bulion - 9142 przepisów (strona:61/610)

Sos pieczarkowy 56

fajny, bezmięsny obiad. W ogóle przepis na tytułowy sos jest nieco inny niż ten klasyczny, z kremówką. Chciałam zużyć do niego składniki, jakie miałam w domu. Miałam do dyspozycji bulion warzywny, śmietanę 18, masło i mąkę. Nie przepadam za sosami na zasmażkach, ale od czasu do czasu można taki zrobić. Jest z tym ciut więcej roboty, ale jak dla mnie(...)macie takich przemyśleń, róbcie je sobie z czym tylko chcecie. Składniki: 250 g średnich pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 szklanka chłodnego bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz pół pęczka natki pietruszki 1 gałązka świeżego tymianku (opcjonalnie) Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy

Kardamonovy
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 74

garnka. Dodaj do nich sos sojowy, czosnek, pora, natkę pietruszki, pieprz oraz ziele angielskie. Zalej je około 4 litrami wody, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, tak aby bulion bardzo delikatnie bulgotał. Gotuj w ten sposób przez około półtorej godziny. Grzyby zalej trzema szklankami wody i gotuj przez około 30 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. W międzyczasie obierz(...)skórki buraki, pokrój je średniej wielkości kostkę, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 40-45 minut. Do bulionu warzywnego dodaj upieczone buraki, a następnie gotuj około 10 minut. Wyłącz ogień pod garnkiem i zostaw całość na około 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby smaki dokładnie się połączyły. Jeśli chcesz nieco skrócić

okolicepalnika.pl
Zupa pomidorowa z tortellini + film 86

Zupa pomidorowa przygotowana na bulionie, z pomidorami z puszki i pierożkami tortellini to świetnia propozycja dla wszystkich amatorów kremowych zup. Zupa jest łagodna, bardzo kremowa i smaczna, doskonale komponuje się z tortellini o ulubionym smaku.     składniki na 3 porcje opakowanie tortellini o dowolnym smaku ( 250 g ) 2 puszki pomidorów całych lub krojonych ( puszka 400 g ) 3 szklanki bulionu(...)cukru czarny pieprz sól przepis Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek i wszystko krótko podsmażamy często mieszając. Następnie wlewamy bulion, całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy pomidory z puszki oraz szczyptę cukru a następnie wszystko gotujemy około 15 minut. Pod koniec

Smakowite Dania
Zupa koperkowa z pieczarkami 91

zupa koperkowa z dodatkiem pieczarek. Idealna zupa dla całej rodziny, którą szybko przygotujesz przez cały rok. W sezonie wybierz młode ziemniaki i młodą marchew. Do zupy wykorzystałam domowy, esencjonalny bulion warzywno-drobiowy. Często gotuję ją także na rosole. Jeśli chcesz pominąć pieczarki to dodaj do zupy 1 większą marchew. SKŁADNIKI: 1 marchewka – 125 g 3 ziemniaki(...)mała cebula – 50-55 g 4 pieczarki – 160 g 1 litr bulionu 1 czubata łyżeczka śmietany 18 % sól, pieprz 1 liść laurowy, 1 kulka ziela angielskiego nieduży pęczek koperku 2 nieduże łyżki masła lub masła klarowanego PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieram, siekam w mniejszą kostkę. W średniej wielkości garnku rozgrzewam masło – jeśli wybieram zwykłe masło uważam

Zasmakuj Kuchni
Zupa brokułowa z ziemniakami. 118

Brokuły są bardzo lubiane w moim domu. Podaję je pod różną postacią. Dziś przyszła kolej na zupę. Swoją zrobiłam na rosole, ale równie dobrze będzie smakować na bulionie warzywnym, czy wędzonce. Polecam :) Składniki - 1 średni brokuł - 3-4 średnie ziemniaki - 1-2 marchewki - 2 litry bulionu ( u mnie drobiowy ) - 50 ml śmietanki 30% - 0.5 łyżeczki majeranku - sól ( opcjonalnie ) - zielona pietruszka(...)Wykonanie Brokuły dzielę na mniejsze różyczki, ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę w słupki. Do gotującego bulionu przekładam ziemniaki i marchewkę, chwilkę gotuję, następnie dodaję brokuły. Garnek przykrywam pokrywką, zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw. Kiedy warzywa są już miękkie zupę zabielam śmietanką, doprawiam do smaku majerankiem, dodaję posiekaną pietruszkę. Smacznego :)  Poniżej podam jeszcze kilka moich propozycji na potrawy

Kuchnia z widokiem na ogród
Risotto z dzikimi roślinami 110

RISOTTO Z DZIKIMI ROŚLINAMI Składniki na ok 4 porcje: 2 duże cebule 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1,5 szkl ryżu do risotto np arborio 5 szkl bulionu warzywnego lub rosołu 2 garście dzikich roślin – i mnie 3 małe listki chrzanu, garstka pokrzywy, garstka podagrycznika, kilka liści babki lancetowatej sól pieprz czarny 1 puszka groszku 1 łyżeczka czosnku(...)Zaczynamy od cebuli. Drobno ją siekamy i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Szklimy. Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty. Do ryżu dodajemy po szklance bulionu (kolejną szklankę dolewamy kiedy ryż wchłonie bulion). Zajmie nam to ok 15 min. Potem dodajemy groszek i posiekane drobno dzikie rośliny. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na końcu dodajemy masło

Dorota Smakuje
Pasta z buraka i kurczaka 150

sałatek czy kremów. Ponadto zawiera dużo witamin, jest lekka i bardzo pożywna :) Do jej wykonania potrzebujemy:  500 g ugotowanych buraków, 500 g fileta z kurczaka, 1,5 l bulionu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka soku z limonki, sól, pieprz, czosnek, szczypiorek do dekoracji Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kurczaka gotujemy w bulionie(...)Następnie wrzucamy do blendera i blendujemy na drobne kawałeczki. Jeśli nie posiadamy odpowiedniego sprzętu wystarczy, że rozdrobnimy go nożem :) Do tak przygotowanego mięsa dodajemy buraki. Podlewamy ok. 1 szklanką bulionu tak, aby pasta nie była zbyt sucha. Nie możemy wlać go za dużo ponieważ może stać się zbyt wodnista. Następnie doprawiamy musztardą, sokiem z limonki i przyprawami. Jeszcze raz wszystko

Przepis na Dzień Dobry
Risotto z kurczakiem i cukinią. 107

risotto  1 filet z piersi kurczaka 1 słodka papryka czerwona  1 mała cukinia  1 cebula 1 ząbek czosnku  2 cm kawałek papryczki chili  bulion (około 1/2 l) tarty parmezan  natka pietruszki tymianek sól  oliwa Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Cukinię, paprykę oraz papryczkę chili umyć(...)pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, podsmażyć.  Kurczaka pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw razem z przyprawami i smażyć przez kilka minut. Dodać ryż, wmieszać.  Dodać bulion i całość dusić na patelni aż ryż wchłonie płyn i zmięknie (mieszając od czasu do czasu). W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Jeżeli ryż wchłonie płyn i nadal będzie twardy

zadanie-gotowanie
Krem z pieczonych buraków 78

tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Można podać ją z ziarnami słonecznika (prażonymi) lub grzankami. Składniki: 1 kg buraków 3-4 ząbki czosnku 1 cebula ok. 1 litr bulionu warzywnego (lub więcej) 1-2 łyżki serka mascarpone sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: pestki słonecznika grzanki Wykonanie: Buraki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze(...)kostkę. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia i dodajemy pokrojone buraki. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Gotujemy około 10-15 min., a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta to dodajemy jeszcze trochę bulionu, w zależności od preferencji. Na końcu

Kuchnia MagdaLeny
Pulpety w sosie koperkowym 79

smakują. Polecam również klopsiki w sosie śmietanowo-musztardowym 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 kajzerka 1-2 ząbki czosnku 1 jajko listek laurowy 2-2,5 szkl. bulionu 100 g serka topionego mąka pęczek koperku sól, pieprz ryż Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy, do zeszklenia, na klarowanym maśle. Koperek drobno siekamy. Kajzerkę zalewamy woda lub mlekiem. Odstawiamy(...)zimną wodą dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy obtaczamy w mące, a następnie rumienimy na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy pulpeciki obsmażą się ze wszystkich stron, podlewamy je bulionem. Dodajemy listek laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Serek topiony dzielimy na mniejsze kawałki. Łączymy w garnuszku z niewielką ilością bulionu, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy

Smaki Na Talerzu
KARKÓWKA W CZERWONEJ KAPUŚCIE 83

CZERWONE WINO + ŁYŻKA CYTRYNY OLEJ DO SMAŻENIA SOL I PIEPRZ DO SMAKU 2 LISTKI LAUROWE 2 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU LUB MIODU 4 ZIARNA ANGIELSKIE ŁYŻKA TYMIANKU 300 ML BULIONU. MOŻE BYĆ MIĘSNY LUB WARZYWNY ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: MIĘSO DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM I ODSTAWIĆ DO LODÓWKI. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ RESZTĘ SKŁADNIKÓW. KAPUSTĘ POSZATKOWAĆ, CEBULE OBRAĆ I POKROIĆ W PIÓRKA(...)CUKIER I CHWILKĘ PODSMAŻYĆ. NASTĘPNIE DO CEBULI DODAĆ POSZATKOWANA KAPUSTĘ, JABŁKA I TYMIANEK. CHWILE PODDUSIĆ. KIEDY KAPUSTA LEKKO ZMIĘKNIE DOPRAWIĆ JA SOLA I PIEPRZEM DODAĆ OCET, A ZA CHWILE BULION. CAŁOŚĆ ZAGOTOWAĆ. JEŚLI PATELNIA, KTÓREJ UŻYWACIE JEST ODPORNA NA GORĄCO DODAĆ DO NIEJ KARKÓWKĘ, WRAZ Z SOKIEM JAKI WYPUŚCIŁA. JEŚLI NIE TO ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEŁOŻYĆ DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa kremowa z kurczakiem i tortellini 119

tortellini - składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pora 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku podwójna pierś z kurczaka 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 6 szklanek bulionu 1 i 1/2 szklanki surowego tortellini 1/2 szklanki groszku, może być groszek mrożony albo odsączony groszek z puszki 1/2 szklanki śmietanki 30% Zupa kremowa z kurczakiem i tortellini - przygotowanie: Zaraz zobaczycie(...)naprawdę szybki obiad. Przygotowanie zupy z piersią kurczaka nie zajmie więcej niż godzinę.  Piersi z kurczaka zalej litrem bulionu i gotuj około 10-15 minut. Mięso wyjmij, a do wywaru dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, pietruszkę oraz por, pokrojony w kostkę seler, rozgnieciony czosnek i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj również liście laurowe i ziele angielskie. Mięso posiekaj

MamaOskarka
Wegańska Jambalaya. 115

cebula 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 1 i 1/2 szkl. ugotowanej ciecierzycy 1 i 1/2 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 4 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki sosu tabasco (zależy(...)czosnek posiekać drobno, podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i seler naciowy, podsmażyć, dodać 2-3 łyżki gorącej wody, smażyć do miękkości. Dodać wypłukany ryż, pomidory, bulion warzywny, zioła, przyprawy, sosy (oprócz soli). Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię. Gotować 20-30 minut, aż ryż prawie wchłonie bulion, mieszając od czasu

Codziennik Kuchenny
Serowy garnek w 15 minut! 118

Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka 100g makaronu rurki 1 pomidor 1 papryka (użyłam po pół czerwonej papryki i żółtej) 1/2 niewielkiej cukinii kilka pieczarek kawałek pora ok 350ml bulionu lub rosołu 2 łyżki sera gorgonzola (zamiennie może być serek topiony) 2 łyżki sera feta (zamiennie może być też almette, Turek albo podobny) 5 dkg startego żółtego sera (najlepiej parmezanu(...)kroimy w kostkę *** *** Pieczarki i pora kroimy w plasterki *** *** Pomidora, papryki i cukinię kroimy w kostkę *** *** Pokrojone warzywa i mięso przekładamy na patelnie. Dodajemy makaron (surowy) *** *** Całość zalewamy gorącym bulionem i zagotowujemy. Składniki powinny być minimum do połowy przykryte płynem *** *** Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 8 minut *** *** Przez ten czas potrawę mieszamy kilka

Blog z Apetytem
Kociołek meksykański 98

czerwone papryki 400 g mielonej wołowiny 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 200 ml soku pomidorowego 200 g ryżu 1 i 1/2 - 2 szklanki bulionu 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebule i czosnek obieramy, czosnek(...)pomidorowy. Gotujemy przez około 15 min., a następnie dodajemy odsączoną fasolkę czerwoną i kukurydzę. Gotujemy przez około 10 min. Na końcu wsypujemy ryż i od razu zalewamy 1 szklanką bulionu. Gotujemy, aż ryz wchłonie cały płyn, często mieszając, by się nie przypalił. Kolejne 1/2 szklanki bulionu dodajemy, gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez ryż. Czynność powtarzamy, gdyż ryż wchłonie całą

Kuchnia MagdaLeny