bulion - 9142 przepisów (strona:149/610)

Pierś z kurczaka w sosie z cebulą 56

kwaśnym z oliwkami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pierś z kurczaka w sosie z cebulą, składniki: 500 g piersi z kurczaka, 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, cebula, opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka koncentratu pomidorowego, ok. łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej, sól, pieprz, ulubiona mieszanka przypraw do drobiu(...)patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut, aż nabierze wyraźnie złotego koloru i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać sos sojowy i koncentrat, dusić około 20 minut lub do miękkości mięsa. Zagęścić sos mąką dokładnie  rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody (wlewamy mieszanką stopniowo, kontrolując gęstość sosu). Sprawdzić stopień

Lekcje w kuchni
Zuppetta lucana i kilka słów o książce kulinarnej - "Zupy" Małgorzaty Caprari. 54

szybką zupę ze składników który każdy ma w domu. Zupa jest wręcz banalna ale jaka efektowna. Składniki; kawałek korzenia selera lub dwie gałązki selera naciowego 1 cebula 4 szklanki bulionu 40 dag ziemniaków 1 marchew 4 jajka 4 kromki pieczywa świeża bazylia lub natka pietruszki sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie;  Seler i cebule, drobno posiekać(...)zeszklić na oliwie. Zalać gorącym bulionem, dodać pokrojoną marchewkę a następnie dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotować do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, jeśli jest potrzeba dolewamy wodę aby rozrzedzić zupę. W drugim garnku gotujemy wodę, solimy i wlewamy 2-3 łyżki octu. Kiedy woda będzie się gotować zmniejszamy palnik. Łyżką robimy w wodzie wir, czyli mieszamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Roladki tatarskie 232

tartej 1 cebula 2 ogórki kiszone Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier liść laurowy, ziele angielskie, kilka suszonych grzybów 0,5 szklanki czerwonego wina 1 szklanki bulionu lub wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu     *** Przygotowujemy farsz do roladek.Og(...)patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor *** *** Całość zalewamy winem i odparowujemy – smażymy na dużym ogniu, aż płyn wyparuje *** *** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy, dwie kulki ziela angielskiego oraz suszone grzyby. Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie

Blog z Apetytem
Roladki schabowe nadziewane pieczarkami w kremowym sosie musztardowym 66

Roladki schabowe nadziewane pieczarkami w kremowym sosie musztardowym: Składniki: 1,30 kg schabu bez kości 35 dag świeżych pieczarek 1 cebula 1 por 15 dag żółtego sera 3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka musztardy francuskiej –z ziarnami gorczycy 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 3 liście laurowe 4 ziela angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka masła Sól i pieprz do smaku(...)ciasno w roladki. Można spiąć wykałaczkami.  Roladki panierować w mące pszennej.  W głębokim rondlu rozgrzać olej, obsmażyć roladki na rumiano z każdej strony po czym zalać gorącym bulionem, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać do sosu resztę pokrojonego pora, musztardę, wlać śmietankę rozrobioną

Wanilia i Kardamon
Schab w sosie pomidorowym 53

schab w sosie pieczarkowym : Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Schab w sosie pomidorowym, składniki: 400-500 g schabu w plastrach, 2-3 szklanki wody lub bulionu / wywaru, mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2-3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego, opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki pszennej lub skrobi ziemniaczanej, przyprawy(...)niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć kilka minut, dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mięso, ziele i listki laurowe, zalać całość wodą lub bulionem.  Dusić na małym ogniu około 1 godziny i 30 minut (mięso powinno być wtedy bardzo miękkie i kruche, gdyby po tym czasie wciąż nie było bardzo miękkie, dusić trochę

Lekcje w kuchni
Zrazy wołowe zawijane 66

sklepie Kuchnie Świata ) 1-2 łyżki mąki pszennej do oprószenia zrazów 3-4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz i ostra papryka do smaku 2 szklanki wody lub bulionu wołowego lub warzywnego przyprawy do sosu: 1 liść laurowy, 1 ziarenko ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu. opcjonalnie kilka suszonych grzybów, namoczonych wcześniej w wodzie i drobno pokrojonych Dodatkowo do zagęszczenia sosu(...)mąką i smażę na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z każdej strony. Dodaję piórka cebuli, której nie wykorzystałam do zrazów i smażę jeszcze około 1 minuty. Podlewam wodą lub bulionem, dodaję liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, ewentualnie także namoczone wcześniej grzyby i duszę pod przykryciem na najmniejszym ogniu do miękkości, około 1,5 do 2,5 godziny. W razie

Cztery Fajery
Karkówka duszona z cebulką 55

sobą przegryzą. Zapraszamy na przepis i bardzo gorąco polecamy! Karkówka duszona z cebulką Składniki: karkówka wieprzowa: 1 kg cebula: 5 – 6 szt. czosnek: 2 – 3 ząbki bulion mięsny: 1/2 – 3/4 szklanki papryka słodka mielona: 1 łyżeczka papryka ostra mielona do smaku sól i pieprz smalec do smażenia Karkówka duszona z cebulką – przepis Przygotowanie: Karkówkę kroimy(...)stron. Następnie zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy przez chwilę czosnek i dodajemy pokrojoną cebulkę. Kiedy delikatnie zmięknie wkładamy mięso i zalewamy bulionem. Przykrywamy i dusimy na niskiej mocy palnika do miękkości karczku, czyli ok. 40 – 50 minut. Warto pamiętać, aby mniej więcej w połowie duszenia, mięso obrócić na drugą stronę. Jeśli jest

Kuchnia Na Wypasie
Gulaszowa z wołowiny z warzywami z wolnowaru Crockpot 63

cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża czerwona papryka 4 ziemniaki 25 dag świeżych pieczarek 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu lub wody Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe   Marynata do mięsa: 2 łyżki oleju 1 łyżka musztardy sarepskiej lub delikatesowej 1 łyżka przyprawy do wołowiny(...)cebulę i czosnek z zeszklić   na patelni w której obsmażaliśmy mięso, zawartość przełożyć do mięsa, dodać ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy i zalać całość ciepłym lub gorącym bulionem lub wodą. Wolnowar przykryć, ustawić na 6 godzinne gotowanie.  Godzinę przed końcem gotowania, dodać koncentrat i pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka   i ewentualnie doprawić do smaku. Całość podawać posypane

Wanilia i Kardamon
Szybki makaron w sosie pieczarkowym 53

smażyć ok. 8-10 min. Dodać czosnek i dalej smażyć 1 min. a następnie wsypać mąkę pszenną i dosłownie chwilę smażąc rozprowadzić ją równomiernie. Na patelnię z zawartością wlać bulion drobiowy, dodać bazylię, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, nieco soli do smaku i gotować na średnim ogniu ok. 5 min, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę, oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać(...)smażyć ok. 8-10 min. Dodać czosnek i dalej smażyć 1 min. a następnie wsypać mąkę pszenną i dosłownie chwilę smażąc rozprowadzić ją równomiernie. Na patelnię z zawartością wlać bulion drobiowy, dodać bazylię, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, nieco soli do smaku i gotować na średnim ogniu ok. 5 min, aż sos zgęstnieje. Dodać śmietanę, oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać

ememe kitchen
Śledzie po cygańsku 61

cebula: 2 – 3 szt. kawałek pora (tylko biała część) czosnek: 2 ząbki korniszony: 4 – 5 szt. przecier pomidorowy: 150 ml musztarda ostra: 1 łyżka miód: 1 łyżeczka bulion lub woda: 100 ml ocet spirytusowy 10 %: 1 łyżka ziele angielskie: 3 ziarna papryka słodka mielona: 1 łyżeczka papryka ostra mielona: 1/5 łyżeczki olej do smażenia sól i pieprz(...)niej pokrojonego w plasterki pora i blanszujemy. Na koniec wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy. Następnie wyłączamy palnik i odstawiamy wszystko do wystudzenia. Do rondelka wlewamy bulion oraz dodajemy przecier pomidorowy, paprykę słodką, paprykę ostrą, musztardę, miód, ocet oraz ziele angielskie. Składniki zagotowujemy, dokładnie mieszając, a następnie również odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony sos oraz cebulkę z porem

Kuchnia Na Wypasie
Tagliatelle Carbone Bolognese 54

gram Pomidory San Marzano 1 puszka Czerwone wino wytrawne, tutaj musimy się zatrzymać dużej 😉 część musi iść do sosu, a część do…zresztą wiesz gdzie, mój drogi czytelniku 😉🍷 Bulion z kurczaka 200 ml Szklanka mleka Liść laurowy 3-5 listków Sól do smaku Tymiank suszony do smaku Świeża bazylia garść Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić(...)teraz jeśli oczywiście Ci zostało, wlej jakość 150 ml wina na patelnię. Wymieszaj, zeskrob spód patelni i odparuj alkohol. Następnie dodaj zawartość durszlaka, wymieszaj, dobrze zagrzej, wlej bulion, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem jakieś 40 minut. W międzyczasie skończ już napoczęte wino i otwórz kolejne. Po ósme dodaj pomidory San Marzano, wymieszaj i gotuj

RafalCook
Naleśniki po meksykańsku 257

tartego sera 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1 nieduża cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka (170 g) kukurydzy 1 puszka (170 g) czerwonej fasoli 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego(...)około 8-10 minut ciągle mieszając. Następnie dodać przyprawy (tj. słodką i ostrą paprykę w proszku, kurkumę, kmin rzymski, sól i pieprz), wymieszać, wlać 1/3 szklanki gorącej wody lub bulionu. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 5 minut. Fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać gorącą wodą, odcedzić i przełożyć na patelnię. Kukurydzę przełożyć na sitko. Przepłukać zimną wodą. Przełożyć

Danka Pichci