ochotę na ciepły posiłek. Do każdej krajanki potrzebujemy 2 litry wywaru mięsnego, z czego otrzymamy 10 pożywnych porcji smacznej zupy. Krajanka ogórkowa: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 500g ziemniaków i 50 ml śmietany. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy(...)gorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe. Krajanka buraczkowa: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 500g ziemniaków i 50 ml śmietany. Możemy także urozmaicić zupę dodając fasolkę z puszki, i przygotować barszcz ukraiński. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy
kulinarnyswiatdomiULUBIONYCH ;) SKŁADNIKI: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty) pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej, porządna garść suszonego oregano(...)Dusić 5 minut, po czym dodać pokrojony lub wyciśnięty czosnek. Do garnka dodać suchą soczewicę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Zwiększyć ogień, wlać wino, zagotować, następnie wlać gorący bulion, dodać sos worcestershire, sos sojowy, passatę pomidorową i koncentrat, doprawić solą, pieprzem papryką, chilli, bazylią i oregano. Wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez minimum
Calzonella.comżeby pozwolić pieczarkom szybko odparować. Gdy zmienią kolor – wrzucamy przekrojone na ćwiartki cebulki szalotki, zmniejszamy pod patelnią gaz i mieszamy, aż cebulki widocznie się zeszklą. Wlewamy na patelnię gorący bulion i odparowujemy połowę płynu na niewielkim ogniu, bez przykrycia. Pieprzymy, jeśli jest potrzeba – dosalamy. Jeśli użyliście bulionu z tradycyjnej kostki rosołowej – więcej soli już nie używamy. Wrzucamy na patelnię(...)cieniutkie długie plasterki surowego wędzonego boczku 50g (1/4 kostki) zimnego masła pokrojonego na 6 równych plasterków 3-4 malutkie szalotki 200ml wody z ½ kostki bulionowej wołowej lub 200ml bulionu wołowego 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka mąki pszennej sól (użyłam do steków soli LAWENDOWEJ ) świeżo mielony pieprz
Karo in the Kitchenzapachów :) Risotto z papryką, pieczarkami i kurczakiem w curry Składniki: 2 czerwone papryki 2 cebule 500 g pieczarek 2 piersi z kurczaka 200 g ryżu risotto 500 ml bulionu 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, curry Kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy całą torebką curry. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Cebulę(...)dodajemy do cebuli i papryki. Całość doprawiamy papryką słodką i papryką ostrą. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy zamarynowanego kurczaka i delikatnie podduszamy. Następnie dodajemy ryż i zalewamy 250 ml bulionu. Dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czas. Kiedy ryż wchłonie bulion - dolewamy pozostałą część. Gotujemy około 30 minut. Powstałe risotto powinno być wilgotne i soczyste. Oprócz tego baaaaaardzo
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zupa wyszła bardzo apetycznie i skradła serca w moim domu tym co bardzo sceptycznie do niej podeszli. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Składniki: 2 l bulionu rybnego ( przygotowałam na głowach i ogonach jesiotra, do tego dorzuciłam 4 dzwonki jesiotra, żeby oddzielić potem mięso) 200 g kiszonej kapusty 2 ziemniaki 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie(...)starte marchewki (mogą być pocięte ugotowane wcześniej w bulionie) 2 ząbki czosnku skórka z jednej cytryny łyżeczka startego imbiru 2 łyżki przecieru pomidorowego doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Do odcedzonego bulionu, dodajemy kapustę, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu ok 20 minut
Niezły MłynekZUPA KREM Z PORÓW I CUKINII SKŁADNIKI: 1-1,5 l bulionu drobiowego 2 duże cukinie 1 duży albo dwa średnie pory (biała część) średnia cebula 3-4 średnie ziemniaki 3 łyżki śmietany 12% 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki szczypta kminku mielonego pieprz i sól do smaku prażony słonecznik chilli w proszku (opcjonalnie) łyżka masła cebulka dymka WYKONANIE(...)lekkiego zrumienienia, przełożyć do garnka. Cukinię pokroić w kostkę (nie obierać), oprószyć pieprzem i chili i przesmażyć na tej samej patelni, na której uprzednio przygotowaliśmy pozostałe warzywa. Warzywa zalać bulionem, tak, aby poziom płynu był mniej więcej równy linii warzyw. Można oczywiście dodać więcej bulionu lub wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszą zupę. Całość przyprawić i gotować na wolnym ogniu przez
Calzonella.comsera, boczku i świeżego szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu. 3 duże ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera(...)łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Doprawiamy papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do miseczek. 3. Szczypiorek i koperek drobno siekamy, boczek kroimy na małe kawałki
Szefowa kuchniwątróbki drobiowej 1 łyżka oregano Skworcu 1 łyżka przyprawy złocisty kurczak Skworcu domowa vegeta do smaku pieprz, szczypta chili 1 łyżka czerwonej papryki około 1 l bulionu z kurczaka 3 łyżki mąki 1 duża cebula 4 łyżki masła klarowanego Jako dodatek - Ogniste pomidorki Eterno Wykonanie: Ziemniaki, marchew i cebulę obrać , umyć i zetrzeć na tarce(...)złoty kolor. Wątróbkę umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć z obydwu stron wątróbkę, dodać pokrojona w piórka cebulę, przyprawy i podlać polową bulionu, dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając, po około 15 minutach dolać resztę bulionu, dzięki obtoczonej w mące wątróbce powinien utworzyć się sosik.Na końcu ewentualnie przyprawić do smaku pieprze, solą
Sama słodycz i szczypta chilikaczki w sosie pomarańczowym: 2 piersi z kaczki ze skórą (każda ok. 220 g) skórka starta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (125 ml) 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki Duszony jarmuż po chińsku: 200 g pociętych listków jarmużu(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 piersi z kaczki ze skórą (każda ok. 220 g) skórka starta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (125 ml) 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki 200 g pociętych listków jarmużu 125 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
Poezja smakuProsta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt. Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4-5 Składniki: 350 g kalafiora 250 g ziemniaków 400 ml wody lub domowego bulionu 100 ml wina białego wytrawnego 50 g cebuli przekrojonej na pół 50 g gęstego jogurtu 20 g oliwy z oliwek + 2 łyżki 1 ząbek czosnku(...)ogniu. Dodaj win o , fileciki anchois, smaż 2 min uty. Dodaj ziemniaki posiekane w drobną kostkę, wod ę , koncentrat bulionu , doprowadź do wrzenia, gotuj 20 min ut. Dodaj upieczony kalafior pokrojony na mniejsze kawałki , gałkę muszkatołową, jogurt, pieprz, skórkę
SzczyptaSmaQoleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol, pieprz 2 liście laurowe sposób przygotowania Żeberka myjemy i tasakiem dzielimy na mniejsze części ( możemy również(...)dnia, na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące żeberka. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę, cebulę, seler, oraz liście laurowe i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć
Miód i pieprzmnie niebawem powtórka tej zupki :) Składniki: 500 g cebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z porem i mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później
Aga w kuchnilekkiej sałatki. SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu bez kości pół słoika suszonych pomidorów w oliwie ½ dużego oscypka sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie oliwa z suszonych pomidorów 400g pieczarek 0,5l bulionu warzywnego lub wieprzowego łyżka mąki PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy jak najcieniej (uważając żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz(...)średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem do dołu. Obsmażamy ze wszystkich stron na złoto. Pieczarki kroimy w plasterki i dokładamy do roladek. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z łyżką mąki. Dusimy pod przykryciem około 30 minut na bardzo małym ogniu. W zależności od pożądanej gęstości sosu podlewamy jeszcze niewielką ilością wody lub bulionu lub nieco redukujemy. Serwujemy
Pyry na Gazdodatkami, podając z chrupiącymi maślanymi grzankami oraz chipsami z szynki. To doskonała propozycja na szybki, tani i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1 litr bulionu warzywnego, 1/2 cebuli, 3 serki topione, 100 ml śmietany 30%, 1 bułka, 50g masła, 2 plastry szynki, sól, pieprz, suszony koperek, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Bulion warzywny przelewam do garnka(...)zagotowuję. Cebulę kroję w małą kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Do bulionu dodaję rozdrobnione serki, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, aż serki się rozpuszczą. Wlewam śmietanę i zagotowuję. Zupę doprawiam do smaku suszonym koperkiem, solą oraz pieprzem. 2. Bułkę kroję w kostkę. Podrumieniam na maśle, aż grzanki będą chrupiące. Szynkę kroję w plaski. Układam
Tradycyjna kuchnia Kasicebulową więc zrobiłam sobie taką swoją wersję z kluseczkami tartymi. Wyszła na prawdę pyszna i szybko zniknęła z talerzy. składniki: 700 g cebuli 1 łyżka masła 1,7 l bulionu 1 czubata łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1 szklanka kluseczek tartych Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażyć na maśle, dosyć długo aby nabrała lekko brązowej barwy ale żeby się(...)przypaliła. Następnie podsmażoną cebulę przełożyć do garnka. Zalać bulionem, dodać tymianek i listki laurowe. Przykryć, zagotować i gotować ok 10 minut. Potem dodać tarte kluski i gotować jeszcze 15 minut aż kluseczki będa miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać nieco bulionu. Polecam też: Zupę cebulową zapiekaną pod ciastem francuskim
Monia miesza i gotuje