Składniki 200 g kaszy pęczak 1 laska dobrej kiełbasy pół puszki groszku konserwowego lub pół szklanki mrożonego 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku łyżka masła 500 ml bulionu pieprz, sól Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę i marchewkę. Wszystko podsmażyć i wsypać kaszę pęczak, prażyć(...)minut. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie dorzucić groszek. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Smacznego
Dobra karmarisotta w szczególności :) Składniki: 300g fileta z piersi kurczaka 200g ryżu arborio 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki mała puszka kukurydzy (200g) puszka pomidorów w sosie własnym bulion słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Filet kroimy w podłużne paseczki. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy. Na tym samym oleju podsmażamy(...)czosnek. Następnie wsypujemy na patelnię ryż i podsmażamy go chwilę, aż ziarenka staną się szkliste (ok. 5 minut) ciągle mieszając. Teraz czas na pomidory z puszki i gorący bulion, którym zalewamy ryż. Bulionu powinno być około 2 cm ponad ryż. Doprawiamy solą, pieprzem, ew. ulubionymi ziołami, patelnię przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż ryż wchłonie
Walijskie Pichceniepoczątku tygodnia zazwyczaj gotuję esencjonalny bulion drobiowy, który jeszcze gorący przelewam do wyparzonych słoików i od razu zakręcam. Po wystygnięciu wstawiam do lodówki i w ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów. Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest(...)łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 3 pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone) lub 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej papryki 1/2 szklanki bulionu 1/2 łyżeczki kuminu roztartego w moździerzu 1/2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kolendry 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu sól morska DODATKOWO : 1 żółtko do posmarowani pierożków (dotyczy wersji pieczonej) lub olej
cool and mintyktórzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Powinien gotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest(...)łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 listki laurowe 1/2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki chili w proszku 150 ml ciemnego piwa (np. Guinness) 150 ml ciepłego bulionu lub wody sól morska świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE: garść listków posiekanej natki pietruszki, różowy pieprz, 1 łyżeczka mąki WYKONANIE Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę
cool and mintySKŁADNIKI / 6 porcji ZUPA 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 kg dyni / obranej, oczyszczonej z nasion i pokrojonej w 1,5 cm. kostkę . 1 litr bulionu (wywaru warzywnego lub wody) 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 3-4 łyżki śmietanki 30 % 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska świeżo zmielony czarny(...)przez 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i łyżkę masła. Smażymy przez około 5 minut, mieszając co jakiś czas, Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Wlewamy bulion w takiej ilości, aby sięgał 2-3 cm. ponad poziom warzyw. Mieszamy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka
cool and mintypowrotem dodaję do zupy. W ten sposób nabiera odpowiedniej tekstury, jest bardziej gęsta, a wszystkie składniki lepiej się ze sobą łączą. SKŁADNIKI / 4 porcje ZUPA 1/5 l bulionu ( wywaru warzywnego lub wody) 80 g kiełbaski chorizo pokrojonej w drobną kostkę 80 g jarmużu 2-3 szklanki ziemniaków pokrojonych w 1 cm. kostkę (ok. 4 ziemniaki) 2 łyżki oliwy(...)minuty, często mieszając, aż kiełbaska troszkę się wytopi. Dodajemy pokrojone ziemniaki, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Podsmażamy przez kolejne 2 minuty. Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy umyte i posiekane listki jarmużu (bez twardych łodyżek). Gotujemy przez około 10 minut. Pod koniec
cool and mintymaksymalnie podnoszą smak i wygląd zupy. Wyostrzają doskonały balans miedzy słodyczą marchewki, a ostrością imbiru. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 750 g marchewki (około 6 marchewek) 750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego 2 cebule pokrojone w kostkę 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego) 1 łyżka oliwy 1 łyżka drobno startego imbiru 1 szklanka(...)minut, aż zrobi się szklista. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, imbir i soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podduszamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dolewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na małym ogniu, przez około 20 minut, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Odstawiamy z ognia i miksujemy/ blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe
cool and mintypożywna, do częstego powtarzania nie tylko zimową porą. SKŁADNIKI/ 4 porcje 350 g ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę 450 g kalafiora podzielonego na różyczki 1- 1i1/4 l gorącego bulionu warzywnego, drobiowego lub wody 1 szklanka passaty pomidorowej lub puszka rozdrobnionych pomidorów ( 400 g) 1 pierś kurczaka oczyszczona z błon i drobno posiekana 1 cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku(...)czosnek, posiekaną pierś kurczaka i przyprawy. Dokładnie obsmażamy, często mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilę smażymy i dodajemy różyczki kalafiora oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wlewamy gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut - do miękkości warzyw. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i gotujemy przez kolejne
cool and mintysezonie letnim polecam zastąpić mrożony groszek - świeżym, a passatę pomidorową - dojrzałymi pomidorami malinowymi, które wcześniej należy sparzyć i obrać ze skórki. SKŁADNIKI / 4-6 porcji ok. 1 l gorącego bulionu lub wody 100 g kiełbaski chorizo pokrojonej w cienkie plastry 2-3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku 1 papryka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 średni(...)cukinię i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zwiększamy ogień do dużego i porcjami dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą i groszek. Na koniec dolewamy gorący bulion lub wodę. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym gazie przez ok. 10-15 minut, do miękkości warzyw. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem
cool and mintyduża cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku starte na tarce 3 łyżki mielonych migdałów 400 g pomidorów z puszki/ np. takich 1/4 szklanki gorącego bulionu lub wody 1/4 szklanki mleczka kokosowego lub śmietanki 30% (można dać więcej) 1 łyżeczka cukru przyprawy: po 1 łyżeczce ziaren kolendry i kuminu roztartych w moździerzu, sól morska, świeżo zmielony czarny(...)będzie miękka i szklista. Dodajemy starty czosnek i wszystkie przyprawy oraz mielone migdały. Smażymy przez 1-2 minuty. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, 1 łyżeczkę cukru oraz 1/4 szklanki bulionu lub wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na małej mocy palnika, pod przykryciem, przez około 7 minut. Dodajemy mleczko kokosowe lub słodką śmietankę i gotujemy jeszcze 5 minut
cool and mintyczosnku oraz drobno posiekaną papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g filetu z dorsza 6 pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 łyżka łagodnej pasty curry / polecam TAKĄ 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/3 szklanki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30% 2 łyżki oleju np. kokosowego lub klarowanego masła sól morska świeżo zmielony(...)zmięknie i zrobi się szklista. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy pastę curry i podsmażamy przez 1 minutę. Wlewamy passatę pomidorową, a po chwili stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy bulion lub wodę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i oprószamy cukrem pudrem. Dorsza dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy
cool and mintyAromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry. Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe(...)brokuła. Pasują tu także owoce morza, podsmażone tofu lub pierś kurczaka. Możecie dodać wszystkie składniki na raz lub tylko niektóre z wymienionych. SKŁADNIKI / 2-3 porcje 300 ml gorącego bulionu lub wody 300 ml mleka kokosowego 300 g filetu z dorsza 200 g krewetek / świeżych lub mrożonych, oczyszczonych i pozbawionych pancerzy 1 cebula pokrojona 1 mała czerwona papryka
cool and mintyOpcjonalnie także z opieczoną bagietką lub usmażoną na patelni kanapką z cheddarem. Ugotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 15 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta możecie dodać więcej bulionu lub wody. Ewentualnie można dolać też mleko lub słodką śmietankę. Zupka jest delikatna w smaku, o pięknym zielonym kolorze i idealnie kremowej konsystencji. Sprawdzi się na uroczystym obiedzie(...)również jako codzienne danie. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła (40 g) 1 duża cebula / pokrojona w drobną kostkę 600 ml gorącego bulionu lub wody 1 opakowania mrożonego groszku (450 g) 50 g sera gorgonzola sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka soku z cytryny DO PODANIA : pestki granatu, pokruszona gorgonzola, kiełki brokuła, oliwa truflowa
cool and mintypomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżka masła PRZYPRAWY(...)smażymy 1 minutę. Dodajemy obsmażone mięso i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Chwilę smażymy i stopniowo dolewamy wino (tak, aby gulasz cały czas się gotował), a na koniec także gorący bulion lub wodę. Mieszamy. Przekładamy wszystko do żaroodpornego garnka lub formy. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 2-3 godziny. W międzyczasie 3 razy mieszamy
cool and mintypokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Koniecznie z solidną porcją świeżego koperku i opcjonalnie z także z odrobiną soku z cytryny. Zupkę możecie ugotować zarówno na domowym bulionie np. z poprzedniego dnia, jak i na wodzie (najlepiej z dodatkiem sosu sojowego). SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 pierś kurczaka 10 sztuk zielonych szparagów 3-4 ziemniaki 1 cebula(...)ząbki czosnku 20 g masła 1 łyżka oliwy ¹⁄₂ łyżeczki suszonego oregano ¹⁄₃ łyżeczki kurkumy 1 litr gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 2-3 łyżkami sosu sojowego 120 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego koperku sól morska, pieprz DODATKOWO : feta, cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka opłukujemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy
cool and minty