bulion - 9142 przepisów (strona:59/610)

Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym 178

Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kurczaka bez kości (ok. 300g każda) 180g serc karczochów marynowanych w oleju i occie 2 średnie czerwone cebula 150ml bulionu (może być z kostki) 100ml (pół)wytrawnego białego wina 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy Do podania(...)patelnię i na tym samym tłuszczu co kurczaka smażymy 2-3 minuty do zeszklenia, często mieszając. Wlewamy wino i gotujemy chwilę, aż około połowy płynu odparuje. Wlewamy do cebuli bulion i ponownie wkładamy kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy pod przykryciem powoli przez 15 minut, czasami wstrząsając zawartością. Możemy 1 lub 2 razy odwrócić

Kulinarna Pokusa
Zupa brokułowo - szparagowa 170

małe marchewki  pietruszka opalona cebula 5 listków świeżego lubczyku natka pietruszki sól do smaku  pieprz do smaku  wegeta domowa do smaku makaron typu łazanki bulion śmietana Wykonanie: Bulion przelać do garnka i zagotować. W między czasie marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki bądź w kostkę (u mnie kostka). Cebulę obrać i opalić Gdy bulion się

Krakowskie smaki Ani
Pieczeń z łopatki z morelami 151

moreli 6-8 goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1+1  łyżka musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżka drobno posiekanego imbiru pieprz, sól 200 ml białego wina 200 ml bulionu warzywnego Wykonanie: mięso umyć, osuszyć, skórę naciąć w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem, musztardą, naszpikować goździkami. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić na całą noc do lodówki do marynowania(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 250`C, piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C . Wymieszać miód, musztardę, imbir i cynamon. Połowę mieszaniny odłożyć, resztę wymieszć z bulionem i winem i połową płynu podlać mięso. Po godzinie mięso odwrócić skórką na wierzch, dodać umyte morele i podlać resztą bulionu z winem i przyprawami. Mięso piec jeszcze godzinę, podlewając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane chlebki 127

pomidor 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka śmietany 18% 30 dag wędliny  30 dag sera żółtego kulka sera mozzarella pieprz, wegeta do smaku  1- 2 szklanki bulionu do podlania łyżka masła do smażenia Wykonanie: Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Gdy będą już gotowe dodać pokrojony na mniejsze kawałki brokuł i podlać szklanką bulionu(...)przykryć patelnie i dusić do miękkości brokuła (w razie potrzeby dolać bulion). Następnie sparzyć pomidora, obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do całości, dusić pod przykryciem do miękkości jarzyn. Następnie całość doprawić pieprzem,wegetą, dodać przecier pomidorowy oraz śmietanę, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać starty żółty ser oraz pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarelle, podgrzewać do rozpuszczenia

Krakowskie smaki Ani
Ryż z warzywami i schab w cieście 154

klasyczny schabowy w panierce z bułki tartej postanowiłam zrobić im schabowego w pysznym, pulchnym cieście. Całość skomponowała się idealnie;) Polecam;)  Składniki: 3 woreczki ryżu około 700 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek  oliwa z oliwek do smażenia około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu(...)czasu aż będą miękkie. Następnie na patelnię wsypujemy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i podsmażamy ciągle mieszając przez około 3 minuty. Po tym czasie stopniowo dodajemy ciepły bulion. Co jakiś czas  go dolewamy (do momentu, aż ryż będzie miękki i wchłonie ryż) Oczywiście nie cały bulion musi zostać użyty.  W między czasie w miseczce rozbijamy jajka, dodajemy

Krakowskie smaki Ani
Dietetyczna zupa z zielonego groszku 262

może być w naszym menu nawet wtedy gdy liczymy kalorie. Dzisiaj na tapecie, mega szybka, mega smaczna, o soczystym zielonym kolorze zupa – Dietetyczna zupa z zielonego groszku na bulionie warzywnym z posypką z mini pumpernikla. Co potrzebujemy?Mrożony zielony groszek (ok. 300g), bulion warzywny (500 ml), szczypta pieprzu cayenne, kleks jogurtu i kawałek mini pumpernikla. Blender też się przyda(...)Zagotowujemy bulion, wrzucamy groszek na 5 minut, gotujemy, doprawiamy pieprzem cayenne i ewentualnie solą, miksujemy, ale niezbyt dokładnie, gdyż to nie ma być zupa krem, przelewamy do szklanych naczyń, robimy kleksiki z jogurtu i ścieramy mini pumpernikiel. Błyskawiczna zupa. Ale jak macie ochotę na zupę z zielonego groszku, aksamitnie gładką, z większa ilością kalorii, to polecam ten przepis. Po inne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Risotto z groszkiem i pierś z kurczaka przyprawiona szałwią 245

mieszaj całość kilka minut, po czym zwiększ ogień do dużego i wlej chochlę bulionu.Poczekaj, aż ryż zaskwierczy, po czym zmniejsz ogień i gotuj całość na wolnym ogniu, aż  bulion odparuje.W ten sposób stopniowo wykorzystaj cały wywar, regularnie mieszając ryż.Powinno to zająć łącznie 16 minut.Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz piersi z kurczaka w szczypcie soli, pieprzu(...)rozgrzała.Opiekaj piersi z kurczaka na patelni około 4-5 minut z każdej strony,Do risotto dodaj mrożony groszek i gotuj całość jeszcze kilka minut.Rozrzedź danie niewielką ilością bulionu, aby miało lejącą konsystencję.Dodaj masło i większość startego sera.Starannie dopraw risotto solą i pieprzem, zdejmij je z ognia, przykryj i zostaw na 2 minuty, po czym dobrze wymieszaj.Porady:SMACZNEGO

Kredowe Menu
Pierożki vonton w aromatycznym rosole 254

choi 3 - 4 łyżki posiekanego drobno szczypioru 1 żółtko (bia łko zostawić do smarowania pierożków) 2 łyżki  rosołu, jeżeli farsz jest za suchy bulion 1l domowego wywaru lub lub bulion z kostki 4 ząbki czosnku ok 4 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki 1/2 chili trawa cytrynowa , ewentualnie 3 - 4 liście limonki kaffir 2 gwiazdki(...)laska cynamonu sos sojowy do doprawienia  1 - 2 kapusty pak choi pokrojone wzdłuż na 4 części do podania dymka  -  zielona część grzyby mun przygotowanie bulion Grzyby mun namoczyć przez ok 15 minut, przepłukać a następnie gotować ok 10 minut Wszystkie składniki, oprócz pak choi,  wrzucić do garnka, gotować na niewielkim ogniu ok 15 minut

Stare Gary
Grecka zupa cytrynowa 194

szklanki drobniutkiego ryżu 1  j ajko sok z jednej cytryny sól świeżo zmielony czarny pieprz kilka plasterków cytryny do przybrania przygotowanie Ugotować ryż, odstawić. Zagotować bulion. W miseczce ubić trzepaczką jajko i powoli, ciągle ubijając dolewać sok z cytryny. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle ubijając. Mieszaninę jaj i soku przelać ostrożnie do bulionu, gotować

Stare Gary
Zupa z fasoli Mung 120

jest ładna i zawsze kusi mnie aby coś z niej zrobić . Najładniejsza jest nieugotowana, ale w zupie jest bardzo smaczna! składniki 1 szklanka fasoli mung 4 szklanki wody lub bulionu 3 średnie cebule 3 pomidory ( miałam zielone) 6 ząbków czosnku 1 papryczka jalapeno lub inna ostra 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy(...)łyżeczki płatków chili sól pieprz do smaku Przygotowanie. fasolę opłukać , zalać 4 szklankami bulionu i gotować na bardzo małym ogniu ok 40 minut. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pozbawić pestek i pokroić na bardzo male kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć aż zmięknie. Dodać

Stare Gary
Z... (pikantna) zupa dyniowo - paprykowa! 159

zupa dyniowa to podstawa! Dzisiaj pojawi się jej pikantniejsza odsłona ;) ale jeśli macie ochotę na łagodną dyniową z krewetkami , zapraszam tu . Składniki : 200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie) 250ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 opakowania mleka kokosowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, kurkuma, papryka chilli, ostra papryka Przygotowanie: Gotujemy bulion. Dynię(...)cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Gdy będą miękkie, dodajemy je do bulionu wraz z pozostałymi warzywami (dynią, marchewką, papryką). Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. (u mnie trwało to ok. 15 minut) Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;)) Zmniejszamy ogień.  Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe

Kitchens Alphabet
ZUPA CZOSNKOWA/KREM Z CZOSNKU – 2,80 zł 316

cebula z czosnkiem się smażą, ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do garnka i smażymy całość przez 2 min. 3.BULION (15 min): > do garnka dolewamy bulion (jeżeli go nie mamy, dodajemy kostkę rosołową lub bulionetkę oraz ew. liść laurowy i 2 ziela angielskie i dolewamy pół litra wody). Gotujemy do wrzenia na mocnym ogniu, a po zagotowaniu(...)gotujemy na małym ogniu przez 10-12 min. 4.GRZANKI (5 min): > przygotowujemy je 5 min przed końcem gotowania się ziemniaków z bulionem. Na suchej patelni podsmażamy na średnim ogniu kromki chleba. Następnie kroimy je w kostkę, wrzucamy do miski, obsypujemy łyżeczką oregano i podlewamy równomiernie kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy i zabieramy się za następny punkt. 5.MIKSOWANIE

Nerds Kitchen
Risotto 347

200g ryżu do risotto Arborio duże cebula avocado 2 ząbki czosnku garść świeżego szpinaku suszone pomidory z zalewy - 10 sztuk 2 łyżki masła 100ml białego wina ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda) pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa  tymianek, rozmaryn pieprz cayenne Wszystkie składniki przygotowujemy: cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy drobno, pomidory kroimy na mniejsze(...)szklista, dodajemy niewypłukany ryż i podsmażamy go na rumiano, około 1-2 minut, aż ziarna będą gorące. Po tym czasie podlewamy go winem i czekamy, aż odparuje. Później dolewamy bulionu (lub wody - pamiętajmy jednak, by wtedy risotto dobrze doprawić) tyle, by przykrył ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, by nasze risotto powoli się gotowało. Co jakiś czas stopniowo dolewamy bulionu

Sajkofanka smaku
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i suszonymi pomidorami 65

spaghetti czy tagliatelle 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 400 g szparagów 10 suszonych pomidorów 200 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka mieszanki ziół kuchni włoskiej: oregano, bazylii, suszonych pomidorów, słodkiej papryki płatków czosnku lub gotowej mieszanki do kuchni włoskiej masło(...)pietruszki do podania Kroki W dużym garnku zagotuj wodę na makaron. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, zostawiając 200 ml wody z gotowania. Przygotuj z niej bulion warzywny. Piersi z kurczaka oczyść z błonek i posyp gotowym miksem przypraw. Na patelni rozgrzej masło klarowane i ułóż kurczaka. Smaż z obu stron, aż będzie rumiany i przesmażony

Na-talerzu.pl
Indyk ze szparagami 56

szparagami: około 500g fileta z indyka oliwa mąka pszenna do obtaczania kotlecików 1 posiekana cebula 1 niewielka marchewka, starta na tarce do jarzyn z drobnymi oczkami około 400ml bulionu drobiowego (ew. woda) 1 łyżeczka kurkumy 1 posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżka sosu sojowego 1 niewielki pęczek zielonych szparagów 1 mały kubek śmietanki kremówki (30%) sól(...)indyka z obu stron na rumiano. Krok 2. Do obsmażonego indyka dodać startą marchew, posiekaną cebulkę, czosnek, curry, kurkumę i sos sojowy - chwilę razem podsmażyć, następnie wlać gorący bulion, drewnianą łyżką delikatnie wymieszać wszystko, zagotować, przykryć i dusić na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W międzyczasie odłamać grube i zdrewniałe końcówki szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu

Moja Książka Kucharska