bulion - 9142 przepisów (strona:79/610)

Kaszotto jaglane z kurczakiem, selerem naciowym, cukinią i pomidorami. 154

koncentratu chili ProEco Polska   1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 pojedyncze piersi z kurczaka  2 woreczki kaszy jaglanej Cenos   około 1.5 szklanki bulionu z kurczaka Wykonanie :   Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy z wody i wyciągamy z woreczka. Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem, kroimy w grubszą kostkę. Dobrze nacieramy(...)szklanki oliwy z pomidorów, następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i lekko podsmażamy,następnie dodajemy piersi, pokrojony w kawałeczki seler, pokrojone w paseczki pomidory, koncentrat chili i 1 szklankę bulionu z kurczak. Dusimy pod przykryciem około 15 minut,jeśli bulion za szybko odparuje można dolać resztę , następnie dodajemy umytą i pokrojoną w pół plasterki cukinię. Podsmażamy tak długo aż kurczaka

Sama słodycz i szczypta chili
ZUPA KREM Z SELERA 163

SELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe części pora(...)smażymy jeszcze chwilę, dolewamy pół szklanki bulionu i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu ok. 15 min., aż seler zmięknie. Następnie zawartość patelni dodajemy do gorącego bulionu i zagotowujemy całość. Po przestygnięciu dodajemy posiekany koperek i blendujemy na gładką masę. Przed podaniem doprawiamy do smaku i ozdabiamy nacią z selera. Wierzcie mi zupa zupełnie nie przypomina smakiem rozgotowanego selera. Jest pyszna

Markowy smak
PYSZNA ZUPA-KREM Z DYNI 162

Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 30 minut Składniki: 2 cebule   1 duża dynia   50 g masła lub margaryny 4 duże pomidory 1,5 litra bulionu warzywnego (z kostki, najlepiej bio) Sól i pieprz 120 ml gęstej śmietany* Grzanki (domowe lub gotowe- opcjonalnie) Kilka listków pietruszki de dekoracji (opcjonalnie)   Cebule obierz, przekrój na pół, połówki(...)minutę w naczyniu z wrzącą wodą. Odcedź, przelej zimną wodą i usuń z nich skórkę, a  następnie pokrój drobno (lub przetrzyj przez sito).   W dużym garnku połącz bulion warzywny, pomidory, przesmażoną dynię i cebulę. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 20-30 minut. Dynia powinna być zupełnie miękka. Dopraw do smaku pieprzem i solą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZUPA Z PORA I IMBIRU 145

ulubionym warzywem, to tę zupę wyjątkowo polubiłam.   4-6 porcji Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 30 min.   Składniki: • 3 pory • 4 duże ziemniaki • 1 l bulionu drobiowego z kostki (bio) • 40 g masła • Mały kawałek świeżego korzenia imbiru • ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba)   • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów(...)Bagietkę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanej oliwie na patelni. Odłóż na bok, odsączając na ręczniku papierowym. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Ugotuj pokrojone ziemniaki w bulionie drobiowym przez około 25 minut. Na patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć imbir i posiekane pory i smaż przez około 5 minut, cały czas mieszając. Pod koniec gotowania ziemniak

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zupa krem z kukurydzy 190

niedokładnie zmiksowane skórki ziarenek kukurydzy. Czego potrzebujemy? :) Dwie puszki kukurydzy 20 g masła 200 ml mleczka kokosowego * łyżeczka chili w proszku** 1-2 lyżki cukru sól, ilość wg uznania Bulion WARZYWNY lub woda ok 2-3 szklanki w zależności jak gęstą chcemy zupę prażone ziarna kukurydzy do posypania (nie popcorn!) Kukurydzę z puszki wrzucamy na patelnie, bądź do garnka, dodajemy(...)masło i sól. Podsmażamy aż do momentu odparowania wody w której była kukurydza. W tym czasie przygotowujemy bulion - u mnie najczęściej jest to bulion z kostki. Koniecznie warzywny, bo ten mięsny psuje smak zupy. Wszystko studzimy, bądźmy delikatni dla ostrzy :) Przekładamy do miksera, dodajemy chilli, cukier i mleczko kokosowe (lub robimy jego kleksa na koniec) i następnie całe towarzystwo miksujemy

Pora na pora
Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Pomysł na pyszny obiad. 245

depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 3 duże pieczarki 1 marchewka 1 mała szalotka 1 1/2 łyżki posiekanego koperku odrobina oleju do podsmażenia 1 szklanka bulionu na włoszczyźnie 2 czubate łyżeczki mąki 100 g makaronu świderki + woda i odrobina soli do gotowania Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obieramy pieczarki, marchewkę. Pieczarki kroimy(...)odrobiną oleju podsmażamy lekko szalotkę, po czym dodajemy marchewkę i pieczarki. Chwilę smażymy ciągle mieszając (około 4 minuty). Po tym czasie zmniejszamy płomień na minimalny i dolewamy 3/4 szklanki bulionu na włoszczyźnie i dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. Gotujemy całość, mieszając. W pozostałej ilości bulionu rozpuszczamy bardzo dokładnie 2 łyżeczki mąki (mieszamy dokładnie, aby nie było grudek). Tak przygotowany

Słodkie okruszki
Gulasz z czerwoną fasolką 110

jest naprawdę pyszny! 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 500 g mięsa gulaszowego z łopatki Przyprawa do wieprzowiny 5-6 pieczarek 220 g czerwonej fasolki konserwowej   JAMAR 1 szklanka bulionu wołowego 4 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz Olej Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanym oleju.  Mięso(...)przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy do cebuli i papryki. Dusimy, często mieszamy aby się nie przypaliło. Po kilku minutach dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki i odsączoną czerwoną fasolkę. Podlewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Gdy bulion nam wyparuje możemy delikatnie podlać mięso wodą

VioletoweKucharzenie
Pasztet sojowy – bez pieczenia 214

śmieszne pieniądze w Kauflandzie). Zawsze można spróbować go zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu powinien być inny, ale równie ciekawy. Składniki: Soja – 1kg (ugotowanej) Cebula – 3 duże Bulion – 250ml Borowiki suszone – 20g Olej kokosowy bezzapachowy – 250g Sos sojowy – 5 łyżek Sos worcester – 2 łyżki Płatki drożdżowe – 5 łyżek Wykonanie: Na dużej patelni(...)ogniu cebulę pokrojoną w piórka. Po 2-3 minutach dodaj soję i smaż przez kolejne 10-15 minut. W tym czasie w miseczce umieść borowiki i zalej je ciepłym bulionem. Dodaj borowiki wraz z bulionem do soi, wlej sos sojowy oraz worcester i gotuj 5 minut. Przełóż zawartość patelni do dużej miski, wsyp płatki drożdżowe i zblenduj na gładko. Masa

Blendman
Ramen perliczka/ topinambur/ szpinak 105

anyżu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego imbiru szczypta chili 2 litry wody 2 duże garście szpinaku do doprawienia: sos sojowy, szczypta pieprzu i soli Topping: mięso perliczki z bulionu, marynowane w 1 łyżce sosu sojowego i smażone przez minutę 100 gram pieczarek, pokrojonych na ćwiartki, marynowanych w sosie sojowym i łyżeczce sosu ostrygowego, smażone na dużym ogniu do zarumienienia(...)papierem i karmelizuję w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie całość przekładam do dużego garnka, dodaję trawę cytrynową, anyż, cynamon, imbir i zalewam wodą. Bulion gotuję przez 3- 4 godziny. Po tym czasie bulin przecedzam. Ponownie do bulionu przekładam jedynie cały topinambur i wszystkie białe warzywa w tym cebulę i czosnek. Zupę miksuję na krem

Mango Papaja
Zupa krem z brokułów z jogurtem naturalnym 208

Dawno, dawno temu wrzucałam Wam pomysł na zupę krem z brokułów z serkiem topionym , dziś odchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka - sól, pieprz Opcjonalnie: - por - chilli - jogurt naturalny do dekoracji Jak zawsze będzie szybko i łatwo - cebulę kroimy w dużą(...)kostkę, podsmażamy w garnku na oleju kokosowym, po czym zalewamy bulionem. Ja swój przyrządzałam tak jak tutaj . Wrzuciłam również machewkę, pora i paprykę z rosołu, ale można użyć surowych. Gdy bulion się zagotuje dodajemy brokuły. Jak długo gotować? Aż brokuły będą miękkie :) Powinno to zająć ok. 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę z palnika, czekamy aż przestygnie

Kulinarne zapędy Kokosa
risotto z owocami morza 91

ząbki czosnku, ostra papryczka – do smaku, 1/2 trawy cytrynowej*, 2 listki limonki**, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3 podłużne pomidory z puszki, bez skórki***, 150 ml wina białego wytrawnego, 600 ml bulionu (najlepiej rybnego, jeżeli nie mamy to warzywnego), 200 g mrożonej mieszanki owoców morza, 100 g masła, 100 g parmezanu, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki oleju kokosowego, natka pietruszki lub kolendra(...)około 3 minuty), dodać posiekane przyprawy, przesmażyć. Następnie dodać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino i gotować mieszając, aż wino się wygotuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu. Gotować, mieszając co jakiś drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie gotowy. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany! W sumie

królestwo garów
Zupa krem z batata, marchwii i masła orzechowego 97

polecam. Składniki: 2 duże marchewki 1 duży batat 3 łyżki masła orzechowego mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła do smażenia lampka białego, wytrawnego wina litr bulionu 2 łyżki śmietany 30% 1 łyżeczka soli i szczypta pieprzu przyprawy: majeranek, bazylia, tymianek, szczypta chili i imbiru w proszku do podania: kozi ser, olej z pistacji, świeżo zmielony pieprz(...)minuty. Dodaję pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, batata, ziemniaka. Dodaję przyprawy i całość duszę kilka minut. Wlewam wino i duszę do momentu aż jego większa część odparuje. Dodaję bulion i gotuję warzywa do miękkości. Po ugotowaniu warzyw miksuję całość na krem. Jeśli jest taka konieczność dodaję więcej bulionu lub wody. Ponownie umieszczam zupę na ogniu i podgrzewam. Dodaję masło

Mango Papaja
Risotto z gruszką, gorgonzolą i migdałami 144

cebula ząbek czosnku łyżka masła 2 łyżki oliwy  łodyga selera naciowego ser gorgonzola 150 gram 3 łyzki migdałów w płatkach 1 szt kardamonu 1 dojrzała gruszka 700 ml bulionu  150 ml białego wina  Przygotować bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki.  Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę(...)czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok 3 minuty, aż ser się rozpuści. Wyłożyć na talerz posypać natką i prażonymi migdałami

AZgotuj!
Domowy paprykarz szczeciński 97

gładka, a chodzi o pozostawienie części ziarenek w całości. Jest to nie tyle kwestia smaku co wrażenia”pod językiem” oraz estetyki. Składniki: Kasza jaglana – 200g (suchej) Bulion – 400ml Pomidory – 1/2 puszki Koncentrat pomidorowy – 3-4 łyżeczki Cebula – 2 sztuki Marchewka – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 kulki Jałowiec – 1 kulka Liść(...)Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżeczka Olej kokosowy/rzepakowy – do smażenia Wykonanie: W garnku zagotuj bulion i dodaj przepłukaną kaszę jaglaną. Gotuj pod przykryciem do czasu wsiąknięcia całego bulionu. Staraj się zrobić to „na sypko”. W misce umieść 1/3 – 1/2 ugotowanej wcześniej kaszy

Blendman
Zupa porowo-jabłkowa. 120

poszukiwania, ponieważ ich logicznym następstwem jest odkrywanie nowych smaków i wzbogacanie naszego codziennego menu. Składniki: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) 2-3 jabłka 2 ziemniaki 3 szkl. bulionu warzywnego 1 łyżka masła 2 małe plasterki papryki chili sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej posiekane orzechy (opcjonalnie) Wykonanie : Por umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na maśle. Dodać paprykę chili(...)Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i dodać do pora. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do pora. Podsmażać chwilę. Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdyby była zbyt gęsta można rozrzedzić bulionem lub wodą. Podawałam z posiekanymi orzechami

zadanie-gotowanie