bulion - 9142 przepisów (strona:109/610)

Papryka z kaszą gryczaną PYSZNA! 140

kostka rosołowa 15 dag pieczarek 2 średniej wielkości cebule 4 łyżki oleju 15 dag startego żółtego sera sól pieprz majeranek  Sos  3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego szklanka bulionu z 1 kostki rosołowej liść laurowy  2 ziarna ziela angielskiego  pieprz mąka i woda do zagęszczenia Sposób Paprykę umyć, odciąć górną część (posłuży później jako zamknięcie papryczki), usunąć(...)dodać 2 czerwone papryczki pokrojone w kostkę, oraz stary żółty ser. Całość przyprawić i wymieszać. Nadzieniem wypełnić papryki, przykryć odkrojonymi górnymi częściami, poukładać ciasno w szerokim garnku. Przygotować szklankę bulionu z 1 kostki rosołowej, podlać nim papryki, wrzucić lisek laurowy oraz ziele angielskie. Osobiście dodaję do wywaru jeszcze jedną pokrojoną papryczkę, wtedy sos jest bardziej aromatyczny. Dusic pod przykryciem

Kuchenne aromaty
Cow Pie (krowi placek) 193

krążki 50 g pieczarek, pokrojonych w plastry 5 g świeżego tymianku, posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek(...)mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy do miękkości, od czasu do czasu podlewając odrobiną bulionu drobiowego (ok. 7 minut). Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i musztardą Dijon. 2. Rozgrzewamy duży garnek. Wrzucamy pokrojone mięso i przesmażamy. Podlewamy piwem i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy zawartość patelni, resztkę bulionu, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień

My Culinary Art
Szpinakowy krem Franczeski z piersią kurczaka i kiełkami 125

pietruszka - 1 kostka rosołowa (lub bulionetka) - kiełki z rzodkiewki - 8 ząbków czosnku - śmietana 18 volt - 5 kromek chleba na grzanki - podwójna pierś z kurczaka - szczypka tymianku - sól - pieprz Gotujemy bulion (kostkę rosołową) z niepokrojoną marchewką i pietruszką. Dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypaną szczyptą tymianku.   Na drugiej patelni podsmażamy szpinak(...)czosnku, szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy kawałki sera pleśniowego błękitny lazur. Jak się wszystko wymiesza, a ser będzie rozpuszczony w szpinaku to umieszczamy wszystko w blenderze. Wyciągamy z bulionu ugotowaną marchewkę, pietruszkę i czosnek i również wrzucamy do blendera. Wszystko razem miksujemy. Zmiksowany szpinak dodajemy do garnka z bulionem, doprawiamy do smaku i dokładamy 4 łyżki śmietany. Kromki chleba

upichcona
Prosta zupa brokułowa kremowa 102

kostki rosołowe lub bulionetka - 1 marchewka - 0,5kg brokułów - ser żółty  - mleko lub śmietana (opcjonalnie) - 1,5 cebuli - 3 ząbki czosnku - olej Przede wszystkim - myjemy wszystkie warzywa :) Gotujemy bulion z kostek rosołowych.  W drugim garnku na oleju podsmażamy brokuły i cebulę, po 10 minutach smażenia dodajemy zagotowany wcześniej bulion. Dodajemy marchewkę pokrojoną na 3 części. Gotujemy 15 minut(...)ząbki czosnku i miksujemy. Może być tak, że nie wszystkie warzywa uda się zmiksować na raz. Wtedy działamy "na raty" :) Wymiksowane brokuły, marchew i czosnek z powrotem dodajemy do bulionu. Do smaku można dodać żółty ser, śmietanę lub mleko. Zupka gotowa

upichcona
Zupa krem z zielonych szparagów 224

koszmarek wcale nie taki straszny, a więcej, smaczny nawet i na pewno nie raz jeszcze na stole zawita! Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki serka mascarpone 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie) sok z połowy cytryny sól, pieprz Sposób przygotowania: Ze szparagów odłamujemy i wyrzucamy twarde końcówki. Dokładnie myjemy, odcinamy główki i odkładamy(...)Łodygi kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. Główki szparagów w międzyczasie polewamy na sicie wrzącą wodą, dzięki czemu zmiękną. Ugotowane szparagi łączymy z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny i blendujemy wraz z bulionem na gładko. Doprawiamy do smaku i ewentualnie zagęszczamy skrobią. Na koniec dołączamy główki szparagów. Podajemy z grzankami z chleba wieloziarnistego natartego czosnkiem

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pomidorowe Love! 148

Pysznie pomidorową, z dużą ilością świeżej bazylii.  Bardzo szybka i taaka pyszna! Składniki: 400 g pomidorów krojonych w puszce, 2 x 500 g pomidorowej passaty, 600 ml wody/ bulionu warzywnego/ bulionu drobiowego, 3 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 1 marchewka, duża garść świeżej bazylii, sól i pieprz, cukier, tymianek, oregano, oliwa z oliwek dodatkowo: gęsty jogurt(...)seler naciowy, cebula, marchewka) i smażymy około 10 minut.  Kiedy już warzywa są miękkie wrzucamy do garnka pomidory z puszki, dwa kartoniki pomidorowej passaty oraz wlewamy wodę bądź bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Kiedy zupa jest już ugotowana doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem. Dodatkowo lubię przyprawić ją szczyptą suszonego oregano i tymianku

Plate of Joy
Comfort food, cobbler i garnek Neoflam 153

Dziś mam dla Was danie idealne. Wiem, że będę do niego często wracać w różnym wersjach. Mięso z piersi kurczaka duszone z warzywami, w sosie z białym winem, bulionem i śmietaną, a wszystko na koniec zapieczone pod kołderką z bułeczek. Idealne do nałożenia w miseczkę, jedzone łyżką. Najlepiej "smakuje" jedzone na kanapie kiedy jest się przykrytym kocem, w towarzystwie filmu(...)pieczarek, 3 marchewki, 110 g zielonego groszku, cebula,  2 ząbki czosnku, świeży tymianek, sól, pieprz, mąka do obtoczenia mięsa, 100 ml białego wina, 500 ml bulionu warzywnego, 170 ml śmietanki 30 % Umyte i oczyszczone piersi kurczaka kroimy na większe kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju, zrumienione wykładamy do miseczki, następnie przesmażając

Plate of Joy
Grillowany kurczak w za'atarze z sałatką z kuskusem 180

idea przemawia w 100%! Ogromnie polecamy! Składniki: (dla 2-3 osób) 3 piersi kurczaka, za'atar, sól, pieprz 3/4 szklanki razowego kuskusu, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego, pęczek natki pietruszki, garstka listków mięty, ziarna z połowy granatu, 1 większa cukinia, zielony ogórek, sól, pieprz Kuskus wsypać do miski, zalać bulionem i przykryć talerzykiem na kilka minut. Kiedy kuskus wchłonął(...)już cały bulion, należy go rozmieszać przy pomocy widelca i zostawić na chwilę do przestudzenia. Cukinię pokroić w dość cienkie długie pasy i zgrillować do zrumienienia. Tak przygotowaną cukinię pokroić w dość drobną kostkę i dorzucić do przygotowanego kuskusu. Posiekać drobno natkę pietruszki oraz mięte i wrzucić je do kuskusu razem z ziarnami granatu. Ogórka pokroić w mniejsze kawałki

Plate of Joy
Strogonow 154

PIADA ale dziś już obowiązkowo musiał być strogonow. Składniki (na 3 osoby) : 0,5 kg wołowiny 25 dag pieczarek 1 duża cebula 1 papryka 0,5 litra bulionu 2 łyżki oliwy łyżka koncentratu pomdorowego łyżeczka musztardy Dijon papryka słodka i ostra,  łyżeczka przecieru z chilli (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany 30% sól, pieprz Przygotowanie : Mięso kroję w paski w poprzek(...)dłoni) posypuję szczyptą obu papryk. Cebulę pokrojoną w cienkie ćwierć plastry podsmażam na oliwie aż się zeszkli, dorzucam mięso i jak całe się już podsmaży dodaję pieczarki i zalewam bulionem i duszę co jakiś czas mieszając. Gdy bulion się już znacznie zredukuje dodaję łyżkę przecieru pomidorowego i łyżeczkę musztardy, mieszam i dokładam pokrojoną w nieduże słupki paprykę. Duszę jeszcze kilka

Mechanik w kuchni
Zupa ze szparagów 88

pęczki szparagów zielonych, 200 ml bulionu *, sól, cukier, 200 ml śmietany 18%, 1 żółtko Szparagi umyć, obrać, odciąć główki i odłożyć, resztę pokroić. Do niewielkiej ilości wrzącej wody (wody ma być tyle aby lekko zakryły szparagi), lekko osolonej i ocukrzonej, wrzucić pokrojone szparagi i ugotować do miękkości. Wyjąć szparagi, włożyć główki i ugotować al dente. Wyjąć z wody i odłożyć(...)Szparagi przetrzeć przez sito, wlać do nich wywar, w którym się gotowały, bulion i zagotować. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, wlać do zupy i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą. Dodać główki. Podawać z ryżem lub grzankami. Podałam z żółtkiem jajka ugotowanego w koszulce. *może być warzywny lub drobiowy, ja użyłam bulion z perliczki zastawa

królestwo garów
Zupa krem z brokułów i groszku z mlekiem kokosowym 218

mrożonego groszku + do dekoracji 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 duża cebula 1 duża czerwona lub zielona papryczka chili (można dać dwie) 3-4 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego sól morska, świeżo mielony pieprz płatki migdałowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Brokuły dzielimy(...)małe różyczki (kilka można odłożyć do dekoracji), korzeń nie będzie potrzebny. Różyczki wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i wsypujemy groszek. Przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut (do miękkości brokuła). W tym czasie na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, aż nabiorą złotego koloru. Odkładamy. Na patelnię dodajemy oliwę lub olej. Podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę lub półplasterki oraz posiekane na mniejsze

Poezja smaku
Risotto makaronowe z groszkiem 168

naprawdę w smaku wyszło udane :) Składniki: 150 g makaronu w kształcie ryżu, 3 cebule szalotki, 100 g pora, 3 łyżki masła klarownego, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu, 100 g zielonego groszku konserwowego, kilka całych zielonych oliwek, sól himalajska do smaku, pieprz zielony do smaku, kiełki brokułu,   20 g startego sera żółtego. Przygotowanie: Cebulę kroimy w paski(...)pora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z porami. Wlewamy wino, wsypujemy makaron i energicznie mieszamy (tylko tyle, żeby wino odparowało). Całość zalewamy gorącym bulionem, ok. 3 cm powyżej makaronu. Całość dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając. W razie potrzeby dodajemy stopniowo gorącego bulionu (nie wszystko na raz). Kiedy makaron będzie al dente doprawiamy solą

Moniki Smakołyki
Pęczak z kurczakiem i pieczarkami 142

jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu (lub ewentualnie gorącej wody z 2 łyżeczkami vegety) łyżeczka masła 50 g parmezanu sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka umyć, oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę dokładnie posiekać(...)solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut. W tym czasie pieczarki pokroić w drobną kostkę. Dodać na patelnię i dalej podsmażać na małym ogniu. Kaszę zalać jedną szklanką gorącego bulionu. Zostawić pod przykryciem. Gdy kasza wchłonie wodę a pieczarki będą już podsmażone, wsypać kaszę na patelnię. Do całości dodać drugą szklankę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około

Bullio
Uszka z mięsem i grzybami 198

wymaga sporo czasu, to i tak warto. Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto trochę(...)oleju. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić ugotowane mięso a następnie cebulę z grzybami. Mięso z resztą składników doprawić przyprawami, dodać trochę bulionu i dokładnie wymieszać. Jeśli farsz będzie bardzo suchy dodać więcej bulionu i dokładnie wymieszać farsz. Uszka: Ciasto rozwałkować na stolnicy bardzo cienko. Za pomocą kieliszka wycinać koła. Na każde koło nałożyć

Mama Gotuje
Zupa ziemniaczana ze szpinakiem i kukurydzą 188

odpowiednio zmniejszyć ilość  płynu w stosunku do  pozostałych składników.  Do zupy można  wykorzystać również makaron  gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki  kukurydzy ¼ łyżeczki imbiru  sól(...)obrać. -Ziemniaki , koper  i seler pokroić w kostkę, por  w krążki . -W garnku na zupę rozgrzać oliwę . -Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić. -Wlać gorący  bulion i gotować do miękkości  warzyw. -Pod koniec gotowania  dodać pokrojony szpinak i kukurydzę, doprawić do smaku. -Makaron ugotować  w  osolonej wodzie , przecedzić i dodać

Zakamarki mojej kuchni