bulion - 9142 przepisów (strona:140/610)

Golonka w Piwie z Miodem i Rozmarynem 194

Delimama . Mnie i dziecku smakowała, mojemu mężczyźnie też, więc z czystym sumieniem polecam! Składniki potrzebne do gotowania golonki: 2 średnie golonki 200 ml jasnego piwa 0,5 l bulionu drobiowego 1 marchewka pokrojona w grube plastry 1 średnia pietruszka pokrojona w grube plastry 1 cebula pokrojona w grubsze piórka 1 liść laurowy 4 ząbki czosnku 4 ziela angielskiego(...)golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju, na którym podsmażyłam marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Następnie włożyłam dwie golonki, do których wlałam piwo i dolałam bulion. Jeśli te płyny nie przykryją  naszych golonej, dolewamy wody do momentu przykrycia golonek. Wsypałam sól, dodałam listek laurowy i ziela angielskie. Na małym ogniu gotowałam przez 2 godziny

Blondynka Gotuje
Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną 161

sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyzki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyzka masła Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną(...)przekładamy do odzielnego naczynia. Aby powstał pyszny kremowy sosik koperkowy , do garnka w którym będą sie gotowały klopsiki , dodajemy łyżkę masła i mąki i mieszamy , zalewamy małą ilością bulionu, znowu mieszamy a nastepnie dodajemy pół przygotowanego pokrojonego koperku i klopsiki . Całośc zalewamy pozostałym bulionem i gotujemy na małym ogniu ( żeby klopsiki sie nie rozleciały ) ok. 20 minut . Na sam koniec

Słodkości i nie tylko
C - Paella z kurczakiem, cukinią i papryką 296

Paella z kurczakiem, cukini ą i papryką Składniki: ·                    1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta kurkumy ·                    1 podwójna pierś kurczaka(...)białego wina ·                    170 g ryżu arbrio (jak do risotto)   Przygotować bulion i zagotować razem z kurkumą.   Piersi pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Flaki 167

flakami nie przepadam ale mój mężuś lubi więc mu ugotowałam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe flaki - gotowane więc wystarczyło dodać tylko bulion, warzywa oraz przyprawy. Flaki jadłam bardzo dawno i doprawiałam tak na oko i oczywiście z podpowiedzią męża. Jednak flaczki wyszły pyszne, mężuś zadowolony i ja nawet troszkę zjadłam ale dla mnie trochę za ostre no ale takie(...)miały być :) składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 2-2,5 l bulionu ( u mnie z mięska wieprzowego) 1 marchewka 1 mały seler 2-3 łyżki majeranku 3 listki laurowe Kamis kilka ziarenek angielskiego ziela Kamis 1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Kamis do smaku gałka muszkatołowa Kamis do smaku biały pieprz mielony Kamis do smaku chili

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z jajkiem 212

drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę.Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Zamiast bulionu z kostki mięsnej można użyć domowego bulionu, należy wtedy nieco dosolić mięsną masę. Gotową masę wstawić do lodówki na 1 godzinkę. Pozostałe jajka ugotować

Monia miesza i gotuje
Bitki wieprzowe 154

dlatego tym razem nie podam Wam dokładnego źródła pochodzenia. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg schabu Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula Mąką Sól Pieprz Bulion lub kostki rosołowe lub do mięsa wieprzowego czy do bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór (1 lub 2 w zależności od ilości wody) olej Przygotowanie(...)Mięso smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka. 3.        Zeszklić cebulę. Dodać do mięsa. 4.        Zalać bulionem albo wodą, tak aby była trochę ponad mięso ( w przypadku wody dodajemy kostki rosołowe). 5.        Dodajemy liścia laurowego oraz ziele angielskie

Fabryka pomysłów
Wieprzowina w pięciu smakach 335

szynka) 1,5 paczki mrożonych warzyw (mieszanka chińska lub orientalna) 3 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków Kamis 0,5 łyżeczki imbiru mielonego ok. 400 ml bulionu (lub woda i kostka rosołowa) 3 łyżki oleju 1łyżka mąki Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie plastry, a następnie w kostkę. Smażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć(...)smaku. Następnie po odparowaniu „wody” z mięsa, dodać warzywa i podlać kubkiem bulionu (300ml). Doprawić sosem sojowym, przyprawą 5 smaków oraz imbirem. Dusić do miękkości warzyw i mięsa. Gdy będzie ubywało wywaru podlewać stopniowo resztą bulionu. Na koniec mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki i dodać do sosu w celu zagęszczenia. Smacznego

Fabryka pomysłów
Zupka chińska z kurczakiem 363

chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka i warzyw, a wychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych, którym się znudziły się już te tradycyjne. Swoje dodatki do niej możecie dobrać wg własnego gustu, a poniżej(...)wersję.   Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Schabowe roladki ze szpinakiem duszone w sosie śmietanowym 226

porcje: 6 plastrów schabu (30 dag) 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku 0,5 łyżki masła do szpinaku 4 łyżki śmietany – u mnie 18% 600 ml bulionu drobiowego Liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej   Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć(...)stron. Nakładać   na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć   do rondla i podlać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić przyprawą włoską. Dusić do miękkości około 30 minut. Około 10 minut przed końcem dodać śmietanę (3 łyżki).   Gdy podczas gotowania ubędzie

Fabryka pomysłów
Kurczak w porach z suszonymi pomidorami wg Pascala 297

razem nie mogło być inaczej i to jego przepis urzekł mnie najbardziej. Por   i suszone pomidory tworzą w nim całkiem zgrany duet. Zamiast piwa podlałam go bulionem oraz od siebie dodałam daniu ciut pikanterii. Wyszło naprawdę smacznie. Ps. do jutra (piątek) do godziny 22 możecie oddawać swoje głosy w akcji „gotowanie za głosowanie” (ankieta mieści się w prawym górnym(...)porcje: 6   podudzi/pałek z kurczaka 100g suszonych pomidorów 300g pora (u mnie biała część z 1 całego pora i drugiego połowa) 2 ząbki czosnku 300ml bulionu (można mniej) 2 średnie cebule Olej do smażenia ¾ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Podudzia myjemy, osuszamy. Mięso doprawiamy solą

Fabryka pomysłów
Makaron z tuńczykiem i warzywami 292

początkujących w kuchni, a także fanów makaronów i warzywnych potraw. Prosty posiłek, a ile zastosowań! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu świderki 80 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu 1 ząbek czosnku 1 cebula Puszka tuńczyka w oleju – 185 g 300g mieszanki warzyw świeżych lub mrożonych: marchewka, cukinia, papryka, fasolka szparagowa 1/3 łyżeczki chili ¾ łyżeczki oregano Sól Pieprz Przygotowanie(...)Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę, czosnek i warzywa. Podlać bulionem. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, chili i oregano.  Wsypać makaron – gotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Ewentualnie podlać jeszcze bulionem.  2-3 minuty przed końcem dodać tuńczyka bez oleju. Wymieszać. Smacznego

Fabryka pomysłów
Forszmak lubelski ;) 619

wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy,  łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy w kostkę(...)smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy w odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie ogórki

Czerwona Porzeczka
Schab w sosie pieczarkowym 276

Składniki: 5-6 kotletów schabowych cebula 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczarek 2 łyżki śmietany 18% mąka do zagęszczenia sosu 0,5 litra bulionu pieprz, sól papryka słodka olej do smażenia   Wykonanie: Kotlety rozbijamy na plastry o średniej grubości. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem . Pieczarki(...)kroimy na mniejsze części, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę. Wszystko dorzucamy do bulionu. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso na talerz, a do wywaru dodajemy śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki dodajemy mąkę. Po zagęszczeniu przekładamy mięso do sosu, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. SMACZNEGO!!! :) Przepis zaczerpnięty z Tastfully Blog

Czerwona Porzeczka
Risotto z szafranem i krewetkamia 159

właściwości antybakteryjne, antynowotworowe i odmładzające. Jest też uznawany za afrodyzjak. Składniki: 200 g ryżu 'Arborio', Cebulka, Parę gałązek szafranu, Białe wytrawne wino, 50 g Masła, Krewetki tygrysie 20 szt, Bulion warzywny, wywar z skorupek krewetek, Parmezan, Ząbek czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło. Obsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli wlewamy kieliszek wina, dodajemy ryż(...)wlewamy część naszego bulionu, gdy ryż wchłonie dolewamy łyżką wazową bulionu. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej z oliwek i obsmażamy pokrojony czosnek, wrzucamy krewetki i obsmażamy je z obu stron po 1 minucie. Ryż jest już miękki, ale nie rozgotowany wykładamy go na talerz a na wierzchu układamy parę krewetek. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy

cookpl
Gulasz wieprzowy z warzywami 165

pietruszki, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg pieczarek, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, po 1 łyżce majeranku, tymianku, gałązka świeżego rozmarynu, sól, pieprz, 1,5 l bulionu, kilka łyżek mąki pszennej, olej lub oliwa. Mięso kroimy w kostkę, przyprószamy mąką i podsmażamy na złoty kolor - smażymy partiami na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do naczynia, które będzie można włożyć(...)dodajemy całe ząbki czosnku i dalej chwilę smażymy. Przekładamy do naczynia. Marchewkę i pietruszkę pokrojone w w talarki oraz pieczarki pokrojone na ćwiartki też wkładamy do naczynia i zalewamy bulionem. Jeśli nie macie bulionu, to można zalać przegotowaną wodą i posolić. Dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy, a na wierzch gulaszu kładę gałązkę świeżego rozmarynu.. Gdy gulasz się zagotuje wkładamy

Delicious Titbits