekanej natki pietruszki garść startego parmezanu szczypta nitek szafranu (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Zaczynamy od kurek, które najpierw należy dokładnie wypłukać z piasku(...)chwilę smażymy. 3. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Następnie podlewamy zawartość patelni winem i dodajemy niteczki szafranu (opcjonalnie). 4. W osobnym rondelku podgrzewamy bulion i cały czas trzymamy go na małym ogniu, aby nie wystygł. 5. Gdy wino zostanie wchłonięte przez ryż dolewamy do niego około pół szklanki bulionu. Gdy ryż wchłonie porcję bulionu
W kuchni KatieSkładniki / Ingredients: 1 szklanka bulionu warzywnego / 1 cup of vegetable broth 1 szklanka bulionu drobiowego / 1 cup of chicken broth makaron / pasta kurczak / chicken włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, cebula, seler) / mix vegetables (carrot, parsley, leek, onion, celery) 8 ziaren ziela angielskiego / 8 grains of pimento 5 listki liścia laurowego / 5 leaves of bay leaf szczypta koperku / pinch of dill(...)godz., ilość porcji: ok. 6 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy kurczaka (ja użyłam piersi i uda z kurczaka) i makaron. Gotujemy makaron, a kurczaka dokładnie myjemy. Wlewamy buliony do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę (warzywa trzeba umyć i obrać, ja ich nie kroiłam) i kurczaka. Stawiamy garnek
Projekty ze smakiemmniej pikantna, z kurczakiem, pieczarkami i kiełkami. Na moim blogu możecie znaleźć również przepis na zupę kokosową z boczniakami , grzybkami straw i kurczakiem. Zapraszam do gotowania! :) Składniki: 400 ml bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 3 łodygi trawy cytrynowej 4 listki limonki kafir 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 papryczka chilli (opcjonalnie) 2 piersi z kurczaka 1 łyżka(...)GOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka kroimy w kostkę, galangal w cienkie paski, trawę cytrynową w 4 cm słupki. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. W garnku umieszczamy bulion, mleko kokosowe, galangal, cukier palmowy, papryczkę chilli w całości, liście limonki i trawę cytrynową. Doprawiamy mieloną kolendrą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut
Tajskie smakiprzygotowania aromatycznej zupy rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny , służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza Składniki: 1 dorsz 1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 liść laurowy 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine(...)łyżeczki chilli 1 duży ziemniak 1,5 l bulionu rybnego 1/2 łyżki masła 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru natka pietruszki do posypania sól, pieprz Przygotowanie: Dorsza myjemy, filetujemy, z resztek gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę
Oryginalny smak