bulion - 9142 przepisów (strona:62/610)

Francuska zupa cebulowa 88

płakać nad cebulą? PRZEPIS NA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na francuska zupa cebulowa: 1,5 kg cebuli 5 łyżek masła 1 łyżka mąki 1 -1,5 litra bulionu liść laurowy 6 szt ziela angielskiego sól pieprz do podania: kromki bułki lub chleba tarty ser żółty Jak zrobić zupa cebulowa z grzanką: Najpierw cebulę obieramy i siekamy. Potem dusimy na roztopionym(...)maśle aż stanie się miękka i szklista (nie możemy jej przypalić bo zupa będzie gorzka !) Następnie do cebuli dodajemy mąkę, mieszamy, chwilkę przesmażamy. Potem zalewamy 1-1,5l bulionu (tyle by bulion przykrył warzywa i był jeszcze ok 1 cm nad nimi). Dodajemy przyprawy. W kolejnym kroku gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. Finalnie doprawiamy do smaku. W następnym

Dorota Smakuje
Pęczak po meksyńsku 130

nieco bardziej egzotycznie bo po meksykańsku. Jest pysznie, zdrowo, z dużą ilością warzyw, a do tego zrobicie wszystko w jednym garnku. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak ok 2 szklanek bulionu lub wody ok 500 g piersi z indyka (może być kurczak) 2 średnie cebule 3 łodygi selera naciowego 2 czerwone papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów lub passaty(...)oleju, dorzucamy do niej pęczak, smażymy ok 1 minuty, dodajemy mięso i pokrojoną paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i oregano. Gdy kurczak się lekko przyrumieni dolewamy porcjami bulion i mieszamy. Dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę, oraz posiekanego selera, przykrywamy i dusimy aż kasza wchłonie cały bulion i będzie miękki. Dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku i dusimy jeszcze

Cynamonowe szczęście
Serowy garnek 116

miłośników treściwego jedzenia :). Bardzo prosty w przygotowaniu idealny na chłodniejsze dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego 1 cebula pęczek świeżej natki pietruszki 1 por 3 kubki bulionu warzywnego, u mnie z dwóch kostek, domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ 2 kubki surowego makaronu świderki 5 trójkątnych serków topionych chohland śmietankowych 100 gram sera żółtego, u mnie gouda przyprawy(...)mące i obsmażamy na patelni z obu stron na złocisty kolor, następnie przekładamy do garnka, na patelni podsmażamy pora, gdy się ładnie zeszkli dodajemy go do pulpetów, całość zalewamy bulionem, gdy bulion zacznie się gotować, dodajemy surowy makaron, i gotujemy pod przykryciem 5 min co jakiś czas mieszając, po tym czasie dodajemy sery i dalej gotujemy pod przykryciem

Blog kulinarny S9.PL
ZUPA SOCZEWICOWA Z CURRY 116

cebula lub  kawałek pora (biała i jasnozielona część) 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki (200 g) 1 marchewka plaster selera 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1  l bulionu warzywnego lub wody (np. z ekologiczną kostką warzywną) 400 g (1puszka) pomidorów 1 pełna łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki mleka kokosowego lub śmietany 30% PRZYPRAWY(...)łyżeczce: soli (można dać mniej, jeśli bulion jest słony), świeżo zmielonego czarnego pieprzu, curry w proszku, kurkumy, szczypta chili w proszku lub płatkach WYKONANIE Marchewkę, ziemniaki i seler kroimy w małą kostkę. Cebulę (lub pora) i czosnek drobno siekamy.  Soczewicę płuczemy na sicie. W garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę lub pora oraz czosnek. Smażymy, często mieszając, na umiarkowanym ogniu

cool and minty
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 84

Couscoussiera to specjalny garnek składający się z 2 części – na dole jest duży garnek, w którym gotuje się mięso z dodatkami ( np. baranina z ziemniakami, marchwią, cebulą i bulionem, a na górze jest sito, którym nakrywa się garnek. Na tym sicie gotuje się kuskus nakryty uprzednio pokrywką. Danie gotuje się długo i powoli mieszając co jakiś czas zawartość naczynia(...)Para z dolnego naczynia unosi się, przez co kuskus gotuje się na parze zyskując fantastyczny smak i zapach. COUSCOUS podaje się często z ugotowaną ciecierzycą i tradycyjnymi przyprawami. Bulion służy jako sos. Marokanki bardzo często z couscousu potrafią ulepić w dłoniach kulki i tak jeść – nie jest to jednak proste. Do potrawy pasuje znakomicie zsiadłe mleko zwane LBAN

Ostra na Słodko
Zupa cebulowa 124

się ją bardzo szybko jest niedroga no i przede wszystkim jest pyszna. 6 dużych cebul 200 ml białego wytrawnego wina  ok 1 i pół  litra  dowolnego bulionu 1 plaska łyżeczka papryki czerwonej ( w proszku) pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki cukru sól pieprz 1 łyżka mąki 1 bagietka ok 100 gramów ostrego żółtego sera 1 łyżka masła(...)pokroić w grubsze piórka, przesmażamy na maśle aż się lekko przyrumieni. Przyprawiamy papryką i cukrem. Mieszamy dodajemy mąkę ponownie mieszamy i zalewamy winem (opcjonalnie można zastąpić wodą lub bulionem) dusimy mieszając co jakiś czas do momentu aż wino odparuje. W garnku zagotować bulion dodać przygotowaną przesmażoną cebulę doprawić tymiankiem i ewentualnie solą . Gotujemy ok.15 minut na niedużym ogniu. Gotową zupę

Andzia Pichci
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) 71

tego czy te grzyby w lesie są…ale to już inna historia   Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów. Składniki: * 15 dkg suszonych grzybów * 2 l. bulionu np. wieprzowego * 2 marchewki * 1 pietruszka * 2 garści makaronu (u mnie były kokardki) * 2 ziemniaki * 100-150 ml śmietanki 30%  * sól, pieprz * natka z pietruszki * 2 liście laurowe(...)ziarenek ziela angielskiego   Suszone grzyby namoczyłam i opłukałam po tym jak zwiększyły swoją objętość. Pokroiłam na drobniejsze kawałki. Dodałam grzyby do bulionu i gotowałam ok. 20 minut. Dodałam ziele i liść oraz pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę a następnie ziemniaki. Posoliłam. W połowie gotowania dodałam makaron. Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę

Pieprzyć z Fantazją
BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE 87

jego wykorzystanie. Barszcz na zakwasie na wigilijnym stole to dość długa tradycja. Pierwsze wzmianki o tej zupie jako potrawie wigilijnej pojawiają się już w XVI wieku. Do przygotowania bulionu można wykorzystać nie tylko grzyby, ale również głowę ryby, co polecała sama Maria Disslowa, autorka jednej z ważniejszych książek kulinarnych w Polsce, "Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa" . Zamiast stosować zakwas, niektórzy(...)angielskie, suszone grzyby, liście pora. Zalewam wodą, początkowo 2 litrami i zagotowuję. Gotuję około 1 godzinę na małym ogniu, bez dodatku soli (jej dodatek na tym etapie sprawia, że bulion nie będzie klarowny). W międzyczasie dolewam pozostałą wodę. Kiedy bulion będzie intensywny w smaku i kolorze (bordowo-brunatny), przelewam go przez sito. Warzywa można wykorzystać (np. jak w przypadku barszczu

W kuchni Karmel-itki
Udka pieczone z czosnkiem 67

Wyśmienite jednogarnkowe danie na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 udek z kurczaka 2 małe cebule główka czosnku 4 pomidory 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól, pieprz, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Udka umyć, wytrzeć do sucha. Natrzeć solą, posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Cebulę(...)pokroić w piórka, a pomidory w ćwiartki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem, czosnek obrać i pokroić na plasterki.  2. Kurczaka obłożyć pomidorami, cebulą i plasterkami czosnku. Podlać bulionem z koncentratem. Całość lekko posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.  3. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210st.C. i piec około 45-50 minut. W czasie pieczenia, mięso często

Danka Pichci
Ryż z marchewką i cebulką – dodatek do obiadu 236

takiej drobnej zmiany zachęcam, Jeśli skorzystacie, dajcie znać jak Wam smakowało 200 g ryżu 1 duża cebula 2 nieduże marchewki 1 duża łyżka posiekanego koperku 2-3 szkl. bulionu opcjonalnie pieprz do smaku 2-3 łyżki oleju Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane marchewki trzemy na dużych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy surowy ryż, cebulę oraz startą(...)marchewkę. Smażymy przez chwilę. Następnie zawartość patelni podlewamy 1-2 chochlami bulionu. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu. co jakiś czas mieszając. Stopniowo uzupełniamy bulion. Pod koniec, gdy ryż już napęcznieje i odpowiednio zmięknie, dodajemy posiekany koperek. W razie potrzeby doprawiamy do smaku pieprzem

Smaki Na Talerzu
Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową 97

wewnętrznego ciepła! Składniki na rozgrzewającą zupę z dyni 1 mała dynia lub ćwiartka dużej 1 marchewka, 1 średni ziemniak 1 średnia cebula 1 szklanka mleczka kokosowego, ok. 400 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, Szczypta papryczki chili lub według uznania Duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Oliwa lub olej do smażenia Do smaku sól(...)pieprz, odrobina cukru Na oliwie podsmażamy cebulę i imbir. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona marchewkę oraz ziemniaka i chwilę dusimy. Warzywa zalewamy niewielką ilością bulionu warzywnego i gotujemy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy obraną, oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość zdejmujemy z ognia

Gotujemy i jemy
WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z CIASTECZKAMI Z ROZMARYNEM 128

wyobrażam sobie aby na Wigilii mogło zabraknąć czerwonego barszczu. Tu obok mojej ulubionej grzybowej musi pojawić się właśnie on. Barszcz Wigilijny gotowany jest na postnym bulionie z prawdziwkami i zazwyczaj uszkami. Można jednak uszka zastąpić genialnymi, aromatycznymi ciasteczkami. Ciasteczka są kruche i pyszne dzięki dodatkowi rozmarynu i cytryny. Składniki: CIASTECZKA: 100 g margaryny 1/2 szkl. jogurtu 1/3 łyżki oliwy(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 szkl. mąki skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu ZUPA: 7 buraków 1,5 litra bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków 2 szkl wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 4 ziela angielskie 4 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 cytryny sól do smaku Przygotowujemy ciasteczka: Masło w temperaturze pokojowej

Kuchnia w oparach
Rosół z pierożkami 126

mąki pszennej pełnoziarnistej 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju mięso z rosołu (obrane z kości) 1 cebula 1 marchew 2 łyżki oleju 0,5 szklanki bulionu pieprz czarny sól majeranek czosnek granulowany słodka czerwona papryka  Ciasto: mąkę przesiać z solą, zalać gorącą wodą i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką(...)odstawić na pół godziny. Nadzienie: mięso zmielić na maszynce. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na oleju, dodać startą na dużych oczkach marchew, podlać bulionem i dusić do miękkości na małym ogniu, wymieszać z mięsem. Gdyby nadzienie było zbyt suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka (u mnie o średnicy 6cm), na każde nakładać nadzienie

Obiad gotowy
Zupa z soczewicą z mlekiem kokosowym 95

większość witamin. Włączam wolnowar na noc, ustawiam opcję low, czas 10 godzin i następny dzień zaczynam od kubka pysznej, gęstej zupy. Jeśli nie lubicie gęstych zup, można ją rozrzedzić bulionem. Na zdrowie:) Porada na dziś:   potrawy z soczewicą solimy pod koniec gotowania, w przeciwnym wypadku soczewica  ulegnie stwardnieniu oraz utraci cenne białko. Czerwona soczewica nie wymaga uprzedniego namaczania(...)łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki lub 1 mała papryczka chili  pół łyżeczki mielonej kolendry 1,5 litra bulionu warzywnego 1 puszka mleka kokosowego lub 100 g kremu kokosowego rozpuszczonego w 400 ml gorącej wody sól i pieprz do smaku  kilka łyżek oleju do smażenia (odradzam smażenie

Cztery Fajery