Składniki: 2 szklanki ryżu ok. 300 g świeżych kurek 4-5 szklanek domowego bulionu 3 - 4suszone grzyby 2 cebule masło świeżo tarty ser ( ilość wg uznania) sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki dokładnie opłukać i osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do bulionu wrzucić suszone grzyby (ja je roztarłam na proszek grzybowy ) i podgrzać. Na dużą, rozgrzaną patelnię dać(...)całości) i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Na patelnię wsypać ryż, wymieszać z cebulą i grzybami, smażyć przez chwilę, aż stanie się niemal przezroczysty. Na patelnię wlewać porcjami bulion (grzybowy), kolejne porcje wlewać, gdy poprzednia zostanie całkowicie 'wciągnięta' przez ryż (risotto ma mieć dość kremową konsystencję, ale ryż nie może być rozgotowany, trzeba kontrolować jego stan). Pod koniec dodać
Darcia w kuchnidyni. Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 400 g pieczonych batatów 500 g pieczonej dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 łyżeczki soli morskiej 1 kopiasta łyżeczka kuminu 1 duży ząbek czosnku oliwa z oliwek Wykonanie: Dynię i batata kroimy plastry(...)stopni przez około 30 minut. Warzywa powinny być miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich skórkę i wkładamy do garnka, dodajemy mleczko, bulion i pokrojony ząbek czosnku i miksujemy. Następnie zupę podgrzewamy na małym ogniu, gdyby była za gęsta dolewamy więcej bulionu. Na koniec zupę przyprawiamy sola i kuminem
Kulinarne przygody Gatitygłównie dlatego, że zaczęłam go używać od niedawna i zakochałam się w tym jakiej delikatności i smaku nadaje moim potrawom. Składniki: 150 gram ryżu Carnaroli lub Arborio 1 litro bulionu warzywanego 2 starte marchewki 200 gram dyni pokrojonej w kostkę 1 cebula Olej kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan(...)Wreszcie wsypuję ryż i mieszam tak długo, aż zostanie dokładnie obtoczony przez wszystkie składniki na patelni (co do ziarenka:)) 4) Dolewa wino i mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę na 3 porcję (szklanki). Wlewam pierwszą szklankę i mieszam tak długo, aż ryż wypije bulion. Powtarzam czynność 3 razy. 6) Gotowe risotto doprawiam odrobiną curry, lubczyku, tymianku, rozmarynu oraz
Pause Gotowanie!żurawiny z Proeco Polska sól, pieprz do smaku 1/ 2 łyżeczki tymianku i majeranku 1 duża cebula 1 łyżka dobrej oliwy 1 szklanka dobrego drobiowego bulionu Wykonanie : Piersi myjemy i osuszamy ręczniczkiem papierowym . Skórkę lekko nacinamy . Mięso solimy , pieprzymy i nacieramy ziołami i żurawiną . Cebulę i jabłka obieramy ,kroimy w ósemki . Piersi z cebulą(...)zamykamy.Odstawiamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej piersi skórką do dołu. Lekko obsmażamy z obydwu stron . Następnie obkładamy pokrojonymi jabłkami , wlewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy aż mięso będzie odpowiednio miękkie. Jeśli piersi wydają się jeszcze za twarde można dolać więcej bulionu. Upieczone piersi wykładamy na półmisek w całości ewentualnie kroimy w plastry , na wierzch
Sama słodycz i szczypta chiliokoło 170 g) 2 łyżki suszonych jagód goji 200 g ziarna amarantusa 1 mała cukinia 1 cebulka 1 ząbek czosnku 0,12 g szafranu 1 i 1/2 szklanki bulionu sól pieprz Przygotowanie: Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, wysmarować olejem i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię i położyć łososia skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty, następnie(...)przykryciem około 2 minut, tylko do czasu aż jagody goji zmiękną. Na tej samej patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać amarantus, szafran i wlać bulion. Dusić pod przykryciem około 25 minut, pamiętając aby co jakiś czas mieszać. W razie potrzeby dolać odrobinę bulionu. Kilka minut przed końcem duszenia dodać startą na dużych oczkach cukinię
Oryginalny smakcukinii, 150 g ryżu arborio, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule szalotki, szczypta cukru, ½ papryki czerwonej, 100 g polędwicy wieprzowej, 50 ml wytrawnego białego wina, 0,5 ml bulionu, 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego, garść grzybków brązowych shimeji, 10 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki przyprawy grama sala, pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cukinię i marchew kroimy w cienkie(...)ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie (jak ryż wchłonie wino) wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy polędwiczki, paprykę,grzybki, marchew i mieszamy
Moniki Smakołykipatelni czeka :) Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1/2 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczka curry, 50 g serka topionego śmietankowego, 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej części kurczaka), 50 ml śmietanki 30 %, sól do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego, ponadto: 100 g brukselki, 100 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej(...)myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Kurczaka obtaczamy w przyprawach i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kilka min. kurczaka. Śmietankę mieszamy z bulionem, dodajemy serek topiony i całość miksujemy za pomocą blendera. Przygotowanym sosem zalewamy kurczaka, dodajemy brukselkę, fasolkę, makaron, świeże igiełki tymianku i dusimy do momentu, aż makaron będzie al dente
Moniki Smakołykiczasu, jesteś zmęczona/y lub nie masz ochoty na dłuższe siedzenie w kuchni to właśnie danie na ten moment. Składniki: Dowolna ilość jajek ugotowanych na twardo Sos: 400 ml bulionu ( można użyć kostkę ) 3 duże łyżki gęstej śmietany 2 - 3 łyżeczki mąki 3 łyżki musztardy sarepskiej ( spore ) 1 łyżka musztardy francuskiej Szczypiorek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo pamiętając(...)gotować ich dłużej niż 10 minut i schładzamy ( pisałam o tym, że dłuższe gotowanie powoduje powstawanie siarkowodoru ). Z bulionu odlewamy około 100 ml, dodajemy śmietanę, mąkę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w pozostałym bulionie. Rozprowadzamy w całości. Gotujemy i od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy musztardę sarepską i francuską. Mieszamy. Chwilę gotujemy i gotowe. Sosem polewamy jajka i posypujemy
Smaki Ewyłyżki bułki tartej 130 g sera koziego sól pieprz Sos grzybowo-dyniowy: 170 g podgrzybków (lub borowików) 350 g dyni (zważonej bez skóry i pestek) 1 i 1/2 szklanki bulionu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1-2 łyżki oleju rzepakowego 100 g śmietany 12% 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie: Pulpeciki: Ser kozi(...)pokrojone w plasterki grzyby oraz tymianek. Smażyć, aż cebula się zeszkli, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze przez chwilę smażyć, dodać pokrojoną w kostkę dynię i wlać bulion. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut. Gdy dynia będzie miękka podusić ją widelcem. Dolać śmietanę, wsypać natkę pietruszki i zagotować. Gdyby sos był trochę za gęsty dolać odrobinę bulionu. Doprawić
Oryginalny smakadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem z dyni – przepyszna sezonowa zupa z uprażonymi pestkami dyni. Zupa krem z dyni – Składniki: 1,25kg dyni 1 litr bulionu drobiowego 3 marchewki (ok. 370g) 2 małe pietruszki (ok. 55g) 1 cebula sól, pieprz oliwa z oliwek śmietana gęsta 18% łuskane pestki dyni chilli (opcjonalnie do smaku) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa krem(...)oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie usmażone warzywa przerzucamy do dużego garnka. Patelnię ‚podlewamy’ bulionem i całość wlewamy do garnka z warzywami. Gotujemy zupę przez ok. 30 minut (w tym czasie warzywa powinny stać się bardzo miękkie). Kolejno zestawiamy zupę z ognia i blendujemy
Kulinarne PrzebojeSKŁADNIKI (3 porcje): 150 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 średnia cebula 200 g jogurtu greckiego 100 g sera typu Lazur 1 pęczek natki pietruszki 500 ml bulionu świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżeczki tymianku 1 łyżka oleju INGREDIENTS (3 portions): 150 g risotto rice 250 g mushrooms 1 medium onion 200 g Greek yogurt 100 g blue(...)prawie w całości odparuje. Gdy wody z pieczarek już prawie nie ma na patelni wrzucamy na nią ryż, dokładnie mieszamy i smażymy kilka chwil. Po chwili całość zalewamy bulionem. Zmniejszamy ognień i od czasu do czasu mieszając czekamy aż ryż wchłonie płyn. W międzyczasie kroimy ser w średnią kostkę, mieszamy w misce z jogurtem, pieprzem i ziołami. Gdy na patelni
Martyna Cookszimne nóżki robimy w normalnym garnku to gotujemy ok 3 godzin na małym ogniu, aż do odparowania ponad połowy płynu. Następnego dnia wyjmujemy ugotowane nóżki i warzywa, a wytworzony bulion przecedzamy przez sito. Bulion powinien się zredukować o ok. połowę. Obieramy mięso z nóżek i kroimy w kostkę. Z warzyw wykorzystuję jedynie marchewki, które kroimy w pół plasterki. Można też(...)nóżki w wersji minimalistycznej, drobno posiekany czosnek, marchewka i mielony pieprz. Mieszamy mięso z nóżek z pokrojonymi marchewkami, doprawiamy pieprzem i czosnkiem i przekładamy do szklanych kokilek i zalewamy bulionem. Wstawiamy kokilki do lodówki na kilka godzin, aby galareta stężała. Do galarety z nóżek podajemy sok z cytryny albo z ocet. Smacznego! The post Galareta wieprzowa appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko dodatkiem :) Jeżeli nie macie pomysłu na kiełbasę, to może przygotujcie ją w takim prostym i ciekawym i zdrowym wydaniu: z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem, podlaną bulionem, z dodatkami 'podnoszącymi' smak potrawy- czosnkiem, jałowcem, listkiem laurowym oraz zielem angielskim. Danie należy do potraw typu z jednej patelni/jednogarnkowych, w których smaki łączą się w jedną, smaczną(...)www.sklep.dajar.pl :) * kiełbaska- 3 szt. * pieczarki- 300 g * mrożony groszek zielony- 100 g * kasza gryczana- 50 g * pomidory koktajlowe- 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny- 400 ml (lub 400 ml wody + 2 łyżki suszonej włoszczyzny) * olej ryżowy- 1 łyżka * ziele angielskie- 5 szt. * owoc jałowca- 5 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz- do doprawienia * natka
Kraina Miodem Płynącaubiegłego roku). Zupa jest bezglutenowa, może być również bez laktozy, ja do swojej dodałam jednak śmietankę, bowiem lubimy takie zupy (niezagęszczane, ale lekko zabielane), oczywiście śmietankę można pominąć. Zamiast bulionu (u mnie wywar od parzenia wędzonej szynki - pychotka) można również dodać samą wodę, wówczas warto jednak dodać trochę tłuszczu, np.oleju kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw(...)marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba
Smaczne Zdroweprzepisu 1 łyżka oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce(...)patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim, do zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące mięso z łopatki. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy marchew, oraz seler i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie
Miód i pieprz