cebuli dodajemy suchy ryż i pokrojoną wędzonkę. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparowa ć. Gdy wino wyparuje należy go uzupelniać bulionem. W tym celu w drugim garnku powinniśmy przygotować gorący bulion, który będzie stał na przykręconym maksymalnie ogniu, lub mieć gorącą wodę w czajniku i nią uzupelniać wyparowany płyn. Gdy używamy gorącej(...)wody, warzywko dodajemy bezpośrednio do risotto. Za pomocą łyżki wazowej wlewamy do ryżu porcję bulionu i mieszamy do wchłonięcia – nie należy przypalić ryżu i trzeba często mieszać. Następnie dolewamy kolejną łyżkę wazową bulionu. Nie zostawiajcie risotta samego podczas gotowania, nie może przestać “bulgotać” i musi “ prawie pływać w zupce”. Podany ma konsystencję kremową. Ryż na risotto z reguły gotuje
Mia Cucina SofietaCzego chcieć więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo: 1 saszetka kaszy(...)garnka z grubym dnem i dopiero teraz je solimy. Na pozostałym oleju podsmażamy chwilę marchewkę z selerem i cebulą oraz czosnkiem - przekładamy je do mięsa. Całość zalewamy bulionem warzywnym(bulionu może być potrzebne więcej niż 1 szklanka, chodzi o to aby całe mięso było zakryte), dodajemy przyprawy, koperek. Dusimy całość ok. 35minut. lub nieco dłużej - aż do miękkości mięsa
Symfonia Smakówbardzo lekka, przyjemna w smaku zupa z dodatkiem jablka. Zupa z dyni z jablkiem skladniki: 900g dyni 1 jablko (smith, golden albo granny) 1 szalotka 1 marchewka 30g masla bulion warzywny smietana galka mszkatalowa sol, pieprz wykonanie: Dynie obieramy i kroimy w kostke. Na patelni rozgrzewamy maslo i podsmazamy na nim przez 4 minuty posiekana szalotke i marchew pokrojona(...)talarki. Nastepnie dodajemy dynie i zalewamy wszystko bulionem tak by warzywa byly calkowicie pokryte plynem. Gotujemy na srednim ogniu pod przykryciem przez 20 minut. W tym czasie dynia powinna sie rozgotowac. Warzywa miksujemy, dolewamy odrobine smietany. Wszystko doprawiamy do smaku galka, sola i pieprzem. Jablko obieramy i kroimy w kostke, a nastepnie podsmazamy na masle. Tak przygotowane jablko nakladamy
Przysmaki Karolkinasze życie, nasze serca, jest stanem umysłu. Wiosenna lekkość, tak przyjemna i radosna, wkrada się również do kuchni. Dzisiejsza zupa to po prostu banalny przepis. Wystarczy trochę jarzyn, bulion warzywny i gotowe! Każdy, nawet zupełne kulinarne beztalencie ją ugotuje. Więc noże, garnki, łyżki w dłoń i do dzieła! Podobna, nieco inna wersja - ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. Idealna dla jaroszy bądź(...)wegetarian :] ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. /przepis własny autorski w 100 %/ 3-4 porcje 1 seler naciowy 1 litr bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 marchewki 2 pietruszki łyżka posiekanej drobno bazylii 1-2 łyżki oleju roślinnego Selera myję i kroję w małe kawałki. Cebulę siekam drobno. Szklę na 1 -2 łyżce oleju. Wrzucam seler i chwilkę razem podsmażam
W kuchni Karmel-itkiwybaczycie :) RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ (3 porcje) Składniki: - 250 gram mrożonych krewetek - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego) - łyżka masła - 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej) - 2 ząbki czosnku(...)skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko wsiąknie, delikatnie mieszając. Następnie dolać około 100 ml bulionu i znowu czekać aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzać do wykorzystania bulionu. Ryż musi być miękki. Pamiętajcie, żeby bulion dodawać stopniowo, jeżeli wlejecie wszystko od razu będziecie mieli zupę
Zgrabne GotowanieMoja dzisiejsza propozycja obiadowa, mam nadzieję, że się skusicie :) Składniki: - 4 papryki - 150 g kuskusu - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - pęczek szczypiorku - 100 g grzybów shitake - 2 szklanki bulionu Przygotowanie: W rondelku podsmażamy na złoty kolor cebulę, dodajemy grzyby oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy aż grzyby będa miękkie. Następnie podlewamy jedną szklanką bulionu i wsypujemy(...)kuskus. Odstawiamy na około 10 minut aż bulion całkowicie się wchłonie. Papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i wypełniamy farszem. Naczynie zalewamy szklanką bulionu. Pieczemy w 180 C przez 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: - 3 łyżki keczupu - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1/2 łyżki majonezu - 1/2 łyżki musztardy - garść posiekanej bazyli Wszystkie składniki mieszamy i podajemy razem
Zainspirowana w kuchnicebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy zioła prowansalskie, sól, pieprz oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek) + masło (2 łyżki) 3/4 szklanki wody (lub bulionu) Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić(...)delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości. Wariant dopieszczony czasowo i smakowo;) Składniki: 5 plastrów schabu 2 cebule 6 świeżych grzybów (maślaki, borowiki) 5 łyżek musztardy oliwa z oliwek (ok. 4 łyżek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprezentowały, ale także nadały jeszcze więcej morskiego smaku. Fajnie pasowałyby także małże w muszlach. 1 cebula, 2 ząbki czosnku, garść groszku mrożonego, szczypta szafranu, 2,5-3 szklanki gorącego bulionu mięsnego lub warzywnego, ewentualnie osolonej wody, 1 cytryna, natka pietruszki, oliwa, pieprz. Jak zrobić hiszpańską paellę z owocami morza? Do gorącego bulionu dodaj szafran, odstaw na kilka minut i wymieszaj(...)uszami), rozgrzej kilka łyżek oliwy, wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, dorzuć posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę. Wsyp ryż, wymieszaj, aby połączył się z oliwą i zrobił lekko przeźroczysty. Stopniowo wlewaj bulion, często mieszając – gotuj bez przykrycia przez około 12 minut, aż ryż zrobi się półtwardy. Dodaj groszek, posiekaną natkę oraz rozmrożone owoce morza, dopraw pieprzem, mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze
Kulinarna Polskaduża ilość jest ogromnie ważna. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy . Składniki : 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1/2 szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki 1 bulion grzybowy na borowikach leśnych 2 łyżki masła Pieprz czarny 2 szklanki wody (wrzątek) Opis przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natomiast pieczarki obieramy lub myjemy i kroimy w plastry(...)masło. Dodajemy cebulę, którą musimy zeszklić. Po krótkim czasie dodajemy pieczarki. Całość podsmażamy razem przez około 5 minut. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna. Bulion grzybowy (w kostce) rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Następnie dodajemy go do cebuli z pieczarkami. W oddzielnej szklance mieszamy mąkę ze śmietaną. Następnie dodajemy ją również ostrożnie do gotującego się
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: piersi z kurczaka – najlepiej ze skórą i kostką – po jednej na osobę pomidorki koktajlowe pieczarki zielone oliwki czosnek chili natka pietruszki bulion z kury, albo woda od gotowania makaronu białe wino oliwa z oliwek Oliwki pokroić w plastry, niezbyt cienkie, podobnie postąpić z pieczarkami i pomidorami. Posiekać pietruszkę, pokroić w grube plasterki czosnek. Kurczaka przyprawić solą(...)oliwę, włożyć mięso i smażyć na rumiano, 4 do 5 minut. Wyjąć z patelni. Patelnię zdeglasować winem, chwilę odparować. Dolać oliwy, wrzucić czosnek, rozkrojone wzdłuż chili, oliwki, pomidorki, podlać bulionem. Dodać soli i pieprzu. Wrzucić pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Ponownie podlać bulionem. Na wierzchu położyć kurczaka. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić 5 – 6 minut. Podawać
stajnia gołębie od kuchniMiso-shiru to tradycyjna japońska zupa przygotowywana na bazie bulionu dashi i pasty miso, czyli sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Występują różne rodzaje past miso, ale najbardziej znanymi są: shiro miso (biała pasta miso), aka miso (czerwona pasta miso) i awase miso (mieszana pasta miso). Różnią się kolorem, smakiem i długością procesu fermentacji. Należy pamiętać, aby nigdy(...)różnymi składnikami, w zależności od regionu, pory roku i upodobań. Smak i zapach zupy jest specyficzny, dlatego też nie każdemu musi smakować. Spróbujecie? Składniki (na 2 porcje): 1/2 l bulionu dashi 2-3 łyżki pasty miso 200 g jedwabistego tofu około 10 g suszonych wodorostów wakame szczypiorek Przygotowanie: Glony wakame zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 minut
Oryginalny smakfanów makaronu polecam wypróbować Składniki: 500g makaronu rurki (penne) 150 g boczku surowego wędzonego 1 szalotka 250 ml śmietany kremówki 30% biały pieprz gałka muszkatołowa majeranek 150 ml bulionu warzywnego (u mnie rosół) 100 ml białego wina wytrawnego 100g sera koziego 150-200g sera gouda 100g sera z niebieską pleśnią 100g sera parmezan Twarde sery ścieramy na tarce(...)trochę tłuszczu. Dodajemy pokrojoną szalotkę i podsmażamy. Dolewamy białe wino i dosypujemy majeranek (u mnie więcej niż łyżka). Chwilę gotujemy na małym ogniu aż część wina odparuje. Następnie dolewamy bulion i jeszcze gotujemy. Wlewamy śmietanę i dodajemy sery miękkie. Ciągle mieszamy żeby się nie przypaliło. Następnie dodajemy sery twarde i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczeni. Na koniec doprawiamy odrobiną gałki
Mam apetyt na ...jest to świetny pomysł na zaskakujące danie – śnieżnobiała pianka na pewno zachwyci wielu Waszych gości. Czas wykonania: 50 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 l bulionu warzywnego 5 ząbków czosnku 100 g serka topionego 200 ml śmietanki 30 – 36 % sól pieprz Dodatkowo: gaza (u mnie zaparzacz do herbaty) natka z pietruszki grzanki(...)Przygotowanie: Do gotującego bulionu wrzucić pokrojony serek topiony i wymieszać do momentu, aż się rozpuści. Czosnek przecisnąć przez praskę i zawinąć go w gazie lub przełożyć do zaparzacza. Pakunek umieścić w zupie i gotować około 15 minut. Gotową zupę doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ubitą śmietankę kremówkę, którą
KuchniaWeDwoje.plpotrawy, w tym wypadku w wersji z białą kiełbasą. Pierwsze istotne zastrzeżenie jest takie, że ziemniaki i jabłka doprawiliśmy zdecydowanie „po swojemu”, łącznie z tym że przyrządzamy je na bulionie warzywnym. Również białą kiełbasę przyrządzamy w niekoniecznie standardowy, bo zapiekany i mocno doprawiony sposób. Warto też pamiętać, że polska „biała” nie tylko będzie różniła się od jej niemieckiej wersji, charakterystycznej(...)słodkie jabłko (lub gruszka) 1 średnie kwaśne jabłko 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 300ml bulionu warzywnego (może być z kostki) sól kilka łyżek oleju rzepakowego Kiełbasa 4 białe kiełbasy 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju
Kulinarna Pokusa