kruszony lód. A! Ugotujemy również jajka oraz warzywa na parze. Nie będę Was póki co zanudzać specyfikacją techniczną, a pokażę co fajnego można ugotować. Składniki: 250ml bulionu warzywnego 250ml mleka 200g śmietanki 36% 6 plasterków szynki szklanka kukurydzy 1 łyżka oleju 1 cebula szalotka 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżeczki szczypiorku Metoda klasyczna - garnkowa Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy cebulę(...)pociętą w kostkę oraz plasterki szynki pocięte w paski. Bulion warzywny podgrzewamy, dodajemy mleko, kukurydzę, podsmażoną cebulę z szynką, gotujemy na małym ogniu 20 minut. Śmietankę mieszamy z mąką kukurydzianą, wlewamy łyżkę gorącej zupy, mieszamy i następnie całość dodajemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem, gotujemy 10 minut. Gotową zupę podajemy ze szczyptą szczypiorku. Metoda w zupowarze Wrzucamy do kielicha cebulę
Gotowanie i blogowanienastępny dzień. Idealnie nadaje się jako drugie śniadanie do pracy :) Przepis pochodzi z tej strony. Czas przygotowania: około 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500ml bulionu drobiowego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2/3 szklanki kaszy pęczak Ok. 80g (duża garść) jarmużu Cebula Por Przyprawy: tymianek, kolorowy pieprz, świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Oliwa do smażenia Pierś z kurczaka(...)obsmażamy całość kilka minut. Warzywa zgarniamy na boki patelni a na środek wykładamy kurczaka i obsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki łączamy ze sobą, smażymy chwilkę i dodajemy gorący bulion. Potrawę dusimy około 20-25 minut w razie potrzeby dolewając bulionu. Sprawdzamy kaszę i jeśli jest miękka dodajemy posiekany jarmuż. Gotujemy jeszcze chwilkę, aż jarmuż będzie miękki. Smacznego
Kolizje Smakównp.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie, kapusta czerwona.. Wykonanie: roladki: 1. Każdy plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego(...)piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę tłuszczu, ścinek mięsa wołowego, garść grzybów suszonych, obrane i pokrojone
Fiolka w kuchniprzypadku tej zupki głównym składnikiem jest marchewka. składniki: 400 g obranej marchewki 100 g obranego selera 1 duża cebula masło klarowane do smażenia ok 2 łyżki ok 1 l bulionu 0,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku Marchewkę, selera i cebulę pokroić w niedużą kostkę. W garnku rozgrzać masło klarowane. Dodać cebulę i smażyć aż zrobi(...)się szklista. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i selera. Wszystkie warzywa smażyć razem ok 10 minut. Potem zalać bulionem. Dodać słodką paprykę i tymianek. Garnek przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa już się ugotują zestawić garnek z ognia, wlać mleko. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę krem podawać
Monia miesza i gotujezrazy z karkówki duszone w sosie własnym z marchewką i selerem naciowym. Składniki: 600g karkówki wieprzowej 6-7 łodyżek selera naciowego 2 marchewki 2 cebule ok 0,5 l bulionu mięsnego liście laurowe, ziele angielskie papryka ostra sól, pieprz mąka Przygotowanie Mięso dzielimy na porcje. Posypujemy pieprzem i papryką i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso(...)stron. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i jeszcze chwilę smażymy. Mięso zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Mięso dusimy pod przykryciem ok 25 minut, następnie dodajemy marchew pokrojoną w kostkę, dusimy kolejne 10 minut, na końcu dodajemy seler naciowy pokrojony w paski, sól i pieprz. Całość dusimy aż warzywa i mięso będą miękkie, w razie potrzeby
e-PrzepisyKulinarnenasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Składniki (na 2 porcje): Risotto z czarnego ryżu 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 lampka białego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki tartego parmezanu szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła Dodatkowo 6-8 przegrzebek szczypta soli(...)łyżka masła Na oliwie z oliwek smażę szalotkę i czosnek. Po kilku minutach dodaję ryż i całość smażę przez chwilę. Wlewam wino i redukuję o połowę. Wlewam porcję bulionu i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion i dolewam go w trakcje gotowania w zależności od tego jak ryż szybko będzie wchłaniał płyn
Mango Papajakurczaka oraz włoszczyzny - zróbmy to, jeśli nie - nic się nie stanie, a będzie równie smacznie.. Składniki: - 1,5 l wody - 500g przecieru pomidorowego - 1,5 łyżki koncentratu bulionu warzywnego lub bio kostka (w najlepszym wypadku posłużcie się świeżą lub mrożoną włoszczyzną i gotujcie do miękkości z mięsem lub bez) - 200g ryżu (dwa woreczki) - sól, pieprz *opcjonalnie(...)minut. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso i zagotowujemy. W trakcie gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową "szumowiny", które będą zbierać się na powierzchni wody. Dodajemy koncentrat bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut. Następnie, jeżeli posługujemy się włoszczyzną - dodajemy obraną i pokrojoną na większe kawałki, wkładamy 2 woreczki ryżu, gotujemy kolejne ok. 15 minut do miękkości ryżu
Be Fit Be Strongpęczka natki pietruszki 1/2 pęczka natki koperku 1 liść pora 2 łyżki masła klarowanego 100 g serka topionego 2 łyżki startego parmezanu (choć niekoniecznie) sól, pieprz woda lub dowolny bulion Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, pietruszkę, koperek i pora drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy pieczarki, pora, sól i pieprz, chwilę smażymy i dolewamy wodę i bulion; dusimy(...)przykryciem aż pieczarki zmiękną. Jeśli uważacie, że płynu jest za mało dolejcie wody (bulionu). Serek topiony kroimy w kawałki, wkładamy do kubka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie mieszamy, aż wszystkie grudki rozetrą się. Wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy dodajemy parmezan, natkę i koperek. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
Czary - gary w kuchniSmaczna i bardzo szybka do przygotowania zupa pomidorowa, idealna kiedy macie mało czasu, a chcecie podać ciepły obiad dla rodzinki. Do przygotowania zupy użyłam gotowego już bulionu (pozostałego z gotowania kurczaka i warzyw do sałatki). Jeśli nie macie pod ręką wywaru (np. zamrożonego) możecie posiłkować się przygotowaną domowym sposobem przyprawą a’la Vegeta lub ekologiczną kostką rosołową (ma całkiem niezły(...)topionego, dzięki czemu zupa stała się aksamitnie gładka w smaku. Fantastycznym dodatkiem do zupy pomidorowej jest świeży, bardzo aromatyczny lubczyk. Składniki (na ok. 4 porcje): 1,5-2 litry bulionu (użyłam drobiowo-warzywnego) 320 g koncentratu pomidorowego 30% 100 g serka topionego ok. 1/2-3/4 szklanki makaronu świderki kilka gałązek świeżego lubczyku sól pieprz cukier (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion wlewamy do garna
MyCookBook.plwieprzowej 2-3 cebule 4-5 ząbków czosnku 100 ml białego wina deserowego(pół słodkiego) sól , pieprz olej łyżka masła liść laurowy 2 ziela angielskie mąka do obtoczenia mięsa bulion warzywny lub drobiowy maggi Przygotowanie: mięso kroimy na plastry, solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju z dodatkiem masła z obu stron podsmażone mięso odkładamy(...)tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebule pokrojone w piórka na koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek,i smażymy jeszcze chwilę,dodajemy mięso,podlewamy winem,i szklanką bulionu ,kilka minut odparowujemy bez przykrycia,potem dodajemy jeszcze ok szkl bulionu ,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok 40 min,zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze przykryte
Swojskie jedzonkonależy je wcześniej opłukać z ewentualnego piasku) sól, pieprz kilka łyżek siekanego koperku kilka łyżek bułki tartej mąka do obtoczenia pulpetów 200 g śmietany 18% ok 1,5 litra bulionu lub wody Wykonanie: Do miski wkładamy mięso i dodajemy do niego: namoczone kajzerki, posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek, 2 jajka, koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy. Na koniec dodajemy kilka(...)łyżek bułki tartej, aby mięso nie było lejące się. Formujemy okrągłe kulki i każdą obtaczamy w mące. Zagotowujemy wodę lub bulion i gotujemy pulpety przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i dodajemy do bulionu grzyby i śmietanę. Odparowujemy do uzyskania ulubionej gęstości, a na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej podawać z kaszą (taką, jaką
Marder&Marder Manufacturegotowania 30 min Czas całkowity 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 45 min Składniki 500 g dyni 450 g batatów 1,5 litra bulionu warzywnego * 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki pieprzu białego(...)rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy bataty i marchew. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem około 2-3 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy dynię i wszystkie przyprawy. Gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zdejmujemy z palnika i miksujemy na gładki krem
Wędrówki po kuchnisię równoważą. Przygotowałam ją na tzw. „jutro” – po spróbowaniu jednak od razu wtrząchnęłam dwa talerze. Przypomina moją ulubioną dyniową. Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym: 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 500 g marchewek (ok. 5 średnich sztuk) 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 4 cebule szalotki 4 cm gruby kawałek imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu(...)podsmażamy na oliwie z oliwek szalotki i imbir przez ok. 2 minuty. Dodajemy do nich czosnek i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy zawartość patelni do marchewek. Zalewamy całość 3 szklankami bulionu warzywnego i gotujmy ok. 20 minut – aż marchewki będą miękkie. Miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Dodajemy sos sojowy, mleko kokosowe oraz skórkę otartą z limonki. Miksujemy ponownie. Na suchej
Poezja smakukuchni danie sprawdziło się znakomicie. A u Was? Spróbujcie. Składniki: • 5 małych papryk podobnej wielkości • ½ kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, mięso mieszane) • 1 jajko • 1 torebka ryżu • 5 łyżek bulionu • sól, pieprz, ew. inne ulubione przyprawy • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Mielone mięso połączyć z ryżem, dodać 2 -3 łyżki bulionu. Wymieszać. Można dodać natkę(...)nasiona. 7. Każdą wydrążoną paprykę posolić. 8. Papryki faszerować mięsną masą. 9. Przykryć każdą paprykę odciętą czapeczką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, na dno którego trzeba wlać pozostałe 2 łyżki bulionu. 10. Papryki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (dół + termoobieg) na 45 minut. 11. Upieczone papryki wyjąć z piekarnika. 12. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchniszybko się ją przygotowuje, więc możecie zrobić ją w ostatniej chwili, gdy nie ma czasu ani pomysłu, co podać na obiad. Polecam . Składniki: • 9-10 średnich ziemniaków • 2 litry bulionu drobiowego • mały słoiczek chrzanu • 10 dag boczku wędzonego • plaster wędzonej ogonówki • 1 kiełbaska śląska (zastąpiłam kabanosami) • 1 małą cebula • 1/2 szklanki śmietany • 1 łyżka mąki • sól, pieprz, majeranek • liść laurowy(...)łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Bulion zagotować. 2. Obrane ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do bulionu i zagotować pod przykryciem. Ugotować do miękkości. 3. Dodać liść laurowy, chrzan, roztartą 1 łyżeczkę majeranku, przykryć i gotować dalej na małym ogniu przez 10 minut. 4. Pokroić boczek, wędlinę na małe kawałki oraz cebulę w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju
W mojej kuchni