Kolejny zawieruszony przepis..robiłam dawno temu..dodałam susz warzywny..ale można dać marchewkę świeżą. 1 szkl.ryżu 250 g pieczarek pomidory suszone susz warzywny 4 szkl. bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła oliwa sól ,pieprz Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pieczarki i smażyć, aż będą(...)smażyć.Gdy cebula się zeszkli wsypać ryż, suszone pomidory i susz.Smażyć około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Następnie stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszać risotto. Pod koniec gotowania dodać pieczarki,, jeszcze chwilę razem gotować na małym ogniu.Odstawi
Moje domowe kucharzenieNiezwykle sycąca i aromatyczna zupa krem zaspokoi głód każdego domowego głodomorka. Składniki - 1,5 L bulionu warzywnego - 8 średnich ziemniaków - 1,5 główki czosnku - 2 cebule - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze(...)tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Czosnek obrać, posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Razem zeszklić na rozlanym oleju. Podsmażoną cebulę i czosnek przełożyć do bulionu. Ziemniaki pokroić w kostkę i również dodać do bulionu. Całość gotować na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę wystudzić, zmiksować na krem i znowu
Świat Smakuwięc spodziewajcie się więcej dyniowych przepisów! Składniki: 1 kg dyni 1 puszka mleka kokosowego 50 gram sera z niebieską pleśnią 1 papryczka chilli 2 szklanki bulionu sól pieprz imbir w proszku szczypior do ozdoby Dynię myjemy, kroimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut, następnie studzimy przez kilkanaście minut i obieramy ze skórki(...)Dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, doprawiamy obficie solą i pieprzem oraz imbirem w proszku. Gotujemy przez kilkanaście minut, dynia powinna się rozpadać w bulionie. Dodajemy mleko kokosowe (zostawiamy ewentualnie jedną- dwie łyżki mleka kokosowego na koniec, do ozdoby). Gotujemy całość jeszcze 5 minut. Blenderujemy dokładnie, krem powinien mieć bardzo gęstą
Mango Papajajest w pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw, mięsa z kurczaka, na prawdziwym bulionie. Pycha! 40 dag pieczarek 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka 1 mały por 1/4 selera 2 podudzia z kurczaka sól, pieprz 3 duże ziemniaki 100 ml śmietana 36 % 1 łyżka(...)oliwy Przygotowujemy bulion warzywny z warzyw, ugotowany na podudziach z kurczaka. Rozgrzewamy na głębokiej patelni oliwę,wsypujemy 3/4 umytych, osuszonych i pokrojonych w plastry pieczarek, wraz z pokrojoną w kostkę cebulką i dusimy pod przykryciem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko doprawiamy solą, wlewamy bulion warzywny, resztę pokrojonych pieczarek i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupę ogórkową z papryką. Wołowinę zastąpiliśmy kurczakiem -pierś, wykorzystaliśmy paprykę zieloną i czerwoną. Było też masło i bardzo dużo śmietanki 30%. Nie mieliśmy czasu aby zrobić rosół, więc wykorzystaliśmy bulion consomme , który doskonale podkreśla lub wydobywa smak potrawy. A że ogórków były śladowe ilości, była zupa delikatna, o lekko ogórkowym smaku. W oczach jurorów, nasz Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem(...)podana z ziemniakami, oraz tartymi warzywami. Papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzwykle w domu: cebulę, czosnek, ziemniaki, masło, oraz szczypta imbiru na rogrzewkę. Jedynie chorizo nie każdy ma, ale można ją zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą. Wykorzystujemy też bulion warzywny, może być z kostki. Jak nazwa sugeruje zupa ziemniaczana przygotowana jest ekspresowo, gdyż gotuje się ją błyskawicznie. Jej największy atut to smak, gdyż zupa ziemniaczana ekspresowa jest bardzo smaczna. Do tego(...)grzankami . Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku Kamis 1 łyżka masła zielenina do posypania Chorizo (lub boczek, kiełbasę) kroimy w paseczki i wrzucamy do rondelka o grubym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnastępnie gotować 1-2 godziny w nieosolonej wodzie, do miękkości puszka mleka kokosowego 4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1 szalotka 2 ząbki czosnku szklanka bulionu 1 papryczki chilli pół łyżeczki kuminu sok z połowy limonki pół łyżeczki kurkumy szczypta curry 2 cm imbiru sól pieprz oliwa z oliwek szczypior/pietruszka/coś zielonego do ozdoby W garnku(...)chwilę cały czas mieszając. Dodajemy kumin, kurkumę i curry. Dokładnie mieszamy. Teraz wkładamy do garnka obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Niech się delikatnie duszą w przyprawach. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną a bulion w połowie wyparuje. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i ciecierzycę. Doprawiamy wszystko solą, szczyptą pieprzu i sokiem z limonki
Mango PapajaDzisiaj serwujemy krem z fasolki szparagowej podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej 2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie(...)gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj na małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego
Niezły Młyneksmaków wiosny :) Składniki: 2 spore pęczki botwiny (umyte liście i obrane buraczki) jedna marchewka, starta na tarce o dużych oczkach jedna pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach litr bulionu drobiowo-warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam i wrzuciłam do niego marchewkę i pietruszkę, gotowałam(...)małym ogniu przez 10 minut. Botwinkę drobno posiekałam i dodałam do bulionu. Gotowałam, aż wszystkie warzywa zmiękły. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zaprawiłam zahartowanym jogurtem. Przed podaniem udekorowałam świeżym szczypiorkiem
Kulinarny Pamiętniknajważniejsze smaczna i prosta w przyrządzeniu zupa. Zdziwicie się jak dobrze może smakować cebula :) Składniki - 3 duże cebule - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1,5 L bulionu drobiowego - sól, pieprz - 1 szklanka śmietany 18% Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem(...)głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i podsmażać na wolnym ogniu aż nabierze złocistego koloru. Do cebuli dodać mąkę, wymieszać i smażyć aż mąka lekko się zrumieni. Wlać szklankę bulionu, wymieszać, przelać do garnka do reszty bulionu. Mieszając, zagotować. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Zupę zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Zaprawić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Życzę
Świat Smakuzdrowie naszego układu pokarmowego. Czas więc przeprosić ją i ponownie wprowadzić do codziennego menu! KASZOTTO Z BOTWINĄ. /przepis własny;/ na 4 porcje 2 szklanki kaszy gryczanej ok. 1l buliony warzywnego 3 łyżki oleju roślinnego 1 dorodna cebula 3/4 kg świeżej botwiny sól, pieprz do smaku suszony majeranek, tymianek 2 łyżki masła W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej roślinny, wrzucam(...)posiekaną drobno cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodaję suchą kaszę. Chwilę mieszam, aż kasza nieco zlepi się z cebulą, po czym wlewam odrobinę bulionu. Gdy kasza wchłonie płyn, dodaję kolejną porcję (ok. 3/4 szklanki). Botwinę (liście i łodygi młodych buraków) płuczę, drobno kroję. Wrzucam do kaszy, dodaję kolejną porcję płynu i duszę razem, ciągle mieszając, dopóki kasza
W kuchni Karmel-itkiostrawy smaczek... niebo! Składniki: - duży pęczek rzodkiewek - 2 ziemniaki - 1 jabłko - 2 cebule - 2 łyżki serka topionego (u mnie gouda) - 1/2 szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy) - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego chleba - sól, pieprz, chili Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy(...)oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się bulionu. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażymy do chrupkości. Do zupy dodajemy ser topiony, blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę, chili, pieprz
Słodka sielankaSkładniki: 300 gram małych, obranych w całości ziemniaków 150 gram brukselki dwa ząbki czosnku por 5 udek z kurczaka 2 szklanki bulionu rozmaryn sól pieprz oregano Ziemniaki, brukselkę i posiekany por układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i rozmarynem kurczaka. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym, dodajemy dwa rozgniecione i nieobrane (!) ząbki czosnku i zalewamy(...)wszystko bulionem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez godzinę, gdy bulion wyparuje należy dolać go jeszcze trochę. Po godzinie nasz kurczak i warzywa powinny być gotowe
Mango Papajaktoś szuka pomysłu na prosty i szybki obiad. Składniki : ( na 4 osoby ) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 20 dag ryżu (parboiled) 1 cytryna 500 ml bulionu 1 średnia cukinia 3 pomidory 3-4 filety z mintaja ( zależnie od wielkości) siekana natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno siekam po czym podsmażam na patelni(...)łyżce oleju to szklistości. Wsypuję ryż, mieszam cały czas podsmażając, dodaję startą skórkę cytryny i po chwili zalewam bulionem. Doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i duszę 10-15 minut. W między czasie pomidory sparzone wrzątkiem obieram ze skórki i kroję w kostkę, cukinię kroję w ćwierć-plastry, dodaję je do ryżu i dobrze mieszam
Mechanik w kuchniborowików i żurawiny. Składniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 500 g kapusty kiszonej 200 g mrożonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki masła 80 g suszonej żurawiny 1 szklanka bulionu pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz, sól, cukier 1 jajko do posmarowania Borowiki rozmrozić i pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki, natkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę(...)zeszklić na maśle, dodać borowiki i całość smażyć kilka minut. Kapustę przelać zimną wodą i odsączyć. Posiekać i dodać razem z żurawiną do grzybów i cebuli. Zalać wszystko bulionem i dusić na średnim ogniu około 20 minut, aż bulion wyparuje. Od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec doprawić pieprzem i solą, dodać ewentualnie 1 łyżeczkę cukru. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki
wyzwania kuchenne