bulion - 9142 przepisów (strona:140/610)

Forszmak lubelski ;) 625

wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy,  łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy w kostkę(...)smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy w odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie ogórki

Czerwona Porzeczka
Schab w sosie pieczarkowym 281

Składniki: 5-6 kotletów schabowych cebula 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczarek 2 łyżki śmietany 18% mąka do zagęszczenia sosu 0,5 litra bulionu pieprz, sól papryka słodka olej do smażenia   Wykonanie: Kotlety rozbijamy na plastry o średniej grubości. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem . Pieczarki(...)kroimy na mniejsze części, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę. Wszystko dorzucamy do bulionu. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso na talerz, a do wywaru dodajemy śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki dodajemy mąkę. Po zagęszczeniu przekładamy mięso do sosu, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. SMACZNEGO!!! :) Przepis zaczerpnięty z Tastfully Blog

Czerwona Porzeczka
Risotto z szafranem i krewetkamia 163

właściwości antybakteryjne, antynowotworowe i odmładzające. Jest też uznawany za afrodyzjak. Składniki: 200 g ryżu 'Arborio', Cebulka, Parę gałązek szafranu, Białe wytrawne wino, 50 g Masła, Krewetki tygrysie 20 szt, Bulion warzywny, wywar z skorupek krewetek, Parmezan, Ząbek czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli wlewamy kieliszek wina, dodajemy ryż(...)wlewamy część naszego bulionu, gdy ryż wchłonie dolewamy łyżką wazową bulionu. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej z oliwek i obsmażamy pokrojony czosnek, wrzucamy krewetki i obsmażamy je z obu stron po 1 minucie. Ryż jest już miękki, ale nie rozgotowany wykładamy go na talerz a na wierzchu układamy parę krewetek. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy

cookpl
Gulasz wieprzowy z warzywami 169

pietruszki, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg pieczarek, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, po 1 łyżce majeranku, tymianku, gałązka świeżego rozmarynu, sól, pieprz, 1,5 l bulionu, kilka łyżek mąki pszennej, olej lub oliwa. Mięso kroimy w kostkę, przyprószamy mąką i podsmażamy na złoty kolor - smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do naczynia, które będzie można włożyć(...)dodajemy całe ząbki czosnku i dalej chwilę smażymy. Przekładamy do naczynia. Marchewkę i pietruszkę pokrojone w w talarki oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki też wkładamy do naczynia i zalewamy bulionem. Jeśli nie macie bulionu, to można zalać przegotowaną wodą i posolić. Dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy, a na wierzch gulaszu kładę gałązkę świeżego rozmarynu.. Gdy gulasz się zagotuje wkładamy

Delicious Titbits
Kremowa zupa z brokuła 193

Moja pierwsza zupka z brokuła. Pożywna i kremowa z dodatkiem śmietanki i mojego ulubionego prażonego słonecznika. składniki: 2 brokuły 5-6 ziemniaków 2 l bulionu sos sojowy kolorowy pieprz śmietanka słonecznik Do garnka wlać bulion i zagotować. Brokuły podzielić na różyczki i umyć. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do gotującego bulionu dodać przygotowane warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie

Monia miesza i gotuje
Zupka shrekowa ;) 160

szybka zupka krem z brokułów z dodatkiem bazylii i szczypiorku.  Niczym nie zabielana, nie zagęszczana mąką, więc mniej kaloryczna, a zarazem aromatyczna i pyszna :) Mniam! ;) Składniki: 750 ml bulionu z kurczaka kostka rosołowa 2 marchewki korzeń selera brokuły cebula szczypiorek bazylia pieprz ziołowy sól papryka ostra i słodka   Wykonanie:  Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy marchewkę i selera(...)pokrojone na mniejsze kawałki. Gotujemy razem z kostką rosołową, aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dorzucamy do bulionu. Jak warzywa będą już miękkie, dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki brokuła i gotujemy, aż będzie miękki. Zdejmujemy z gazu i blendujemy.  Stawiamy ponownie na gaz i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, papryką słodką i ostrą

Czerwona Porzeczka
Zupa fasolowa 187

Pożywna i rozgrzewająca zupka fasolowa z dodatkiem wędzonego boczku i majeranku. składniki: 2,5 l bulionu 400 g białej drobnej fasoli 300 g chudego wędzonego boczku 6-7 ziemniaków 2 marchewki 2 cebule sól morska Kamis 3 ziarenka ziela angielskiego Kamis 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis Fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Bulion zagotować. Boczek pokroić(...)drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w drobną kostkę. Gdy bulion się zagotuje dodać fasolę, boczek, cebulę i przyprawy (ze solą uważać bo boczek jest słonawy). Wszystko gotować aż groch bedzie prawie miękki wtedy dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż warzywa będą miękkie

Monia miesza i gotuje
Zupa z makaronem i soczewicą. 85

marchewki – 1 korzeń pietruszki – 1 cebula biała – 1 czerwona cebula – 100 g selera – 5 łyżek koncentratu pomidorowego – 100 g makaronu – 2 l bulionu – ¾ łyżeczki mielonego imbiru – sól, pieprz – natka pietruszki – ½ łyżeczki tymianku – ½ łyżeczki majeranku – 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki Soczewicę opłukujemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy(...)bulion i wsypujemy pokrojone w małą kostkę warzywa. Gotujmy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodajemy: sól, pieprz, paprykę mieloną, imbir, paprykę słodką, tymianek i majeranek. Wsypujemy soczewicę i gotujemy kolejne 5 minut na koniec wsypujemy makaron i trzymamy na ogniu jeszcze przez 10 minut. Przyprawiamy do smaku. Zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy natka pietruszki. Nie zadowalajmy

Zdrowy Styl Joanny
Zupa dyniowa bez mleczka kokosowego 93

kaloryczna. Super się sprawdzi dla osób będących na diecie. Przeczytaj również: Tajska zupa curry z kurczakiem Składniki 750g dyni 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 cebula 450 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 4 ziemniaki 2 cm imbiru oliwa z oliwek 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz pestki dyni 2 łyżeczki kurkumy szczypta soli Zupa dyniowa bez mleczka kokosowego(...)oliwy. Dodajemy obrane i pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i cebulę. Smażymy wszystko razem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy starty na tarce czosnek i imbir. Podlewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem, dodajemy kurkumę i 2 łyżki jogurtu naturalnego. Blendujemy całość. Zupę dyniową wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy odrobine jogurtu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tajska zupa curry z kurczakiem 118

wersja będzie wyśmienicie smakować. Do zupy polecam makaron ryżowy, a pędy bambusa możecie zastąpić kiełkami fasoli mung. Przeczytaj również przepis na: Pad Thai z krewetkami Składniki 300 ml bulionu 250 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka pasty curry 1 cebula pędy bambusa garść świeżej kolendry makaron ryżowy sól pieprz 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3-4 łyżki oleju Sprawdź przepis(...)przez kilka sekund pastę curry, następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy go przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Gotujemy wszystko przez ok. 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu. Najczęściej gotujemy go przez ok. 6-8 minut. Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pampuchy na parze z sosem pieczarkowym 85

jajko rozmiar M 50 g świeżych drożdży szklanka mleka (250 ml) 2-3 łyżki masła płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek cebula szklanka bulionu (250 ml) 200 ml śmietany 30% sól, pieprz natka pietruszki   Przygotowanie Przygotowujemy pampuchy. Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego(...)minut. Przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Oba składniki wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Podsmażamy, aż z pieczarek wyparuje sok. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu 5-8 minut. Po tym czasie na patelnię wlewamy śmietanę i mieszamy. Gotujemy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pampuchy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z makaronem sojowym 173

stosować tylko najwyższej jakości makarony sojowe. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki z makaronem oraz inne przepisy kuchni chińskiej . Składniki: 50 g ugotowanego makaronu sojowego 1 łyżeczka bulionu w proszku (jeżeli posiadamy) – opcjonalnie bulionetka 1 łyżka sosu rybnego 30 g selera naciowego 1 papryka czerwona 30 g cebuli 1 papryka żółta 1 limonka 3 papryczki chilli 1 łyżeczka(...)przecedzamy i odstawiamy na bok. Na zakończenie przygotowujemy sos do naszej sałatki. Papryczkę chili drobno siekamy i wrzucamy do miski. Następnie dodajemy również do tego łyżeczkę cukru, około łyżeczkę bulionu w proszku, półtora łyżki sosu rybnego, sok z wyciśniętej limonki. Całość dokładnie mieszamy. Do miski z przygotowanym sosem dodajemy makaron sojowy i dokładnie mieszamy. Do sosu z warzywami dodajemy cebulę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kapusta zasmażana 97

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne . Składniki : 1 kg kapusty kiszonej 2 cebule 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki mąki Podsmażony boczek 2 szklanki bulionu (może być woda) Majeranek Słodka papryka Sól, pieprz Opis przygotowania: Na początku kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru soku. Wrzucamy ją do garnka. Następnie zalewamy ją bulionem bądź wodą. Dodajemy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Papryka w sosie 111

suszonych pomidorów 350 g kiełbasy 190 g koncentratu pomidorowego 1000 g passaty, przecieru pomidorowego puszka kukurydzy wraz z sosem puszka czerwonej i białej fasoli, obie z sosem 2 szklanki bulionu 1 ostra papryczka 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka pietruszki, lubczyk i zioła prowansalskie do smaku olej lub oliwa do smażenia Przygotowanie(...)porem i papryczką chili. Pomidory kroję w kostkę. Cebule, pora i pomidory wraz z posiekanymi suszonymi wrzucam na patelnię do kiełbasy i papryki. W dużym garnku podgrzewam koncentrat, passatę, bulion, warzywa z puszek wlewam wraz z sosem. Przesmażone warzywa z kiełbasą wrzucam do garnka. Mieszam, dodaję liście, ziele i przyprawiam. Gotuję jeszcze kilka minut do przegryzienia smaków. Podaję jeszcze gorące

Zasmakuj Kuchni
Krem z zielonego groszku z miętą 159

Najlepszy jest groszek mrożony lub świeży. Zdecydowanie odradzam używania groszku z puszki. Dodając do zupy odrobinę śmietany, sprawimy, że nasza zupa stanie się jeszcze bardziej kremowa. Składniki: 1 l bulionu warzywnego 3 szklanki mrożonego lub świeżego groszku 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżki masła Pęczek świeżej mięty Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do dużego garnka wrzucamy masło i mieszamy, aż się(...)rozpuści. Gdy masło się już rozpuści dodajemy do tego groszek i dalej smażymy. Następnie do garnka wlewamy bulion warzywny i całość gotujemy do miękkości groszku. Dodajemy miętę. Garnek zdejmujemy z ognia, gdy groszek będzie miękki. Pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem rozlewamy do misek i przed

CookMag

Proponowane wyszukiwania