Składniki: 500 g zmielonej łopatki wieprzowej 2 - 3 cebule 3 ząbki czosnku lubczyk, cząber, majeranek sól, pieprz jajko całe i jedno żółtko 2 łyżki bułki tartej 3- 4 chochle bulionu opakowane śmietany pęczek koperku Przygotowanie: Cebulę podsmażyć na maśle, dodać do zmielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbić jajko, dodać żółtko i bułkę tartą. Przyprawić do smaku przyprawami(...)Dokładnie wymieszać. Uformować pulpeciki. Na patelnię wlać bulion i podgrzać. Do gotującego się włożyć pulpety (tak do połowy zanurzone) i gotować ok 2 min, następnie z drugiej strony. Ugotowane przełożyć na talerz, a do bulionu wlać zahartowaną śmietanę. Wsypać posiekany koperek i pulpety. Gotować na wolnym ogniu, aż śmietana lekko zgęstnie. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sałatą lodową
Gaździnka warzysię coś, co nas ogrzeje i nasyci. I uważam, że ta propozycja świetnie spełnia te wymagania. A więc… do dzieła. Zupa cebulowa 1 kg cebuli 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku szczypta soli szczypta cukru zioła prowansalskie Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy(...)nią pokrojoną cebulę, szczyptę soli i cukru. Dusimy na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie i zbrązowieje. Uważajmy jednak, aby jej nie przypalić. Do miękkiej cebuli dolewamy około 1/3 bulionu i doprowadzamy do wrzenia. Całość przelewamy do garnka z bulionem, dodajemy drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Po tym czasie
Jacob Tastesnieskomplikowany sposób na risotto z warzywami. Robi się szybko, dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na talerzu. Składniki: 4 łyżki ryżu do risotto ok 1,5 szklanki dowolnego bulionu 1 łyżka masła klarowanego 1 mała cebulka pieprz marchewka z groszkiem (z mrożonki) - ilość wedle uznania kilka łyżeczek kukurydzy z puszki - wedle uznania Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć(...)maśle klarowanym, ale jej nie rumienić! 2. Do cebuli dodać suchy ryż, chwilę smażyć aż ryż zrobi się szklisty. Następnie dodać część bulionu oraz marchewkę z groszkiem. Całość dusimy i stopniowo dodajemy bulion, aż ryż go wchłonie i będzie miękki. 3. Na koniec dodać kukurydzę i doprawić pieprzem do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Anidużo na raz. Z chrupi ącą bagietką czosnkową stworzyła bardzo zgrany duet. :-) Rozgrzeje zimą a latem... a lat em o niej zapomnijmy na rzecz lekkich, warzywnych zup. ;-) 700 ml bulionu grzybowego 700 ml mleka 2% 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 cebule 50 dag sera żółtego długodojrzewającego sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa(...)pęczka natki pietkuszki 1. Cebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. 2. Do cebuli dodajemy bulion. Odlewamy 1/4 szklanki mleka, mieszamy je z mąką. Pozostałe mleko wlewamy do bulionu, podgrzewamy i wlewamy również to z rozmieszaną mąką. 3. Ser ścieramy na duży oczkach tarki. 4. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i wrzucamy ser. Czekamy aż całkowicie się ser rozpuści. Od czasu
Szefowa kuchnimielonej wołowiny 3,5 litra bulionu warzywnego 3 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula 1/2 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej 1 papryczka jalapeno 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz ser cheddar Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę(...)piórka. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy ziemniaki i cebulę. Podsmażamy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dolewamy 500 ml bulionu i zmniejszamy ogień. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę. Podsmażamy ją na patelni i wrzucamy do garnka. Dolewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut i wrzucamy pomidory w puszce i pokrojoną papryczkę chili bez pestek, oraz paprykę
KuchcikoweLovemój stół i dajcie znać co sądzicie? Konkurs mój piękny stół: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/moj-piekny-stol#fndtn-panel-aktualne www.mojpieknystol.pl Moja propozycja stylizacji stołu na świąteczny obiad: PRZEPIS NA BARSZCZYK CZERWONY: - 2 litry bulionu z drobiu - 2 kg młodych i jędrnych buraczków - 2 cebule - 3 śliwki suszone kalifornijskie - 1/4 selera - 1 mała pietruszka - sól - cukier - świeżo zmielony pieprz - majeranek Buraczki obieramy ze skróki, kroimy(...)plastry lub w kostkę, tak aby szybko się ugotowały. Cebulę kroimy na 4 części. Do bulionu dodajemy buraczki, cebulę, selera pokrojonego, pietruszkę i śliwki kalifornijskie. Warzywa gotujemy w bulionie do miękkości. Pamiętajcie, że barszczyk nie może się gotować bo zrobi się bury a nie pięknie buraczkowy. Barszczyk doprawiam do smaku, solą, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Podaje
SMYKWKUCHNIDziś polecam zupę ryżową nieco inaczej :) w sam raz dla fanów dobrej zupy, koperku no i oczywiście ryżu :) czyli zupa koperkowa z ryżem ^^ Składniki: około 2,4 litra drobiowego bulionu 3/4 szklanki ryżu 1 duży pęczek pietruszki 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól marchewka pozostała z przygotowywania bulionu Wykonanie: Do bulionu wsypujemy opłukany ryż i gotujemy przez 10 minut
W Moim Magicznym Domunabiału niż standardowy wegetarianin i będę się tego trzymać. Po ostatnich badaniach morfologii widzę, że warto i nie mam zamiaru nic zmieniać. Składniki na 4-5 porcje. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 500ml przecieru pomidorowego - 10-12 kotletów sojowych (2-3 na osobę) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 por (biała część) - 1 cebula(...)selera - 1 łyżka sosu sojowego - mąka kukurydziana + woda - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Kiedy się zagotuje, umieszczamy w nim kotlety sojowe i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki, pietruszki i selera obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a pora w talarki. Cebulę z porem smażymy na odrobinie oleju
Be Fit Be Strongsmaczne danie a do tego ciekawie się prezentujące. Zapraszam! Sos gulaszowy: Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego 1/2 łyżeczka słodkiej papryki pieprz, sól 2 łyżki oleju 1,5 szklanki bulionu 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 duża cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 duże czerwone papryki szczypta chili 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ulubionych ziół 800g pieczarek Przygotowanie(...)solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Dodać cebulę, wszystko razem przesmażyć, dodać czosnek i papryczkę chili. Przełożyć do rondla albo głębszego naczynia. Zalać gorącym bulionem, dać liść laurowy ziele angielskie. Przykryć i dusić na małym ogniu. Paprykę umyć, pokroić w kostkę, dodać do bulionu z mięsem. Dusić, aż papryka zmięknie. Pieczarki podsmażyć na tłuszczu
Tagebuch po polskusól, pieprz – sok z cytryny Do przygotowania sosu orzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny ( do rozprowadzenia gęstości sosu) – 20 ml likieru Ramazotti – 20 ml likieru Amaretto (lub innego likieru migdałowego) – sok z cytryny do smaku Do przygotowania sosu cytrynowego potrzebujemy(...)sporą łyżkę masła – 100 ml śmietanki 30 % – bulion warzywny( tak jak przy sosie orzechowym) – 20 ml likieru cytrynowego – 20 ml likieru curacao/cointreau lub np grand marnier – sok z cytryny ( do smaku) – cukier, sól, pieprz Wykonanie – ryba: Zacznijmy od przygotowania ryby – filet skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Krewetki
Szybko Tanio Smaczniemoim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się(...)swojemu doprawiłam. Barszcz wyszedł cudny! Rubinowy, klarowny, wyrazisty w smaku i obłędnie pachnący. Podam go z drożdżowymi pasztecikami pieczarkowymi . Wiem, że na mojej Wigilii będzie hitem:) Składniki: 2 litry bulionu warzywnego (ja przez 1,5 godziny gotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, doprawiłam solą) kilka suszonych grzybów - mała garstka
Kulinarne Inspiracjeprosta i szybka do wykonania. Jeśli boicie się wersji z pulpecikami, zawsze zupę możecie zaserwować z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Drukuj Zupa serowa z pulpecikami Składniki 1,5 l bulionu 3 serki topione 250 gr mięsa mielonego namoczona połówka kajzerki 1 jajko mała cebulka 1 łyżka masła sól, pieprz natka Wykonanie Bulion podgrzewamy. Serki kroimy w kostkę i wrzucamy(...)bulionu. Mieszamy i czekamy aż się rozpuszczą Pulpety Cebulkę obieramy, kroimy drobniutko i szklimy na maśle. Kajzerkę odciskamy i dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Wszystkie składniki starannie mieszamy i formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażamy pulpeciki delikatnie* możemy pominąć i wrzucamy do zupy. gotujemy ok 15 min. Podajemy z natką Dodatkowe informacje Polecam w szczególności serki pieczarkowe
Mieszam w GarnkuTrydencie – Górnej Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu. Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka – 200 gr cebula, jajko, szczypiorek, oliwa sól, pieprz 1. Kroimy w kostkę chleb, pancettę, siekamy cebulę i szczypiorek. 2. Mleko(...)Mieszamy i odstawiamy na 45 min. 4. Pancettę i cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy do namoczonego chleba. Mieszamy. 5. Dodajemy mąkę i formujemy kulki dowolnej wielkości. 6. Gotujemy bulion i wrzucamy uformowane kulki na ok. 10 min. 7. Podajemy z bulionem lub osobno. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078
Bon Ton Italiałopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu arborio 6 łyżek białego wina 1 łyżeczka masła klarowanego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz(...)podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Bulion dolewamy do momentu, kiedy ryż wchłonie wszystko i stanie się miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchendealing with risotto! Have fun cooking. SKŁADNIKI: Risotto: 150 g ryżu do risotto 1/2 czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto: 150 g risotto rice(...)ryż i smażymy wszystko razem przez chwilę. Zalewamy całość winem i zmniejszamy ogień, mieszamy od czasu do czasu, aż ryż w całości wchłonie płyn. Gdy to nastąpi dolewamy połowę bulionu i ciągle smażymy mieszając aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie w misce mieszamy jogurt ze startym na małych oczkach cheddarem, posiekanymi kaparami oraz zmiażdżonymi ostrymi papryczkami. Łososia skrapiamy oliwą, przyprawiamy
Martyna Cooks