Składniki : 5 większych ziemniaków 4 cebule 4 łyżki mąki 1 jajko 150 g zielonego groszku sól, pieprz olej do smażenia ser feta 150 g mrożonego groszku 600 ml bulionu warzywnego 150 ml białego wytrawnego wina 150 ml śmietany 50 g świeżego koperku 50 g masła szczypior Przygotowanie: Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków(...)mąkę, przyprawić i smażyć placuszki ( wielkość jaką to woli ). W rondelku podsmażyć na 25 g masła posiekaną cebulę i dodać do niej groszek. Mieszając, smażyć przez chwilę. Wlać bulion ok 300 ml i gotować do miękkości ( jeśli bulion odparuje, a groszek jeszcze nie będzie miękki, dolać odrobinę wody - nie za dużo bo nie wyjdzie gęsta masa ). Ugotowany zmiksować blenderem
Gaździnka warzykostkę 1 średniej wielkości por, pokrojony w plasterki 1 pęczek dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone od siebie 5 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 szklanka bulionu drobiowego 450 g mielonego mięsa wieprzowego (lub innego ulubionego) 3/4 szklanki mleka 150 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pasty z papryki chilli (lub 1/2 łyżeczki mielonego chilli) 2 łyżki sosu(...)cebulę biała, pora, i białe części dymki, po czym podsmaż do zeszklenia cebuli i zarumienienia reszty warzyw. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne kilka minut. Następnie wlej 1/4 szklanki bulionu, dokładnie wymieszaj. Włóż do patelni mięso i kolejne 1/2 szklanki bulionu mieszając i rozdrabniając mięso. Dopraw solą i pieprzem, po czym smaż około 8 minut aż mięso przestanie być surowe
karmelowypowrócicie do niej. Składniki: 10 czerwonych papryk 1,5 kg fileta z indyka 5 cebul 300 gram żółtego sera 300 gram pieczarek 3 woreczki ryżu 0,75 ml bulionu warzywno- mięsnego pieprz chili cayenne łyżeczka słodkiej papryki pieprz do smaku sól do smaku Wykonanie: Od papryki odciąć górną część z ogonkiem(zostawiamy je) i wydrążyć nasiona, następnie wymyć paprykę(...)delikatnie podsmażyć. Gdy mięso będzie już gotowe dodać pieprz oraz sól do smaku a także szczyptę pieprzu chili cayenne i łyżeczkę słodkiej papryki, wymieszać. Całość zalać przygotowanym wcześniej bulionem (należy dolewać go stopniowo) i dusić pod przykryciem aż mięso całkowicie wchłonie bulion. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ryż a także podsmażamy pokrojone na talarki pieczarki oraz ścieramy
Krakowskie smaki Aniugotowaniu ryż jest kremowy na zewnątrz, ale w środku wciąż lekko twardy - perła się nie rozgotowuje. Risotto gotujemy dolewając stopniowo płyn. Pamiętajmy, iż powinien to być wyłącznie bulion czy wywar naturalny. Część tego płynu stanowi zwykle białe wino - również dobrej jakości, ponieważ to samo wino podawane jest później do posiłku. Przygotujcie także dobrej jakości oliwę i prawdziwe masło(...)pomysły - uprzedzam, nie będzie łatwo:) Powodzenia! Na Wasze odpowiedzi czekam do wtorku do godz. 24.00. RISOTTO DYNIOWE /na 2 osoby/ 2 szalotki 200 g ryżu arborio 300 ml bulionu warzywnego ok. 70 ml białego wina 1 łyżka masła kilka łyżek oliwy filiżanka pure z dyni sól, pieprz do smaku garść świeżo startego parmezanu Szalotki obrać i drobno
KUCHARNIAgruyere (moze byc inny ale ma byc ostry) 1 maly kieliszek wina bialego lub madery 1 kajzerka pokrojona w plastry i podpieczona w piekarniku lub tosterze 1 1/2 l bulionu drobiowego sol, pieprz Przygotowanie Cebule przekroic na pol i pokroic w cienkie plastry. Na margaryne posmazyc cebule dodac make, mieszac az lekko zbrazowieje na koniec dodac kieliszek wina. W szybkowarze(...)zagotowac bulion, dodac cebule, zamknac szczelnie i gotowac 10 min. Do miseczek zaroodpornych wlac zupe , na wierzch polozyc kromki podpieczonej bulki, posypac tartym serem i zapiec w piekarniku od gory az sie lekko zarumieni ser.To jest ta na foto Smacznego. ale można
w mojej kuchnikuchniapepin.blogspot.com/2014/04/mieso-w-piernikowym-sosie-z-saatka-z.html Składniki, • 500 g mięsa np. szynki cielęcej, udźca cielęcego • 2 łyżki oliwy • około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami sosu sojowego, 1 łyżką sosu worcester i 1/2 łyżki oliwy extra • 1-2 cebule cukrowe • 1-2 łyżka masła lub oliwy •3-4 ząbki czosneku • 3 łyżki śmietany 30% • 2 łyżki mąki •zioła świeże,sól(...)strony po około 2 minuty. W razie potrzeby smażyć mięso partiami. Po obsmażeniu odkładać na talerz.Cebulę obrać, pokroić w piórka ,podsmażyć z czosnkiem. W woku zagotować bulion lub wodę wraz z dodatkami, dodać 4 ziarenka pieprzu na wrzący bulion włożyć mięso. W razie potrzeby wlać więcej bulionu lub wody, tak aby prawie całe mięso było przykryte
w mojej kuchnipieprz cytrynowy sól rozgniecione ziarna kolendry mąka troszkę świeżego koperku Risotto warzywne : 2 torebki ryżu 1 mała marchewka pół czerwonej i żółtej papryki 1 mała cebula szklanka bulionu warzywnego suszona papryczki chilli pieprz cytrynowy ząbek czosnku boczniaki Gdy już skompletujemy wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowania dania: Gotujemy ryż w osolonej wodzie aż będzie al dente(...)niej cebuli. Następnie dodajemy marchew i papryki. Podsmażamy dodając rozgnieciony ząbek czosnku i 3-4 plastry suszonej papryczki chili (ilość zależy od waszych indywidualnych upodobań) i stopniowo podlewamy bulionem. Doprawiamy cytrynowym pieprzem, który nadaje daniu wspaniały aromat. Jak zauważyliście, nie dodawaliśmy soli gdyż była ona obecna w bulionie, a także będzie obecna w ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw
Wspólne smakimąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól 2. Gulasz wołowy z kurkami : 500 g wołowiny ja użyłem goleni garść kurek litr bulionu 100 g przecieru pomidorowego 3 małe cebule 1 papryka żółta oraz czerwona 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka sosu sojowego oliwa peperoncino mały jogurt naturalny(...)mięso nabierze odpowiednią barwę (według nas jest to mięso które zaczyna się przypalać) dodajemy warzywa , liście laurowe oraz ziele angielskie. Wszystko smażymy i po 5 minutach dodajemy litr bulionu. W czasie gdy oczekujemy na zawrzenie bulionu możemy odcedzić ziemniaki i odstawić je w celu odparowania. Gdy bulion się zagotuje zmniejszamy ogień do połowy i dusimy mięso (dodając w tym czasie
Wspólne smakiprzepis w oryginale robi się z ryżu, ja jak zwykle musiałam coś zmienić i pokusiłam się na kaszę kuskus. Kuskus szafranowo-cytrynowy Składniki: 150 g kaszy kuskus; 300 ml bulionu (marchew+korzeń pietruszki+szafran); 1 łyżeczka startego imbiru; 1 łyżeczka startej skórki z cytryny; pół łyżeczki kurkumy; szczypta pieprzu cayenne; kilka kropel soku z cytryny; nać pietruszki (do smaku). Zaczynamy(...)ugotowania bulionu. Do garnka wlewam 300 ml wody, kiedy zacznie wrzeć wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa (małą marchew i pietruszkę). Przykrywam pokrywką i czekam aż się zagotuje. W tym czasie robię "pastę" czyli łączę ze sobą starty imbir, skórkę z cytryny, kurkumę, pieprz cayenne oraz kilka kropel soku z cytryny. Mieszam
Życie na widelcuwędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min. Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć na plasterki (można wcześniej obrać), wędzonkę na kawałki. Wrzucić(...)powrotem do zupy. Dodajemy chrzan, ale trzeba pamiętać by nie przegrzać zupy bo chrzan zrobi się gorzki. Żółtka rozbełtać w miseczce, dodać śmietanę, wymieszać. Dodać trochę gorącego bulionu, wymieszać i wlać mieszając do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z połówkami jajek ugotowanych na twardo
Konrad Gotujeszybki obiad. U mnie akurat w lodówce były pieczarki i szynka, nie było niestety wina ( risotto bardzo lubi białe wytrawne wino), ale i tak uważam, że wyszło pyszne. Ilość bulionu podaję w przybliżeniu, ponieważ każdy ryż chłonie płyn inaczej. Sami musicie sprawdzić ile Wasz ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać bulion partiami. Kremowe(...)minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 100 g szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek bulionu (u mnie na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną
Kulinarne przygody Gatityjest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała cebula sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy świeży lubczyk lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego 50dag świeżych(...)kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna) 100ml białego, wytrawnego wina 2 średnie białe cebule łyżka masła klarowanego sól, czarny pieprz, tymianek natka pietruszki do dekoracji WYKONANIE: Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy
Pyry na Gazryżu arborio 1 słoik suszonych pomidorów z żurawiną (potrzebne są 4 pomidory i łyżka żurawiny) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 garście szpinaku baby 1/2 litra bulionu 2 łyżki startego żółtego sera 3 łyżki masła Wykonanie: Na patelni roztopić 2 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem(...)wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty zacząć dodawać bulion. Do ryżu wlać łyżkę bulionu, poczekać aż ryż w całości ją wchłonie, wówczas dodać następną. Czynność powtarzać do wyczerpania bulionu, jednocześnie sprawdzając co jakiś czas miękkość risotto. Pod koniec dodać pokrojony w paski szpinak i pomidory oraz żurawinę. Podgrzać i wymieszać. Gdy ryż będzie idealny, a risotto kremowe, pozostaje
Pasja Smakukapuśniak po indyjsku. Znajdziecie go w książce Marty, którą oczywiście mam, bo każdy szanujący się bloger, ją ma ;) Przyłożyłam się bardzo sumiennie do testowania przepisu, robiąc najpierw bulion warzywny wg przepisu Marty, a dopiero na nim gotując zupę. Wyszła naprawdę niezła. Dominuje w niej kmin rzymski (haterom kuminu zupy nie polecam), kwaskowate pomidory i oczywiście kapusta. Piszę tego posta(...)właśnie z miseczką tej zupy. Przepisu na bulion warzywny nie zdradzam, zajrzyjcie do książki. Podaję natomiast za Martą przepis na kapuśniak. Można go przechowywać w lodówce i, jak to z kapustą bywa, z każdym dniem zupa smakuje coraz lepiej. Składniki 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 papryczki chilli bez pestek posiekanej 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 2 ziemniaki pokrojone
W kuchni wieczoremżółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy) + 1 łyżka do podsmażenia warzyw(...)ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw na patelni) i gotujemy dalej. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki (gniazda nasienne usuwamy, białe części wykrawamy
Smaczne Zdrowe