bulion - 9142 przepisów (strona:50/610)

A.. Aromatyczna, gęsta pomidorowa z pieczoną papryką. 258

zupy cukiniowej dorzuciłam kukurydzy, a porową podałam z serem pleśniowym. Dlaczego więc nie urozmaicić pomidorowej pieczoną papryką? ;) A Wy jak dopieszczacie swoje zupy? Składniki : 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 puszka pomidorów (bez skórki) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dużej papryki czerwonej 1 łyżka oliwy z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sól, suszona pietruszka, papryka ostra opcjonalnie: mozarella, ziarna słonecznika(...)Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w szerokie paski. Wkładamy na papier lub blachę i pieczemy przez ok. 25minut. Skóra z łatwością zejdzie, a papryka otrzyma oryginalny smak! Gotujemy bulion. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy pietruszkę. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu

Kitchens Alphabet
Zupa krem z cukinii z curry 211

grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek 4-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki pieprzu cayenne jogurt naturalny świeża bazylia Przygotowanie (30 min): Na początku należy przygotować cukinię, a więc obrać(...)smak do oliwy przez około 5 min. Dobrze jest często mieszać aby czosnek się nie przypalił. Po upływie 5 minut wrzucamy do garnka cukinię, mieszamy i dolewamy przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy przyprawę curry oraz odrobinę pieprzu cayenne dla nadania ostrości. Całość w bulionie dusimy przez ok. 10-15 minut, aż cukinia zmięknie. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy. Jeżeli uznacie

PastelFood
Risotto z dynią z mnóstwem przypraw 129

skrobi, która wiąże risotto) 500 g dyni  1/2 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego) olej (u mnie mix słonecznikowego i sezamowego z aromatem czosnku i imbiru) 500-800 ml bulionu  czosnek  imbir curry gałka muszkatołowa kurkuma szczypta cynamonu oregano szałwia bazylia kolendra sól WYKONANIE Dynię kroimy w grubszą kostkę i smażymy chwilę na oleju, po chwili dodajemy ryż(...)jeszcze chwilę podsmażamy.  W międzyczasie przygotowujemy bulion, a ryż z dynią zalewamy winem i dusimy, aż wino wyparuje. Dodajemy część bulionu, sypiemy przyprawy i dusimy risotto na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, dodając kolejne porcje bulionu, aż ryż spęcznieje. SUGESTIA Jeśli w trakcie gotowania potrawa będzie zbyt ostra można dodać odrobinę mleka. Jakie są Wasze ulubione

Zofiana
Chili Con Carne 162

mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe .1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów2 cebule1 papryka czerwonaOkoło 3 szklanek bulionu wołowego plus w zapasie 2 szklanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  Piątnica1 łyżka czerwonej papryki   Piątnica 1 łyżka przyprawy pomidory, czosnek , bazylia Piątnicaolej do smażenia około 5 łyżek1/2 łyżeczki(...)garnku o grubym dnie rozgrzać olej , zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę , czosnek oraz mieszankę przypraw ( pomidory, bazylia, czosnek )Włożyć mięso i chwilę podsmażyć , wlać 3szklanki  bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę.Przyprawić  do smaku : chili i resztą przypraw .Dusić na małym ogniu około 30 minut.Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 203

złSKŁADNIKI:2 udka z kurczaka1 główka młodej kapusty4 marchewki1 pietruszka1/2 selera1 średni por2 cebule szalotki1/2 cukinii3 pomidory4 liście laurowe4 ziele angielskie4 listki bazyliirozmarynsól, pieprz ziołowyoliwamasłoPRZYGOTOWANIE:Zaczynamy od przygotowania bulionu z kurczaka i warzyw. Wstawiamy do gotowania udka z kurczaka. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Włoszczyznę (marchewka, seler, pietruszka) kroimy w grube słupki i dodajemy do gotujących się udek.Na maśle

kulinarnyJa
Z... Zupa porowo-cebulowa z serem pleśniowym. 180

pozoru wydają się nie pasować. Moja zupa cebulowo-porowa została wzbogacona pysznym serem pleśniowym, który rozpływa się w ustach!Składniki:2 średnie pory2 i 1/2 cebuli1 duża marchewka1 ziemniak250ml bulionu 1/2 opakowania sera pleśniowego1 łyżka masła sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, papryka słodka i ostra, pietruszka suszona, czosnek granulowanyPrzygotowanie:Marchewkę i ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy(...)250ml bulionu. Rozgrzewamy masło. Pora i cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy na średnim ogniu (uwielbiam ten orzechowy smak pora!). Można podlać 1/2 szklanką wody.Gdy por i cebula będą miękkie, dodajemy je do bulionu i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy trochę soli, 1 łyżeczkę pieprzu i suszonej pietruszki, szczyptę papryk.Gotujemy kolejne 5 minut.Gdy marchewka i ziemniak będą miękkie, wszystko

Kitchens Alphabet
Żurek zabielany 102

składniki* 1 butelka żurku* 35 dag białej kiełbasy* 30 dag chudego boczku gotowanego* 2 i 1/2 litra bulionu (może być z kostki)* 250 ml kwaśnej śmietany 18%* kilka suszonych grzybków* 2 małe listki laurowe* 4 ziarenka ziela angielskiego* sól, pieprz* 2 łyżeczki koperku świeżego lub łyżeczka suszonegoSposób wykonaniaGrzybki namoczyć, a następnie do garnka w którym będziemy gotować żurek wlać(...)litra bulionu, włożyć grzyby i gotować ok. 20 min.Do garnka wlać resztę bulionu, wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i zagotować.Do garnka z gorącym bulionem włożyć boczek, kiełbasę i na delikatnym ogniu pod przykryciem gotować ok. 20 min.Następnie wyjąć kiełbasę i boczek i lekko ostudzić. Kiełbasę pokroić w plasterki, a boczek w kostkę. Na patelnię wlać nieco oliwy

Mix smaku
Zupa jarzynowa z melisą cytrynową 137

Tradycyjnie w polskiej kuchni gotując rosół w kolejny dzień robimy pomidorową, no co niektórzy – ogórkową. Odbiegając od tradycji, proponuję zupę jarzynową z melisą cytrynową.    Składniki: - rosół drobiowy lub bulion warzywny (ok.2,5-3 l)- 250g świeżej zielonej fasolki- ziemniaki (baby potatoes) albo młode- kawałek ugotowanego kalafiora- 3 papryki ramiro- 2 ząbki czosnku- kawałek pora- 2 marchewki (u mnie(...)rosołu)- gałązki świeżej melisy cytrynowej Bulion zagotowujemy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy na ćwiartki. Dodajemy do bulionu. Od tej chwili czas gotowania zupy nie może przekroczyć 15 minut. Ziemniaki są właśnie takim „wyznacznikiem” czasu dla tej zupy. W kolejności dodajemy przekrojoną na połówki zieloną fasolkę, pokrojone w większą kostkę papryki. Tuż przed końcem gotowania dodajemy ugotowane różyczki kalafiora

mojewypiekiinietylko
Zielone risotto z gorgonzolą 158

pory (zielone części) 10 pieczarek 250 g mrożonego zielonego groszku 2 cebule dymki 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych) pęczek natki pietruszki świeżo mielony kolorowy pieprz sól pół łyżeczki kurkumy dla koloru (ja o niej(...)się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Pod koniec gotowania

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 184

ciepło lub na zimno :)  Ze względu na to, że własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania w chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić(...)garści posiekanej  rzeżuchy + trochę do dekoracji  koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku) świeży tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (jako polski dodatek) 100 ml śmietanki kremówki (jako polski dodatek, chciałam

Bon Appetit Małgorzaty
Bardzo kremowe risotto z borowikami i gorgonzolą 127

borowików) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła do ryżu + 2 łyżki masła do smażenia grzybów 200 g sera gorgonzola (mój z Biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych b;) ) 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu pęczek natki pietruszki(...)się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy.  Potem

Bon Appetit Małgorzaty
Krem ze szparagów i pora z pikantną pianką 203

letnim. Mój kulinarny romans ze szparagami rzecz jasna ;) Dziś uszlachetniony z ostrzejszym w smaku porem i z pikantna pianką. Składniki: 1 wiązanka zielonych szparagów zielona częśc pora włoszczyzna na bulion (1 pietruszka, 1/4 selera, 2 marchewki) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyzka masła  2 białka szczypta chili w proszku sól, pieprz zioła prowansalskie Włoszczyznę myjemy, obieramy(...)gotujemy w 1 l wody aż do uzyskania bulionu (około 30 min). Następnie wyciagamy ugotowaną włoszczyznę. Szparagi myjemy i odrywamy od nich końcówki na wysokości 2 cm. Kroimy w około 3 cm częci i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, nastepnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będa miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie

Bon Appetit Małgorzaty
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 175

ryżu arborio  1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła  200 g sera gorgonzola  1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól 50 g parmezanu  W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek(...)się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy groszek oraz

Bon Appetit Małgorzaty