Składniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć(...)ryż i ciągle mieszając podgrzać przez 2 minuty. Po tym czasie wlać całe wino i poczekać aż odparuje a ryż wchłonie resztę wina. W tym momencie zaczynami etapami wlewać bulion. Ryż powinien się ugotować w 14-15 minut., co chwilę dolewamy bulion, może być tak, iż całego nie zużyjemy. Kiedy ryż jest al dente zdejmujemy z ognia i dodajemy
Moja Galeria SmakuSkładniki: 500 g karkówki 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 350 ml bulionu wołowego sól, pieprz olej Karkówkę kroimy na plastry i w razie konieczności rozbijamy, następnie posypujemy solą i pieprzem. Cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule. Zdejmujemy ja z patelni i odkładamy. Na tą sama patelnię wkładamy mięso i obsmażamy je z każdej strony(...)Podsmażone kotlety oprószmy mąką z każdej strony, dokładamy cebule, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. W tym czasie bulion zgęstnieje i zrobi się sos. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Oryginalny przepis znajduje się tutaj
Moja Galeria SmakuSkładniki: 400 g dyni (waga bez skóry) 250 g pomidorków koktajlowych 100 g ryżu do risotto 700 ml bulionu warzywnego 50 g startego żółtego sera 3 ząbki czosnku oliwa 1 łyżka mała 1 łyżeczka suszonego tymianku plus odrobina do pieczonych pomidorów (ja użyłam świeżego) 1 garść pestek dyni ocet balsamiczny sól, pieprz Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę(...)patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały ząbek czosnku. Dodać dynię, oprószyć suszonym tymiankiem i smażyć przez około 2 minuty. Dodać ryż, podsmażyć. Gdy zrobi się szklisty dolewamy etapami bulion. U mnie trwało to około 20 minut. Gdy ryż wchłonie cały bulion zdjąć z palnika dodać ser żółty, 3/4 pestek dyni, pomidorki i masło. Wymieszać. Przykryć i odstawić na 5 minut
Moja Galeria SmakuAromatyczny kurczak duszony w bulionie z papryką, cebulą i czosnkiem. Podany z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki na 2 porcje: 2 nogi kurczaka 2 czerwonej papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu z kurczaka słodka papryka sól, pieprz natka pietruszki do podania Po umyciu kurczaka natrzeć solą, pieprzem i słodką papryką. Paprykę pokroić(...)stron. Zdjąć z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu na patelni usmażyć paprykę, czosnek i cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Smażyć przez chwilę. Zalać bulionem. W razie potrzeby doprawić. Przelać zawartość patelni do kurczaka. Piec w 200 stopniach, najpierw pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut. Kurczaka podałam z ziemniaczkami, które
Moja Galeria Smakutakie risotto, tylko że przygotowywane z kaszy. Schemat postępowania jest identyczny jak przy risotto. Najpierw szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy kaszę, następnie odparowujemy wino a ostatnim etapem jest uzupełnianie bulionu, aż kasza zmięknie. Może skusicie się na taką wersję? Składniki na 2 - 3 porcje: 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 50 g startego żółtego sera 30 ml białego wina kilka sztuk(...)pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku garść orzechów włoskich 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu warzywnego olej sól, pieprz 1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem.. 2. Dodać kaszę. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i poczekać, aż odparuje. 3. Chochla po chochli dodawać gorącego bulionu, aż do wyczerpania. Zajęło mi to niecałe
Moja Galeria Smakuszukacie innego pomysłu na piersi z kurczaka niż te smażone w panierce to polecam te szybkie danie jednogarnkowe. Filety z kurczaka duszone z ziemniakami w białym winie i bulionie drobiowym. Z dodatkiem rozmarynu i soku z cytryny. Składniki na 2-3 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 ząbki czosnku, pokrojonego w plasterki 500 g ziemniaków, pokrojonych(...)centymetrowe plasterki 1 łyżka oliwy sól, pieprz kilka gałązek rozmarynu 1 łyżeczka soku z cytryny 125 ml białego wina 250 ml bulionu drobiowego Filety z piersi umyć, osuszyć, przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Usmażyć filety po 2 minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odłożyć. Pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć przez
Moja Galeria Smakujesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz 500 g dyni (waga przed obraniem) 3 ziemniaki(...)pomidory, sparzone, obrane ze skórki 150 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku duża szczypta kuminu duża szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem. 2. Dodać kumin, kurkumę i ostra paprykę. Wymieszać. 3. Dodać pokrojone w kostkę
Moja Galeria Smakupomidorowych ciąg dalszy ;) tym razem na bazie pieczonych pomidorów, czerwonej papryki, czosnku i cebuli. Pieczemy je w piekarniku 30 minut, obieramy, miksujemy z bulionem, zagotowujemy i gotowe:) Podajemy samą z grzanką, ale równie dobrze smakuje z makaronem czy ryżem. Składniki: 4 pomidory 3 czerwone papryki 1 cebula, nieobrana 4 ząbki czosnku, nieobrane 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)pół, pozbawić pestek. Razem z pomidorami, czosnkiem i cebulą umieścić w piekarniku, Piec przez 30 min. Odstawić do wystygnięcia i obrać. Warzywa przełożyć do garnka i zmiksować z bulionem. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki
Moja Galeria Smakuporcje: 1 filet z kurczaka 50 g chorizo lub salami chorizo 100 g ryżu do risotto (arborio) 1 pomidor 1 mała czerwona papryka mała puszka kukurydzy 500 ml bulionu drobiowego szczypta szafranu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy natka pietruszki 1. Chorizo, filet z kurczaka(...)paprykę pokroić na kawałki. Pomidor pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Zagotować bulion. 2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać chorizo i podsmażyć chwilę, aż tłuszcz się wytopi. Dodać fileta z kurczaka, smażyć 3 minuty. W połowie obsmażania dodać czosnek. 3. Dodać paprykę i kukurydzę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pomidory, smażyć kolejne 3 minuty. 4. Wlać wino
Moja Galeria SmakuRewelacyjne ziemniaki pieczone w piekarniku z bulionem, wędzoną papryką oraz cebulą. Użyłam młodych ziemniaczków, nie obierając ich, jedynie wyczyściłam porządnie pod bieżącą wodą. Możecie piec je przy okazji pieczenia mięsa, na drugim poziomie piekarnika. Są tak dobre, że chyba będą naszymi ulubionymi ziemniakami z piekarnika. Polecam! Składniki: 500-600 g młodych małych ziemniaczków (lub więcej wg preferencji) 1 cebula(...)ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 szklanka bulionu warzywnego natka pietruszki Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą, w razie potrzeby użyć szczoteczki do ich oczyszczenia. Przekroić na pół. Cebulę pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem. Zmniejszyć ogień do małego i dusić cebulę przez 10 minut. Zwiększyć ogień do średniego
Moja Galeria Smakuczasu, siły lub po prostu ochoty na "stanie przy garnkach". SKŁADNIKI: 1 op. makaronu spaghetti (porcja dla 4 osób) 50 dag miesa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych 1 szkl bulionu 1 czubata szklanka startej cukini (ok 20 dag) 1 sos pieczarkowy Orzech (sos pomidorowy z pieczarkami, cebulą i marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować. 2. Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię i dusić kolejne ok 10 minut. 3. Wlać sos Orzech, dodać śmietanę, w razie potrzeby doprawić. Gdyby sos wyszedł
Kto ugości moich gości?Bardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie. 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa uniwersalna typu Vegeta Musztarda łagodna miodowa Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia 3 marchewki 1/2 czerwonej papryki 7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego(...)Garść natki pietruszki 2 cebule Sól Pieprz 1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso kroimy na 1 cm plastry , przyprawiamy przyprawą uniwersalną i smarujemy z obydwu stron
VioletoweKucharzeniedyni 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki bulion warzywny gałka muszkatołowa, czerwona słodka papryka sól i pieprz pestki dyni, prażone na suchej patelni Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Pokroić w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy drobno pokrojoną cebule i czosnek, szklimy. Dodajemy dynie i pokrojone w dużą(...)kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem do zakrycia warzyw. Gotujemy do miękkości ok 30 min. Całość miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku papryką i gałką muszkatołową. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy bulionu lub wody, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. Zupę podajemy posypaną pestkami dyni
Atlas Smakówzalewamy wodą i gotujemy 10 min. Dodajemy dorsza, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 15 min - nie mieszamy, aby ryba się nie rozpadła. Wyjmujemy rybę i marchewki z bulionu, studzimy. Groszek odsączamy na sicie. Wywar przecedzamy. Jeżeli wywar jest mętny należy go sklarować. W tym celu wywar zagotowujemy z dwoma łyżkami octu. Wlewamy dwa roztrzepane białka i szybko mieszamy(...)ułożoną na sicie. Do gorącego sklarowanego już wywaru wlewamy rozpuszczoną w zimnej wodzie ( 3-4 łyżki) żelatynę - nie gotujemy!. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Bulion powinien mieć wyrazisty, lekko ostry smak. Do kubków wlewamy po łyżce zimnego bulionu, zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Z marchwi wycinamy gwiazdki lub kroimy w plasterki. Rybę rozdrabniamy na mniejsze
Atlas Smakówjajko 1 łyżka mleka 3,2% łyżeczka cukru pudru 1/2 cebuli 2 łyżki masła olej rzepakowy sól i czarny pieprz Sos: 2 czubate łyżki mąki łyżka masła 400 ml bulionu wołowego Do miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulę, smażyć do zrumienienia. Okruszki chleba odsączyć i przełożyc do miski. Do chleba(...)kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć klopsiki na złoto. Zdjąć z patelni. Rozpuścić na niej kolejną łyżkę masła, dodać mąkę - rozprowadzić je dokładnie, zalać bulionem, mieszać by nie powstały grudki. Do sosu włożyć usmażone pulpety i podgotować wszystko przez chwilę
Atlas Smaków